ssci 2nd

The flashcards below were created by user oreoscene on FreezingBlue Flashcards.

  1. By 1930, 90% of employed Black women were still in 2 occupational categories:
    domestic and agricultural work
  2. Which of the following is true about bureaucracies?
    A. bureaucracies are impersonal
    B. bureaucracies are run 'by the book'
    C. bureaucracies are governed by rules and regulationsD. bureaucracies are  'rational'
    E. A, B, C and D
    all
  3. As societies industrialize, dominant-minority relations move from:
    A. paternalistic to competitive forms
  4. The period of Reconstruction that followed the Civil War was a time of:
    more likely to work outside the home
  5. __ was born a slave, became a famous educator, and founded the Tuskegee Institute.
    Booker T. Washington
  6. ___ was born in Jamaica and advocated a return to Africa for Black Americans.
    Marcus Garvey
  7. Which of the following best exemplifies de jure segregation?
    laws requiring Blacks to use different water fountains than Whites
  8. Tor F
    According to the Southern Poverty Law Center the rate of hate crimes has sharply decreased in recent years, spurred in part by the election of an African American to the highest office in the land.
    false
  9. Tof F
    After Reconstruction, sharecropping replaced slavery as the main way that the South supported an agrarian economy.
    true
  10. An important outcome of the concerns presented at the federal level by the Brotherhood of Sleeping Car Porters includes

    A. an African American group was heard at the federal level
    B. an African American group was successful in petitioning at the federal level
    C. A and B
    c
  11. __ IS TRUE of the NAACP (National Association for the Advancement of Colored People).

    A. they took all cases where African Americans were being discriminated
    B. they chose to take only those cases they felt they had a good chance of winning
    b
  12. The Brown v Board of Education Supreme Court Decision of 1954
    A. ended all segregation in all public schools
    B. initiated the beginnings of desegregation in public schools
    b
  13. Which of the following IS TRUE of Rosa Parks?
    A. She was so tired when she got on the bus, that she could not stand up and move to the back.
    B. This was not the first time Rosa Parks had objected to segregation on the busses
    b
  14. __ is a positive function of racial stratification.

    A. There is always a demographic of the population willing to do low status work and very low pay.
    B. Persons at the top of the hierarchy are assured of keeping their high status for themselves and their families
    C. A and B
    c
  15. In this class racial categories are considered

    A. a social construct
    B. a scientific category backed up by biology
    a
  16. __ IS TRUE of racial categories.

    A. racial categories remain the same over time and in various geographic locations
    B. racial categories are socially constructed
    b
  17. __ IS TRUE of ethnicity.

    A. it can include national origin
    B. in can include language
    C. it can include religionD. it can include what holidays are celebrated and or how holidays are celebrated
    E. A, B, C and D
    e
  18. The racial order in a society impacts

    A. all families
    B. minority status families only
    C. majority status families only
    a
  19. Between income and wealth, __ is more important.
    A. wealth
    B. income
    C. both A and B equally
    a
  20. Native Americans share with African Americans the history of
    Answers:A. being conquered
    B. being colonized
    C. both A and B
    c
  21. A government backed, paternalistic system controlled __ prior to the mid to later 1800s.

    :A. African Americans
    B. Native Americans
    C. A and B
    c
  22. The standard of living for Native Americans ___ since the civil rights era.

    Answers:
    A. has remained the same for all Native American groups
    B. has improved tremendously for most Native American groups
    C. has improved for some Native American, but not all Native American groups
    c
  23. Before the arrival of Europeans, Native American culture in the 'New World'Selected 

    Answers:A. varied very little from one group to another group
    B. varied a lot from one group to another group
    B
  24. At the end of the 'Indian Wars' in the 1890s, Native Americans

    Answers:
    A. were left alone and their properties and were allowed to do as they wanted on their properties
    B. were confined to reservations that did not have sufficient resources
    B
  25. When Native American children were sent to boarding schools

    Answers:A. they learned how to fit into middle class majority society
    B. they were forbidden to continue with either the language or religion they had been raised with
    B
  26. With the Indian Reorganization Act of 1934, the attitude of the US government towards Native Americans was

    Answers:A. an increase in forced acculturation
    B. an increase in self governance for Native Americans
    B
  27. The attempt by the US government of acculturating Native Americans by moving them to urban areas

    Answers:A. was very successful for those families that did move.

    B. resulted in families moving from a poor rural environment to poor urban environment.
    B
  28. Bringing industries to Native American reservations has

    Answers:A. substantially increased the standard of living for those reservations
    B. was generally a positive for industry, but not for Native Americans
    B
Author:
oreoscene
ID:
315948
Card Set:
ssci 2nd
Updated:
2016-03-15 17:11:14
Tags:
fef
Folders:

Description:
fefe
Show Answers: