Musikk uke 50 (ELVIS OG THE BEATLES)

The flashcards below were created by user linnea on FreezingBlue Flashcards.

 1. Hvor vokste Elvis opp? Og når startet han å synge?
  Elvis Presley vokste opp i Memphis i Tennessee i et fattig strøk. Han begynte tidlig å synge, og da har var ti vant han en talentkonkurranse.
 2. Hvordan ble Elvis oppdaget?
  I 1953 spilte han inn en singel til moren sin som het ”My happiness”. Han laget den som en bursdagsgave. Sam Phillips (eieren av platestudioet) oppdaget stemmen hans, og året etter fikk han platekontrakt. Dette er den eneste sangen Elvis skrev.
 3. Hva var med på å gjøre Elvis berømt?
  Det var ikke bare stemmen til Elvis som gjorde ham så berømt. Det var også blant annet hoftebevegelsene. Dette ble hans ”varemerke”. Tenåringene elsket stilen hans, men det gjorde ikke de voksne. Enkelte tv-show filmet ham bare fra livet og opp, og andre nektet å filme ham i det hele tatt.
 4. Hvem var manageren til Elvis? Hva gjorde dette med Elvis?
  Tom Parker, ”Obersten”, ble Elvis Presleys manager. Samarbeidet forandret Elvis. Han sluttet å opptre blant publikum, men spilte inn mange filmer, mange av dem var ikk bra en gang. Han hadde ikke kontakt med omverdenen lenger og brukte pengene på piller som dopet ham ned. Elvis ble isolert og ensom.
 5. Hva var fasene i Elvis sin karriere? Hvordan døde han?
  • ungdomsidol – hollywoodstjerne – nedkjørt pillevrak
  • Elvis døde når han var 42 år, av pillemisbruk.
 6. Hva het the beatles før, og hvem var gruppens medlemmer?
  • I 1957 ble gruppa The Quarrymen dannet av John Lennon og Paul McCartney. Ett år senere ble George Harrison med. De tok spillejobber, og hadde en tøff periode, men de lærte mye, og ble en proff gruppe. I 1961 ble Brian Epstein manager, og skaffet dem platekontrakter. Han så fort hvor flinke de var, og det var han som fikk med Ringo Star. Han blir ofte kalt for ”den femte beatle”.
  • Paul McCartney: låtskriver, sanger, bassgitar, gitar, piano
  • John Lennon: låtskriver, sanger, rytmegitar, piano, munnspill
  • (Paul og John skrev de fleste sangene og melodiene)
  • Ringo Star: Sang på noen få sanger, trommer
  • George Harrison: Låtskriver, sanger, sologitar, sitar.
 7. Hva het den første singelplate? Hvordan gikk det med den?
  Den første singelplata til The Beatles var ”Love Me Do”. De fleste følgende platene gikk rett til topps.
 8. Hvordan endret stilen til The Beatles seg etter Brian Epstein ble manager?
  Da Brian Epstein kom, endret han gruppas stil. De gikk fra skinnjakker og fettsleik til italienske dresser og pent, halvlangt hår. I tiden etter Brians død laget de mange plater, og bidrog til å endre popmusikken.
 9. Når ble The Beatles oppløst?
  I 1970
 10. Hva var Beatlemania?
  Beatlemania kom til England i 1963. Alle ville ha en bit av dem, og det var umulig å høre dem på konsertene fordi folk ropte og hylte, og hvis du dro på Beatles-konsert risikerte du å bli tråkket ned. De fire guttene kunne ikke bevege seg ute uten å bli omringet. Folk ville ta på dem, kysse dem eller bokstavelig talt få seg en bit av dem. Det ble tilslutt livsfarlig for Geroge, Ringo, Paul og John og gå utendørs.
 11. Hvor kom de fra? Og hvem var manager og hvem var produsent?
  The Beatles kom fra Liverpool, slo gjennom med ”Love Me Do” og utviklet seg i Hamburg. Manager: Brian Epstein, Produsent: George Martin.
 12. Hva gjorde the beatles med musikkverdenen? Og ungdommen?
  Gruppa åpnet den amerikanske popverdenen for utenlandske artister, og de endret pop og rock fra å være dansemusikk og moro til å bli musikk til å høre på. De fikk ungdom til å lytte, også til klassisk musikk, og de begeistret folk i alle aldere.
 13. Hvordan utviklet musikken til The Beatles seg?
  Først var gruppa en helt vanlig beatgruppe (to gitarer, bass, slagverk). Musikken skulle være så lik en konsert som mulig, og det ble brukt få instrumenter. Etter hvert kom det en ny stil som toppet LP-en. Melodiene varierte mer og tekstene ble mer innholdsrike. De fikk også frem elektroniske effekter, og utnyttet lyd og støy. Gruppa fikk stor betydning for rock og pop
 14. KILDER = KARRI KARRI
  Laget av Linni
Author
ID
123469
Card Set
Musikk uke 50 (ELVIS OG THE BEATLES)
Description
Laget av Linni! <3
Updated
Show Answers