American History

Card Set Information

Author:
clairemaire11
ID:
20587
Filename:
American History
Updated:
2010-05-24 20:13:00
Tags:
multiple choice questions
Folders:

Description:
items from the study guide that do have multiple choice questions
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user clairemaire11 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. The Homestead Act contained all of the following requirements before land ownership was transferred EXCEPT

    A). settlers must be atleast 21 years old
    B). the land must be actively farmed
    C). settler must be a white male
    D). settlers must agree to build a house on the land and live in it for atleast 6 months a year
    C). settler must be a white male
    (this multiple choice question has been scrambled)
  2. The Morrill Land Grant Act was created for the purpose of
    A). providinf states with a way to raise money to build colleges
    B). givil railroad companies cheap land to build more railroad
    C). helping farmers learn how to plant crops appropriate for the western environment
    D). providing land speculators with a way to make large profits
    A). providing state swith a way to raise money to build colleges
    (this multiple choice question has been scrambled)
  3. The gold standard would be supported by all of the following EXCEPT
    A). rich industrialists
    B). urban dwellers
    C). bankers
    D). farmers
    D). farmers
    (this multiple choice question has been scrambled)
  4. What happened at the Massacre at Wounded Knee?
    A). American soldiers killed more than 150 unarmed Sioux
    B). General Custer's cavalry was completely wiped out
    C). The Nex Pierce fought for possession of their homeland
    D). the last buffalo of the Great Plains were killed
    A). American soldiers killed more than 150 unarmed Sioux
    (this multiple choice question has been scrambled)
  5. African Americans who

    A). exodusters
    B).
    C).
    D). buffalo soldiers
    A). exodusters
    (this multiple choice question has been scrambled)
  6. The Bland Allison Act did which of the following?
    A). forced Indians tribes to allow settlers on tribal land.
    B). required the federal government to move to a gold standard and to reduce the amount of money in circulation
    C). said that Indians were no longer entites that could own land
    D). required the federal government to purcahse and coin more silver
    D). required the federal government to purchase and coin more silver
    (this multiple choice question has been scrambled)
  7. Fredrick Turner's thesis held that the frontier
    A). would continue to exist for at least another 50 years
    B). destroyed the west and the Americans who went there
    C). helped create the strong, individualistic American spirit
    D). had little effect on the American character
    C). helped create the strong, individualistic American spirit
    (this multiple choice question has been scrambled)
  8. The primary goal of the Dawes Act was to
    A). allow federal troops to kill any Indians who didnt cooperate with relocation efforts
    B). force Indian children into schools to teach them the ways of the white man
    C). to dissolve Indian tribes as legal foreign nations, so treaties could no longer be made with them
    D). to encourage Indians to buy land as individuals, which would help them assimilate to white culture
    D).b). to encourage Indians to buy land as individuals, which would help them assimilate to white culture
    (this multiple choice question has been scrambled)
  9. The People's Party gained support for their presidental candidate in 1896 prinmarily from what areas of the country
    A). the north and west
    B). the north and east
    C). the south and east
    D). the south and west
    D). the south and west
    (this multiple choice question has been scrambled)
  10. Member of the People's Party were most often referred to as
    A). populists
    B). Idiots
    C). Munchkins
    D). Exodusters
    A). populists
    (this multiple choice question has been scrambled)
  11. African American soldiers were called _______ by Indians who encountered them in the west
    A). buffalo soldiers
    B). Exodusters
    C). boomers
    D). sooners
    A). buffalo soldiers
    (this multiple choice question has been scrambled)
  12. Republicans who wanted to abolish the sports system were referred to as
    A). Independents
    B). Half- Breeds
    C). Mugwamps
    D). Stalwarts
    A). Independents
    (this multiple choice question has been scrambled)
  13. Republicans who deserted their party and voted for a Democrat in one of the Guilded Age elections were called
    A). Half- Breeds
    B). Mugwamps
    C). Independents
    D). Stalwarts
    B). Mugwamps
    (this multiple choice question has been scrambled)
  14. Jim Crow laws were laws that
    A). promoted discrimmination against women
    B). taxed voters
    C). seperated the races
    D). denied citizenship to Asians
    C). seperated the races
    (this multiple choice question has been scrambled)
  15. In the case of Plessy vs Ferguson, the Supreme Court
    A). ordered universities to enroll more women and African Americans
    B). established the seperate but equal doctrine upholding segregation
    C). ordered public school districts to upgrade schools for African Americans
    D). decalred segregaion unconstitutional
    B). established the seperate but equal doctrine upholding segregation
    (this multiple choice question has been scrambled)
  16. During the early 1900s The National Assossication for the Advancement of Colored People was an example of how African Americans
    A). founded settlement houses in black neighborhoods
    B). ended segregation in the south
    C). formed their own political parties
    D). used the court system to fight discrimmination
    D). used the court system to fight discrimmination
    (this multiple choice question has been scrambled)
  17. As immigrants crowded into major cities many people began to move to suburbs, which resulted in
    A). the elimination of poltical machines
    B). a decrease in immigration
    C). the change in factories, as their employees moved away
    D). the rise of tenements and ghettos in the city
    D). the rise of tenements and ghettos in the city
    (this multiple choice question has been scrambled)
  18. Immigration quotas were put in place to
    A). restrict immigration by national origin
    B). increase the total number of Asian immigrants
    C). make sure all immigrants had a fair chance of entering the country
    D). decrease the total number of immigrants entering the US each year
    A). restrict immigration by national origin
    (this multiple choice question has been scrambled)
  19. In the 1890s immigration patterns shifted dramatically, with most immigrants now coming from
    A). southern and eastern Europe
    B). China and Japan
    C). north and east Europe
    D). Mexico and Central America
    A). Southern and Eastern Europe
    (this multiple choice question has been scrambled)
  20. During the 1840s and 1850s the largest group of immigrants arrived from
    A). Germany
    B). Ireland
    C). China
    D). Russia
    B). Ireland
    (this multiple choice question has been scrambled)
  21. All of the following were arguments in support of Imperialism EXCEPT
    A). Foreign goods were often superior to American products
    B). New territories will provide a source of raw materials
    C). New territories are needed to protect American business
    D). The U.S. needed a new market for its goods
    A). Foreign goods were often superior to American products
    (this multiple choice question has been scrambled)
  22. All of the following lead to the Spanish American war EXECPT
    A). Americans wanted to support Cuban rebellion against the Spanish
    B). The Spanish navy sunk two American ships in the Gulf of Mexico
    C). The U.S. Battleship was sunk in Cuba
    D). The U.S. wanted control of Cuba to protect the U.S. business intrest there
    B). The Spanish navy sunk two American ships in the Gulf of Mexico
    (this multiple choice question has been scrambled)
  23. The primary goal of the US during the Spanish American war was to
    A). free Cuba from Spanish rule
    B). protect business investments in Spain
    C). annex Florida
    D). gain sphere of influence in South America
    D). gain sphere of influence in South America
    (this multiple choice question has been scrambled)
  24. All of the following countries came under some form of U.S. control as a result of the Spanish-American War EXCEPT:
    A). Hawaii
    B). Puerto Rico
    C). Cuba
    D). the Philippines
    A). Hawaii
    (this multiple choice question has been scrambled)
  25. Which of the following was NOT an advantage of building the Panama Canal?
    A). Travel time between the East and West Coast of the US was reduced
    B). it strengthened ties between Colombia and the US
    C). American business men saved moeny when they shipped goods
    D). It allowed for a strong American military presence in Central America
    B). it strengthened ties between Colombia and the US
    (this multiple choice question has been scrambled)
  26. The US gained control of the Canal Zone by
    A). funding and organzing the Panamanian rebellion
    B). passing the Roosevelt Corolary
    C). making a treaty with Spain
    D). paying Panama $25 million
    A). funding and organzing the Panamanian rebellion
    (this multiple choice question has been scrambled)
  27. What was the central message of the Roosevelt Corollary?
    A). US territories could not enter any foreign agreements
    B). US territories would remain unincorporated
    C). The US would use force to prevet foreign intervention in the affairs of neighboring countries
    D). The US would support only those revolutionary movements the promoted democratic principles
    C). The US would use force to prevet foreign intervention in the affairs of neighboring countries
    (this multiple choice question has been scrambled)
  28. Muckrakers were
    A). conservationists
    B). journalists
    C). politicians
    D). sufferagists
    B). journalists
    (this multiple choice question has been scrambled)
  29. All of the following were part of the Pendleton Civil Service Act EXCEPT
    A). required testing for gov't jobs
    B). gave friends of the President the best jobs
    C). classified job positions
    D). prevented federal employees from being fired
    B). gave friends of the President the best jobs
    (this multiple choice question has been scrambled)
  30. The Red Scare was in response to
    A). Prohibition
    B). the Teapot Dome scandal
    C). the Russian Revolution
    D). the Kelloff-Briand Pact
    C). the Russian Revolution
    (this multiple choice question has been scrambled)
  31. What was the significance of the Sacco and Vanzetti trial?
    A). it made Clarence Darrow a famous defense attorney
    B). it proved that anarchists wanted to overthrow the US gov't
    C). it proved that immigrants couldn't receive a fair trial
    D). ir proved that blacks couldn't recieve a fair trial
    C). it proved that immigrants couldn't receive a fair trial
    (this multiple choice question has been scrambled)
  32. How did life change for American women in the 1920s?
    A). most women grew long hair and stopped using makeup
    B). women began to dominate the workforce
    C). married women found it much easier to balance career and family life.
    D). Many women felt freer to experience with bolder styles and manners
    D). Many women felt freer to experience with bolder styles and manners
    (this multiple choice question has been scrambled)
  33. What did Italy, Germany, and Japan have in common in the 1930s?
    A). They were economic giants and together controlled world trade
    B). They angered other nations by their persecution of Jews
    C). overturned traditional gov't and established democracies
    D). they sought to solve their nations' problems through conquest
    D). they sought to solve their nations' problems through conquest
    (this multiple choice question has been scrambled)
  34. What promoted the US to enter WWII?
    A). Germany's invasion of Rhineland
    B). the Japanese attack on Pearl Harbor
    C). the imprisonment of Jews
    D). the pact that the Soviet Union signed with Germany
    B). the Japanese attack on Pearl Harbor
    (this multiple choice question has been scrambled)
  35. The final Neutrality Act passed by Congress allowed the US to
    A). loan money and weapons to our allies allowing them to make payments after the war was over
    B). sell weapons and military goods to our allies on a cash and carry policy
    C). sell non military goods and make loans to our allies in Europe on a cash and carry basis
    D). sell non-military goods to all belligerents, but on a cash and carry policy
    B). sell weapons and military goods to our allies on a cash and carry policy
    (this multiple choice question has been scrambled)
  36. The Battle of Midway was significant becase
    A). the Japanese Pacific fleet was destroyed by the US Navy
    B). it was the final island needed in order to mount a D-Day invasion of the Japanese mainland
    C). the US victory prevented Japan from launching an offensive campaign in the Pacific after this
    D). by capturing this island allies were able to prevent a Jap. invasion of Australia
    C). the US victory prevented Japan from launching an offensive campaign in the Pacific after this
    (this multiple choice question has been scrambled)
  37. In what part of the world were the battles of Coral Sea, Midway, and Guadalcanal fought?
    A). the Pacific
    B). the Asian mainland
    C). the Italian peninsula
    D). the Atlantic
    A). the Pacific
    (this multiple choice question has been scrambled)
  38. Which of the following best describes Japanese kamikazes?
    A). bomb-loaded planes whose pilots deliberatly crashed into targets
    B). guards at the POW camps
    C). guerrilla fighters who hid in caves on the Pacific Islands
    D). one man submaries that attacked American ships at Peral Harbor
    A). bomb-loaded planes whose pilots deliberatly crashed into targets
    (this multiple choice question has been scrambled)
  39. The Japanese attack on Pearl Harbor caught American forces off guard for all the following reasons EXCEPT
    A). the vast Pacific Ocean was thought to be a barrier
    B). the US Navy didnt expect the Japanese to attack American ships since they were neutral
    C). US intelligence agencies failed to communicate properly and missed the warning signs of attack
    D). the shallow waters of Pearl Harbor were thought to be invunerable
    B). the US Navy didnt expect the Japanese to attack American ships since they were neutral
    (this multiple choice question has been scrambled)
  40. An important strategy used by the German forces in Europe was
    A). blitzkrieg
    B). island hopping
    C). kamikaze attacks
    D). the Bataan Death March
    A). blitzkrieg
    (this multiple choice question has been scrambled)
  41. The US was slow to react to the Holocaust for all of the following reasons EXCEPT
    A). anti-Sematic attitudes in the US
    B). FDR was unaware of Hitlers actions
    C). Jewish organizations in the US disagreed on how to handle it
    D). the SOS who controlled the US immigration policy was anti-Semitic
    B). FDR was unaware of Hitlers actions
    (this multiple choice question has been scrambled)
  42. The __________ authorized the President to aid any nation whose defense was seen as vital to American security
    A). Atlantic Charter
    B). Neutrality Act
    C). Lend Lease Act
    D). Selective Service Act
    C). Lend Lease Act
    (this multiple choice question has been scrambled)
  43. Germany's goal in the Battle of the Atlantic was to
    A). invade the coast of GB
    B). prevent the invasion of Northern Africa
    C). prevent Allied forces from landing in Normandy
    D). keep food and war supplies from reaching GB and the USSR
    D). keep food and war supplies from reaching GB and the USSR
    (this multiple choice question has been scrambled)
  44. The Battle of Stalingrad was significant because
    a). stopped Germany's advance to Russia
    b). stoped Germany's advance to Belgium
    c). stopped the Japanese advance eastward
    d). was the final step in allowing Hitler to take over the USSR
  45. V-E Day was celebrated on
    A). September 2, 1944
    B). May 1, 1944
    C). May 8, 1945
    D). November 1, 1945
    C). May 8, 1945
    (this multiple choice question has been scrambled)
  46. Under the Executive Order 9066 FDR ordered
    A). that all Jap.- American be moved to internment camps
    B). the US Navy to torpedo Japanese ships
    C). the arrest of Jap. Americans suspected of spying during the war
    D). that all German Americans be moved to internment camps
    A). that all Jap.- American be moved to internment camps
    (this multiple choice question has been scrambled)
  47. Centers in remote inland areas were Japanese Americans were confined during WWII were called
    A). victory gardens
    B). processing centers
    C). internment camps
    D). concentration camps
    C). internment camps
    (this multiple choice question has been scrambled)
  48. Who was tried at hte Nuremberg Trials?
    A). Japanese generals accused of war crimes
    B). Nazi leaders accused of crimes against humanity
    C). members of the War Refugee Board
    D). Soviet soldiers who had helped capture Berlin
    B). Nazi leaders accused of crimes against humanity
    (this multiple choice question has been scrambled)
  49. Prohibition was repealed with the passage of the
    A). 21st
    B). 20th
    C). Volstead Act
    D). 18th
    A). 21st
    (this multiple choice question has been scrambled)
  50. The Hawley Smoot Tariff wasnt successful because
    A). the number of exports increased
    B). countries couldnt afford it
    C). Americans couldnt afford American made products
    D). price of American goods increased
    B). countries couldnt afford it
    (this multiple choice question has been scrambled)
  51. The _______ was a group of WWI vets who protested in Washington for money
    A). Socialists
    B). Bonus Army
    C). Reform Army
    D). KKK
    B). Bonus Army
    (this multiple choice question has been scrambled)
  52. The major environmental crisis that affected farmers in the Midwest was
    A). Dust Bowl
    B). The Great Crash
    C). Grapes of Wrath
    D). Black Tuesday
    A). Dust Bowl
    (this multiple choice question has been scrambled)
  53. The Hawtley Smoot tarrif
    A). outlawed the importation of manufactured goods
    B). called for free trade
    C). increased taxes a little
    D). increased taxes to the highest level in history
    D). increased taxes to the highest level in history
    (this multiple choice question has been scrambled)
  54. One sign that the economy might be weakening was
    A). DOW was falling
    B). wages kept pace with production
    C). more goods were being produced than consumed
    D). decreas in personal debt
    C). more goods were being produced than consumed
    (this multiple choice question has been scrambled)
  55. Though few in numbers, flappers represented
    A). impact of women on election
    B). social stability
    C). desire to break with the past
    D). women's desire to return to the past
    C). desire to break with the past
    (this multiple choice question has been scrambled)
  56. People who illegally made and transported liquor during the 1920s
    A). speakeasies
    B). flappers
    C). fundamentalism
    D). bootleggers
    D). bootleggers
    (this multiple choice question has been scrambled)
  57. The lost generation was a group of
    A). Mrs. Biermans students who couldnt do the Charleston
    B). teenage boys lost in the mall
    C). writers who felt lost in a world torn apart by war
    D). writers who felt lost in a greedy, materialistic world
    D). writers who felt lost in a greedy, materialistic world
    (this multiple choice question has been scrambled)

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview