Latin I Lesson 10-14

Card Set Information

Author:
jaysuero
ID:
253315
Filename:
Latin I Lesson 10-14
Updated:
2014-03-01 21:54:35
Tags:
LatinI Lesson10to14
Folders:

Description:
Vocabulary
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user jaysuero on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Egypt
    • 2nd Dec. f.
    • Aegyptus, Aegypti (The names of countries are generally feminine in gender)
  2. House
    • 2nd Dec. f. (5th Dec. f.)
    • Domus, domi (domus, domus)
  3. Slavery
    • 3rd Dec. f.
    • Servitus, servitutis
  4. Servant
    • 2nd Dec. m
    • Servus, servi
  5. Teaching, instruction
    • 1st Dec. f.
    • Doctrina, doctrinae
  6. Law
    • 3rd Dec. f
    • Lex, legis
  7. I, me
    • Ego
    • Mei
    • Mihi
    • Me
    • Me
  8. Foreign, strange, alien
    • 1st, 2nd Dec.
    • Alienus, a, um
  9. Tenth
    • 1st, 2nd Dec.
    • Decimus, a, um
  10. Lead out
    • 3rd Conjugation
    • Educo, educere, eduxi, eductus
  11. Have, hold
    • 2nd Conjugation
    • Habeo, habere, habui, habitus
  12. Teach
    • 2nd Conjugation
    • Doceo, docere, docui, doctus
  13. From, down from, about, concerning
    De, with the ablative
  14. Out of, from
    E, ex, with the ablative
  15. Before, in front of
    Coram, with the ablative
  16. Carving, graven image, statue
    • 3rd Dec. n.
    • Sculptile, Sculptilis
  17. Likeness
    • 3rd Dec. f.
    • Similitudo, similitudinis
  18. Water
    • 1st Dec. f.
    • Aqua, aquae
  19. Iniquity, evil
    • 3rd Dec. f.
    • Iniquitas, iniquitatis
  20. Generation
    • 3rd Dec. f.
    • Generatio, generationis
  21. Mercy
    • 1st Dec. f.
    • Misericordia, misericordiae
  22. Commandment, precept
    • 2nd Dec. n.
    • Praeceptum, praecepti
  23. A jealous person, one who loves zealously
    • 1st Dec. m. (borrowed from Greek)
    • Zelotes, zelotae
  24. Man, male
    • 2nd Dec. m.
    • Vir, viri
  25. Thousand
    • 3rd Dec. n. (irregular)
    • Mille, mille (pl. milia or millia)
  26. All, every, any
    • 3rd Dec. (two endings)
    • Omnis, omne
  27. Strong, mighty
    • 3rd Dec. (two endings)
    • Fortis, forte
  28. Eleventh
    • 1st, 2nd Dec.
    • Undecimus, a, um
  29. This, these
    Masculine
    • Singular
    • N. Hic
    • G. Huius
    • D. Huic
    • A. Hunc
    • Ab. Hoc

    • Plural
    • N. Hi
    • G. Horum
    • D. His
    • A. Hos
    • Ab. His
  30. This, these
    Feminine
    • Singular
    • N. Haec
    • G. Huius
    • D. Huic
    • A. Hanc
    • Ab. Hac

    • Plural
    • N. Hae
    • G. Harum
    • D. His
    • A. Has
    • Ab. His
  31. This, these
    Neuter
    • Singular
    • N. Hoc
    • G. Huius
    • D. Huic
    • A. Hoc
    • Ab. Hoc

    • Plural
    • N. Haec
    • G. Horum
    • D. His
    • A. Haec
    • Ab. His
  32. He, she, it, they
    Masculine
    • Singular
    • N. Is
    • G. Eius
    • D. Ei
    • A. Eum
    • Ab. Eo

    • Plural
    • N. Ei, Ii
    • G. Eorum
    • D. Eis
    • A. Eos
    • Ab. Eis
  33. He, she, it, they
    Feminine
    • Singular
    • N. Ea
    • G. Eius
    • D. Ei
    • A. Eam
    • Ab. Ea

    • Plural
    • N. Eae
    • G. Earum
    • D. Eis
    • A. Eas
    • Ab. Eis
  34. He, she, it, they
    Neuter
    • Singular
    • N. Id
    • G. Eius
    • D. Ei
    • A. Id
    • Ab. Eo

    • Plural
    • N. Ea
    • G. Eorum
    • D. Eis
    • A. Ea
    • Ab. Eis
  35. Make, do
    • 3rd Conjugation
    • Facio, facere, feci, factus
  36. Cultivate, till, tend, care for, cherish, abide, inhabit, protect, worship
    • 3rd Conjugation
    • Colo, colere, colui, cultus
  37. Visit
    • 1st Conjugation
    • Visito, visitare, visitavi, visitatus
  38. Hate
    • Defective verb
    • Odi, odisse
  39. Love
    • 3rd Conjugation
    • Diligo, diligere, dilexi, dilectus
  40. Keep, guard
    • 4th Conjugation
    • Custodio, custodire, custodivi, custoditus
  41. Above, from above
    Desuper
  42. Below, from below
    Deorsum
  43. Emptiness, vanity, cheating, deception
    • 2nd Dec. n.
    • Vanum, vani
  44. Day
    • 5th Dec. m./f.
    • Dies, diei
  45. Sabbath, rest
    • 2nd Dec. n
    • Sabbatum, sabbati
  46. Work
    • 3rd Dec. n.
    • Opus, operis
  47. Handmaid
    • 1st Dec. f.
    • Ancilla, ancillae
  48. Beast of burden, draught animal
    • 2nd Dec. n.
    • Jumentum, jumenti
  49. Alien, stranger, sojourner
    • 1st Dec. f.
    • Advena, advenae
  50. Gate, door
    • 1st Dec. f.
    • Porta, portae
  51. Sea
    • 3rd Dec. n.
    • Mare, maris
  52. Innocent, guiltless
    • 3rd Dec. (One ending)
    • Insons
  53. Twelfth
    • 1st, 2nd Dec.
    • Duodecimus, a, um
  54. Six
    • Indeclinable cardinal numeral
    • Sex
  55. Take
    • 3rd Conjugation
    • Adsumo, adsumere, adsumpsi, adsumptus
  56. Have, hold
    • 2nd Conjugation
    • Habeo, habere, habui, habitus
  57. Remember
    • Defective Verb
    • Memini, meminisse
  58. Work, labor
    • Deponent 1st Conjugation
    • Operor, operari, operatus sum
  59. Do, make
    • 3rd Conjugation
    • Facio, facere, feci, factus
  60. Rest, repose
    • 3rd Conjugation
    • Requiesco, requiescere, requievi, requietus
  61. Bless
    • 3rd Conjugation
    • Benedico, benedicere, benedixi, benedictus
  62. In vain, for an empty use, in deception, in error
    Frustra
  63. Within
    Intra (with accusative)
  64. Therefore
    Idcirco
  65. That, in order that, so that
    Ut
  66. For (postpositive)
    Enim
  67. However
    Autem
  68. Theft, robbery, deceit, trick
    • 2nd Dec. n.
    • Furtum, Furti
  69. Neighbor
    • 2nd Dec. m.
    • Proximus, Proximi
  70. Testimony, witness
    • 2nd Dec. n
    • Testimonium, Testimonii
  71. Wife
    • 3rd Dec. f.
    • Uxor, Uxoris
  72. Ass
    • 2nd Dec. m.
    • Asinus, Asini
  73. Long-lived
    • 1st, 2nd Dec.
    • Longevus, a, um
  74. Nearest
    • 1st, 2nd Dec.
    • Proximus, a, um
  75. Honor, respect, adorn
    • 1st Conjugation
    • Honoro, honorare, honoravi, honoratus
  76. Give
    • 1st Conjugation
    • Do, dare, dedi, datus
  77. Kill
    • 3rd Conjugation
    • Occido, occidere, occisi, occisus
  78. Commit adultery
    • Deponent 1st Conjugation
    • Moechor, moechari, moechatus sum
  79. Talk, speak, say
    • Deponent 3rd Conjugation
    • Loquor, loqui, locutus sum
  80. Desire, covet, strive
    • 3rd Conjugation
    • Concupisco, concupiscere, consupiscivi (or concuposcii), concupitus
  81. Wish, desire
    • 1st Conjugation
    • Desidero, desiderare, desideravi, desideratus
  82. Hear
    • 4th Conjugation
    • Audio, audire, audivi, auditus
  83. Over, above, on, upon
    Super, with acc.
  84. Against
    Contra, with acc.
  85. In order that, so that
    Ut, followed by the subjunctive
  86. Crowd
    • 1st Dec. f.
    • Turba, turbae
  87. Mountain
    • 3rd Dec. f.
    • Mons, montis
  88. Disciple
    • 2nd Dec. m.
    • Discipulus, discipuli
  89. Mouth
    • 3rd Dec. n.
    • Os, Oris
  90. Himself, etc. very (intensive)
    Masculine
    • Singular
    • N. Ipse
    • G. Ipsius
    • D. Ipsi
    • A. Ipsum
    • Ab. Ipso

    • Plural
    • N. Ipsi
    • G. Ipsorum
    • D. Ipsis
    • A. Ipsos
    • Ab. Ipsis
  91. Herself, etc. very (intensive)
    Feminine
    • Singular
    • N. Ipsa
    • G. Ipsius
    • D. Ipsi
    • A. Ipsam
    • Ab. Ipsa

    • Plural
    • N. Ipsae
    • G. Ipsarum
    • D. Ipsis
    • A. Ipsas
    • Ab. Ipsis
  92. Itself, etc. very (intensive)
    Neuter
    • Singular
    • N. Ipsum
    • G. Ipsius
    • D. Ipsi
    • A. Ipsum
    • Ab. Ipso

    • Plural
    • N. Ipsa
    • G. Ipsorum
    • D. Ipsis
    • A. Ipsa
    • Ab. Ipsis
  93. Blessed
    • 1st, 2nd Dec.
    • Beatus, a, um
  94. Poor
    • 3rd Dec. (one ending)
    • Pauper
  95. Ascend, go up, rise
    • 3rd Conjugation
    • Ascendo, ascendere, ascendi, ascensus
  96. Approach
    • 3rd Conjugation
    • Accedo, accedere, accessi, accesus
  97. Open
    • 4th Conjugation
    • Aperio, aperire, aperui, apertus
  98. When
    Cum
  99. Because, for
    Quoniam

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview