Chapter 011 Active Directory Maintenance, Troubleshooting, and Disaster Recovery in Windows Server 2

Card Set Information

Author:
pacheco2001usa
ID:
220103
Filename:
Chapter 011 Active Directory Maintenance, Troubleshooting, and Disaster Recovery in Windows Server 2
Updated:
2013-05-20 01:34:11
Tags:
Chapter 011 Active Directory Maintenance Troubleshooting Disaster Recovery Windows Server 2008 R2
Folders:

Description:
Chapter 011 Active Directory Maintenance, Troubleshooting, and Disaster Recovery in Windows Server 2008 R2
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user pacheco2001usa on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. What is responsible for managing changes to the Active Directory database?
    a) Extensible Storage Engine
    b) Extended Storage Engine
    c) Extensible Change Engine
    d) Stringent Change Manager
    • Ans: a
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active DirectoryFeedback: Active Directory is a database based on the Extensible Storage Engine (ESE) format. The ESE is responsible for managing changes to the Active Directory database.
  2. Changes in Active Directory are referred to as __________.a) buffersb) transactionsc) modificationsd) alterations
    • Ans: b
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: Changes are referred to as transactions. Transactions can contain more than one change, such as the addition of a new object and the modification of an existing object’s properties.
  3. Active Directory writes transactions to the __________ log file.
    a) system
    b) security
    c) transaction
    d) DNS
    • Ans: c
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: Active Directory writes the transaction to the Transaction log file. The default log file is named edb.log. The log file allows the transaction to be stored until it can be written to the actual database.
  4. What manual process defragments the Active Directory database in addition to reducing its size?a) online defragmentationb) local defragmentationc) remote defragmentationd) offline defragmentation
    • Ans: d
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active DirectoryFeedback: Offline defragmentation is a manual process that defragments the Active Directory database in addition to reducing its size. Performing an offline defragmentation is not considered to be a regular maintenance task. You should only perform an offline defragmentation if you need to recover a significant amount of disk space.
  5. To back up Active Directory, you must install what feature from the Server Manager console?a) Active Directory Backup Clientb) Windows Backup Utilityc) Windows Server Backupd) BackupExec
    • Ans: c
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: To back up Active Directory, you must install the Windows Server Backup feature from the Server Manager console.
  6. What new command-line and task-based scripting technology is included with Windows Server 2008?
    a) Windows Enhanced Shell
    b) Windows Advanced Shell
    c) Windows Ultimate Shell
    d) Windows PowerShell
    • Ans: d
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active DirectoryFeedback: Windows PowerShell is a new command-line and task-based scripting technology that is included with Windows Server 2008.
  7. Server Backup does not support the use of which type of backup media?
    a) CD drives
    b) DVD drives
    c) hard drives
    d) magnetic tape
    • Ans: d
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: Windows Server Backup supports the use of CD and DVD drives as backup destinations, but does not support magnetic tapes as backup media. Additionally, you cannot perform backups to dynamic volumes.
  8. Which backup type will update each file’s backup history and clear the Application log files?
    a) Copy backup
    b) VSS full backup
    c) Incremental backup
    d) Differential backup
    • Ans: b
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: The VSS full backup type will update each file’s backup history and clear Application Log files.
  9. What is the command-line component of the Windows Server Backup snap-in?
    a) wbadm
    b) wbadmin
    c) backadm
    d) ntbackup
    • Ans: b
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: Windows Server 2008 allows several different restoration methods depending on the goals for your restore. You can use wbadmin, which is the command-line component of the Windows Server Backup snap-in.
  10. What type of restore will restore Active Directory objects with their original Update Sequence Number (USN), which is the number that each domain controller assigns to every transaction that is either originated on the DC or replicated in from another domain controller?
    a) nonauthoritative restore
    b) authoritative restore
    c) full restore
    d) incremental restore
    • Ans: a
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: A nonauthoritative restore of Active Directory restores a single Active Directory domain controller to its state before the backup. A nonauthoritative restore will restore Active Directory objects with their original Update Sequence Number (USN), which is the number that each domain controller assigns to every transaction that is either originated on the DC or replicated in from another domain controller.
  11. To perform a System State restore in Windows Server 2008, you will boot the DC into what mode?
    a) Active Directory Restore
    b) Active Directory Maintenance
    c) Directory Services Maintenance
    d) Directory Services Restore
    • Ans: d
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: To perform a System State restore in Windows Server 2008, you will boot the DC into Directory Services Restore Mode and then use the wbadmin command-line utility.
  12. What tool in Windows Server 2008 allows you to collect real-time information on your local computer or from a specific computer to which you have permissions?
    a) Performance Log Viewer
    b) Performance Monitor
    c) Reliability and Performance Monitor
    d) Performance and Statistics Monitor
    • Ans: c
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active DirectoryFeedback: The Reliability and Performance Monitor is a tool located within the Administrative Tools folder. Reliability and Performance Monitor in Windows Server 2008 allows you to collect real-time information on your local computer or from a specific computer to which you have permissions. This information can be viewed in a number of different formats that include charts, graphs, and histograms.
  13. What are the specific processes or events that you want to track in the Reliability and Performance Monitor?
    a) performance objects
    b) performance counters
    c) performance items
    d) performance classes
    • Ans: b
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
    • Feedback: Performance objects contain performance counters associated with the category that you want to monitor. Performance counters are the specific processes or events that you want to track.
  14. Configuring Active Directory diagnostic event logging requires that you edit what registry key?
    a)HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesNTDSDiagnostics
    b) HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesNTDS
    c) HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServices
    d) HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetDiagnostics
    • Ans: a
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
    • Feedback: Configuring Active Directory diagnostic event logging requires that you edit the registry. The following key contains the additional areas that can be logged into the Directory Service log: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesNTDSDiagnostics.
  15. What logging setting should you use if Minimal logging is not producing sufficient error messages to allow you to troubleshoot a particular issue?
    a) Basic
    b) Extensive
    c) Verbose
    d) Internal
    • Ans: a
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
    • Feedback: The basic logging level setting records slightly more detailed information than the lowest level. Use this setting if Minimal logging is not producing sufficient error messages to allow you to troubleshoot a particular issue.
  16. What command-line tool can analyze the state of the domain controllers in the forest or enterprise and report any problems to assist in troubleshooting?
    a) dcdiag
    b) netdom
    c) repadmin
    d) nltest
    • Ans: a
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
    • Feedback: The dcdiag command-line tool can analyze the state of the domain controllers in the forest or enterprise and report any problems to assist in troubleshooting.
  17. The Reliability and Performance Monitor uses categories called performance __________ to organize the items that can be monitored.
    a) objects
    b) counters
    c) items
    d) classes
    • Ans: a
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
    • Feedback: The Reliability and Performance Monitor uses categories to organize the items that can be monitored, which are referred to as performance objects.
  18. What in the event log is indicated by a red circle with an X on it?
    a) warning
    b) problem
    c) driver issue
    d) stop error
    • Ans: d
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
    • Feedback: In the Type field of any of the log files in Event Viewer, you should monitor and filter events that indicate a warning or stop error. A warning is indicated by a yellow triangle with an exclamation mark, and a stop error is indicated by a red circle with an X on it.
  19. If you find yourself in a position where you need to restore an object or container within Active Directory that has been inadvertently deleted, you need to perform what type of restore?
    a) nonauthoritative restore
    b) authoritative restore
    c) full restore
    d) incremental restore
    • Ans: b
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active DirectoryFeedback: If you find yourself in a position in which you need to restore an object or container within Active Directory that has been inadvertently deleted, you will need to perform an authoritative restore. A normal restore will not be sufficient in this case because a normal restore will allow post-restore updates to be replicated into the restored DC.
  20. In Windows Server 2008, you must back up __________ rather than only backing up the System State data.
    a) critical volumes
    b) system volumes
    c) MBR records
    d) MX records
    • Ans: a
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
    • Feedback: Windows Server 2008 does not back up or recover System State data in the same way as servers that run Windows Server 2003 or Windows Server 2000. In Windows Server 2008, you must back up critical volumes rather than only backing up the System State data.
  21. Active Directory writes the transaction to a transaction directory located in memory on the server.
    • Ans: False
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  22. Online defragmentation is an automatic process that occurs during the garbage collection process.
    • Ans: True
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  23. You must be a member of the Administrators group to launch a manual backup.
    • Ans: False
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  24. Performance objects contain performance counters that are associated with the category that you want to monitor.
    • Ans: True
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
  25. To assist you with obtaining more detailed information in the event logs, you can set the event logs to record diagnostic information specific to processes related to Active Directory.
    • Ans: True
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
  26. The transaction __________ stores data in server RAM before it is actually written to the server’s hard drive so that all data in the transaction can be written to disk at once.
    • Ans: buffer
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  27. Active Directory writes a transaction to the Transaction log file whose default log file is named __________.
    • Ans: edb.log
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  28. The garbage collection process runs by default every __________ hours on all domain controllers in the forest.
    • Ans: 12
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  29. Scheduled backups will reformat the target drive that hosts the backup files and thus can only be performed on a local physical drive that does not host any __________ volumes.
    • Ans: critical
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  30. A(n) __________ restore of Active Directory restores a single Active Directory domain controller to its state before the backup.
    • Ans: nonauthoritative
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  31. An Update __________ Number is the number that each domain controller assigns to every transaction that is either originated on the DC or replicated in from another domain controller.
    • Ans: Sequence
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  32. The __________ and Performance Monitor in Windows Server 2008 allows you to collect real-time information on your local computer or from a specific computer to which you have permissions.
    • Ans: Reliability
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
  33. The __________ logging level logs all events, including debug strings and configuration changes.
    • Ans: Internal
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
  34. The command-line component of the Windows Server Backup snap-in is __________.
    • Ans: wbadmin
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  35. Select the __________ backup type if you will be using a third-party backup tool in addition to Windows Server Backup.
    • Ans: Copy
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  36. What is responsible for managing changes to the Active Directory database?
    • Ans: Extensible Storage Engine
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  37. What term is used to identify the categories used in the Reliability and Performance Monitor?
    • Ans: performance objects
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active directory
  38. Events related to Active Directory are recorded in what log?
    • Ans: Directory Service log
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Monitoring Active directory
  39. What logging level should be used to start an investigation when you do not know the location of the problem?
    • Ans: Minimal
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
  40. What is a reference to an attribute within another object that will also need to be restored with the object?
    • Ans: back-link
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  41. What type of file is used as a reference for database information written to disk?
    • Ans: checkpoint file
    • Difficulty: Hard
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  42. Online defragmentation is an automatic process that occurs during what process?
    • Ans: garbage collection
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  43. What new command-line and task-based scripting technology is included with Windows Server 2008?
    • Ans: Windows PowerShell
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  44. What is the difference between an online and offline defragmentation?
    • Ans: Online defragmentation is an automatic process that occurs during the garbage collection process. The advantage of an online defragmentation is that it occurs automatically and does not require the server to be offline to run. An online defragmentation does not reduce the actual size of the Active Directory database. Offline defragmentation is a manual process that defragments the Active Directory database in addition to reducing its size. Performing an offline defragmentation is not considered to be a regular maintenance task.
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  45. What two types of backup does Windows Server 2008 support?Ans: manual backup and scheduled backupDifficulty: EasySection Ref: Maintaining Active Directory46. What is an Update Sequence Number?
    • Ans: A USN is the number that each domain controller assigns to every transaction that is either originated on the DC or replicated in from another domain controller.
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  46. What is an Update Sequence Number?
    • Ans: A USN is the number that each domain controller assigns to every transaction that is either originated on the DC or replicated in from another domain controller.
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  47. How are performance objects and performance counters related?
    • Ans: The Reliability and Performance Monitor uses categories to organize the items that can be monitored. These categories are referred to as performance objects. Performance objects contain performance counters that are associated with the category that you want to monitor. Performance counters are the specific processes or events that you want to track.
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Monitoring Active Directory
  48. What logging levels can be configured for logging Active Directory events?
    • Ans: None, Minimal, Basic, Extensive, Verbose, Internal
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Diagnosing and Troubleshooting Active Directory
  49. What does System State data include?
    • Ans: System State data includes operating system-specific information needed for installed services and operating system components to function.
    • Difficulty: Medium
    • Section Ref: Maintaining Active Directory
  50. In the event of a domain controller failure, what two restore options are available?
    • Ans: nonauthoritative and authoritative
    • Difficulty: Easy
    • Section Ref: Maintaining Active Directory

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview