tyr

Card Set Information

Author:
Yuber
ID:
249342
Filename:
tyr
Updated:
2013-11-27 10:48:21
Tags:
tyr
Folders:
tyr
Description:
tyr
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user Yuber on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Vad ingår i tyroideaanamnes?
    • Hereditet (tyr, APS)
    • Tidigare tyrsjd
    • tryck/smärta hals
    • hypo/hypersymtom
    • LM: Litium, amiodarone, jod
    • Graviditet: akutell / nyligen / planerad
  2. Vad ingår i tyroideastatus?
    • AT: tremor, oro, ögon
    • Puls: frekvens, regelbunden?
    • BT
    • Inspektion och palpation(storlek, konsistens, ömhet)
    • Ögon (vid hyper)
  3. US av tyroideafunktion?
    • S-TSH, fritt t4 t3
    • Spårjodsus
  4. Autoak tyr? För vad?
    • TPO-ak , stödjer vid klinik autoimmuna tyroiditer.
    • TRAk - Graves
  5. Morfologiska us?
    • Scint
    • Ultraljud
    • finnålspunktion (cytologi)
    • DT (utan kontrast)
  6. Tumörmarkörer?
    S-tyreoglobulin, calcitonin
  7. Isotopus?
    Vilka och för vad?
    Spårjod: för diff tyreotoxikos/tyreoidit. (131)I po mät efter 24h upptaget. Blockerat vid tyreoidit, ökat vid hypertyreos. Även för dosberäkning inför radiojod.


    99TC: IV, efter 20-30 min mäts upptag. Visar fördelningen, strumautredning. diffa vid hyper- graves eller knölstruma? Tyroideaadenom varmt eller kallt?
  8. Benign atoxisk struma:
    Orsak? Diagnos? Diffdiagnos? Behandlingsalternativ?
    • Jodbrist, rökning, tillväxtfaktorer, genetik, strumogener(kål, rovor, sojabönor, kassava)
    • Uteslutningsdiagnos: struma utan funktionsrubbning, inflammation eller tumör.


    • Diff: cystor, tumör utanför tyr, lymfkörtelförstoring, fettkudde på halsens framsida
    • Beh: Expektans, tyroxin? Kirurgi vid trycksymtom på trachea/esofagus / estetikst
  9. Olika tyreoiditer?
    • Akut
    • subakut
    • Postpartum
    • kronisk autoimmun
  10. Subakut tyreoidit? Orsak, symtom, fynd, behandling?
    • Virusorsakad.
    • Smärta på halsen, feber, sjukdomskänsla.
    • Palpöm lätt förstora tyr.
    • Hög SR.
    • Lindriga tyreotoxiska symtom pga utsvärming av t4/t3.
    • Blockerat upptag vid spårjod.
    • Beh: ASA, NSAID, steroider.
    • Läker i regel ut helt efter en övergående hypotyreos.
  11. Postpartumtyreoidit. När? Förlopp? Fynd? Progno
    s?
    • Under postpartumåret, ofta recidiv efter nästa graviditet.
    • Tyst tyreoidit med övergående hypertyreos --> övergående hypotyreos, ca 20% manifest hypo.
    • Pos TPO-ak, lymfocytär infiltration 
    • Blockerat spårjodsupptag.
  12. Kronisk autoimmun tyroidit? Typer? Klinik beroende av typ? Fynd? Beh?
    • Ej lokal smärta eller SR-stegring.
    • Atrofisk: Vanligast. Klinik/labb för hypotyreos, atrofisk tyroidea.
    • Hashimoto: struma med eller utan hypotyreos.
    • Positiva TPO-ak, lymfocytär infiltration.
    • Beh: Levaxin om hypotyreos (+ev vid struma)
  13. Hypotyreos prevalens? Symtom?
    • ~2% kvinnor. >3% >50 år kvinnor. 4-8x kvinnor >män.
    • Symtom: Trötthet
    • Tröghet
    • Nedstämdhet
    • Förstoppning
    • Illamående
    • Anorexi
    • Lågt BT, låg puls, blodfetter förhöjda
    • Torr gulblek hy, svullnad
    • Amenorre
    • Anemi
    • Prolaktinsegring med galaktorre mm
    • Karaptunnelsyndrom, polyneuropati
    • Kan vara temporär eller permanent.
  14. Orsaker hypotyreos, Primär? Sekundär?
    • Primär:
    • Autoimmun tyroidit med struma(hashimoto) eller utan(atrofisk)
    • Iatrogen (radiojod, tyroidektomi)
    • Kongenital
    • Jodbrist
    • LM; tyreostatika, cordarone, litium, interferon.
    • Hypotyreotisk fas efter tyroidit
    • Sekundär:

    • Ovanligt
    • Hypofystumör / hypofyslesion -> hypofysutredning
    • t4t3 ner, tsh ner/normalt

    behandlas som primär
  15. Hypotyreos - diagnostiskt förlopp?
    • Klinik + Tsh > 10 + sänkt T4
    • Annars: efter 2-4v TSH, ft4, TPO-ak
    • TSH upp, ft4 ner, pos TPOak -> autoimmun hypotyreos.
    • Negativ Tpo-ak och prover åt "rätt" håll -> överväg diff, nya prover om 4v.
    • Pos TPO-ak fortsatt TSH upp, ft4 ner. -> hypotyrotisk fas efter tyroidit? Expektans m nya prover ev behövs period av levaxinbeh.
  16. Beh hypotyreos? Info till pat?
    • Levaxin, låg startdos 25-50 mikrog. Höj var 3-6e v. Följ tsh t4 efter 6-8v. Sikta på TSH 0,5-2,0
    • Vanlig slutdos 75-150.
    • Lägre startdos, långsammare upptrappning vid uttalad hypo, ssk vid samtidigt CAD.
    • Till pat: tar lång tid innan symtomen helt i regress ( minst 6mån)
    • Livslång beh vid permanent hypotyr.
    • Utsättningsförsök efter ca 6 mån vid temporär hypo.
  17. Uteblivin / otillräcklig effekt av levaxin? Orsaker?
    • Lång tid innan helt eutyroid.
    • Ev annan associerad autoimmun sjd? Addison, atrofisk gastrit/perniciös anemi, T1DM.
    • Nedsatt upptag av LM? - uteslut pga Kalk / järntabletter?
  18. Subklinisk hypotyreos?
    Behandlingsindikationer?
    • Förhöjt TSH normal t4t3. Ofta förstadium till hypotyreos, positiva TPO-ak talar för detta. Vanligt hos kvinnor, ökar med åldern. TSH-nivå samt pos TPO-ak avgör risk% att övergå till hypotyreos.
    • Behindikationer:
    • Symtom
    • Pos TPO-ak
    • Graviditet
    • Struma
    • TSH > 10
    • Annan autoimmun sjd
    • Infertilitet
  19. Myxödemkoma? Vad är? Utlösande faktorer? Klinisk bild?
    • Mycket sällsynt komplikation till långvarig hypotyreos, grav primär hypotyr ofta hos ädlre kvinna.
    • Utlösande faktorer: Slutat ta levaxin
    • Infektioner
    • Operation
    • GI-blödning
    • Nedkylning
    • CVD
    • Psykofarmaka, sedetiva, morfin
    • Cordarone
    • Klinisk bild:


    • Kall, torr, sträv hud och ögonlocksödem
    • Vakenhetssänkning, desorientering
    • Hypotermi (32-35)
    • Resp insuff med Co2retention och acidos
    • Bradykard, hypotoni
    • Långsamma/bortfall av reflexer
    • Ascites / perikardexsudat
    • Struma eller är efter strumaop.
  20. Utredning av myxödemkoma?
    • Anamnes+status: Känd tyrsjd / anamnes talande för odiagnosticerad hypotyr.
    • T4/T3 ner, TSH oftast upp (primär) Diffdiagnos: svårt sjuk ivapat.
    • Elektrolyter: S-Na ofta ner (SIADH)
    • S-kortisol (uteslut samtidigt kortisolsvikt)
    • Artärgas pCO2 upp, pO2 ner (alveolär hypovent)
    • Glc: (ner)
    • CRP, blodstatus, ev odlingar
    • Lungröntgen (pneumoni, stas?)
    • EKG: low voltage, arytmier?
    • Hjärteko: Perikardvätska?
  21. Beh av myxödemkoma?
    • Oftast IVA med andingsstöd, ekg/btövervakning.
    • Hydrokortison 100 mg iv bolus -> 200mg/d i 1 vecka därefter nedtrappande dos.
    • levaxin 500 ug iv, efter 1 v start med 25-50 ug / dag med LÅNGSAM dosökning.
    • Hypotermi: Långsam uppvärming (snabb kan ge VD -> Btfall. Undvik avkylning.
    • Risk för övervätskning och LMbiverkningar pga långsam metabolism.
    • Infektionsprofylax/beh
    • Vid nedsatt trombocytfunktion och blödning: octostim(frisätter VIII, vWF), k-vitamin, ev blod.
  22. Hypertyreos, symtom?
    • Nervositet, irritabilitet, oro, sömnstörning
    • Hjärtklappning, förmaksflimmer, hjärtsvikt
    • Stirrig blick, ögonlocksretraktion
    • Värmeintolerans, svettning, feber
    • Viktnedgång, lös avföring
    • Finvågig tremor, hyperreflexi
    • Endokrin oftalmopati (vid Graves sjd)
  23. Hypertyreos orsaker? . Vad talar för respektive orsak?
    • Utsvämning eller ökad produktion.
    • Smärta på halsen, förhöjt SR, förlopp av TSH/T4 --> Talar för tyroidit.
    • Pos TRAK, endokrin oftamopati --> Talar för Graves
    • Knölstruma, Hög ålder --> Talar för toxisk knölstruma.
    • Palpabelt adenom, TSH ner, T3 Upp, t4 Normalt --> Talar för toxiskt adenom
  24. Dittandattan om Graves
    • ~2/3 av hypertyreos.
    • Positiva TRAk (99%) även ofta pos TPO-ak.
    • TRAk binder och aktiverar TSHreceptor. duh.
    • Vanligare hos yngre (20-50) vanligare hos kvinnor.
    • Rökning ökar risken.
    • OFtast mer uttalad toxikos
    • Risk för tyroideaassocierad oftalmopati
    • Associerad med andra autoimmun endokrina sjd.
    • Går i skov ( ett eller flera)
  25. Dittadattan Toxisk knölstruma.
    • Vanligare hos äldre >50 år.
    • Mildare toxikos (än graves)
    • Oftast multinodös, ibland solitärt toxiskt adenom. Bestående.
  26. Utredning av hypertyreos negativ för TRAK?
    • Spårjod och/eller scint. 
    • Hypertyreos = högt upptag. Upptag VAR = diff adenom, toxisk nodös, graves.
    • Blockerat/låg upptag: Akut tyroidit, subakut tyroidit, postpartumtyroidit, tyst tyroidit, hög jodtillförsel, fakitia, LM
  27. Tyroideaassocierad oftalmopati?
    När? Patofys? Symtom/fynd? Behandling?
    • Endast vid Graves (30-45%)
    • TRAK binder fibroblaster och extraokulära muskler i orbita - ger inflammation och svullnad.
    • Ökad risk vid rökning
    • Kan förekomma före, samtidigt eller efter hypertyreos.
    • Symtom/fynd:
    • Ögonlocksretraktion
    • Skav/gruskänsla
    • Rodnad
    • Ögonlocksödem
    • Exoftalmus
    • Stramningskänsla
    • Dubbelseende/skelning
    • Synnervspåverkan
    • Behandling:
    • Euthyroid, rökstopp.
    • Steroider, ev kirurgi,.
  28. Hypertyreosbehandling?
    • Betablockad för initial symtomlindring. Ffa minskad hjärtklappning.
    • Tyreostatika: Graves med låg-måttlig recidivrisk (mild-måttlig tyreotoxikos, liten struma, låg TRAKnivå), förbehandling inför kirurgi eller radiojod, gravida.
    • Kirurgi: Knölstruma eller graves med hög recidivrisk, stor struma, yngre.
    • Radiojod: Knölstruma eller graves med hög recidivrisk, medelålders/äldre, försöktighet vid endokrin oftalmopati, kontraindicerat vid graviditet.
  29. Subklinisk hypertyreos?
    • Vid lindrig eller begynnande Graves alt lindrig toxisk knölstruma.
    • Kan vara förenat med tyreotoxiska symtom, ökad risk för förmaksflimmer och osteoporos.
    • Behandling: vid symtom eller kvinna >65 år Radiojod alt tyreostatika.
  30. Tyreotoxisk kris? Vad är? Utlösande faktorer? Klinisk bild?
    • Mycket ovanligt, livshotande akut försämring av hypertyreos (vanligen graves)
    • Annan akut sjukdom oftast utlösande:
    • Infektion
    • Trauma (operation)
    • Förlossning
    • DKA
    • Radiojod
    • Jodtillförsel ( cordarone, hälsokost, rtgkontrast)
    • Abrupt utsättning av tyreostatika
    • Klinisk bild:
    • Feber > 38.5
    • CVS: takykardi, ffli, chf eller angina. BTfall eller chock.
    • GIsymtom: illamående, kräkningar, diarre.
    • CNSpåverkan: Rastlös, motorisk oro, sömnstörningar, desorientering, apati. Koma i uttalade fall.
    • Ögon: Exoftalmus kan förekomma.
  31. Utredning tyreotoxisk kris?
    • Initialt: TSh t3 t4 med akutsvar. (ej korrelation symtom-hormonnivå)
    • TRAK och TPO-ak
    • Blodstatus, crp, elstatus, glc, urinsticka, ekg
    • Ev odlingar + rtg vid misstanke
    • Uppföljning:
    • Kontinuerling bedömning av mentalt tillstånd
    • Puls, bt minst 1g/h
    • Följ temp, timdiures, vätskestatus ev bglc
  32. Behandling tyreotoxisk kris?
    • Tyreostatikum Tiotil 200mg x6 po /sond minska efter 1v.
    • Betablockare Inderal 40-80mg 4-6x eller iv. Få puls till 90. Se upp för hjärtsvikt Symtomlindrar och minskar konvertering t4>t3. Vid astma ev seloken.
    • Hydrokortison 100mg iv, sedan 400mg /dygn, minskat succesivt 1a veckan. mot frisättning samt konversion t4>t3
    • Vätska elektrolyter näring Högt kaloriintag, tex 10% glc med elektrolyter 1000ml x2/d
    • Febernedsättande, behandla utlösande orsak, undvik asa då det kan frigör tbgbundet t4.
    • Jod i sällsynda fall om ej ovan har effekt hämmar frisättning men omöjliggör radiojodbehandling.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview