Pharmacology Board Exam

Card Set Information

Author:
xsy7lvv
ID:
34261
Filename:
Pharmacology Board Exam
Updated:
2010-09-12 16:58:11
Tags:
Pharmacy
Folders:

Description:
Pharmacology section for board exam
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user xsy7lvv on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Alprazolam
    Xanax

    Indication: Anxiety
  2. Prochlorperzaine
    Compazine

    Indication: Nausea, Vomiting
  3. Amitriptyline
    Elavil

    Indication: Depression
  4. Citalopram
    Celexa

    Indication: Depression
  5. Dextroamphetamine/Amphetamine
    Adderall

    Indications: ADD, ADHD
  6. Prednisone
    Deltasone

    Indication: Inflammation
  7. Sumatriptan
    Imitrex

    Indication: Migraine
  8. Ibuprofen
    Advil, Motrin

    Indication: Inflammation, Fever
  9. Olanzapine
    Zyprexa

    Indication: Psychotic Depression
  10. Clonazepam
    Klonopin

    Indication: Anxiety
  11. Divalproex
    Depakote

    Indication: Muscle spasms, epilepsy
  12. Nortriptyline
    Pamelor

    Indication: Depression
  13. Oxycodone
    Oxycontin

    Indication: Pain Relief
  14. Fexofedadine
    Allegra

    Indication: Seasonal Allergies
  15. Raloxifene
    Evista

    Indication: Inflammation
  16. Nefazodone
    Serzone

    Indication: Depression
  17. Nabumetone
    Relafen

    Indication: Inflammation
  18. Hydrocodone/Ibuprofen
    Vicoprofen

    Indication: Pain relief
  19. Mometasone
    Nasonex, Elocon

    Indication: Inflammation
  20. Methylphenidate
    Ritalin, Concerta

    Indication: ADHD
  21. Fluoxetine
    Prozac

    Indication: Depression
  22. Carbamazepine
    Tegretol

    Indication: Seizures
  23. Diazepam
    Valium

    Indication: Anxiety
  24. Gabapentin
    Neurontin

    Indication: Seizures
  25. Risperidone
    Risperdal

    Indication: Psychosis
  26. Bupropion
    Wellbutrin

    Indication: Depression
  27. Cetirizine
    Zyrtec

    Indication: Allergies
  28. Carisoprodol
    Soma

    Indication: Skeletal muscle pain
  29. Metaxalone
    Skelaxin

    Indication: Muscle spasm
  30. Acetaminophen/Codeine
    Tylenol/Codeine

    Indication: Pain Relief
  31. Baclofen
    Lioresal

    Indication: Skeletal muscle pain
  32. Hydrocodone/Acetaminophen
    Vicodin, Lortab

    Indication: Pain relief
  33. Lithium
    Eskalith

    Indication: Mania
  34. Sertraline
    Zoloft

    Indication: Depression
  35. Methylprednisolone
    Medrol

    Indication: Inflammation
  36. Oxycodone/Acetaminophen
    Percocet

    Indication: Pain Relief
  37. Paroxetine
    Paxil

    Indication: Depression
  38. Chlorpromazine
  39. Phenytoin
  40. Zolpidem
  41. Fosphenytoin
  42. Percodan (Drugs with Aspirin)
    Oxycodone & Aspirin
  43. Fiorinal (Drugs with Aspirin)
    Butalbital/Aspirin
  44. Ecotrin (Drugs with Aspirin)
    Enteric coated Aspirin
  45. Bayer
    Aspirin
  46. Bufferin
    Buffer coated aspirin
  47. Excedrin (Drugs with Aspirin)
    Acetaminophen/Aspirin/Caffeine
  48. Darvon Compound
    Popoxyphene/Aspirin/Caffeine
  49. zepam, zolam
    • Benzodiazepine
    • C IV
  50. barb, bital
    Barbituate
  51. cod
    Narcotic analgesic
  52. dronate
    Bisphosphonate
  53. tidine, tadine, iramine
    Antihistamine
  54. cort, sone, onide
    Corticosteroid (Anti-inflammatory)
  55. pred, olone
    Anti-inflammatory
  56. profen, fenac
    NSAIDs
  57. triptan
    Anti-migraine
  58. tyline, ptramine
    Antidepressant (tricyclic)
  59. Which of the following is a Schedule IV controlled substance?
    A). Lomotil
    B). Xanax
    C). Demerol
    D.) Haldol
    B). Xanax
  60. A patient on warfarin therapy should never take which of the following medications?
    A). Percocet
    B). Tylenol
    C). Demerol
    D). Percodan
    D). Percodan

    Explanination: Warfarin is a blood thinner and Percodan contains Aspirin. Two blood thinners is not good for the body.
  61. Which of the following drugs is a tricyclic antidepressant?
    A). Amitriptyline
    B). Fluoxetine
    C). Metoprolol
    D). Thioridazine
    A). Amitriptyline

    Explain: "triptyline" = tricyclic antidepressant
  62. Most super-potent topical steroids have restrictions limiting their use to:
    A). 2 weeks
    B). 40-50 grams/week
    C). a and b
    D). None of the above
    C). a and b
  63. Which class of antidepressants requires a wash out period before starting a new class of antidepressants?
    A). ACE inhibitors
    B). MAOIs
    C). SSRIs
    D). TCA
    B). MAOIs
  64. The NSAID most frequently used to treat goat is:
    A). indomthacin
    B). naproxen
    C). allopurinol
    D). colchicine
    A). indomethacin
  65. The classification of drugs that ends in "azepam" are what?
    A). benzodiaepines
    B). C IV
    C). Antianxiety agents
    D). All of the above
    D). All of the above
  66. What is the theraputic generic equivalent for Benadryl?
    A). ephedrine
    B). chlorpheniramine
    C). phenylephrine
    D). diphenhydramine
    D). diphenhydramine
  67. When dispensing an antidepressant, the patient should be informed that:
    A). They will feel much better tomorrow.
    B). It may take as long as two weeks before the drug is effective.
    C). Depression is difficult to treat.
    D). None of the above.
    B). It may take as long as two weeks before the drug is effective.
  68. Another name for Tylenol is:
    A). ibuprofen
    B). Ultram
    C). Panadol
    D). Excedrin
    C). Panadol
  69. An antipyretic drug would:
    A). Reduce inflammation
    B). Reduce swelling
    C). Reduce heart rate
    D). Reduce fever
    D). Reduce fever

    Exlain: "Pyretic" means fire.
  70. What classification of medication would relieve sneezing, runny nose, and hives?
    A). expectorant
    B). antitussive
    C). antiemetic
    D). antihistamine
    D). Antihistamine
  71. The drug of choice to treat children for fever or flu-like symptoms is:
    A). acetaminophen
    B). aspirin
    C). St. Joe's
    D). ibuprofen
    A). acetaminophen
  72. Which of the following auxillary labels should be affixed to a prescription for diphenhydramine elixir?
    A). May discolor urine.
    B). May cause drowsiness
    C). Take with food or milk
    D). Shake well and refrigerate
    B). May cause drowsiness
  73. If a patient cannot tolerate an NSAID, which one of the following medications may he/she take?
    A). indomethacin
    B). piroxicam
    C). acetaminophen
    D). ketorolac
    C). Acemaminophen

    Exlain: All the other drugs are NSAIDs
  74. Methylphenidate treats:
    A). ADHD
    B). Hypertension
    C). Narcolepsy
    D). a and c
    D). a and c
  75. The drug most used for an acute gout attack is:
    A). Zyloprim
    B). Colchincine
    C). Benemid
    D). Anturane
    B). Colchicine
  76. Which of the following products would be contraindicated in a patient who has had an anaphylatic reaction to ASA?
    A). Percocet
    B). Percodan
    C). Tylox
    D). Fioricet
    B). Percodan

    Explain: ASA is acetaminophen.
  77. Which of the following is an NSAID?
    A). ibuprofen
    B). isosorbide dinitrate
    C). nifedipine
    D). APAP
    A). ibuprofen
  78. What is the maximum daily dose of APAP?
    A). 1000 mg
    B). 2000 mg
    C). 3000 mg
    D). 4000 mg
    D). 4000 mg

    Explain: APAP is acetaminophen.
  79. What causes the intensely painful episodes of gou?
    A). High levels of calcium
    B). It is an autoimmune response
    C). Joint inflammation caused by uric acid building up and forming crystals.
    D). There is no known cause.
    C). Joint inflammation caused by uric acid building up and forming crystals.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview