Ch 13

Card Set Information

Ch 13
2013-03-23 03:07:52

Show Answers:

  1. 1) The amount of water needed for fire protection in small towns is __ than the amount of water needed for industrial and domestic use.

    A) Greater.
    B) Less than.
    C) Equal.
    D) Slightly less than.
    Answer --> A
  2. Which of the following would be considered an example of groundwater supply?

    A) Wells.
    B) Lakes.
    C) Ponds.
    D) Rivers.
    Answer --> A
  3. A fire hydrant that receives water in more than one direction is called a(an) -

    A) Circulating-feed hydrant.
    B) Dead-end hydrant.
    C) Di-flow hydrant.
    D) Grid-end hydrant.
    Answer --> A
  4. Large mains, with relatively widespread spacing, that convey large quantities of water to many locations of a system, that are locally distributed to smaller mains are called -
    Primary feeders
  5. A grid arrangement of smaller water mains that serve individual fire hydrants and blocks of consumers are called?
  6.  To insure a sufficient water supply to a community, how many primary feeders should run from the source of supply to high-risk industrial districts of the community?
    two or more
  7. Fire hydrant supply mains in residential areas should be at least __ in diameter.
    6 inches
  8. Fire hydrant supply mains in business and industrial areas should be at least __ in diameter.
    8 inches
  9. Water main valves should be operated __ to keep them in good working order.
    at least once a year
  10. Residential, business, an industrial district fire-hydrant supply mains should be closely gridded by cross connecting mains every __ feet.
    600 ft
  11. The water main valve that has the words Open or Shut, indicating the valves present position is called a (an)-
    post indicator valve
  12. Which water main valve is normally buried or installed in manholes, and operated above ground through a valve box?
    a non-indicating valve
  13. Control valves in water distribution systems are -
    gate valves and butterfly valves
  14. Gate valves are normally marked with a number. What does this number indicate?
    The number of turns necessary to completely close the valve.
  15. Which water main valve rotates 90 degrees from the fully opened position to tightly shut?
    a butterfly valve
  16. Which water main valve has a yoke on the outside with a threaded stem that controls the gate's opening or closing?
    An OS&Y valve
  17. The pressure left in a distribution system at a specific location when a quantity of water is flowing is called -
    residual pressure
  18. Stored potential energy that is available to firefighters to force water through hose, pipe fittings, and adapters is known as -
    static pressure
  19. Flow pressure is forward velocity pressure measured -
    at the discharge opening.
  20. The drain in a dry barrel fire hydrant is ____ when the hydrant is flowing.
  21. A green hydrant is capable of delivering __ of water.

    A) Less than 500 gpm.
    B) 500 - 999 gpm.
    C) 1000 - 1499 gpm.
    D) 1500 or greater.
    Answer --> C
  22. A light blue hydrant is capable of delivering __ of water.

    A) Less than 500 gpm.
    B) 500 - 999 gpm.
    C) 1000 - 1499 gpm.
    D) 1500 or more gpm.
    Answer --> D
  23. A red hydrant is capable of delivering __ of water.

    A) Less than 500 gpm.
    B) 500 - 999 gpm.
    C) 1000 - 1499 gpm.
    D) 1500 or more gpm.
    Answer --> A
  24. An orange hydrant is capable of delivering __ of water.

    A) Less than 500 gpm.
    B) 500 - 999 gpm.
    C) 1000 - 1499 gpm.
    D) 1500 or more gpm.
    Answer --> B
  25. The general rule in locating fire hydrants in high value areas, is to place a hydrant at each intersection and to space intermediate hydrants not more than -
    300 feet
  26. What type of valve would you expect to find in a wet-barrel hydrant?
    Horizontal compression-type valve.
  27. When drafting from a static water source, how much water should there be above and below the hard suction line strainer?
    24 inches
  28. When is it necessary to use a strainer at the end of a hard suction line?
    When drafting from a natural water source.
  29. Floating strainers can draft water from __.

    A) 1 - 2 inches.
    B) 3 - 6 inches.
    C) 6 - 12 inches.
    D) 12 - 24 inches.
    Answer --> A
  30. When should alternative water supply sources be identified which can be utilized in fire ground operations?
    During pre-incident planning.
  31. Hauling water from a water supply source to a portable container from which the water may be used to fight a fire, is referred to as -
    water shuttling
  32. Water shuttles are recommended for distances greater than __, or greater than your fire department capacity for laying supply hoselines.
    1/2 mile or greater
  33. Normally, a portable water tank capacity ranges from __ and upward.
    1000 gallons of water.
  34. According to NFPA 1901, Standard for Mobile Water Supply Fire Apparatus, a mobile water supply apparatus must be able to dump at a rate of -
    1000 gpm
  35. In relay pumping, the apparatus with the greatest pumping capacity should be located at -
    the water source
  36. Which of the following factors has the greatest impact on the success of a shuttle operation?

    A) The distance between the fill and dump sites.
    B) The capacity of the tanks that are being use for the operation.
    C) The sizes of the source and dump sites.
    D) The fill and dump times.
    Answer --> D