REPORTING ACCIDENTS

Card Set Information

Author:
mike9991
ID:
277298
Filename:
REPORTING ACCIDENTS
Updated:
2014-06-21 10:27:41
Tags:
Reporting
Folders:
Accidents
Description:
Reporting Accidents
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user mike9991 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Question 3.1 What should you ensure if you suffer an injury through a manual handling operation? A: You get paid for the job B: The injury is recorded C: You get help and carry on working D: You take time off work
    Right Answer: B All injuries must be recorded in the Company accident book (BI 510)
  2. Question 3.2 Why should a serious accident be reported to the enforcing authority? A: It helps the site find out what caused it B: It is a legal requirement C: So that the site manager can see who is to blame D: So that the company will be held responsible
    Right Answer: B Serious accidents (major injuries or those resulting in an absence of over 7 days) must be reported to the enforcing authority under the Reporting of Injuries, Diseases andDangerous Occurrences Regulations 1995 (RIDDOR)
  3. Question 3.3 What immediate action should you take if you suffer an injury through carrying a load? A: Advise your doctor of your injury B: Tell your supervisor or employer C: Tell your working companion D: Carry on working as best you can
    Right Answer: B All injuries must be recorded in the Company accidentbook (BI 510).
  4. Question 3.4 Under RIDDOR, which one of the following must be reported to the enforcing authority? A: Accidents where the injured person wishes to make a claim B: Fracture other than to fingers, thumbs or toes C: All ‘near misses’ even if no one was hurt D: All accidents causing any injury
    Right Answer: B This is classified as a ‘reportable major injury’ and mustbe reported to the enforcing authority under the Reporting of Injuries, Diseases and Dangerous OccurrencesRegulations 1995 (RIDDOR).
  5. Question 3.5 Which one of the following has the power to examine an accident record? A: An HSE inspector B: An insurance company C: A doctor D: A workmate
    Right Answer: A HSE inspectors have a range of powers, including this one.
  6. Question 3.6 Which of the following should be recorded in the accident book following an accident? A: The date and time the accident occurred B: Your date of birth C: The weather conditions D: Your National Insurance Number
    Right Answer: A The information to be entered in an accident book (BI510) includes when and where the accident happened,the name, address and occupation of the person who hadthe accident and details of how the accident happenedand the injuries suffered. The weather conditions would only be included if they contributed to the accident
  7. Question 3.7 Which one of the following accounts for most accidents each year on construction sites? A: Strikes by moving vehicles B: Electrocution C: Trench collapses D: Slips, trips and falls
    Right Answer: D HSE statistics show clearly that there are more slips, tripsand falls than any other type of accident on site.
  8. Question 3.8 Which one of the following is NOT classified as a reportable major injury under RIDDOR? A: A fractured finger B: A fractured arm C: Temporary loss of eyesight D: A broken wrist
    Right Answer: A RIDDOR excludes fractures to fingers, thumbs or toesfrom the definition of ‘reportable major injuries’
  9. Question 3.9 Which one of the following should you do if you witness a serious accident on site? A: Pretend you saw nothing B: Say nothing in case you get in trouble C: Discuss what to do with your workmates D: Tell your supervisor what you saw happening
    Right Answer: D If the supervisor is aware of an accident he can take steps to prevent a recurrence. The employer also has legalduties to report certain incidents to the enforcing authority.
  10. Question 3.10 A workmate tells you that he witnessed an accident the previous day and the victim was taken to hospital. He asks you for advice on what he should do. Do you tell him to: A: speak to the site nurse about what he saw B: tell his supervisor that he saw what happened C: telephone the hospital to find out how the injured person is D: say nothing to anyone in case he gets someone in trouble
    Right Answer: B If the supervisor is aware of an accident he can take stepsto prevent a recurrence. The employer also has legalduties to report certain incidents to the enforcing authority
  11. Question 3.11 If a person at work suffers an injury (other than a major injury) due to an accident at work, it is reportable under RIDDOR if they are incapacitated for work for: A: Over 1 day B: Over 7 days C: Over half a day D: Over 2 days
    Right Answer: B An over-seven-day injury is one which is not major but results in the injured person being away from work orunable to do the full range of their normal duties for morethan seven days (including any days they wouldn’t normally be expected to work such as weekends, rest days or holidays) not counting the day of the injury itself.
  12. Question 3.12 What must an employer do with their accident records following completion of a construction project? A: They are sent to the Health and Safety Executive B: They are destroyed on site with other non-essential documents C: They are kept safe by the employer D: They are sent to the employer’s insurance company
    Right Answer: C Accident records must be kept by an employer for at leastthree years.
  13. Question 3.13 At work who would you report a dangerous occurrence to? A: The emergency services B: Your supervisor or employer C: Another employee D: The client for the project
    Right Answer: B Under RIDDOR, an employer has a legal duty to reportcertain work-related accidents, but to do this they will need to know that an accident has occurred.
  14. Question 3.14 Following a reportable dangerous occurrence when must the enforcing authority be informed? A: Within 5 days B: Within 48 hours C: Without delay D: Within 24 hours
    Right Answer: C The enforcing authority must be notified by the quickestpracticable means.
  15. Question 3.15 Accidents causing any injury should always be recorded in: A: The site engineer’s day book B: Your employer’s accident recording system C: Your personal diary D: The main contractor’s diary
    Right Answer: B All accidents should be recorded in the accident book (BI510).
  16. Question 3.16 Which one of the following is classed as a reportable occupational disease under RIDDOR? A: Mental disorder B: Asbestosis C: Amputation D: Influenza
    Right Answer: B Asbestosis is one of a number of reportable diseasesunder RIDDOR.
  17. Question 3.17 When a person is injured at work, who should enter the details in the accident book? A: The injured person’s supervisor B: The injured person or anyone acting for them C: The site manager or engineer D: The site safety manager
    Right Answer: B This is the procedure for recording accidents internally inthe accident book (BI 510).
  18. Question 3.18 If you are involved in a minor accident at work, whose duty is it to report it to site management? A: Any witness to the accident B: The police, fire or ambulance who attend C: It is your own responsibility D: The site foreman should report it
    Right Answer: C Employers rely on employees to advise them of occurrences at work.
  19. Question 3.19 You have suffered an accident which at work has made you incapable of your normal work for over 7 days. Which of the following actions MUST be taken by your employer? A: The emergency services are asked to attend the site B: The local hospital is informed C: The relevant enforcing authority is informed D: A deduction is made from your wages for days lost
    Right Answer: C An over-seven-day injury is one which is not major but results in the injured person being away from work or unable to do the full range of their normal duties for morethan seven days (including any days they wouldn’t normally be expected to work such as weekends, restdays or holidays) not counting the day of the injury itself.
  20. Question 3.20 The collapse of scaffolding is only notifiable to the enforcing authority as a reportable dangerous occurrence when the scaffolding is which one of the following? A: Over 15 metres in height B: Any height C: Over 10 metres in height D: Over 5 metres in height
    Right Answer: D This is one of the requirements of RIDDOR.
  21. Question 3.21 If there is a fatal accident on site, when must the Health and Safety Executive be informed? A: Without delay B: Within 10 days C: Within 7 days D: Within 5 days
    Right Answer: A The enforcing authority must be notified by the quickest practicable means.
  22. Question 3.22 Under which of the following circumstances should an accident be recorded in the site’s accident book? A: When an accident causes damage to plant or equipment B: Only when a person is injured and will be off work for more than seven days C: When the injury is serious enough for first aid to be needed. D: When an accident causes injury to an employee while at work
    Right Answer: D An accident causing an injury to an employee at work should be recorded in the accident book (BI 510).
  23. Question 3.23 Which of the following have to be entered into the accident book? A: All accidents causing any damage B: All accidents causing an injury C: Only accidents causing serious injury D: Only accidents causing time off work
    Right Answer: B An accident causing an injury to an employee at workshould be recorded in the accident book (BI 510).
  24. Question 3.24 Under which of the following circumstances must injury accidents be recorded in the accident book? A: Only if you break a bone B: Only if you have time off work C: Any time they occur D: Only if you need to go to hospital
    Right Answer: C An accident causing an injury to an employee at workshould be recorded in the accident book (BI 510).
  25. Question 3.25 An entry must be made in the accident book when: A: the person has been off sick for seven days B: management thinks it is appropriate C: an accident causes personal injury to an employee D: the severity of the accident may result in a compensation claim
    Right Answer: C An accident causing an injury to an employee at workshould be recorded in the accident book (BI 510).
  26. Question 3.26 Which of the following MUST be recorded in an accident book after you have had an accident? A: Your National Insurance number B: Your date of birth C: Your occupation D: Your phone number
    Right Answer: C The information to be entered in an accident book (BI510) includes when and where the accident happened,the name, address and occupation of the person who had the accident and details of how the accident happenedand the injuries suffered.
  27. Question 3.27 Which of the following can you learn from an accident? A: A combination of human error and mechanical failure always causes injury B: Ideas on how you would prevent it happening again C: That mechanical failures are most dangerous D: How human error is always a cause
    Right Answer: B An accident investigation should not only assess thecause, but also how similar accidents can be prevented in the future.
  28. Question 3.28 Could making an entry in the accident book help you if you later make a claim for compensation? A: Only if it is a serious injury B: No C: Only in the event of a fatality D: Yes
    Right Answer: D This is laid down in Social Security Legislation.
  29. Question 3.29 Why is it important to report ’near miss’ accidents to your employer? A: It’s the law B: To make the figures look good C: So lessons can be learned, preventing an accident next time D: So that someone can be disciplined
    Right Answer: C The HSE advises that ‘near misses’ should be investigated to prevent their recurrence.
  30. Question 3.30 Who should you report serious accidents to? A: Your workmate B: Your employer or supervisor C: The police D: The ambulance service
    Right Answer: B If the supervisor is aware of an accident he can take steps to prevent a recurrence. The employer also has legalduties to report certain incidents to the enforcing authority
  31. Question 3.31 What is the aim of carrying out an accident investigation? A: To determine the cause(s) and prevent similar accidents B: To establish what injuries were sustained C: To find out who is at fault D: To establish the cost of any damage incurred
    Right Answer: A An accident investigation should not only assess thecause, but also how similar accidents can be prevented in the future.
  32. Question 3.32 You have witnessed a serious accident on your site and are interviewed by an HSE inspector. Should you: A: tell the inspector what your mates say you should tell him B: ask your supervisor what you should say to the inspector C: co-operate fully with the inspector and tell him exactly what you saw D: don’t tell him anything
    Right Answer: C This is good practice, but it can also be an offence towithhold important information from an inspector.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview