P exam

Card Set Information

Author:
iNadia
ID:
219479
Filename:
P exam
Updated:
2013-05-13 20:11:01
Tags:
SOA exam
Folders:

Description:
questions and solutions
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user iNadia on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. A survey of a group’s viewing habits over the last year revealed the following information:
    (i) 28% watched gymnastics
    (ii) 29% watched baseball
    (iii) 19% watched soccer
    (iv) 14% watched gymnastics and baseball
    (v) 12% watched baseball and soccer
    (vi) 10% watched gymnastics and soccer
    (vii) 8% watched all three sports.

    Calculate the percentage of the group that watched none of the three sports during the last year

    (A) 24
    (B) 36
    (C) 41
    (D) 52
    (E) 60
    Solution: D
  2. The probability that a visit to a primary care physician’s (PCP) office results in neither lab work nor referral to a specialist is 35% . Of those coming to a PCP’s office, 30% are referred to specialists and 40% require lab work. Determine the probability that a visit to a PCP’s office results in both lab work and referral to a specialist.

    (A) 0.05
    (B) 0.12
    (C) 0.18
    (D) 0.25
    (E) 0.35
    Solution: A
  3. You are given P[A∪B] = 0.7 and P[A∪B′] = 0.9 . Determine P[A] .

    (A) 0.2
    (B) 0.3
    (C) 0.4
    (D) 0.6
    (E) 0.8
    Solution: D
  4. An urn contains 10 balls: 4 red and 6 blue. A second urn contains 16 red balls and an unknown number of blue balls. A single ball is drawn from each urn. The probability that both balls are the same color is 0.44 . Calculate the number of blue balls in the second urn.

    (A) 4
    (B) 20
    (C) 24
    (D) 44
    (E) 64
    Solution: A
  5. An auto insurance company has 10,000 policyholders. Each policyholder is classified as

    (i) young or old;
    (ii) male or female; and
    (iii) married or single.

    Of these policyholders, 3000 are young, 4600 are male, and 7000 are married. The policyholders can also be classified as 1320 young males, 3010 married males, and 1400 young married persons. Finally, 600 of the policyholders are young married males. How many of the company’s policyholders are young, female, and single?

    (A) 280
    (B) 423
    (C) 486
    (D) 880
    (E) 896
    Solution: D
  6. A public health researcher examines the medical records of a group of 937 men who died in 1999 and discovers that 210 of the men died from causes related to heart disease. Moreover, 312 of the 937 men had at least one parent who suffered from heart disease, and, of these 312 men, 102 died from causes related to heart disease. Determine the probability that a man randomly selected from this group died of causes related to heart disease, given that neither of his parents suffered from heart disease.

    (A) 0.115
    (B) 0.173
    (C) 0.224
    (D) 0.327
    (E) 0.514
    Solution: B
  7. An insurance company estimates that 40% of policyholders who have only an auto policy will renew next year and 60% of policyholders who have only a homeowners policy will renew next year. The company estimates that 80% of policyholders who have both an auto and a homeowners policy will renew at least one of those policies next year. Company records show that 65% of policyholders have an auto policy, 50% of policyholders have a homeowners policy, and 15% of policyholders have both an auto and a homeowners policy. Using the company’s estimates, calculate the percentage of policyholders that will renew at least one policy next year.

    (A) 20
    (B) 29
    (C) 41
    (D) 53
    (E) 70
    Solution: D
  8. Among a large group of patients recovering from shoulder injuries, it is found that 22% visit both a physical therapist and a chiropractor, whereas 12% visit neither of these. The probability that a patient visits a chiropractor exceeds by 0.14 the probability that a patient visits a physical therapist. Determine the probability that a randomly chosen member of this group visits a physical therapist.

    (A) 0.26
    (B) 0.38
    (C) 0.40
    (D) 0.48
    (E) 0.62
    Solution: D
  9. An insurance company examines its pool of auto insurance customers and gathers the following information: (i) All customers insure at least one car. (ii) 70% of the customers insure more than one car. (iii) 20% of the customers insure a sports car. (iv) Of those customers who insure more than one car, 15% insure a sports car. Calculate the probability that a randomly selected customer insures exactly one car and that car is not a sports car. Page 7 of 103

    (A) 0.13
    (B) 0.21
    (C) 0.24
    (D) 0.25
    (E) 0.30
    Solution: B
  10. An insurance company examines its pool of auto insurance customers and gathers the following information: (i) All customers insure at least one car. (ii) 64% of the customers insure more than one car. (iii) 20% of the customers insure a sports car. (iv) Of those customers who insure more than one car, 15% insure a sports car. What is the probability that a randomly selected customer insures exactly one car, and that car is not a sports car?

    (A) 0.16
    (B) 0.19
    (C) 0.26
    (D) 0.29
    (E) 0.31
    Solution: C
  11. An actuary studying the insurance preferences of automobile owners makes the following conclusions: (i) An automobile owner is twice as likely to purchase collision coverage as disability coverage. (ii) The event that an automobile owner purchases collision coverage is independent of the event that he or she purchases disability coverage. (iii) The probability that an automobile owner purchases both collision and disability coverages is 0.15 . What is the probability that an automobile owner purchases neither collision nor disability coverage?

    (A) 0.18
    (B) 0.33
    (C) 0.48
    (D) 0.67
    (E) 0.82
    Solution: B
  12. A doctor is studying the relationship between blood pressure and heartbeat abnormalities in her patients. She tests a random sample of her patients and notes their blood pressures (high, low, or normal) and their heartbeats (regular or irregular). She finds that: (i) 14% have high blood pressure. (ii) 22% have low blood pressure. (iii) 15% have an irregular heartbeat. (iv) Of those with an irregular heartbeat, one-third have high blood pressure. (v) Of those with normal blood pressure, one-eighth have an irregular heartbeat. What portion of the patients selected have a regular heartbeat and low blood pressure?

    (A) 2%
    (B) 5%
    (C) 8%
    (D) 9%
    (E) 20%
    Solution: E
  13. An actuary is studying the prevalence of three health risk factors, denoted by A, B, and C, within a population of women. For each of the three factors, the probability is 0.1 that a woman in the population has only this risk factor (and no others). For any two of the three factors, the probability is 0.12 that she has exactly these two risk factors (but not the other). The probability that a woman has all three risk factors, given that she has A and B, is 13 .What is the probability that a woman has none of the three risk factors, given that she does not have risk factor A?

    (A) 0.280
    (B) 0.311
    (C) 0.467
    (D) 0.484
    (E) 0.700
    Solution: C
  14. In modeling the number of claims filed by an individual under an automobile policy during a three-year period, an actuary makes the simplifying assumption that for all integers n ≥ 0, p p n n +1=15, where pn represents the probability that the policyholder files n claims during the period. Under this assumption, what is the probability that a policyholder files more than one claim during the period?

    (A) 0.04
    (B) 0.16
    (C) 0.20
    (D) 0.80
    (E) 0.96
    Solution: A
  15. An insurer offers a health plan to the employees of a large company. As part of this plan, the individual employees may choose exactly two of the supplementary coverages A, B, and C, or they may choose no supplementary coverage. The proportions of the company’s employees that choose coverages A, B, and C are 11 5 , , and ,4 3 12respectively. Determine the probability that a randomly chosen employee will choose no supplementary coverage.

    (A) 0
    (B) 47144
    (C) 12
    (D) 97144
    (E) 79
    Solution: C
  16. An insurance company determines that N, the number of claims received in a week, is a random variable with P[N = n] = 1/2n+1 where n ≥ 0 . The company also determines that the number of claims received in a given week is independent of the number of claims received in any other week. Determine the probability that exactly seven claims will be received during a given two-week period.

    (A)
    (B) 
    (C)  
    (D) 
    (E) 
    Solution: D
  17. An insurance company pays hospital claims. The number of claims that include emergency room or operating room charges is 85% of the total number of claims. The number of claims that do not include emergency room charges is 25% of the total number of claims. The occurrence of emergency room charges is independent of the occurrence of operating room charges on hospital claims. Calculate the probability that a claim submitted to the insurance company includes operating room charges.

    (A) 0.10
    (B) 0.20
    (C) 0.25
    (D) 0.40
    (E) 0.80
    Solution: D
  18. Two instruments are used to measure the height, h, of a tower. The error made by the less accurate instrument is normally distributed with mean 0 and standard deviation 0.0056h . The error made by the more accurate instrument is normally distributed with mean 0 and standard deviation 0.0044h . Assuming the two measurements are independent random variables, what is the probability that their average value is within 0.005h of the height of the tower?
    (A) 0.38
    (B) 0.47
    (C) 0.68
    (D) 0.84
    (E) 0.90
    Solution: D
  19. An auto insurance company insures drivers of all ages. An actuary compiled the following statistics on the company’s insured drivers:

    Age of Driver       Probability of Accident      Portion of Company’s Insured Drivers
    16-20                     0.06                                     0.08 
    21-30                     0.03                                     0.15
    31-65                     0.02                                     0.49
    66-99                     0.04                                     0.28
    A randomly selected driver that the company insures has an accident. Calculate the probability that the driver was age 16-20.

    (A) 0.13
    (B) 0.16
    (C) 0.19
    (D) 0.23
    (E) 0.40
    Solution: B

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview