ConsJawaChap2

Card Set Information

Author:
benz4321
ID:
118035
Filename:
ConsJawaChap2
Updated:
2011-11-20 05:11:56
Tags:
Constitution
Folders:

Description:
The Making of the Indian Constitution
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user benz4321 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1.For the first time in 1938, Pandit Jawahar Lai Nehru definitely formulated his demand for a Constituent Assembly which was reiterated by the working committee of the Indian National Congress in :
    • Ans:- 1939
    • 2.The demand for Constituent Assembly was resisted by the British Govt, but the factors which forced them to realise the urgency of solving the Indian constitutional problem was :-
    • Ans:- Outbreak of World War II and the subsequent circumstances forced to do so
  2. 3.The British Govt, sent Sir Stagford Cripps, a member of the cabinet with draft declaration in
    Ans:- March 1942
  3. 4.The draft declaration of the Stagford Cripps provided the two major political part ies (Congress & Muslim League) could come to an agreement to sort out the proposal but it failed to come to an agreement and it was rejected because :
    Ans:- Of the above mention reason (a) and (b)
  4. 5.After the rejection of the Cripps proposal a nation wide campaign launched by the Congress the movement known as :
    Ans:- Quit India Movement
  5. 6.Various attempts were made to reconcile the two parties over the issue of Constituent Assembly but failed, the British Cabinet sent three of the own members from Cabinet known as :
    Ans:- Cabinet Delegation/mission
  6. 7.The proposals of Cabinet delegation sought to effect a compromise but :-
    Ans:- Rejected the claim for separate Constituent
  7. 8.When the Constituent Assembly first met?
    Ans:- December 9, 1946
  8. 9.For the first time, the British Govt, acknowledged the possibility of two Constituent Assembly and two States when :
    Ans:- The Muslim League members did not attend the Constituent Assembly when first met
  9. 10.For the first time Governor-General announced the setting up for a separate Constituent Assembly for Pakistan on :
    Ans:- 26th July, 1947
  10. 11.The Constituent Assembly, which had been elected for undivided India held its first sitting on the :
    Ans:- 9th December, 1946
  11. 12.The Drafting Committee was appointed by the Assembly under the Chairmanship of :
    Ans:- Dr. Bhim Rao Ambedkar
  12. 13. On which date the Constitution received the signature of the President of the Assembly and was declared as passed :
    Ans:- 28th November, 1949
  13. 14. The Muslim League was formed in
    Ans:- 1906
  14. 15. The Simla conference to arrive at a negotiated settlement between Indian National Congress & Muslim League was convened by :
    Ans:- Lord Wavell
  15. 16. Who among following were members of the Cabinet mission despatched by the British Labour Govt. in 1945?
    • (I) Pethick-Lawrence
    • (II) A.V. Alexander
    • (III) Stafford Cripps
    • (IV) Clement Attlee
  16. Ans:- I, II, III
  17. 17. The Cabinet mission was a:
    Ans:- Three-member Commission
  18. 18. Which of the following were the main recommendation of the Cabinet Commission
    Ans:- All the above
  19. 19. Who headed the Interim Govt. formed under the Cabinet Mission Plan?
    Ans:- Jawahar Lal Nehru
  20. 20. The British for the first time conceded the demand for partition of -India into two parts under :
    Ans:- Mountbatten Plan of June 1947
  21. 21. The British Parliament passed the Indian Independence Act :
    Ans:- In June, 1947
  22. 22.The Constituent Assembly which framed the Constitution of India was set up under :
    Ans:- The Cabinet Mission Plan
  23. 23.Which of the following was not the outcome of the Indian Independence Act of 1947.
    Ans:- It set up a Constituent Assembly to frame a constitution for free India.
  24. 24.How many committees were appointed by the Constituent Assembly to consider various aspects of the constitutions?
    Ans:- Thirteen
  25. 25.The Constituent Assembly decided on various provision of the constitution.
    Ans:- By a consensus
  26. 26.The elections of the Constituent Assembly were held on the basis of :
    Ans:- Communal franchise
  27. 27.The members of the Constituent Assembly were
    Ans:- Indirectly elected
  28. 28.The two principles which guided the Constituent Assembly in arriving at decisions were
    Ans:- Consensus and accommodation
  29. 29. The British contributed to rise of nationalism in India by :
    Ans:- All the above.
  30. 30. Whose reign is described as the seeding time of Indian nationalism?
    Ans:- Lord Lytton
  31. 31. Who took the initiative for formation of Indian National Congress?
    Ans:- A.O. Hume
  32. 32. Where was the first session of the Indian National Congress held?
    Ans:- Bombay
  33. 33. Who among the following was the first president of the Indian National Congress?
    Ans:- W.C. Banerjee
  34. 34. The moderate nationalist leaders during the national movement aimed at :
    Ans:- Self Government through gradual reforms
  35. 35. Which one of the following was not insisted on by the moderate nationalist leaders :
    Ans:- Dominion status for India with the Empire
  36. 36. The main factors which contributed to the rise of extremist nationalism were :
    Ans:- All the above
  37. 37. The British Government passed the Indian Councils Act in 1919 to :
    Ans:- Win over the moderates
  38. 38. The national leaders extended support to the British Government during the first world war :
    Ans:- In the hope of certain concessions at the end of the war
  39. 39. The most outstanding event of the year 1919 which had a profound impact on the course of national movement was :
    Ans:- Jallianwala Bagh massacre
  40. 40. Swadeshi movement was launched as a protest against :
    Ans:- British Government's decision to partition Bengal
  41. 41. Satyagraha movement was launched by Mahatma Gandhi in 1919 :
    Ans:- As a protest against the Rowlatt Act
  42. 42. Which among the following was the prominent features of the Satyagraha Movement :
    Ans:- All the above
  43. 43. Despite its popularity, Mahatma Gandhi decided to suspend the non-cooperation movement in 1922 due to :
    Ans:- Violent turn of the movement
  44. 44. Despite its failure, the non-cooperation movement achieved the following :
    Ans:- All the above
  45. 45. The main contribution of the Swaraj Party to the national movement was :
    Ans:- They kept the national movement alive at a time when the whole nation was completely baffled following the suspension of the non-cooperation movement
  46. 46. Indians decided to boycott the Simon Commission appointed by the British Government to look into the working of the Reforms and make necessary recommendations about a new constitution because:-
    Ans:- It was an all white commission
  47. 47. In view of the boycott of Simon Commission by the Indians:-
    Ans:- The commission continued its work and submitted a report about constitutional reforms
  48. 48. The Indian National Congress raised the demand for complete independence or Poorna Swaraj at the session held at ;-
    Ans:- Lahore
  49. 49. The demand for complete independence or Poorna Swaraj was made for the first time in
    Ans:- 1929
  50. 50. Who of the following presided over the Lahore session of the Indian National Congress where the demand for poorna swaraj was raised ?
    Ans:- Jawahar Lal Nehru
  51. 51. Mahatma Gandhi launched the civil disobedience movement with Dandi march in :
    Ans:- 1930
  52. 52. The main terms of the Gandhi-Irwin Pact of 1931 were :
    Ans:- All the above
  53. 53. Who represented the Congress in the Second Round Table Conference at London in 1931?
    Ans:- Mahatma Gandhi
  54. 54. Mahatma Gandhi decided to revive the Civil disobedience movement because :
    Ans:- No agreement could be reached at the Second Round Table Conference in 1931
  55. 55. Who described the Government of India Act 1935 as a 'new charter of bondage'?
    Ans:- Jawahar Lal Nehru
  56. 56. In how many Provinces did the Congress manage to form ministers as a result of the elections held in 1937 under the Government of India Act 1935 :
    Ans:- Six
  57. 57. The Congress ministers tendered resignation in 1939 because :
    Ans:- Britain declated India a party to the Second World War without consulting them
  58. 58. The August offer was made by the British Government in 1940 to :
    Ans:- To secure the support of Indians in their war efforts
  59. 59. The August offer is significant because it for the first time :
    Ans:- Conceded the right of he Indians to frame a constitution for themselves
  60. 60. What was the policy of Congress during the Second World War?
    Ans:- To secure freedom for India and then support the war
  61. 61. The Cripps Mission which was sent by the British Govt. to hold discussion with the Congress Leaders and submit proposals for a final settlement of the Indian problem came to India in :
    Ans:- March 1942
  62. 62. The Congress rejected Cripps proposals because :
    Ans:- They did not contemplate immediate transfer of effective power of to the Indians
  63. 63. The Congress decided to launch the Quit India Movement to free India British Yoke in 1942 under the leadership of :
    Ans:- Mahatma Gandhi
  64. 64. Which one of the following was a major contributing factor for the withdrawal of Britain from India :
    Ans:- Weakened position of Britain after second World War
  65. 65. The Cabinet mission came to India to ;
    Ans:- To work out terms for the transfer of power to the Indians
  66. 66. The Interim Government envisaged under the Cabinet Mission Plan was formed on 2 Sept. 1946 headed by :
    Ans:- Jawahar Lal Nehru
  67. 67. The British announced their decision to grant indepenedence to India by 15 August, 1947 on :
    Ans:- 3rd June, 1947
  68. 68. Which one of the following members acted as the Provisional President of the Constituent Assembly :
    Ans:- Sachidanand Sinha
  69. 69. Who among the following was elected as the Permanent President of the Constituent Assembly?
    Ans:- Dr. Rajendra Prasad
  70. 70. Though Muslim League conteseted election for the Constituent Assembly, it refused to take part in its proceedings because :
    Ans:- They wanted a separate Constituent Assembly
  71. 71. How many committees were appointed by the Constituent Assembly to consider various aspects of the Constitution?
    Ans:- Thirteen
  72. 72.Who among the following prepared a draft of the Constitution in the light of the recommendations of the committees and the decisions of the Assembly ?
    Ans:- B.N. Rao
  73. 73.How many members were included in the Drafting Committee of the Indian Constitution headed by B.R. Ambedkar?
    Ans:- Seven
  74. 74.How many times was taken by the Constituent Assembly to frame the Constitution?
    Ans:- About three years
  75. 75.The objectives of the Constitution ensurined in the Preamble were first ;
    Ans:- Spelt out in the objective Ressoution moved by Pandit Nehru and adopted by the Constituent Assembly on 22 Janaury, 1947

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview