ch 10

Card Set Information

Author:
hispeeddev
ID:
205548
Filename:
ch 10
Updated:
2013-03-06 22:18:19
Tags:
10
Folders:

Description:
ch 10
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user hispeeddev on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Which power saw best describes a saw with a short straight blade, which moves forward and backward with an action similar to that of a handsaw?
    Reciprocating saw
  2. Both pick-head and flat head axes normally come in which of the following head weights?
    (1) 4 lb (2) 6 lb (3) 8 lb (4) 10 lb

    A) 1, 2.
    B) 2, 3.
    C) 3, 4.
    D) All the above.
    Answer --> B
  3. A saw equipped with a Carbide-tipped chain, depth gauge, and kick back protection, that makes fast cuts through natural materials, best describes a
    Ventilation saw.
  4. All of the following are examples of prying tools with the exception of -

    A) Halligan tool.
    B) Spanner wrench.
    C) Kelly tool.
    D) Center punch.
    Answer --> D
  5. Which hydraulic rescue tool is effective in spreading a door frame far enough apart, to allow the door to swing open?

    A) Spreaders.
    B) Ram.
    C) Shears.
    D) Combination tool.
    Answer --> B
  6. All of the following tools would be considered Pushing/Pulling tools except -

    A) San Francisco hook.
    B) Pike pole.
    C) Pick.
    D) Clemens hook.
    Answer --> C
  7. The tool which has two knifelike wings that depress as the head is driven through an obstruction and reopen or spread outward under the pressure of self-contained springs is called a(an) -

    A) Plaster hook.
    B) Pike pole.
    C) Clemens hook.
    D) Drywall hook.
    Answer --> A
  8. Pushing/Pulling tools are intended for just that, and are not normally used for prying. Which of the following can be thought of as an exception to this rule.

    A) San Francisco hook.
    B) Drywall hook.
    C) Roofman's hook.
    D) Multipurpose hook.
    Answer - C
  9. Which of the following statements regarding circular saws is NOT true?

    A) Do not use one manufacturer's sawblade with another manufacturer's saw.
    B) Keep equipment together. Spare saw blades, the saw, and gasoline should be stored in the same compartment.
    C) Do not use any power saw when working in a flammable atmosphere or near flammable liquids.
    D) Store blades in a clean dry environment.
    Answer --> B
  10. Which is the proper method for carrying a fire axe?

    A) Carried over the firefighter's shoulder.
    B) Hand shielding point and blade facing toward the firefighter's body.
    C) Hand shielding point and blade facing away from the firefighter's body.
    D) Any of the above.
    Answer --> C
  11. What is the safest method of carrying a pike pole OUTSIDE a structure?
    Sharp end in front of the firefighter and lowered.
  12. The safest method of carrying a pike pole INSIDE a structure is carry it -
    Vertically with the head upright and close to the body.
  13. Generally a board and batten door would be considered a -
    Ledge door.
  14. Which of the following does not represent one of the three general categories of wood swinging doors?
    Tubular.
  15. A piece of molding added to a door frame for the door to close on, best describes which of the following types of door jambs?
    Stopped jamb.
  16. Doors that have either a solid core or a hollow core are best known as -
    Slab doors.
  17. Metal-skinned doors constructed with a wooden core would be considered which type of door?
    Metal clad.
  18. Aluminum doors consisting of narrow styles which generally hold glass panels, but sometimes metal panels, are commonly known as -
    Tubular doors.
  19. __ are also called pocket doors when used as an interior door.
    Sliding doors.
  20. What type of revolving door has a 1/4 inch cable holding the doors apart? To collapse the mechanism, the firefighter only needs to push the doors (wings) in opposite directions.
    A) Panic-Proof type.
  21. Sectional (folding), rolling steel, and slab are all classifications for which of the following types of doors?
    Overhead doors.
  22. The best method to force open an overhead sectional door is to -
    Knock out a panel or pane of glass and unlock the door from the inside.
  23. Which is the most difficult type of overhead door for a firefighter to force open?

    A) Slab type door.
    B) Roll-up door.
    C) Folding door.
    D) Sectional door.
    Answer - B
  24. Firefighters should remember which of the following when passing through an opening protected by a fire door?

    A) The fire door should be closed as soon as you pass through it.
    B) The firefighter should have an adequate water and air supply, before passing through and closing a fire door.
    C) The fire door should be blocked to prevent closing, thus trapping the firefighter or cutting off the water supply in the hoseline.
    D) Fire doors should be removed from their frames before passing through them.
    Answer --> C
  25. The lock mechanism designed to fit into a cavity in a door, which consists of a latch mechanism and an opening device, describes which of the following types of locks?
    Mortise lock.
  26. Which of the following would be considered a portable or detachable locking device?

    A) Mortise lock.
    B) Bored lock.
    C) Rim lock.
    D) Padlock.
    Answer --> D
  27. One of the most common locks in use today, is a surface mounted lock with an interlocking dead bolt. Which of the following locks does this best describe?
    Rim lock.
  28. A key-in-knob lock best describes which of the following types of locks?

    A) Mortise lock.
    B) Bored lock.
    C) Rim lock.
    D) Padlock.
    Answer --> B
  29. In conventional forcible entry, which of the following offers the best tool combination, to use for a large variety of forcible entry situations?

    (1) 8 lb flat-head axe (2) Halligan bar (3) Center punch (4) Battering Ram (5) Hammerheaded Pick

    A) 1, 2.
    B) 1 , 3.
    C) 3, 5.
    D) 2, 3.
    Answer --> A
  30. One of the fastest and least destructive ways to force locked doors in order to gain access to a structure is to attempt to -
    Break the glass near the door or in the door.
  31. Which side of a window should a firefighter stand before attempting to break it?
    Windward side.
  32. If the door opens towards a firefighter, which side of the door do the hinges lie?
    On the same side of the door as the firefighter.
  33. If it becomes necessary to break through a tempered glass door, the best technique is which of the following?
    Shatter the glass using the pick end of a pick-head axe, with the point of impact at the bottom corner of the glass panel.
  34. A tool designed for pulling lock cylinders, that has a sharp notch with cutting edges machined into the tool, and is designed to cut behind the protective collar of a lock cylinder, thus maintaining a hold so the lock can be pried out, best describes which of the following forcible entry tools?
    A-Tool.
  35. Which forcible entry tool is useful in pulling all types of lock cylinders including, rim, mortise and tubular?
    K-Tool.
  36. Resembling a wide-bladed putty knife with a notch cut in one edge of the blade, this forcible entry tool provides firefighters rapid access to outward swinging latch-type doors. Which of the following tools does this best describe?
    Shove Knife.
  37. The forcible entry tool designed to fit through the space between double swing doors, allowing the firefighter to operate doors equipped with panic hardware best describes which of the following forcible entry tools?
    J-Tool.
  38. All of the following would be considered good tools for forcing entry through padlocks except -

    A) Duck-Billed Lock Breaker.
    B) Locking Pliers and Chain.
    C) Bam-Bam Tool.
    D) A-Tool.
    Answer --> D
  39. A wedged shape tool that will widen and break the shackles of padlocks is called -
    Duck-billed lock breaker.
  40. The tool that uses case-hardened screws, which are driven into the actual keyway lock mechanism of a padlock, that with assistance of the sliding hammer will pull the lock tumbler out of the padlock body is called -
    Bam-Bam tool.
  41. In order for a Bam-bam tool to be effective, the case-hardened sheet metal screw should be inserted at least __ into the keyway, at the same time keeping it aligned to prevent the screw from breaking.
    3/4 inch.
  42. Cutting a padlock using a power rotary saw or cutting torch requires two firefighters. While one firefighter is doing the cutting, what should the other firefighter be doing?
    Should hold tension on the padlock using locking pliers and chain.
  43. The best tool for cutting through barbed wire fences is by using -
    Bolt cutters.
  44. The best tool for cutting through chain-link fences is -
    Composite metal cutting rotary saw.
  45. Firefighters attempting to cut through wire fences should cut the fence -
    Close to the posts.
  46. __ windows are windows that usually consist of two sashes that meet in the center that are locked together with a latch or a bolt on the inside.
    Checkrail. Also known as Double-Hung windows.
  47. One of the most common and safest tools, for breaking double hung windows is a -
    8 or 10 foot pike pole.
  48. The type of window often called "crank out window" best describes which of the following?
    Casement windows.
  49. Which window is usually associated with factories, warehouses, and other commercial or industrial locations?
    Projected windows.
  50. The best method of forcible entry for a projected window is which of the following?
    Seek another way to enter the building.
  51. __ consists of large sections of glass usually about 1 foot in width, and are as long as the width of the opening of the window.
    Awning windows.
  52. __ have small 4 inch wide sections that run as long as the window's width, and normally constructed without frames.
    Jalousie windows
  53. The most effective method to gain entry through a Lexan plastic window is -
    With a rotary saw mounted with a carbide tip.
  54. Lexan windows are __ times stronger than safety glass.
    250
  55. A firefighter who is attempting to open up a floor should keep in mind that floor joists are spaced __ apart.
    12 to 24 inches.
  56. All of the following statements regarding cutting through metal walls is true except -
    Conventional forcible entry tools cannot cut the metal panels.
  57. When attempting to breach a metal wall, if a firefighter can not locate any studs, he/she should assume that the wall bears the full load of the structure. In order to reduce the chance of collapse the firefighter should cut an inspection hole in the wall in the shape of a -
    Triangle.
  58. When breaking a window, the firefighter should strike the pane at the -
    Top of the pane.
  59. Which device is capable of producing cutting temperatures as high as 25,000 degrees F?
    Plasma cutters.
  60. Which manual prying tool requires only one operator and is most effective for opening locked doors?

    A) Ram.
    B) Halligan bar.
    C) Rambar.
    D) Claw tool.
    Answer --> C
  61. The tool of choice for pulling down ceilings and opening interior walls is a -
    Pike pole.
  62. The typical set of "irons" is made up of -
    Halligan bar and flat-head axe.
  63. Never carry a running power tool more than -
    10 feet.
  64. The best way firefighters can create a wide opening through revolving doors is to -
    Push on the door panels to release them from their position in the unit.
  65. Which of the following overhead doors are sometimes called "awning doors?"
    Tilt-slab doors.
  66. Which overhead door is sometimes called "sheet curtain doors?"
    Roll-up doors.
  67. Which overhead door consists of a number of interlocking, inverted U-shaped metal sections, in which the sections are nested together at the top of the doorway opening.
    Telescoping doors.
  68. A hydraulic spreading tool that is specially designed to open doors that swing inward is called a -
    Rabbit tool.
  69. A horizontal wooden or steel security bar held in place across a door by wooden or metal stirrups attached to the inside of the door are called -
    Drop-bars.
  70. Opening a hole in a wall is known as -
    Breaching.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview