Quiz Bowl Questions.txt

Card Set Information

Quiz Bowl Questions.txt
2011-02-01 12:32:19
Literature Acf

Show Answers:

  1. Andrew Jackson dispatched him to South Carolina during the nullification crisis in case open hostilities broke out. He was captured during the Battle of Queenston Heights and later led the Americna forces at Lundy's Lane, but he became embroiled in a discipline controversy after winning at Molino del Rey, Churubusco, Cerro Gordo, and Chapultepec. He later became the first lieutenant general since Washington and joined Henry Clay as the only major-party nominees born in Virginia to lose a Presidential race. FTP, name this officer called "Old Fuss and Feathers" who was defeated by Franklin Pierce in the 1852 election.
    Winfield Scott
  2. A group headed by Timothy Ruggles denounced it as a danger to English liberties, particularly to trial by jury and representative government, and William Pitt questioned its validity. In Boston a mob calling itself the "Loyal Nine" rioted against Andrew Oliver and attacked the house of Governor Thomas Hutchinson. Repealed in one of the first acts of Lord Rockingham's ministry, it was meant to pay for some of the costs of defense of the American colonies. For 10 points, George Grenville passed what 1765 act that imposed a tax on a wide range paper goods.
    Answer: Stamp Act
  3. This artist created the Fountain of the Bees for the Barberini family and sculpted busts like Damned Soul and Blessed Soul. His works in the Galleria Borghese include one that depicts the three title figures fleeing from Troy, and one that depicts a woman turning into a tree. In addition to Aeneas, Anchises, and Ascanius and Apollo and Daphne, he designed the oval church of Sant'Andrea al Quirinale. He sculpted a work in the Piazza Navona which includes representations of the Nile and the Ganges and one which shows an angel pointing a spear at the title figure. For 10 points, name this Italian sculptor of The Fountain of the Four Rivers and The Ecstacy of Saint Theresa.
    Answer: Gianlorenzo Bernini [or Giovanni Lorenzo Bernini]
  4. Male and Female, one of this artist’s earliest works, may have been influenced by David Alfaro Siquieros, while his 1943 work The She-Wolf may have been influenced by Jungian psychology. One of his most famous works was done on an eight-foot by four-foot piece of fiberboard and prominently features layered yellow and brown streaks of paint. His 1952 painting Blue Poles and the aforementioned No. 5 both illustrate his technique of dripping paint directly onto his paintings. For 10 points, name this abstract expressionist who pioneered the technique of action painting.
    Answer: Paul Jackson Pollock
  5. In one of this man’s paintings, one character oddly uses her left hand to grasp the red-cloaked character’s chin while her right hand sits at his knee. Alabaster statues of soldiers lie strewn in the clouds above the red-caped title figure in one work by this painter, who also depicted a nude woman with her head tilted back as a hero arrives on a hippogriff in another painting. This painter of Jupiter and Thetis, The Dream of Ossian, and Roger Freeing Angelica may be better known for depicting a character about to be crowned by Nike with Moliere and Herodotus among those around him. He also painted a work featuring a concubine with elongated proportions. For 10 points, name this French Neoclassicist painter of The Apotheosis of Homer and La Grande Odalisque.
    Answer: Jean Auguste Dominique Ingres
  6. It called for a President-General; a General and Particular Treasurer to handle the government's finances; and a Grand Council whose members were elected every three years. The Grand Council would meet in Philadelphia and its creator outlined the number of Council members for 12 of the 13 colonies. Some of the impetus for this plan can be seen in the author's cartoon "Join or Die." For ten points, name this plan espoused by Benjamin Franklin that he presented at the namesake Congress in 1753.
    Answer: Albany Plan [accept Franklin's Plan of Union before Franklin]
  7. This artwork is depicted in the top center of the fourth work in William Hogarth's Marriage A-la-Mode series. Originally commissioned by the Duke of Mantua, it is currently housed at Vienna's Museum of Art History. The extreme lower portion of the work depicts the rocky shore of a small stream. On that shore sits a large vase, overgrown by vines and earth. Atop the overgrowth, the central figure lies on a large white sheet. On the left, a tree is enveloped by a dark gray cloud from which emerges a paw-like form that caresses the central figure as a face emerges to kiss her. FTP, name this work by Correggio depicting the rape of an Argive princess who was subsequently transformed into a heifer?.
    Answer: Jupiter and Io (accept Io and Jupiter; do not accept "Zeus and Io")
  8. One of the best of this man's early poems was "Neutral Tones", and he described his first meetings with his wife in a group of poems known as Veteris Vestigiae Flammae, or Vestiges of an Old Flame. Due to prompting by George Meredith he wrote a novel, Desperate Remedies, and began a series of novels set in an imaginary county of England in Under the Greenwood Tree, while his more famous works include The Trumpet-Major, and The Dynasts. FTP, who was this English writer, author of Far From the Madding Crowd and Jude the Obscure?
    Answer: Thomas Hardy
  9. The protagonist's husband has been saving up to purchase a gun so he can shoot larks on the plain of Nanterre, but is despondent when he must spend the money on a dress. The heroine is the daughter of artisans, though she longs to be higher class, and is thus too jealous to visit her childhood friend Mademoiselle Forestier. Invited to a ball at the house of the Minister of Education, the protagonist finally goes to see Forestier, and after the disaster at the ball, she finds a shop at the Palais Royal to replace the title object. After years of hardship and lost youth, she meets Forestier, who tells her the title object was an imitation. FTP, identify this short story about Mathilde Loisel, written by Guy de Maupassant.
    Answer: The Necklace
  10. Stravinsky's Concerto in E-flat major was nicknamed for it and was dedicated to its owner, Robert Woods Bliss. It is now the site of a Harvard-owned research library for Byzantine and pre-Colombian studies but was originally an estate named for a Scottish rock. In 1944, representatives of China, the Soviet Union, Great Britain, and the U.S. met there to discuss the maintenance of international peace and security following the conclusion of World War II. FTP, name this Georgetown estate that served as the site of the planning of the UN Security Council.
    Answer: Dumbarton Oaks
  11. Many of his great paintings are now in Russia, as is the case with The Conversation. Late in his life he was too weak to stand at an easel, so he turned to papercuts, the most famous of which was Beasts of the Sea. His artistic career began with his decoration of his grandparent's house at Le Cateau, a theme that he copied in designing the sets for Diaghilev's ballet The Nightingale. His notable paintings include a portrait of his wife entitled Green Stripe, the beautifully thematic The Red Room, and perhaps the most famous, his Joy of Life. FTP, name this French painter known as the founder and leader of the Fauves.
    Answer: Henri Matisse
  12. In one section of this poem, it is noted that no "trembling harp," "tumbling hawk," or "swift horse" had "emptied the earth of entire peoples." Those lines come from its section named for the "Last Survivor," which is considered to be the third of its "four funerals." Its closing scene dedicates a barrow to that title figure, who as a youth allegedly lost a swimming contest with Breca in the North Sea. The title figure receives two weapons that eventually fail, acquiring Naegling from Hygelac and Hrunting from Unferth in, for 10 points, which epic poem in which the title figure fights a dragon after rescuing Heorot from the ravages of Cain's descendent Grendel?
    Answer: Beowulf
  13. Its author dictated the book in less than a month to the first graduate of the very first Russian shorthand school. Perhaps he could achieve such speed because of the parallels of the title character with his own life. That man, Alexei Ivanovich, is in love with Polina, but meets his undoing in the town of Roulettesburg. FTP, identify this 1867 novel by Fyodor Dostoevsky, whose title character has a compulsive mania.
    Answer: The Gambler or Igrok
  14. His friend Charles Blanc helped him win government commissions to produce religious works such as Mary Magdalene in the Desert and We Want Barabbas!. His mythological works include Two Nymphs Pursued by Satyrs and The Drunkenness of Silenus, and he exhibited his Don Quixote Going to the Wedding of Gamaches at the Salon of 1851. A student of Alexandre Lenoir, he began his career as a lithographer, and made a name for himself in the pages of a journal published by Aubert (oh-bear) and Philipon, Le Charivari. His Gargantua led Louis Phillipe to throw him in prison for six months. FTP, name this French artist who also painted Third Class Carriage.
    Answer: Honor� Daumier
  15. He was converted to socialism by George Bernard Shaw, though his primary influence came under the tutelage of Salama Musa. He wrote several fictional indictments of his native country's revolution, including The Thief and the Dogs, The Beggar, and Karnak. Other works dealing with his country's politics include The Day the Leader was Killed and The Harafish, though he is better known for social works like Children of Gebelawi and Midaq Alley. The author of such works as Palace Walk and Palace of Desire, FTP, identify this Egyptian author and recipient of the 1988 Nobel Prize in Literature.
    Answer: Naguib Mahfouz
  16. Much of the comedy in this play is provided by the dim-witted constable Elbow and the flamboyant bachelor Lucio. After setting the plot in motion, one central figure disguises himself as Friar Lodowick to witness the subsequent action. The plot concerns Angelo's enforcement of Vienna's long-ignored fornication laws, leading to the arrest of Claudio for seducing his betrothed, Juliet. However, all ends well when Duke Vincentio catches Angelo attempting to force Claudio's sister Isabella to yield to him. FTP, what is this comedy by Shakespeare?
    Answer: Measure for Measure
  17. His commands included victory at the Battle of Ridgefield and delaying a British drive to New York City at Lake Champlain. In addition, he fought heroically at Bemis Heights and the siege of Quebec, where he was badly wounded. On his return to duty he was appointed commander of Philadelphia, where he squandered money on an extravagant social life. Combined with a lack of recognition for his tactics at Saratoga, his monetary situation brought him to the attention of Major John Andre. FTP, name this American general who planned to turn West Point over to the British.
    Answer: Benedict Arnold
  18. Its artist also depicted his father listening to a musician playing a violin in an After Dinner party at the titular location. A skull lies by the feet of one of the two oddly dressed figures at this painting's center, whose clothes are from the French Revolution. One figure kneels on his right knee and stares at a choirboy, and another figure staring at the viewer holds a crucifix. Two clergymen in the center are dressed in red, and a dog stands to the center right as several people walking in an S-shaped line are depicted dressed in mourning. For 10 points, identify this gigantic painting depicting a funeral, a work of Gustave Courbet
    Answer: Burial at Ornans [or A Painting of Human Figures, the History of a Burial at Ornans; or Un Enterrement � Ornans; accept Interment at Ornans; or Funeral at Ornans; or other synonyms for "burial"]
  19. He wrote about the fates of Sinfin Carrasco, Justino Perez, Roberto Lopez, and the rest of the "crew" who engaged in the titular fight in his "Furious Struggle Between Seamen and an Octopus of Colossal Size," which along with "Fear" and "We Are Many" appeared in the volume Estravagario. He wrote poems to a "fallen chestnut," a "yellow bird," and "laziness" in his Elemental Odes, while his earlier works include poems about the battle of the Jarama River and one entitled "The Magellan Heart." Later in his career politics played a larger role in his work, as seen in book-length historical poems like Canto general and a work based on his visit to an Incan city in the nation north of his own, "The Heights of Macchu Picchu." FTP, name this author of Twenty Love Poems and a Song of Despair, a Nobel laureate from Chile.
    Answer: Pablo Neruda (or Ricardo Eliecer Neftal� Reyes Basualto)
  20. This poet noted that he “had no human fears” in a quintet of poems that centered on “A Maid whom there were none to praise / And very few to love.” In another poem, he called his home country “a fen / Of stagnant waters” and wished that “Milton!” “shouldst be living at this hour.” In one poem, he described objects which “flash upon that inward eye” and provide “the bliss of solitude.” In another poem, he wrote that he’d “rather be / A Pagan suckled in a creed outworn.” This author included “She dwelt among the untrodden ways” and “A slumber did my spirit seal” in his Lucy poems. For 10 points, name this poet of “London, 1802” and “The World is Too Much with Us,” who described seeing "a host of golden daffodils" in “I Wandered Lonely as a Cloud” and wrote “Tintern Abbey.”
    Answer: William Wordsworth
  21. This author described the title food as "the staff of life" made from "wood, cow dung, packed brown moss, the bodies of dead animals" in the poem "All Bread." Anna's best friend returns to her home in the wilderness to accept her father's death in Surfacing, while this author wrote about Simon Jordan's investigation of Grace Mark's innocence in Alias Grace. Snowman is the last human being on Earth in this author's Oryx and Crake, while Marian Macalpin creates the title entity in her novel The Edible Woman. Another of her novels is set in the Republic of Gilead and centers on Offred. FTP, name this Canadian author of The Handmaid's Tale.
    Answer: Margaret Atwood
  22. In one of her works, a flat tire causes a character to announce, "Pass the butter to the victim," and Mrs. May is ultimately killed by an animal on the farm. In addition to "Greenleaf," this author wrote a short story in which a boy knocks over a woman and breaks her ankle, and his grandfather Mr. Head denies being related to avoid paying the medical bill. One of her novels is about the teenage preacher from Powderhead, Francis Marion Tarwater, while another features Enoch Emery's theft of "the new jesus" and the fake blind man Asa Hawks. For 10 points, name this writer of The Violent Bear It Away and "Good Country People," who created Hazel Motes in Wise Blood.
    Answer: Flannery O'Connor
  23. This poem uses the rivers Alpheus and Arethusa to bookmark a section criticizing those who "play lean and flashy songs" on "scrannel Pipes of wretched straw." In this poem, the god of the Cam river asks "Who hath reft...my dearest pledge?" before "the Pilot of the Galilean lake" denounces "Blind mouths!" who swell their listeners with wind instead of feeding them. At the end of this poem, a swain calls the title character "the Genius of the shore"after imploring "Look homeward Angel now, and melt with ruth." Foretelling "the ruin of our corrupted / Clergy then at their height," for 10 points, name this elegy on the drowning of Edward King, written by John Milton.
    Answer: "Lycidas"
  24. University of Texas professor Sanford Levinson questioned why this provision does not get more coverage in legal journals in an article titled for its "embarrassing" consequences. The 1886 Presser v. Illinois case, which said that this restriction does not apply at the state level, was challenged in April 2009 by a Ninth Circuit ruling which held that this amendment is now incorporated. The majority opinion in a recent case addressing this law noted that "a purposive qualifying phrase that contradicts the word or phrase it modifies is unknown this side of the looking glass, except, apparently, in some courses on Linguistics." An earlier Supreme Court case addressing this amendment turned on the transportation of an item from Oklahoma to Arkansas in violation of a federal registration statute and the meaning of the phrase "well-regulated militia." For 10 points, identify this subject of the DC v. Heller and U.S. v. Miller rulings, a Constitutional amendment guaranteeing the right to keep and bear arms.
    Answer: The Second Amendment
  25. A 2003 study by Yohanan Grinshpon claims that Western commentators have misrepresented these books as pure philosophy and argues that they can only be understood as a story of characters. They first emphasized the importance of cosmic knowledge in avoiding punarmrtyu [poo-nahr-murt-yoo], or "repeated death." The Chandyoga volume contains the central doctrine "tat tvam asi," while others advance the "neti-neti" concept through the character of Yajnavalkya [yahj-nah-VALK-yuh]. Including the Great Forest Texts, they directly answer questions about the sacrifices described in the Rig Veda, and the earliest ones, such as the Isa and Kena, are the basis for the Vedanta school. FTP, identify these texts with a name meaning "sit down near" which outline the philosophy of Hinduism and were a major influence on Arthur Schopenhauer.
    Answer: Upanishads
  26. One character in this work dreams about a man with a rifle on Petrin Hill who helps three suicidal people kill themselves; after that dream, she spits in the face of an engineer during sex. The story about Yakov Stalin’s death is told in one section, in which a mugging in Cambodia results in the death of Marie-Claude’s husband, who had been seeing a character trying to escape kitsch. One character in this work becomes a window washer after referring to the Oedipus tale in an anti-Communist newspaper article, and his dog Karenin dies of cancer shortly before its owners die in a truck accident. For 10 points, name this book about the experiences of Tereza, Tomáš and Sabina during and after the Prague Spring, a work by Milan Kundera.
    Answer: The Unbearable Lightness of Being
  27. In the chorus' final long speech in this play they ask Dionysus to protect their city. This follows the suicide of Eurydice, who called down curses upon her husband before she died. Her husband promised to heed the wishes of Tiresias but did not, leading to his wife and son's death after he had ordered his niece left to die in a sealed tomb. Opening a few days after the seven against Thebes have retreated, the plot centers on Creon's refusal to give proper burial rites to Polynices, which his sister does. FTP, name this play about a daughter of Oedipus, the final play in Sophocles Oedipus trilogy.
    Answer: Antigone
  28. This author created the honest locksmith Gabriel Varden and a man who is killed in a duel, John Chester. In one novel by this author, a misplaced five-pound note is found in one character's hat, necessitating the aid of a mysterious "Single Gentleman" in order to escape his sentence of transportation. The malevolent dwarf Quilp and rakish attorney Sampson Brass fail to help Kit Nubbles reach Little Nell before she dies in that book. In an unfinished novel by him, Jack Jasper and Neville Landless are suspected of murder. For 10 points, name this atuhor of The Old Curiosity Shop, Barnaby Rudge, and The Mystery of Edwin Drood, plus David Copperfield.
    Answer: Charles Dickens
  29. One of this man’s speeches asks "What rule must we observe in forgiving?", to which he replies "you must forgive" unless there is a lawful pledge. He concludes that speech by declaring that if the community turns their hearts away from God, then they will "surely perish out of the good land." Along with "A Model of Christian Charity", he discusses A Smallpox Epidemic, the plans of one man to create a plantation around Narragansett Bay, and the bold spirited woman Anne Hutchinson in his Journal. For 10 points, name this seventeenth century preacher and governor in the Massachusetts Bay Colony who used the term "city upon a hill" to help compel his city to follow Christianity.
    Answer: John Winthrop
  30. He tries to conceal one of his many affairs by only visiting his partner when the stars are in just the right alignment. He also adopts a girl with the premise of raising her as his own, though he did admit that he intended to later develop a physical relationship with the girl. He falls in love with a princess because of her beautiful zither music. One lady gets jealous at his many wives and transports her soul into the body of his main squeeze, Lady Aoi. FTP, name this titular character of the world's first great novel.
    Answer: Genji
  31. In this work, a messenger encounters the title character singing on a farm and announces that a festival would be held in the honor of the Goddess Hera and that all Argive maidens were to attend. However, the protagonist refuses to attend so as to avoid becoming the object of the pitying eyes of the people of Argos. This is because the protagonist was forced to marry an elderly peasant farmer, so that her husband would not be able to avenge the wrongs wrought on her male family members by her mother and stepfather Aegisthos. Fortunately, her brother Orestes will return from hiding and kill not only Aegisthos, but also Clytemnestra. FTP, name this daughter of Agamemnon, the titular character of a drama written by Euripides.
    Answer: Electra
  32. Alexandre Dumas wrote that this painting's creator worked out of sentimentality rather than any sense of patriotism. Towards the right of the canvas a city can be seen in the foggy background. The soldier on the left wears his hat askew and bears a sabre, while the boy on the far right charges forward bearing two pistols. The man in the top hat with the musket is supposedly the artist himself and stands to the left of the central figure, who stands bare-breasted and holds a musket in one hand and the French tri-color in the other. FTP, identify this 1830 painting, the most famous work of Eugene Delacroix.
    Answer: Liberty Leading the People or La Libert� guidant le people
  33. The painter of this work was inspired to paint it after finishing a Georgiano painting that depicts a thunderhead above a village on a hill in the upper right corner above the title figure. Beneath a column and a potted plant, two servants in a tapestried corner in the background rummage for garments in a cassone, a marriage chest. The title figure clutches a bunch of flowers in her braceleted right hand and rests beneath a black velvet curtain next to a curled-up dog, and she lies on a red sofa covered by a white sheet with her other hand covering her pubic area. FTP, name this painting that depicts a reclining goddess of love, a work by Titian.
    Answer: Venus of Urbino
  34. There are no known copies of this man's Latin comedy Philologia. This man's prose works include an attack on "a man of high rank with no knowledge or virtue" and the essay "On His Own Ignorance and That of Many Others," which are among his four Invectives. His more uplifting works include a set of three imaginary dialogues with Saint Augustine, On Contempt for the Worldly Life, and the autobiographical Letter to Posterity. More famously, he wrote the biographies collected in On Illustrious Men and the poetry collection Triumphs, not to mention an unfinished epic about Scipio, Africa. FTP, name this Italian poet whose Canzoniere contains many sonnets written to his love Laura.
    Answer: Francesco Petrarch or Petrarca
  35. The poet invokes memories of the recently ended French Revolution with the question "Dare its deadly terrors clasp," one of the few references in this poem not directly relating to the title figure. Images of that title figure are depicted within the twelve questions posed in this poem and "the sinews of thy heart" and "the fire of thine eyes." The last of those questions, "What immortal hand or eye / Dare frame thy fearful symmetry," ends this short work that first appeared in Songs of Experience. FTP, name this companion piece to "The Lamb," a poem by William Blake.
    Answer: "The Tyger"
  36. This author chronicled the succession of owners of Rembrandt's Aristotle Contemplating the Bust of Homer in the novel Picture This. King Solomon is nicknamed "Shlomo" and derives all of his wisdom from clay tablets in his retelling of the David story, God Knows. In one of his works, Bruce Gold becomes Secretary of State, and another sees Bob Slocum accidentally smother his injured son. In addition to Good as Gold and Something Happened, another of his novels is set on Pianosa and features the characters Colonel Cathcart and Milo Minderbinder. For 10 points, identify this author who wrote about Major Major Major Major and Yossarian in Catch-22.
    Answer: Joseph Heller
  37. The protagonist of this novel is annoyed by a letter from his wife suggesting he become a professional carpet painter. The protagonist sews pieces of bread into his mattress and carves a spoon out of aluminum, engraved with the phrase "Ust-Izhma". In this novel, Caesar Markovich gets into a debate about Eisenstein's Ivan the Terrible, while earlier, Snub Nose frightens Eino and his Estonian brother by nearly finding their cigarettes. The title character of this novel shares a cookie with his roommate, Aloysha the Baptist, and despises Fetyukov, who scavenges bowls after meals for extra rations. Centering on Gang 104, for 10 points, name this novel by Aleksandr Solzhenitsyn about the title character's life in a prison camp.
    Answer: One Day in the Life of Ivan Denisovich [accept Odin den' Ivana Denisovicha]
  38. This artist's final paintings included garishly-colored works like Model by the Wicker Chair, while his many self-portraits include The Night Wanderer and a woodcut with a skeleton arm running along the bottom. The majority of his paintings, which include numerous depictions of "vampiric" women, were intended for inclusion in a series entitled The Frieze of Life. His more famous works include a green-walled depiction of his sister’s death from tuberculosis, entitled Death in the Sickroom, as well as a work set along a dock at Ljabrochaussen with a swirling, blood-red sky. For 10 points, name this Norwegian Expressionist painter of The Scream.
    Answer: Edvard Munch
  39. The protagonist of this novel forgets to turn off his scent tap before flying by helicopter to Malpais. Other characters in this work include a Polish boy named Reuben Rabinovitch, who learns English in his sleep. Technologies introduced in this work include Malthusian drills, Podsnap’s technique, and Bokanovsky’s human egg fertilization process, which is used to distinguish between Alphas and Epsilons. When Lenina brings John the Savage back to London, he gains instant celebrity. This novel is set in 632 Year of our Ford, and ends when Mustafa Mond exiles Helmholtz and Bernard Marx. For ten points name this dystopian novel by Aldous Huxley.
    Answer: Brave New World
  40. In Act I of this opera, the song "As Someday it May Happen" goes through a "little list" of the singer's many irritations with society, two of which are "the nigger serenader" and "the lady novelist." Following the relative failure of "Princess Ida," Richard d'Oyly Carte gave the composers a six-month deadline in which to produce this opera. The title character of this opera sings "See how the Fates their gifts allot" near the end of Act II, which is set in Ko-Ko's garden. Ko-Ko, the Head Executioner of Titipu, plans to commit suicide upon learning that the title character plans to visit because he has not committed a single execution. The ineffectual Ko-Ko ends up marrying Katisha, but only after being unable to marry Yum-Yum, who has married Nanki-Poo, the son of the title character. FTP, name this pseudo-Japanese Gilbert and Sullivan comic opera, their ninth collaboration.
    Answer: The Mikado
  41. The only one who doesn't like the poem that ends this work is Crofton, who merely labels it as "a very fine piece of writing." Taking place in a room on Wicklow Street, it begins with the old caretaker Jack ranting about his ne'er-do-well son, though the conversation takes a different turn once the rest of the company arrives. Henchy defends the potential visit of Edward VII advocated by candidate "Tricky Dicky" Tierney, and Joe Hynes ends the meeting by reciting his poem The Death of Parnell. FTP, identify this short story about election canvassing appearing in James Joyce's Dubliners.
    Answer: Ivy Day in the Committee Room
  42. Among the children of this figure is his daughter Jochabed, who would later marry her own nephew Amram, while others include Gerhon, Kohath, and Merari. His descendants would not enjoy material prosperity in the land of Israel due to his role in avenging the seduction of his sister Dinah by Shechem, whose followers he slaughtered while they were recovering from circumcision, although unlike Simeon his progeny would receive cities from all the tribes including the cities of refuge as well as tithes, presumably to maintain them in their care for the priests and maintenance of the tabernacle. FTP, name this third son of Jacob and Leah and ancestor of Moses, whose progeny assumed sacerdotal responsiblities in the Israelite religion.
    Answer: Levi
  43. Count Robert de Montesquiou was the original of his homosexual character Baron de Charlus. He used Laure Hayman, his uncle's mistress, as the basis for his character Odette, and his lovers Reynaldo Hahn and Lucien Daudet were the model for Albertine. All of these characters appear in a work published between 1913 and 1927, whose sections include Cities of the Plain and Swann's Way. FTP, name this French writer who produced the lengthy novel Remembrance of Things Past.
    Answer: Marcel Proust
  44. The author wrote a sequel to this play in 1952 which focuses on the character of Jamie. This play features only five characters: Cathleen, a servant girl; the aforementioned Jamie, who is the elder son and an alcoholic; another son named Edmund who is consumptive; a wife addicted to morphine; and the patriarch of the family, a tight-fisted actor named James. FTP, identify the play which centers around the Tyrone family, a 1957 Pulitzer Prize winner which was published after the death of its author, Eugene O'Neill.
    Answer: Long Day's Journey Into Night
  45. The author based this story on a tale told to him by the clergyman H.L. Connolly. He gained the inspiration for it from the 1755 event known as Le Grande Derangement. The title heroine and her lover dwell near the lakes of Atchafalaya [aa cha fa lye aa] in the towns of St. Maur and St. Martin. After Ms. Bellefontaine is taken to New England, she learns that her lover went to the Ozarks. Working as a nurse in Philadelphia she finally meets up again with a dying Gabriel Lajeunesse. FTP, identify this story about the titular Acadian woman, a narrative poem by Henry Longfellow.
    Answer: Evangeline
  46. His minor poems include a mock-pastoral in which the loss of Grildrig is lamented by Glumdalclitch and a "proper new ballad" in which the ghost of George Sandys mocks contemporary translators of Ovid. His "miscellanies" include a poem addressed to Mr. John Moore, "author of the celebrated Worm-Powder," and one addressed to Miss Blount along with a copy of the works of Voiture (vwa-tour). His "translations and imitations" include versions of the first book of Statius's Thebaid, an updating of The Temple of Fame, and Sappho to Phaon, while his earlier works include a "sacred eclogue" written in imitation of Virgil's Pollio, The Messiah. He wrote poems "to Lord Bolingbroke" and "to Dr. Arbuthnot" as parts of his Imitations of Horace. FTP, name this English poet of Eloisa to Abelard and The Rape of the Lock.
    Answer: Alexander Pope
  47. Late in his career he worked on a commission for the Boston Public Library to execute murals on a history of Jewish and Christian religions. After 1910 he began to paint Alpine and Italian landscapes such as Mountain Fire. His most popular work at the time of its release was a study of two little girls lighting Japanese lanterns: Carnation, Lily, Lily, Rose. But his most famed work was executed during his time as a fashionable portraitist and depicts a Mrs. Gautreau striking a sensual pose. FTP identify this Italian born American painter of Madame X.
    Answer: John Singer Sargent
  48. In 1935 Benjamin Britten wrote incidental music to the play, a few centuries after Henry Purcell set the Masque of Cupid and Bacchus. Apemantus is a churlish philosopher; Ventidius is one of the false friends; Sempronius, Lucullus, and Lucius are flattering lords; and Flavius is the "one honest man." The title character is a misanthrope because his friends flattered and sponged on him in prosperity but abandoned him in poverty, while later he finds gold and suddenly becomes attractive again to his old friends again. FTP identify this 1606 play by William Shakespeare.
    Answer: Timon of Athens
  49. In one his stories a man eats a bewitched pellet that he stole from a museum, which allows him to understand animals. He wrote about Hans Giebenrath, who mysteriously drowns after he is sent home from the Maulbronn seminary in Beneath the Wheel, and in another work Pistorius Pistorius introduces the occult god Abraxas to Emil Sinclair, who later goes to live with Max Demian. The protagonist of another novel is taught to dance by Hermine and is induced by the saxophonist Pablo to enter the Magic Theater. For 10 points, name this man, who wrote about Harry Haller in Steppenwolf, and also penned Siddhartha.
    Answer: Herman Hesse
  50. Gerard de Nerval's poem "El Desdichado" takes its title from the motto of a character in this work, and Charles Chesnutt's House Behind the Cedars is a retelling of it. Hilarity ensues when two characters try to ask Gurth and Wamba for directions, but they are led down the right path by the title character. That character and a moneylender then travel to Ashby de la Zouche, where they meet the Black Sluggard. After leaving Ashby de la Zouche the title character and his party are captured and imprisoned in Torquilstone castle, where Brian des Bois-Guilbert attempts to force Rebecca to convert to Christianity. However, the Black Sluggard teams up with Robin Hood and storms the castle. The title character then fights a duel to rescue Rebecca and ultimately marries his true love, Rowena. FTP name this novel about a disinherited knight by Sir Walter Scott.
    Answer: Ivanhoe
  51. She was a protectress of women, childbirth, and the dead, a queen of peace and love, and mistress of music, dancing, and drinking. Above all, however, she was the goddess of fertility, the universal mother who brought forth the world and Horus, the sun. Infant pharaohs were depicted as having suckled at her breast. Often depicted in the form of a cow or as a woman wearing a crown of cow horns, FTP, name this Egyptian goddess whose other realm included death and sex.
    Answer: Hathor
  52. The title character finally achieves peace in this novella through the simplicity of his servant Gerasim. He had married Praskovya Fyodorovna because his friends approved, and had built a life based on orderly routine while seeking to become the perfect traditional bureaucrat. The main part of this story deals with his attempts to deal with an incurable illness, which follows the opening section, in which his family and colleagues reflect on how his death will affect their careers and fortunes. FTP, what is this novel by Leo Tolstoy?
    Answer: The Death of Ivan Ilyich (Smert Ivan Ilycha)
  53. The protagonist remembers his week-long gambling session with Herr Lent and his meeting of Tristan Tzara in a Paris bar, before realizing that he "he would never write about any of them... the rich were dull and repetitious." Thus when Compton arrives in the two-seat plane it seems that the main character's decision to photograph a herd of waterbuck, and the scratch he suffered as a result, will not spell his doom. The story ends with Helen yelling for Molo to come to the bedside and the discovery that the writer, Harry, has met the same fate as the leopard in the preface of, FTP, what Hemingway short story named for precipitation on a Tanzanian mountain.
    Answer: The Snows of Kilimanjaro
  54. He was identified with the crocodile god Khenty-Khety, fought the crocodile Maga, and regained his severed hands after the fish-trap was invented by the crocodile god Sobek. He won a battle when his semen cried out in victory from his opponent's belly. One of his sons was androgynous and was associated with dying of a broken heart, while his son Ihy was known as the "bull of confusion." Four of his sons, known as the Amerti, protected the canopic jars. His left eye was associated with the moon, and it was injured during his battle with his father's killer, Set. FTP, name this falcon-headed Egyptian god, the son of Osiris and Isis.
    Answer: Horus
  55. One character in this work drinks Coca-Cola from a paper sack that most of the townspeople believe contains alcohol, while another, Mrs. Dubose, breaks a morphine habit and dies in pain rather than addicted. A blanket mysteriously appears over the shoulders of one of its characters when Miss Maudie Atkinson's house burns down, and an unruly mob breaks up after Walter Cunningham's father becomes embarrassed. A legal defense in this novel hinges on the defendant's withered left arm, but Tom Robinson is still convicted of raping Mayella Ewell and dies trying to escape prison. FTP, name this work that features Jem, Scout, and Atticus Finch, a novel by Harper Lee.
    Answer: To Kill a Mockingbird
  56. The author concludes this novel by leaving the reader to determine whether it recommends "parental tyranny, or filial disobedience." The heroine, who learned the fable of "The Hare and Many Friends" as quick as any English girl, is vacationing with Mr. and Mrs. Allen in Bath when we first meet her. Her brother James is engaged to Isabella, and she is pursued by Isabella's brother, John Thorpe, whose exaggeration of her wealth earns her an invite to the General's estate. Carried away by her Gothic reading, the heroine is soon kicked out of Henry Tilney's house but ends up marrying him anyway. FTP, name this work about Catherine Morland, a Jane Austen novel in which much of the action takes place at the titular estate.
    Answer: Northanger Abbey
  57. His The Garbage Man, Airways Inc., and Fortune Heights were published in 1934 as Three Plays, that same year also saw the publication of In All Countries, a travel narrative that charted worldwide reaction to subjects like communism and the Sacco-Vanzetti case. Other works include The Great Days and Most Likely to Succeed, but he is most famous for two separate series of novels, one of which begins with Adventures of a Young Man and introduces the character of Glenn Spotswood, while the other begins with The 42nd Parallel. FTP identify this American author of One Man's Initiation and the District of Columbia and USA Trilogies.
    Answer: John Dos Passos
  58. In one of this man's stories, Ivan Vasilyevich describes how he fell out of love with a woman named Varenka after he saw her father, a colonel, ordering his troops to beat a Tartar who had deserted. In another of his stories, the fraudulent title object is created by a friend of the son of Fyodor Mikhailovich Smokovnikov, and leads Ivan Mironov to become a horse thief before he is murdered by Stepan Pelageyushkin. In addition to "After the Ball" and "The Forged Coupon," he wrote the suicide of Yevgeny Irtenev in "The Devil" and about a man named Pozdnyshev who murdered his wife in "The Kreutzer Sonata." FTP, name this Russian writer who also wrote such novels as Resurrection, Anna Karenina, and War and Peace.
    Answer: Leo Tolstoy
  59. This book's epilogue features an ice-cream sociable given by the Methodists, at which Lily Fisher's twins wonder why Tillie is always talking about a thousand dollars. In the final chapter, Fred learns from Mr. Harsanyi that the protagonist's secret is "passion." The title of this novel comes from a Jules Breton painting seen at the Art Institute in Chicago by the protagonist, who is the daughter of a minister in the desert town of Moonstone, Colorado. In her youth, she encounters the mandolin-playing Spanish Johnny and the helpful town physician Dr. Howard Archie, while she learns a lot from self-educated railroad brakeman Ray Kennedy. In a central passage, the sensual experience of bathing at Panther Canyon teaches the protagonist the true meaning of art. FTP, name this novel about the rise of a diva named Thea Kronborg, a novel by Willa Cather.
    Answer: The Song of the Lark
  60. Early in his life, he worships the Indian Gray Beaver as a god, but is soon separated from his mother Kiche and ends up under the control of the coward Beauty Smith, who turns him into a professional fighter. Living under the credo "eat or be eaten", he experiences success until a fight with a bulldog who is impervious to his slashing attacks. Saved from death by Weedon Scott, he is domesticated, and later saves Weedon's father from an escaped convict. FTP, who is this wolf, the title character of the companion novel to "The Call of the Wild"?
    Answer: White Fang
  61. This author wrote short stories about Paul Hilbert, who resolves to shoot six random people with a revolver, and Lucien Fleurier, who punches a Jew in the face after joining a Fascist organization called the Camelot du roi. Besides "Erostratus" and "The Childhood of a Leader," this author wrote a play about a character who is sent poisoned chocolates in prison after killing the leader Hoederer, Hugo Barine, as well as a trilogy of novels about Mathieu Delarue, Roads to Freedom. His plays include The Respectful Prostitute and Dirty Hands, and he wrote a novel about a man who discovers that the essences of objects hide their existence, Antoine Roquentin. For 10 points, name this author of Nausea and No Exit.
    Answer: Jean-Paul Sartre
  62. He gained followers by praising the concept of Asha, or order, thereby rejecting the state of Drug [DROOG], or confusion. These thoughts are expressed in his series of devotional poems, the Gathas, which were widely propagated by the priestly group that claimed him as one of them, the Magi. The Magi also spread his notions of the destroyer and creator deities, Angra Mainyu and Ahura Mazda. FTP, name this religious figure, whose teachings were adopted as the state religion of ancient Persia.
    Answer: Zarathustra or Zoroaster
  63. This god was represented as a vigorous, red-haired youth, and was armed with iron gloves, a belt of strength, and a magical hammer that returned to him. Associated with marriage, the hearth, and agriculture, according to tradition, he failed to smash the skull of Jormungand and the 2 are destined to kill each other in the Ragnarok. FTP name this Norse god of thunder, might, and war.
    Answer: Thor
  64. The god Aker, guardian of the Double Horizon, took the form of two of these creatures back to back. Hera sent one as a punishment for the abduction of Chrysippus, and it made its home on Mount Phicium. The one sent by Hera was, according to Hesiod's Theogony, a daughter of Orthrus and Echidna, and was said to strangle travelers that failed its test. The Egyptian god Amun was sometimes depicted as a ram-headed variant of one of these creatures, but they were typically pictured with the face of a monarch and the body of a lion. In Greek myth, this creature committed suicide after hearing the correct response, "Man," from the son of Laius. FTP, name these creatures, one of which failed to stump Oedipus with its riddle.
    Answer: sphinxes
  65. Some myths emphasize her as a weeping, loving, mother and wife, while others emphasize her loose morals. One legend features her trying and failing to save her son's life. She was a strong promoter of marriage and family, and lends her name to one of the days of the week. FTP, name this Norse goddess, mother of Baldur and wife of Odin.
    Answer: Frigg or Frij, Frea, or Friia
  66. During the feeding of the masses in the Book of John, it is he that asks "There is a boy here who has five barley loaves and two fishes: but what are these among so many?" Always mentioned as one of the first four Apostles, Origen ascribes his preaching realm to Scythia, while St. Gregory of Nazianzus mentions Epirus. In 1964, his skull was returned by Pope Paul VI to the Archbishop of Patras, where he is said to have been martyred, although some relics were also taken by St. Regulus to Scotland. FTP, identify this patron saint of Scotland crucified on an X-shaped cross.
    Answer: Saint Andrew (do not accept St. Andrew Yaphe, patron saint of Quizbowl)
  67. Originally called the Zadokites, this group formed around 100 BCE. They traced their origins back to the selection of the descendants of Zadok to act as trustees of the Temple in Jerusalem. Generally speaking, they were the most Hellenized portion of the Jewish population, and were on decent terms with the Romans. However, their end was directly due to the Roman destruction of the Temple in 70 CE, since their school was an incidental casualty. FTP, name this Jewish sect, most well known for their strict, legalistic interpretation of the law, and rejection of the concepts of resurrection and angels.
    Answer: Sadducees
  68. After the death of her second husband, she went back to Asia with one of her sons by another man. Her seven brothers and her father E�tion were all killed by the father of the man who himself fathered her children Pielus, Molossus, and Pergamus. She herself was nearly killed by Hermione, the daughter of Helen who married the man whose concubine she was, but her life was saved by Peleus. She ended up at Epirus after marrying Helenus, and when Aeneas met her there she was still mourning her first husband. Other unhappy events in her life include the time her infant son was thrown to his death from the walls of Troy, and the death of her beloved husband in battle at the hands of Achilles. FTP, name this mother of Astyanax and wife of Hector.
    Answer: Andromache
  69. According to his legend, he felt himself unworthy of the priesthood at the age of 16 and so retired to the wilderness as an anchorite. One day a whirlwind dropped a beautiful princess on the doorstep of his cave. He reluctantly let her in, but then he succumbed to temptation and seduced her. Overwhelmed by guilt, he succumbed to temptation again and pushed her from a cliff. In remorse, he crept through the desert with his face to the ground for 16 years until he received a sign of his forgiveness and the princess was found alive and healthy at the base of the cliff. FTP, name this saint who in less fanciful histories is known as one of the greatest fathers of the church and whose appellation literally means "golden mouth."
    Answer: John Chrysostom
  70. In the Merseburg Incantations, this character is also referred to as Phol and is aided by his family when his mount sprains its foot. The Gylfaginning claims that "none may gainsay his judgments" while Saxo Grammaticus held him to be a historical rival of Hotherus in the Gesta Danorum. Due to the treachery of Thokk, and despite the use of Hringhorni, the largest ship in the world, Hermod failed in his mission to retrieve this god. However, the Voluspa foretells his resurrection following Ragnarok. FTP, identify this son of Frigg mistakenly killed by his brother Hoder's mistletoe arrow; the Norse god of beauty.
    Answer: Balder or Baldur (accept Phol before it's mentioned)
  71. According to an apocryphal book of his acts, he was martyred after his preaching of celibacy created marital difficulties for one King Mazdai. Before this he had been commissioned as chief architect for the palace of King Gundafar. After distributing the project funds to the poor, he was imprisoned, but redeemed when the king's brother saw the palace this apostle had constructed in heaven. According to the Letter of Prester John, his uncorrupted hand gave communion once a year in India, which he converted, despite the fact that the gospel bearing his name was found in Egypt. FTP, name this apostle, concerning whose deeds scholars are as doubtful as he himself was about the Resurrection.
    Answer: Saint Thomas
  72. Sometimes invoked as the grandfather of Heimdall, his servants include Eldir and Fimafeng. His brothers include Kari and Logi, while his nine daughters, who are depicted with white veils and robes, are described as the Billow Maidens. Perhaps best known for hosting lavish dinners alongside his wife Ran at his gold-walled dining hall near the isle of Hler, it was Thor who brought him the magical cauldron which he uses to brew his ale. Slain by Loki at one of his own feasts, this deity was feared and praised by sailors. FTP, name this early Norse sea god.
    Answer: Aegir
  73. He is usually held to be the son of Apollo and a Muse, perhaps Calliope, though some accounts make him the son of Dionysus and Aphrodite, which would make him a god of fruitfulness. In Attic legend, however, he was a beautiful youth who rescued a group of women from a band of pirates, and as a reward he obtained one of the women in marriage. His happy married life caused him ever after to be invoked in the refrain of the Greek marriage song, and he came to be known by the name of that refrain. FTP, name this figure from Greek mythology, whose name also applies to the membrane that nearly closes the opening to the vagina in some mammals.
    Answer: Hymen (or Hymenaeus)
  74. In the art of this religious tradition, the semicircle is a common motif representing the female reproductive cycle, which in this religion's mythology is akin to the solid matter that coalesced into a clot with a crust when the Great Mother created the Earth. Many of its followers wear a "tilaka," which is traditionally black for unmarried women but red for others. Alternate names for this religion include Sanatana and Vaidika. FTP name this henotheistic faith, whose followers are divided primarily between Vaishnavism and Shaivaism, whose deities include Kali, Ganesha, and Vishnu, which is the dominant religion of India.
    Answer: Hinduism
  75. She turned a nymph her husband was chasing into a mint plant, and when Pirithous tried to take her for his wife, he was bound by snakes. The nymph Cyane melted into water after witnessing her abduction, which occurred when she wandered away from her friends the Oceanids to examine a large dark-blue flower. This gave Hades the chance to carry her off, while later, her eating of pomegranate seeds forced her to become his queen. FTP, who is this daughter of Demeter who must spend part of each year in the underworld, where she gets to share Adonis with Aphrodite?
    Answer: Persephone (or Proserpina or Persephassa)