PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT AT WORK

Card Set Information

Author:
mike9991
ID:
277301
Filename:
PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT AT WORK
Updated:
2014-06-21 10:39:22
Tags:
PPE
Folders:
PPE
Description:
PPE
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user mike9991 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Question 4.1 When working in dusty conditions, what of the following would give the LEAST level of protection? A: Compressed airline breathing helmet B: Positive pressure powered respirator C: Self contained breathing apparatus D: Half mask dust respirator
    Right Answer: D Protection factors are given in HSE publication HSG53‘Respiratory protective equipment at work – A practical guide’
  2. Question 4.2 In hot weather which one of the following is correct with regard to safety helmets? A: You can take off your helmet while working inside the building B: You must continue to wear your helmet C: You can drill holes in your safety hat for ventilation D: You do not need to wear your helmet
    Right Answer: B The Construction (Head Protection) Regulations 1989 require suitable head protection to be worn unless there isno foreseeable risk of head injuries other than by thewearer falling, or when directed to do so by their employeror the person who controls their activities on site.
  3. Question 4.3 Which one of the following should you do if your personal protective equipment (PPE) is damaged? A: Obtain new equipment when available B: Report to your Supervisor without delay C: Reduce the amount of time you use it D: Carry on working
    Right Answer: B Employees are required to report any defective PPE totheir employer (PPE at Work Regulations 1992,Regulation 7)
  4. Question 4.4 If personal protective equipment (PPE) is defective, what should you do? A: Complain to the Health and Safety Inspector B: Get your work mate to mend it if possible C: Report it to your supervisor D: Repair if possible and continue to use it
    Right Answer: C Employees are required to report any defective PPE totheir employer (PPE at Work Regulations 1992,Regulation 7)
  5. Question 4.5 In normal use, what item of PPE is NOT essential for the operator of a cartridge-operated tool, such as a nail gun? A: Safety eyewear B: Hearing protection C: Wellington boots D: Safety helmet
    Right Answer: C Wellingtons do not offer protection against the specific risks associated with the use of a cartridge-operated tool, although safety footwear must always be worn when thereis a risk of a foot injury.
  6. Question 4.6 Can you opt out of wearing personal protective equipment (PPE)? A: Yes, by informing the site supervisor B: Yes, by writing officially to your employer C: No, you cannot opt out D: Yes, if it is uncomfortable
    Right Answer: C You cannot legally “opt out” of being protected fromsignificant risks at work. This includes wearing the necessary PPE.
  7. Question 4.7 What is the most important item of personal protective equipment (PPE) when working on or near a highway? A: Safety footwear B: Waterproof clothing C: Hard hat D: High visibility vest
    Right Answer: D The other PPE may also be required.
  8. Question 4.8 If you are drilling into concrete with a masonry drill, in which one of the following circumstances will you need to wear eye protection? A: Always B: Only when drilling overhead C: Only if the drill is bigger than 10mm D: Not if drilling into the floor
    Right Answer: A Suitable eye protection must always be worn whenworking with power-driven tools where chippings are likely to fly or abrasive materials could be propelled.
  9. Question 4.9 When must you wear all personal protective equipment (PPE) provided by your employer? A: As instructed by your employer B: Only if it fits C: When you want to D: Only when you need to
    Right Answer: A Under the PPE at Work Regulations 1992, employeesmust wear PPE as instructed.
  10. Question 4.10 When MUST an employer provide their employees with personal protective equipment (PPE)? A: When they may be exposed to a risk to their health & safety which cannot be controlled another way B: Twice a year C: If the client or main contractor specifies it in the contract D: Every 5 years
    Right Answer: A As required by regulation 4 of the PPE Regulations.
  11. Question 4.11 What type of eye protection would you wear when using a cartridge-operated tool, such as a nail gun? A: Impact goggles B: Sun glasses C: Safety spectacles D: Chemical protection glasses
    Right Answer: A When using a cartridge-operated tool, such as a nail gun, shatter proof goggles should be worn
  12. Question 4.12 Which of the following must your safety helmet comply with to meet with the requirements of the Construction (Head Protection) Regulations? A: Be suitable for you B: Be a good visible colour C: Be stamped with the maker’s name D: Be less than 1 year old
    Right Answer: A An assessment of the suitability of head protection wouldinclude consideration of whether it can be adjusted to suit the individual who is to wear it, that it is compatible withthe work to be done and that is comfortable to wear.
  13. Question 4.13 In which of the following ways should you wear your safety helmet? A: With the peak raised to deflect falling material B: With the helmet back to front C: With the peak raised to give good vision D: Square on your head, properly adjusted
    Right Answer: D Employees are required to wear head protection properly,under the Construction (Head Protection) Regulations 1989.
  14. Question 4.14 When an employee has been issued with eye protection, what are their duties under the Personal Protective Equipment at Work Regulations? A: To ensure that they are the right type of protector B: Not to loan the equipment to other operatives C: To use the protection in accordance with training and instruction D: To pay for replacement of lost eye protection
    Right Answer: C Regulation 10(2) requires that every employee shall useany PPE in accordance with the training and instructionreceived.
  15. Question 4.15 When should you wear safety footwear on site? A: Only when working on scaffolds B: When there is a risk of a foot injury C: Only when working outdoors D: Only if the site conditions are wet
    Right Answer: B Suitable safety footwear should be worn if there is a riskof injury from objects falling onto the foot or sharp objects,such as nails, penetrating the sole.
  16. Question 4.16 With regard to the use of personal protective equipment (PPE), which one of the following statements is true? A: If you do not use the personal protective equipment (PPE) provided you will probably not come to any harm B: Personal protective equipment (PPE) protects only the user from the dangers present C: Personal protective equipment (PPE) need only be provided if it is not too expensive D: Personal protective equipment (PPE) need only be used if it is available
    Right Answer: B PPE is there to protect the individual. Wearing PPE doesnot protect other people nearby.
  17. Question 4.17 Which of the following statements is TRUE when an employer issues personal protective equipment (PPE)? A: The employer can charge you for the full cost of it B: The employer cannot charge you for it C: The employer can charge you for up to half the cost of it D: The employer can only charge you for it if you lose or damage it
    Right Answer: B Employers cannot charge for PPE such as hard hats,gloves, required by law (and the bulk of PPE is requiredby law).
  18. Question 4.18 Which one of the following must apply to any hard hat provided? A: It is CE - marked B: It is less than 5 years old C: It is less than 1 year old D: It is less than 2 years old
    Right Answer: A All PPE should be CE – marked, indicating that it meets the basic health and safety requirements.
  19. Question 4.19 When using personal protective equipment (PPE) legally you must do which of the following? A: Not interfere with it or misuse it B: Replace it at your own expense if it is damaged C: Return it to the manufacturer when damaged D: Clean it properly once a week
    Right Answer: A Interfering with or misusing items provided in the interestsof health, safety or welfare is an offence under the HSWAct 1974 (section 8)
  20. Question 4.20 If it is necessary for an employee to use personal protective equipment, who has a duty to provide it? A: The trade union B: The employee C: The employer D: The principal contractor
    Right Answer: C This is a requirement of the PPE at Work Regulations1992 (Regulation 4).
  21. Question 4.21 When should a safety helmet be worn on site? A: At all times unless there is no foreseeable risk of injury to the head other than by falling. B: When you are out in the open air C: When walking to and from a place of work D: Only when something may fall
    Right Answer: A The circumstances when there is no foreseeable risk of head injury from falling or swinging objects or striking thehead against something will be very limited in mostconstruction work.
  22. Question 4.22 A colleague has drilled holes in the top of his safety helmet because the weather is hot. Is this: A: acceptable if the holes are small B: his choice C: acceptable D: in breach of legal requirements
    Right Answer: D Interfering with or misusing items provided in the interestsof health, safety or welfare is an offence under the HSW Act 1974 (section 8).
  23. Question 4.23 Who has a duty to provide PPE (Personal Protective Equipment) for use by an employee? A: the employer B: the principal contractor C: the employee D: the client
    Right Answer: A This is a requirement of the PPE at Work Regulations 1992 (Regulation 4).
  24. Question 4.24 When would it be appropriate to wear a bump-cap instead of a safety helmet? A: When there is no foreseeable risk of injury from falling or swinging objects B: In warm weather C: When working in excavations D: When working on a ladder
    Right Answer: A Industrial scalp protectors (bump caps) can protectagainst striking fixed obstacles, scalping orentanglements. They do not provide suitable protectionagainst falling or swinging objects.
  25. Question 4.25 How can you protect your eyesight while working on site? A: By squinting B: By not looking directly at what you are doing C: By wearing the correct type of eye protection D: By wearing sunglasses
    Right Answer: C
  26. Question 4.26 When is head protection required to be worn on a construction site to comply with the Construction (Head Protection) Regulations? A: At all times except by those who are self employed B: Only when you feel like it C: At all times unless you are working on scaffold D: At all times unless there is no foreseeable risk of injury to the head other than by falling.
    Right Answer: D This is a requirement of Regulation 4 of those regulations. Employers and those in control of sites may also impose specific rules regarding the wearing of head protection which may go beyond the requirements of the regulations.
  27. Question 4.27 Why should a high visibility vest be worn when working on roads? A: So road users and plant operators can see you B: Because you were told to do so C: Because it will keep you warm D: So that your mates can see you
    Right Answer: A Many workers are struck and injured, often seriously, by moving vehicles.
  28. Question 4.28 When considering what measures to take to protect people’s health and safety, PPE should always be regarded as: A: the last resort B: the first line of defence C: the best way to tackle the job D: the only practical measure
    Right Answer: A Engineering controls and safe systems of work shouldalways be considered first.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview