FIRE and EMERGENCY

Card Set Information

Author:
mike9991
ID:
277309
Filename:
FIRE and EMERGENCY
Updated:
2014-06-21 12:12:36
Tags:
FIRE EMERGENCY
Folders:
FIRE and EMERGENCY
Description:
FIRE and EMERGENCY
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user mike9991 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Question 6.1 An emergency route(s) must be provided on construction sites to ensure: A: Safe passage to the open air B: Safe passage to the rest area C: Safe passage to a secure place of safety D: Safe passage to the ground from height
    Right Answer: C
  2. Question 6.2 What action should you take if you discover a fire? A: Leave it because you will get the blame B: Raise the alarm C: Carry on working if it is safe to do so D: Extinguish the fire without raising the alarm
    Right Answer: B Raising the alarm will reduce the risk to others, particularly if the fire spreads.
  3. Question 6.3 If there had been a small fire, who should you report it to? A: Your supervisor B: The main contractor’s site agent C: The site’s fire marshal D: The resident site engineer
    Right Answer: A The supervisor should be aware, so that further preventative measures can be considered.
  4. Question 6.4 If you discover a fire at work, what should you do first: A: telephone 999 B: use a fire extinguisher to put it out C: run around looking for an alarm to sound D: raise the alarm and warn fellow workers
    Right Answer: D Raising the alarm will reduce the risk to others, particularly if the fire spreads.
  5. Question 6.5 What is a fire assembly point? A: The place to go when the fire alarm sounds B: A place where the fire brigade goes to C: A place where fire extinguishers are kept D: The place where the fire alarm is
    Right Answer: A It is essential that people go to a place of safety, where supervisors or fire marshals know where they are, in the event of a fire.
  6. Question 6.6 Where would you go in the event of a fire? A: To the canteen for a cup of tea B: To the fire assembly point C: To the site hut D: To the fire to see what is going on
    Right Answer: B It is essential that people go to a place of safety, where supervisors or fire marshals know where they are, in the event of a fire.
  7. Question 6.7 What should you do if you hear the fire alarm? A: Ignore it because it might be someone playing around B: Leave work for the day C: Evacuate the premises to a designated place of safety D: Go towards the sound to find out what is going on
    Right Answer: C It is essential that people go to a place of safety, where supervisors or fire marshals know where they are, in the event of a fire.
  8. Question 6.8 All new fire extinguishers are coloured red or of bright self-coloured metal. How do you know the difference between types? A: A different colour panel or band is on the body of the extinguishers B: During site induction, you will be told where the different types of extinguishers are C: The weight and shape of the extinguisher D: The type of extinguisher is written on a sign next to it
    Right Answer: A Different coloured bands show extinguisher types e.g. black for CO2 and blue for dry powder.
  9. Question 6.9 A black-labelled fire extinguisher contains: A: Dry powder B: Water C: Foam D: Carbon dioxide
    Right Answer: D
  10. Question 6.10 What is a blue-labelled fire extinguisher filled with? A: Water B: Foam C: Dry powder D: Carbon Dioxide
    Right Answer: C
  11. Question 6.11 Which fire extinguisher should not be used on flammable liquid fires? A: Carbon dioxide B: Powder C: Water D: Foam
    Right Answer: C Flammable liquids spread if attacked by water extinguishers.
  12. Question 6.12 What colour is a water filled fire extinguisher, or its label? A: Black B: Cream C: Red D: Green
    Right Answer: C
  13. Question 6.13 When discharging carbon dioxide fire extinguishers, the nozzle: A: becomes warm B: becomes very hot C: becomes very cold D: doesn’t change temperature
    Right Answer: C The expansion of CO2 gas coming out of the nozzle causes rapid cooling.
  14. Question 6.14 For fires involving spilled petrol, which types of fire extinguisher could you use? A: Water, carbon dioxide or foam B: Water, foam or dry powder C: Foam, carbon dioxide or dry powder D: Water, carbon dioxide or dry powder
    Right Answer: C Flammable liquids, such as petrol, spread if attacked by water extinguishers.
  15. Question 6.15 Which types of fire extinguishers should be used on electrical fires? A: Foam and water B: Carbon dioxide and dry powder C: Dry powder and foam D: Water and carbon dioxide
    Right Answer: B Liquids should not be used, since they may conduct electricity.
  16. Question 6.16 A red-labelled fire extinguisher should NOT be used: A: on wood fires B: where there is a risk of electrocution C: on burning clothes D: on burning furniture
    Right Answer: B Red denotes water. Liquids should not be used on electrical fires, since they can conduct electricity.
  17. Question 6.17 A workmate burns their hand on a piece of very hot metal. What should you do first? A: Rub some cream or Vaseline into the burn B: Cover the burn with something dry C: Warn other people about the piece of hot metal D: Put their hand in cold water if it is available
    Right Answer: D Burns need immediate and sustained cooling
  18. Question 6.18 Which of the following items should not be in a first-aid box? A: Safety pins B: Pain killers C: Disposable gloves D: Triangular bandages
    Right Answer: B Drugs must not be kept in a first aid box (Health and Safety guidance note INDG 214).
  19. Question 6.19 How often should a first-aider qualified in First Aid at Work (FAW) or Emergency First Aid at Work (EFAW) receive retraining? A: Every six months B: Every two years C: Every three years D: Every four years
    Right Answer: C First Aid at Work (FAW) and Emergency First Aid at Work (EFAW) certificates are valid for three years and first-aiders are required to undertake retraining at the end of this period. However, the HSE also strongly recommends that first-aiders undertake annual (half-day) refresher training.
  20. Question 6.20 If you came across an injury on site, what is the first thing you should do? A: Tell the casualty to visit their doctor B: Inform the HSE C: Contact a first aider D: Try and find out what happened
    Right Answer: C Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately.
  21. Question 6.21 An employee has a fall and is obviously unconscious. What is the FIRST thing you should do? A: Send someone for the first-aider B: Find out if there were any witnesses C: Try to protect them from any further injury D: Put them in the recovery position
    Right Answer: A Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately.
  22. Question 6.22 A labourer gets an electric shock; looks a bit pale but says they are alright. What should you do? A: Send someone for the first-aider B: Tell them to report it to their supervisor C: Go and check the electrics so it cannot happen again D: See if they want a drink or a cigarette
    Right Answer: A Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately
  23. Question 6.23 Which of the following must an employer consider when making provisions for first aid? A: How much working space will be wasted B: How much will it cost C: Whether the local ambulance service can be used D: The likely types of injury
    Right Answer: D Employers must match first-aid provision to the nature of risks at work.
  24. Question 6.24 In an on-site emergency, which of the following must a first-aider NOT do? A: Treat an unconscious patient B: Control bleeding C: Give resuscitation D: Give medicines to patients without authorisation
    Right Answer: D First-aid is concerned with preserving life and limb, and first-aiders are not trained to dispense medical treatments.
  25. Question 6.25 If someone has fallen over and has stopped breathing, what is the first thing you should do? A: Send for help B: Attend to any broken bones C: Try to give the casualty a drink D: Try to start the casualty breathing
    Right Answer: A Do not delay in sending for help; then try to start the casualty breathing.
  26. Question 6.26 If someone has fallen off a ladder and they say their leg is broken, what should you do? A: Send for the first-aider B: Help them to the cabin or mess hut C: Move the ladder so no-one trips over it D: Bandage their legs together
    Right Answer: A Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately.
  27. Question 6.27 Your workmate suddenly gets a foreign body in the eye. What should you do? A: Take your workmate to the supervisor B: Use a clean handkerchief to try and remove it C: Wash your hands before touching your mate’s face D: Send someone for the first-aider
    Right Answer: D Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately.
  28. Question 6.28 A person nearly collapses complaining of stomach pains. What should you do? A: Send someone for the first-aider B: Go and find them something to drink C: Help them to find somewhere comfortable to sit D: Ask them if they want something to eat
    Right Answer: A Competent first-aid treatment is essential, and should be summoned immediately.
  29. Question 6.29 A workmate lifting a big box suddenly shouts “oh, my back” and drops the box. What should you do? A: Tell them to leave it for someone else to lift B: Send for the first-aider C: Help them to lift the box D: Find them somewhere comfortable to sit and rest
    Right Answer: B The priority for any back injury is to obtain first-aid advice, in order to prevent further damage.
  30. Question 6.30 What should you do immediately if you get a small cut on a finger whilst at work? A: Carry on working B: Get first-aid C: Ask your employer to report it to the HSE D: Just wash it clean
    Right Answer: B It is important to obtain first-aid to prevent further harm (e.g. through infection). It should also be recorded in the accident book (BI 510).
  31. Question 6.31 In an emergency situation at work you should do what? A: Phone the HSE Inspectorate B: Obey the site emergency procedure C: Ensure your work mates are all accounted for D: Leave the site immediately
    Right Answer: B A site emergency plan should have been drawn up and you should be familiar with the emergency procedure.
  32. Question 6.32 What does the sound of a siren on-site normally indicate? A: A fire B: A toxic escape C: An explosion D: An emergency
    Right Answer: D

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview