ch 11

Card Set Information

Author:
hispeeddev
ID:
205590
Filename:
ch 11
Updated:
2013-03-31 20:27:34
Tags:
11
Folders:

Description:
ch 11
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user hispeeddev on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. According to NFPA 1901 which ladder is not required to be carried aboard all pumper and engine companies?

    A) 10 foot folding ladder.
    B) 10 foot combination ladder.
    C) 14 foot roof ladder.
    D) 24 foot or larger extension ladder.
    Answer --> B
  2. The main structural member of a ladder supporting the rungs or rung blocks is known as the -
    Beam.
  3. Roof ladders have a pair of sharp curved devices, that help prevent the ladder from slipping from a roof. These are known as -
    Hooks.
  4. The rope or cable used to hoist a section of a ground ladder is known as the -
    halyard
  5. The bottom end of the ladder is known as the heel or -
    butt
  6. The upper most section of a ground or aerial ladder is known as the -
    fly section
  7. The safety plates or spikes attached to the butt end of ground ladders are known as -
    butt spurs
  8. The cross members of a ladder in which the firefighter stands are known as -
    rungs
  9. Devices attached to the inside of the ladder beams, which hold fly sections in place are known as -

    A) Pawls.
    B) Dogs.
    C) Ladder Locks.
    D) All the above.
    Answer --> D
  10. The small grooved wheel, that the halyard is pulled through, to raise extension ladders is referred to as the -
    pulley
  11. Ladders that are not adjustable and have no flies are called -
    Single ladders.
  12. Wood or metal strips, in the form of slots or channels on extension ladders, that assist in guiding the fly as it is being raised and lowered are called -
    guides
  13. The special label affixed to the inside of each beam of each ladder serves what purpose?
    Changes color when the ladder is exposed to sufficient heat, justifying the need for the ladder to be tested, before it can be used again.
  14. Strips of metal attached to ground ladders at chafing points, in areas such as the tip, or other locations where the ladder comes in contact with the apparatus mounting brackets are called -
    protection plates
  15. Which type of ladders would you find staypoles (tormentor poles) which assist in raising and steadying the ladder?

    A) Extension ladders.
    B) Folding ladders.
    C) Pole ladders.
    D) Pompier ladders
    Answer --> C  Also called Bangor ladders.
  16. A ladder constructed with a single beam, with rungs projecting from both sides is known as a -

    A) Combination ladder.
    B) Telescoping ladder.
    C) Roof ladder.
    D) Pompier ladder.
    Answer --> D
  17. Which ladder components would you not expect to see on extension ladders.

    A) Fly.
    B) Pawls.
    C) Hooks.
    D) Halyard.
    Answer --> C
  18. Which ladder can be used as an A-frame ladder?
    combination ladder
  19. At the top of a pompier ladder there is a large metal area that is used for inserting into windows or other openings. This is called the -
    Gooseneck.
  20. According to NFPA 1931, pompier ladders normally do not exceed -

    A) 10 feet.
    B) 16 feet.
    C) 20 feet.
    D) 26 feet.
    Answer --> B
  21. Which ladder would be considered a "Wall Ladder" ?
    wall ladder
  22. A seldom used ladder in the fire service today, was once used to climb from floor to floor, by way of external windows, outside of multistory buildings. This ladder is called a -
    pompier ladder
  23. Normally extension ladders range between __ feet in length.
    12-39 feet
  24. What are the most effective tools for cleaning ladders?
    Soft-bristle brush and running water
  25. Which ladder would be used in attic scuttle holes, small rooms, or closets?
    folding/attic ladder
  26. Ladders should be placed against building so they are at a safe angle to climb. The optimum ladder angle should be approximately -
    75 degrees
  27. What is the average distance of a 'Commercial Story'?
    12 ft
  28. When deploying firefighters to the roof of a building, the ladder should be extended __ beyond the roof edge.

    A) 2 rungs.
    B) 3 rungs.
    C) 4 rungs.
    D) 3 to 5 rungs.
    Answer --> D
  29. In order to reach a third story window or roof, a ladder should be at least __ feet long.
    40
  30. In order to reach a second story window a ladder should be at least __ feet long.
    20
  31. To reach a second story roof a firefighter should select a ladder which is at least __ feet long.
    28
  32. When using a ladder to rescue persons from a window, the ladder should be placed -

    A) With the tip of the ladder just below the windowsill.
    B) With the tip of the ladder just above the windowsill.
    C) Two to three rungs above the windowsill.
    D) To the side of the window, extending two to three rungs above the windowsill.
    Answer --> A
  33. When using a ladder for access from the side of the window or for ventilation, the ladder should be placed against the building -

    A) With the tip of the ladder just below the windowsill.
    B) With the tip of the ladder just above the windowsill.
    C) With the tip of the ladder even with the top of the window.
    D) To the side of the window, extending two to three rungs above the windowsill.
    Answer --> C
  34. Assuming that a ladder has been set at the proper angle, what is the maximum working height for an extension ladder which has a designated length of 24 feet?

    A) 22 feet.
    B) 23 feet.
    C) 24 feet.
    D) 25 feet.
    Answer --> B
  35. A firefighter removing a ladder from the side of the apparatus, and carrying it using the low-shoulder method, should position himself with the beam of the ladder over his shoulder, and the __ facing -

    A) Butt, downward.
    B) Butt, upward.
    C) Tip, downward.
    D) Tip, upward.
    Answer --> A
  36. While preparing to lift a ladder off the ground utilizing the low-shoulder carry, the firefighter should __ facing the __ of the ladder before lifting.

    A) Stand, butt.
    B) Kneel, butt.
    C) Stand, tip.
    D) Kneel, tip.
    Answer --> D
  37. In performing a Two-Firefighter Low-Shoulder Carry, which of the following best describes the hand positioning of the forward firefighter?

    A) Both hands secured around the last rung.
    B) One hand supporting the lower beam, and the free hand holding the last rung.
    C) One hand supporting the second to last rung, and the free hand covers the upper butt spur.
    D) One hand supporting the upper beam, and the free hand covers the lower butt spur.
    Answer --> C
  38. Normally, an officer will make the determination as to where a ladder is to be positioned. However, firefighters carrying the ladder often decide the exact location as to where the butt of the ladder should be placed. In view of this, who would give the command as to where the butt of an extension ladder is to be placed using the Four-Firefighter Flat-Shoulder carry?

    A) The firefighter on the left side of the butt of the ladder.
    B) The firefighter on the right side of the butt of the ladder.
    C) The firefighter on the left side of the tip of the ladder.
    D) The firefighter on the right side of the tip of the ladder.
    Answer --> B
  39. When lifting a ladder from the ground with a group of firefighters, which firefighter gives the command to lift?

    A) The firefighter positioned at the butt.
    B) The firefighter positioned in the middle.
    C) The firefighter positioned at the rear.
    D) The ranking firefighter gives the command.
    Answer --> A
  40. Where should a firefighter position a ladder at a window if it is to be used as a vantage point from which to break a window for ventilation?
    On the windward side of the window with the tip of the ladder even with the top of the window.
  41. Where should a firefighter position a ladder at a window, if it is to be used as a vantage point from which to direct a hose stream?
    On the windward side of the window with the tip of the ladder even with the top of the window.
  42. When performing a rescue from a very large and wide window, where should the ladder be positioned?
    The ladder should be placed so that the tip of the ladder projects into the window, and is extended two or three rungs above the sill.
  43. If 20 feet of a 25 foot ladder will be used, how far away from the building should the butt of the ladder be placed?

    A) 2 feet.
    B) 3 feet.
    C) 4 feet.
    D) 5 feet.
    Answer --> D
  44. Which ladders must be placed on the ground prior to being raised?

    A) Single ladders.
    B) Combination ladders.
    C) Extension ladders.
    D) Pole ladders.
    Answer --> D
  45. According to IFSTA, all ladders should maintain a distance of at least __ from all energized electrical lines or equipment.

    A) 10 feet.
    B) 15 feet.
    C) 20 feet.
    D) 25 feet.
    Answer --> A
  46. The halyard should be tied off using a -
    clove hitch
  47. Normally, ladders 35 feet or longer should be raised by at least __ firefighters.
    3
  48. The firefighter positioned at the butt end of the ladder during a ladder raising is referred to as the -
    heeler
  49. Which of the following represents the two basic ways for two firefighters to raise a ladder?

    (1) Angle raise (2) Flat raise (3) Halyard raised (4) Beam raise

    A) 1, 2.
    B) 2, 3.
    C) 3, 4.
    D) 2, 4.
    Answer --> D
  50. When utilizing the Four-Firefighter Flat Raise, firefighters normally will raise the ladder using which of the following ladder raises?

    A) Flat raise.
    B) Angle raise.
    C) Beam raise.
    D) Halyard raise.
    Answer --> A
  51. What is the average distance of a 'Residential Story'?
    10 ft
  52. How many firefighters is required in order to bring a victim safely down a ladder?
    4
  53. Small children should be brought down ladders using which of the following methods?
    Cradled across the firefighter's arms.
  54. Metal rods of a ladder extending from one beam to the other are called -
    tie rods
  55. Spacers set between the rails of a trussed ladder, that are sometimes used to support rungs are called -
    truss blocks
  56. The two lengthwise members of a trussed ladder beam that are separated by truss or separate blocks are called -
    rails
  57. Wooden or metal pieces that prevent the fly of a ladder section from being extended too far ar called -
    stops
  58. Which ladder will retain its strength when exposed to heat or flame?
    wood
  59. What action should you take if you discover that a heat sensor label on a ladder has changed color?
    Take the ladder out of service until a ladder test is performed.
  60. For ladders over 35 feet, the reach is approximately __ less than the designated height.
    2 feet

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview