BMR-CH1 Policies and Programs

Card Set Information

Author:
DOCV
ID:
65455
Filename:
BMR-CH1 Policies and Programs
Updated:
2011-02-11 03:08:47
Tags:
NAVY advancement
Folders:

Description:
BMR - Policies and Programs - Chapter 1
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user DOCV on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What is an overall plan that contains general goals and broad guidelines?
    Ans: Policy
  2. 2. List the three Navy Programs for pollution control.
    • Ans: Clean Air Act
    • Clean Water Act
    • Noise Prevention Ashore
  3. 3. List the three resources of operation that the Navy requires daily to accomplish its mission.
    • Ans: Air
    • Sea
    • Land
  4. 4. What is a plan or system under which action may be taken towards a goal?
    Ans: Program
  5. 5. List the two establishments that the Navy is committed to operating in a manner compatible with the
    • Environment.
    • Ans: Ships
    • Shore Facilities
  6. 6. What usually establishes the end to be attained, not the means of getting there?
    Ans: Policy
  7. 7. List the two organizations that are and must be compatible goals.
    • Ans: National Defense
    • Environmental Protection
  8. 8. Which of the two (policy or program), tells how to get there?
    Ans: Program
  9. 9. List the three types of resources that are an important part of the Navy’s mission.
    • Ans: Prevent Pollution
    • Protect the Environment
    • Conserve Natural, Historic, and Cultural Resources
  10. 10. What are the two subjects that personnel must be aware of to accomplish the Navy’s mission?
    • Ans: The Environmental and Natural Resources Laws
    • Regulations that have been established by Federal, State, and Local Government
  11. 11. Which of the two (policy or program), tell where to go?
    Ans: Policy
  12. 12. List the two elements that the Chain of Command must provide to ensure that all Navy personnel
    • develop and exhibit an environmental protection ethic.
    • Ans: Leadership
    • Personal Commitment
    • 13. What type of pollution is the altering of the natural environment in an adverse way?
    • Ans: Environmental Pollution
  13. 14. What provides the means to reach the end (goal) stated by the policy?
    Ans: Program
  14. 15. List the three different types of agents that pollution can result from in the air, water, and soil.
    • Ans: Physical
    • Chemical
    • Biological
  15. 16. List the three worst effects of pollution.
    • Ans: Economic Loss
    • Fewer Recreational Opportunities
    • The Marrying of the Earth’s Natural Beauty
  16. 17. List the two types of economic losses caused by pollution.
    • Ans: Industrial
    • Agricultural
  17. 18. What does environmental pollution results from?
    Ans: Any substance added to our water, air, or land that makes it less fit for use
  18. 19. List the two ways that nature contributes to pollution.
    • Ans: Eroding the Soil
    • Volcanic Eruptions
  19. 20. What does eroding the soil causes?
    Ans: Silt to build up in streams
  20. 21. What does volcanic eruption pollutes?
    Ans: Atmosphere
  21. 22. Who cause most pollution problems in the world?
    Ans: People
  22. 23. List the four main sources of pollutants that are produced by people.
    • Ans: Industrial
    • Municipal
    • Agricultural
    • Transportation Operations
  23. 24. What types of pollutants include insecticide, herbicides, and pesticide?
    Ans: Agricultural
  24. 25. What types of pollutants include salts used on streets in wintertime?
    Ans: Municipal
  25. 26. What types of pollutants include radioactive waste from mining and processing?
    Ans: Industrial
  26. 27. List the two types of effects that pollution produces.
    • Ans: Physical
    • Biological
    • 28. What types of pollutants include silts from uncontrolled soil erosion?
    • Ans: Agricultural
  27. 29. Which effect of pollution is the most serious out of the two?
    Ans: Biological
  28. 30. What types of pollutants are created by by-products of our country’s technology?
    Ans: Industrial
  29. 31. What types of pollutants include storm-water overflows?
    Ans: Municipal
  30. 32. What types of pollutants include drainage from animal feedlots?
    Ans: Agricultural
  31. 33. What type of pollutants produce a wide variety of pollutants?
    Ans: Industrial
  32. 34. What types of pollutants include emissions from aircraft, trains, waterborne vessels, and motor
    • vehicles?
    • Ans: Transportation Operations
  33. 35. What types of pollutants include natural and chemical fertilizers?
    Ans: Agricultural
  34. 36. Which effect of pollution has a harmful effect on the food chain of animals?
    Ans: Biological
  35. 37. What type of machine creates most of our air pollutants?
    Ans: Motor Vehicles
  36. 38. What types of pollutants include refuse?
    Ans: Municipal
  37. 39. What types of pollutants include thermal discharges from power plants?
    Ans: Industrial
  38. 40. What is the primary municipal pollutant?
    Ans: Raw or Inadequately Treated Sewage
  39. 41. How do motor vehicles create most of our air pollutants?
    Ans: Through their release of Unburned Fuel Vapors (Hydrocarbons)
  40. 42. What types of pollutants are created by food, chemicals, metal, petroleum products, and poison?
    Ans: Industrial
  41. 43. What types of pollutants include salts from field irrigation?
    Ans: Agricultural
  42. 44. What do the effects from pollution vary from?
    Ans: Mildly Irritation to Lethal
  43. 45. Which effect of pollution destroys vegetation that provides food?
    • Ans: Biological
    • 46. List the two substances that produce sulfur oxides.
    • Ans: Coal
    • Burning Oil
  44. 47. Which effect of pollution are those that we can see?
    Ans: Physical
  45. 48. What types of pollutants include acid from mines and factories?
    Ans: Industrial
  46. 49. What substance causes steel to erode two to four times faster than normal?
    Ans: Sulfur Oxides
  47. 50. What substance is one obvious physical effect of pollution?
    Ans: Oil Spills
  48. 51. Which effect of pollution can seriously disrupt the balance of nature?
    Ans: Biological
  49. 52. List the three ways that oil spills occur.
    • Ans: Ship Collisions
    • Ship Grounding
    • During Refueling Operations
  50. 53. What type of waste is the primary pollution concern of Navy Personnel?
    Ans: Shipboard Waste
  51. 54. Which effect of pollution includes air pollutants?
    Ans: Physical
  52. 55. List the two types of pollutants that shipboard waste is similar to.
    • Ans: Industrial
    • Municipal
  53. 56. Which physical effect of pollution requires costly cleanup operations?
    Ans: Oil Spills
  54. 57. State the two executive orders that all government agencies must provide for our air and water
    • Resources.
    • Ans: Protection
    • Enhancement
  55. 58. Which physical effect of pollution damage wide variety of materials?
    Ans: Air Pollutants
  56. 59. Which effect of pollution, in extreme cases, can cause the death of humans?
    Ans: Biological
  57. 60. Which effect of pollution includes oil spills?
    Ans: Physical
  58. 61. List the two standards that all naval activities must meet for preventing air pollution.
    • Ans: State
    • Federal
    • 62. List the three types of elements that pollution control instructions cover.
    • Ans: Air
    • Water
    • Noise
  59. 63. List the three types of pollution controls instructions that were issued by naval authorities.
    • Ans: Clean Air Act
    • Clean Water Act
    • Noise Prevention
  60. 64. Under the Clean Air Act, who has the primary responsibility for assuring air quality.
    Ans: Each State
  61. 65. What type of pollution kills surface-swimming animals?
    Ans: Water Pollution
  62. 66. State the one step that the Navy has taking to help meet the nation’s goal of reducing air pollution.
    Ans: The conversion of its power plants ashore and afloat
  63. 67. Pesticide is considered as what type of pollution.
    Ans: Biological
  64. 68. Which physical effect of pollution makes beaches unusable?
    Ans: Oil Spills
  65. 69. What type of act represents a clear goal to restore and maintain the chemical, physical, and biological
    • integrity of the nation’s water?
    • Ans: Clean Water Act
  66. 70. What type of plants does the Navy uses to help reach the nation’s goal of reducing water pollution?
    Ans: Municipal Treatment Plants
  67. 71. Which physical effect of pollution speed the erosion of statues and buildings?
    Ans: Air Pollutants
  68. 72. What standard does the Navy complies with that govern the types of pollutants that can be introduced
    • into a treatment facility?
    • Ans: Water Pollution Control Standard
  69. 73. What type of device has the Navy installed aboard most of its ships to treat sewage to a level acceptable
    • for overboard discharge?
    • Ans: Marine Sanitation Devices
  70. 74. What types of systems retain sewage on board for later discharge ashore?
    Ans: CHT
  71. 75. Define the acronym CHT.
    Ans: Collection, Holding, and Transfer
  72. 76. What types of substances may not be discharged into navigable waters of the United States? (2)
    • Ans: Hazardous Substances
    • Untreated or Inadequately Treated Sewage
  73. 77. Which physical effect of pollution makes beaches unusable?
    Ans: Oil Spills
  74. 78. What agreement must Navy vessels comply with when operating marine sanitation devices in foreign
    • waters?
    • Ans: Status of Force Agreement (SOFA)
  75. 79. How many nautical miles from the U.S. coastline are naval submarines allowed to discharge negative
    • buoyancy trash at sea?
    • Ans: Not Less than 12
  76. 80. How many nautical miles from shore are naval vessel not allowed to discharge hazardous substances
    • upon waters of the contiguous zone?
    • Ans: 12
  77. 81. How many nautical miles within the U.S. coastline are naval vessel not allowed to discharge pulped
    • trash at sea?
    • Ans: 12
  78. 82. How many nautical miles within the U.S. coastline are naval vessel not allowed to discharge unpulped
    • trash at sea?
    • Ans: 25
  79. 83. How many nautical miles within any foreign coastline are naval vessels not allowed to discharge trash?
    Ans: 25
  80. 84. How should all trash be packaged before overboard discharge?
    Ans: Negative Buoyancy
  81. 85. What depth of water are submarines allowed to discharge negative buoyancy trash at sea?
    Ans: Depths greater than 1,000 fathoms
  82. 86. What type of material is prohibited to be discharged overboard?
    Ans: Plastic Waste Material
  83. 87. What program directs naval shore stations to comply with all substantive requirements that apply to
    • environmental noise reduction?
    • Ans: Noise Prevention Program
  84. 88. List the three types of military equipment that are exempt from new noise design standard.
    • Ans: Aircraft
    • Weapon Systems
    • Combat Equipment
  85. 89. List the five programs that the Navy has established that is suitable to its military mission, for the
    • preservation of natural, cultural, and historic resources.
    • Ans: (1) Land Management
    • (2) Forest Management
    • (3) Outdoor Recreation
    • (4) General Support Programs
    • (5) Fish and Wildlife Management
  86. 80. What naval program refers individuals in need of professional assistance and counseling?
    • Ans: Family Ombudsman Program
    • 90. What naval program includes soil and water conservation?
    • Ans: Land Management
  87. 91. What naval program includes the production and sale of forest products for multiple-use and sustained-
    • yield principles?
    • Ans: Forest Management
  88. 92. What naval program includes youth programs?
    Ans: General Support Programs
  89. 93. What naval program includes land restoration?
    Ans: Land Management
  90. 94. What naval program includes national recreation trails?
    Ans: Outdoor Recreation
  91. 95. What naval program includes marine mammal protection?
    Ans: Fish and Wildlife Management
  92. 96. What naval program includes public participation?
    Ans: General Support Programs
  93. 97. What naval program includes noxious weed and poisonous plant control?
    Ans: Land Management
  94. 98. What naval program includes recreation programs (off-road vehicles)?
    Ans: Outdoor Recreation
  95. 99. What naval program includes animal disease eradication?
    Ans: General Support Programs
  96. 100. What naval program includes agricultural lands leasing?
    Ans: Land Management
  97. 101. What naval program includes cooperative agreements with public agencies?
    Ans: General Support Programs
  98. 102. What naval program participates in indoctrination and orientation?
    Ans: Family Ombudsman Program
  99. 103. What naval program includes animal damage control?
    Ans: Fish and Wildlife Management
  100. 104. What naval program includes migratory bird management?
    Ans: Outdoor Recreation
  101. 105. What naval program includes coastal area management?
    Ans: General Support Programs
  102. 106. What naval program includes migratory fish protection?
    Ans: Fish and Wildlife Management
  103. 107. What naval program includes wild and scenic rivers?
    • Ans: Outdoor Recreation
    • 108. What naval program includes conservation awards?
    • Ans: General Support Programs
  104. 109. What naval program includes ground maintenance?
    Ans: Land Management
  105. 110. What naval program includes wilderness areas?
    Ans: Outdoor Recreation
  106. 111. What naval program includes people and nature?
    Ans: General Support Programs
  107. 112. What naval program includes endangered species protection?
    Ans: Outdoor Recreation
  108. 113. What naval program act as a family coordinator?
    Ans: Family Ombudsman Program
  109. 114. What naval program includes wetland protection?
    Ans: General Support Programs
  110. 115. What naval program includes preservation of the earth’s natural beauty?
    Ans: Outdoor Recreation
  111. 116. What naval program includes range management?
    Ans: Land Management
  112. 117. What naval program includes game and nongame species management?
    Ans: Fish and Wildlife Management
  113. 118. What naval program includes flood plain management?
    Ans: General Support Programs
  114. 119. What naval program includes hiking trails?
    Ans: Outdoor Recreation
  115. 120. What naval program includes landscaping?
    Ans: Land Management
  116. 121. What naval program includes natural area preservation?
    Ans: General Support Programs
  117. 122. What naval program includes outdoor recreation areas?
    Ans: Outdoor Recreation
  118. 123. What naval program includes resource inventory?
    Ans: General Support Programs
  119. 124. What type of fuel does most of the Navy’s ships, aircraft, and ground transportation use?
    Ans: Petroleum-Based Fuel
  120. 125. What form does the Navy get most of their petroleum in?
    Ans: Crude Oil
  121. 126. Where does the Navy get most of their petroleum from?
    Ans: Middle East
  122. 127. What type of fuel does the Navy depends on, without it the Navy could not move?
    Ans: Petroleum-Based Fuel
  123. 128. What is the Navy’s policy on energy conservation?
    Ans: To make all possible efforts to improve the way it uses energy resources
  124. 129. What is one of the Navy’s energy conservation goals?
    Ans: To provide the fleet with enough fuel to sustain peacetime and combat operations
  125. 130. List the three factors that the Navy will not compromise its energy conservation efforts for.
    • Ans: Safety
    • Readiness
    • Effectiveness
  126. 131. State the two objectives of the Navy’s energy conservation goals.
    • Ans: Reduce energy costs
    • Dependency on unreliable energy sources while conserving petroleum
  127. 132. How can you help conserve our energy resources?
    Ans: Reporting Wasteful Practices
  128. 133. Who set up the Navy Sponsor Program?
    Ans: CNO
  129. 134. What naval program represents the Command on committees, boards, and working groups?
    Ans: Family Ombudsman Program
  130. 135. What form should be used by an individual to request assignment of a sponsor?
    Ans: Sponsor Request Form
  131. 136. What is the sponsor request form entitled?
    Ans: Navy Sponsor Notification
  132. 137. What form is used as the sponsor request form?
    Ans: NAVPERS 1330/2
  133. 138. Define the acronym PCS.
    Ans: Permanent Change of Station
  134. 139. When is the assignment of a sponsor mandatory to or from any activity?
    Ans: In the case of PCS orders
  135. 140. What naval program is a special incentive awards program?
    Ans: Military Cash Awards Program
  136. 141. What naval program is the link/liaison and communicator between the Command and the Command’s
    • family?
    • Ans: Family Ombudsman Program
  137. 142. What should the new member check in with before renting or buying a house?
    • Ans: The Housing Referral Office
    • 143. Who can help make the difference between a good move and a bad one for the person being
    • transferred?
    • Ans: The Sponsor
  138. 144. What naval program provides information and support to help personnel who are guest in foreign
    • lands?
    • Ans: Overseas Duty Support Program
  139. 145. How much cash does the Military Cash Awards Program provide monetary recognition awards up to?
    Ans: 25,000
  140. 146. What naval program was established to ease the relocation of naval personnel and their families when
    • transferred on permanent change of station?
    • Ans: Navy Sponsor Program
  141. 147. What naval program interacts and cooperates with MFTs?
    Ans: Family Ombudsman Program
  142. 148. List the three types of accomplishments that personnel are awarded by the MILCAP.
    • Ans: Inventions
    • Beneficial Suggestions
    • Scientific Achievements
  143. 149. What naval program provides information about the country you are visiting?
    Ans: Overseas Duty Support Program
  144. 150. Where can you also get information on other countries?
    Ans: Family Service Center
  145. 151. What naval program is designed to find new ideas to effectively increase performance within the
    • DON?
    • Ans: Military Cash Awards Program
  146. 152. Who are eligible to participate in the MILCAP?
    Ans: All Active-Duty Military Personnel
  147. 153. What is the proposal of an idea or a method of doing a task better, faster, cheaper, or safer?
    Ans: Beneficial Suggestion
  148. 154. List the four results that suggestions must do to qualify for the MILCAP.
    • Ans: Increase Productivity
    • Improve Service to the Fleet
    • Reduce Costs without Loss of Quality or Efficiency
    • Conserve Energy, Manpower, Materials, Time, or Space
  149. 155. What naval program interacts and cooperates with Navy-Marine Corps Relief Society?
    Ans: Family Ombudsman Program
  150. 156. List the two requirements that the suggester must show to qualify for the MILCAP.
    • Ans: Give a workable solution
    • A specific need for improvement
  151. 157. What instruction contains additional information about the MILCAP?
    • Ans: OPNAVINST 1650.8
    • 158. What naval program has been responsible for important savings?
    • Ans: Military Cash Awards Program
  152. 159. What common problem do people in the Navy and in the civilian community share?
    Ans: Excessive Body Fat
  153. 160. List the three causes of excessive body fat.
    • Ans: Sitting all day
    • Eating to much
    • Getting too little exercise
  154. 161. List the four detractions that excessive body fat causes.
    • Ans: Stamina
    • Longevity
    • Spoil our health
    • Military Appearance
  155. 162. List the three benefits that maintaining good health and physical readiness help.
    • Ans: Give us High Morale
    • Keep us Combat Ready
    • Make us Personally Effective
  156. 163. What naval program interacts and cooperates with American Red Cross?
    Ans: Family Ombudsman Program
  157. 164. What level does The Navy’s Health and Physical Readiness Program promotes health and fitness at?
    Ans: Command Level
  158. 165. How often does The Navy’s Health and Physical Readiness Program includes testing of all personnel
    • to make sure they meet to certain standards?
    • Ans: Semiannual
  159. 166. What can negatively impact your goals?
    Ans: Getting Pregnant
  160. 167. What type of care does the Navy provides for pregnant servicewomen?
    Ans: Obstetrical Care
  161. 168. List the five responsibilities of the service women (pregnancy).
    • Ans: (1) Notifying the CO of the pregnancy
    • (2) Performing military duties while pregnant
    • (3) Confirming the pregnancy at a military MTF
    • (4) Planning pregnancy to meet family and military obligation
    • (5) Complying with the work-and task related safety and health recommendations
  162. 169. What naval of program provides education programs for personnel who don’t meet the Navy’s
    • fitness or body fat standards?
    • Ans: The Navy’s Health and Physical Readiness Program
  163. 170. What naval program interacts and cooperates with Navy Wifeline Association?
    Ans: Family Ombudsman Program
  164. 171. What week of pregnancy should no servicewomen be assigned overseas or travel overseas?
    • Ans: After the beginning of the 28th week
    • 172. What period during pregnancy will no servicewomen be transferred to a deploying unit?
    • Ans: The 20th week through 4 months after expected date of delivery
  165. 173. What length of time for a medical evacuation to a treatment facility will a pregnant servicewomen
    • won’t remain aboard a ship?
    • Ans: More than 6 hours
  166. 174. What week of pregnancy will a servicewoman not remain on board a deployed unit?
    Ans: Beyond the 20th week of pregnancy
  167. 175. Pregnancy disqualifies designed flight status. (True/False)
    Ans: True
  168. 176. What week of pregnancy may air controllers work?
    Ans: Up to the 28th week
  169. 177. What week of pregnancy are air controllers restricted from tower duties?
    Ans: After their 27th week
  170. 178. How many weeks does the CO normally grants convalescent leave after the servicewoman has
    • delivered the baby?
    • Ans: 6
  171. 179. How many days does the CO normally grants convalescent leave after the servicewoman has
    • delivered the baby?
    • Ans: 42
  172. 180. List the three conditions that the Navy can discharge servicewomen from the Navy without maternity
    • benefits.
    • Ans: Pregnancy occurred during initial training
    • Pregnancy is certified during recruit training
    • Servicewomen was pregnant before entry into recruit training
  173. 181. What week of pregnancy may servicewomen request separation from the Navy?
    Ans: Before the 20th week
  174. 182. What naval program interacts and cooperates with legal assistance offices?
    Ans: Family Ombudsman Program
  175. 183. List the two military departments that have the authority to pay civilians maternity care expenses for
    • former servicewomen who separate from the Navy while pregnant.
    • Ans: CHAMPUS
    • Veteran’s Administration
  176. 184. What must all single service members and dual military couples having custody of children under
    • 19 or other dependents have?
    • Ans: Formalized Plan for Family Care
  177. 185. List the two forms that certify that your family members will be cared for during your absence.
    • Ans: Family Care Plan Certificate
    • Family Care Plan Arrangements
  178. 186. What form is used as the Family Care Plan Certificate?
    • Ans: NAVPERS 1740/6
    • 187. What form is used as the Family Care Plan Arrangements?
    • Ans: NAVPERS 1740/7
  179. 188. You can be separated from the Navy if you don’t maintain an up-to-date family plan? (True/False)
    Ans: True
  180. 189. List the two documents that the custodian(s) you designate must have.
    • Ans: Power of Attorney
    • Identification card for all dependents
  181. 190. Who works on the principle that the public has the right to be fully informed about matters of national
    • defense?
    • Ans: Public Affairs
  182. 191. What is the mission of Public Affairs in the Department of the Navy?
    Ans: Inform the public and members of the naval service
  183. 192. What is the objective of Public Affairs in the Department of the Navy?
    Ans: To better the general public’s understanding
  184. 193. List the three topics that Public Affairs inform the public and members of the naval service
    • Ans: Navy Operations and Programs
    • The Navy as an Instrument of National Policy and Security
    • The Responsibilities and Activities and of Naval Personnel as U.S. Citizens
  185. 194. List the five subjects that Public Affairs try to better the general public’s understanding.
    • Ans: (1) The Career Advantage of Naval Service
    • (2) The Service Naval Members provide to their Country
    • (3) The Reason Underlying the need for an efficient and effective Modern Navy
    • (4) The Nature of Sea Power and its role for in preserving the Security of the U.S.
    • (5) The Contributions of the Navy in Scientific Research and in Community Assistance
  186. 195. What naval program interacts and cooperates with organization and military departments?
    Ans: Family Ombudsman Program
  187. 196. In what way is the Navy a part of the community.
    Ans: In which its facilities or personnel are located
  188. 197. What types of relations are Navy personnel responsible for maintaining?
    Ans: Good Community Relations
  189. 198. How can Navy personnel help maintain good community relations?
    Ans: Taking an active part in civilian activities and organization
  190. 199. List the two factors that the attitude the civilian community has towards Navy personnel affect.
    • Ans: Morale
    • Effectiveness
  191. 200. What naval program was developed by each Command to ensure Navy personnel and the civilian
    • community lives in harmony?
    • Ans: Community Relations Program
  192. 201. What instruction contains information about the Public Affairs?
    • Ans: SECNAVINST 5720.44
    • 202. What naval program assists in welcome programs?
    • Ans: Family Ombudsman Program
  193. 203. What naval program carries out the DON’s policy to detect, deter, and eliminate fraud, waste, abuse,
    • and mismanagement?
    • Ans: Integrity and Efficiency Program
  194. 204. What term is defined as intentional wrongful or improper use of government resources?
    Ans: Abuse
  195. 205. What naval program establishes standardized high-year tenure?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  196. 206. What term is defined as intentional misleading or deceitful conduct that deprives the government of its
    • resources or rights?
    • Ans: Fraud
  197. 207. What term is defined as to manage incompetently or dishonestly?
    Ans: Mismanagement
  198. 208. State the four means of reporting fraud, waste, abuse, and mismanagement.
    • Ans: Navy Hotline
    • Chain of Command
    • Congressional Communication
    • Naval Criminal Investigative Service
  199. 209. What instruction contains information about the Community Relations Program?
    Ans: SECNAVINST 5720.44
  200. 210. What shouldn’t public offices be used for?
    Ans: Private Gain
  201. 211. What term is defined as extravagant, careless, or needless expenditure of government resources?
    Ans: Waste
  202. 212. What type of treatment should not be giving to any person or entity?
    Ans: Preferential Treatment
  203. 213. What naval program act as an advocate for Command family members?
    Ans: Family Ombudsman Program
  204. 214. What naval program establishes standardized professional growth point?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  205. 215. What should not be accepted from defense contractors?
    Ans: Gratuities
  206. 216. List the three dispositions that should not be used for commercial purposes.
    • Ans: Title
    • Rank
    • Position
  207. 217. What should you not use to influence any person to provide any private benefit?
    • Ans: Official Position
    • 218. What should you avoid that is incompatible with your duties or may bring discredit to the Navy?
    • Ans: Outside Employment
  208. 219. What should you never use government property or services for?
    Ans: For anything other than officially approved purposes
  209. 220. What shouldn’t you give to your supervisor?
    Ans: Gifts
  210. 221. What instruction contains information about the Standard of Conduct and Professional Ethics?
    Ans: SECNAVINST 5370.2
  211. 222. What naval program help access the appropriate level of the Chain of Command?
    Ans: Family Ombudsman Program
  212. 223. What naval program establishes terms of years an individual may reenlist?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  213. 224. What should Navy personnel comply with in order for the Navy to maintain public confidence in its
    • integrity?
    • Ans: Standard of Conduct
  214. 225. What is the mission of the Naval Inspector General?
    • Ans: To “Inquire into and Report” on any matter that affects the discipline or military efficiency of the
    • DON
  215. 226. What is one way that the Naval Inspector General can fulfill its mission?
    Ans: Receiving and Investigating Reports
  216. 227. List the four types of reports that the Naval Inspector General receive and investigates to fulfill its
    • mission.
    • Ans: Fraud
    • Waste
    • Mismanagement
    • Related Improprieties
  217. 228. What shouldn’t you accept from your subordinates?
    Ans: Gifts
  218. 229. When is the Navy Hotline used to report fraud, waste, abuse, and mismanagement?
    Ans: When the Chain of Command cannot or will not take appropriate action
  219. 230. What impairs the Navy readiness?
    Ans: Alcohol and Drug Abuse
  220. 231. What age is drinking not permitted in the Navy?
    Ans: Below the age of 18
  221. 232. The perception that alcohol is central to our tradition is wrong. (True/False)
    Ans: True
  222. 233. What type of policy does the Navy has for the use of illegal drugs or abusing prescription drugs?
    Ans: “Zero Tolerance”
  223. 234. List the four personal responsibilities of drinking.
    • Ans: (1) No public drunkenness
    • (2) No drinking and driving
    • (3) Absolute compliance with the local laws
    • (4) No drinking to the extent that impairs judgment
  224. 235. What substance is incompatible with the Navy’s high standards of performance, military discipline,
    • and readiness?
    • Ans: Drugs
  225. 236. What naval program provides a personnel management program to control rating manning?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  226. 237. What reduces the quality of life of our Navy team?
    Ans: Alcohol and Drug Abuse
  227. 238. What provision primarily protects the rights of personal privacy of people about whom records are
    • maintained by agencies of the federal government?
    • Ans: The Privacy Act
  228. 239. It isn’t legal for an agency of the federal government to maintain records on people without announcing
    • the fact in the federal register. (True/False)
    • Ans: True
  229. 240. What portion of personal information should you keep about others if your duty requires it?
    Ans: Only the information that is needed to do what the law requires
  230. 241. How much can you be fined up to if you make an unauthorized disclosure?
    Ans: $5,000
  231. 242. It is your right to look at any records the DON keeps on you. (True/False)
    Ans: True
  232. 243. What naval program provides a personnel management program to reduce advancement stagnation?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  233. 244. List the two other rights that you have concerning your record that the DON keeps on you.
    • Ans: Copy It
    • Correct It
  234. 245. What is the Navy’s policy on drugs abuse?
    Ans: “Zero Tolerance”
  235. 246. What provision protects your privacy about your records the federal government maintains?
    Ans: The Privacy Act
  236. 247. What naval program allows the CO to identify and resolve Command-Level Equal Opportunity
    • Programs and concerns?
    • Ans: Command Managed Equal Opportunity Program (CMEO)
  237. 248. What naval program issues reenlistment criteria?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  238. 249. What article of the U.S. Navy Regulation states that Equal Opportunity shall be afforded to all?
    Ans: 1164
  239. 250. List the seven factors that Equal Opportunity shall be afforded to all without discrimination as to
    • race, color, religion, creed, sex, or national origin.
    • Ans: (1) Effort
    • (2) Talents
    • (3) Conduct
    • (4) Potential
    • (5) Diligence
    • (6) Capabilities
    • (7) Performance
  240. 251. What can not exist if our society doesn’t have Equal Opportunity for all of its people?
    Ans: Real Democracy
  241. 252. What can’t be legislated?
    Ans: Equality
  242. 253. What naval program communicates with the family by the means of Command newsletter?
    Ans: Family Ombudsman Program
  243. 254. What can serve to make sure that everyone receives equal treatment?
    Ans: The Law
  244. 255. What naval program does the Navy carries out its Equal Opportunity Policy?
    Ans: Command Managed Equal Opportunity Program (CMEO)
  245. 256. Who provides the guidance and policy for the CMEO Program?
    Ans: CNO
  246. 257. What must CO’s make a reality in their Command?
    Ans: Equal Opportunity
  247. 258. What do personnel in pay grades E1-E9 receive based on a number scale, on overall annual
    • performance evaluations of specific traits?
    • Ans: Numeric Grades
  248. 259. List the two characteristics that your performance evaluation will reflect towards the Navy’s Equal
    • Opportunity Program.
    • Ans: Attitude
    • Conduct
  249. 260. What naval program provides a personnel management program to meet and strength requirements?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  250. 261. List the five behaviors of an individual that must be put aside to ensure teamwork and to fulfill the
    • Navy’s mission.
    • Ans: (1) Attitudes
    • (2) Prejudices
    • (3) Personal Feelings
    • (4) Ideas about other people
    • (5) How they act around others
  251. 262. What is a behavior that is prejudicial to another because of that person’s race, religion, creed, color,
    • or sex?
    • Ans: Insensitive Practice
  252. 263. Who takes proper action to correct insensitive practices?
    Ans: CO
  253. 264. List the two types of actions that personnel may receive if counseling for insensitive practice is not
    • effective or if further action is warranted.
    • Ans: Disciplinary
    • Administrative
  254. 265. What is the Navy’s Equal Opportunity Program?
    Ans: Command Managed Equal Opportunity (CMEO)
  255. 266. What naval program communicates with the family by the means of Command-Sponsored Telephone?
    Ans: Family Ombudsman Program
  256. 267. What frequently lowers morale?
    Ans: Unfair Assignment of Duties
  257. 268. How should supervisors assign work not included in a specific rating?
    Ans: Fair, Rotational Basis
  258. 269. What may supervisors consider when detailing such duties?
    Ans: Seniority
  259. 270. What should assignments to duty on ships and stations comply with?
    Ans: Navy’s Equal Opportunity Goals
  260. 271. What weakens the efficiency and overall effectiveness of a Command?
    Ans: Unfair Assignment of Duties
  261. 272. What law potentially opens all classes of surface ships to women?
    Ans: Combat Exclusion Law
  262. 273. The Seabees has also received women in sea duty construction battalions. (True/False)
    Ans: True
  263. 274. How many seagoing billets have the Seabee Construction Battalion open up for women?
    Ans: 4,000
  264. 275. What naval program communicates with the family by the means of “Careline”?
    Ans: Family Ombudsman Program
  265. 276. What ensures a more equitable rotation between sea and shore duty for all sailors?
    Ans: Expanded Opportunity for Women in the Navy
  266. 277. Who set the requirements for advancement?
    Ans: The Department of the Navy
  267. 278. Who will provide the necessary training so you can develop a skill and properly prepare yourself for
    • advancement?
    • Ans: Your Command
    • 279. List the three factors that will determine how far you will advance.
    • Ans: Initiative
    • Capabilities
    • Qualifications
  268. 280. Who set the requirements for advancement?
    Ans: Department of the Navy
  269. 281. What pay grades does the Department of the Navy set the requirements for advancement?
    Ans: E-1 – E-9
  270. 282. What pay grades must pass an advancement-in-rate exam to be advanced?
    Ans: E-4 – E-7
  271. 283. Who has the responsibility to provide you with an equal opportunity for training and advancement?
    Ans: Your Command
  272. 284. What provides career paths for women that are consistent with those of their male counterparts?
    Ans: Expanded Opportunity for Women in the Navy
  273. 285. Just meeting all the requirements does not guarantee advancement. (True/False)
    Ans: True
  274. 286. What naval program communicates with the family by the means of phone tree?
    Ans: Family Ombudsman Program
  275. 287. Who will be advanced?
    Ans: Only the most qualified
  276. 288. When are the most qualified personnel advanced?
    Ans: Only if vacancies exist for that paygrade
  277. 289. List the three improvements that will increase your chance for advancement.
    • Ans: Yourself
    • Your Skills
    • Your Education
  278. 290. Who will assure equal justice and treatment by continuously reviewing charges, dismissed cases,
    • issued warnings and all nonjudicial punishment procedures?
    • Ans: Your Command
  279. 291. What must service and recreational facilities meet the need of?
    Ans: All Segments of the Navy Community
  280. 292. What naval program interacts and cooperates with family service center?
    Ans: Family Ombudsman Program
  281. 293. Who must pay special attention to the possibility of discriminatory practices in the operation of
    • exchanges, commissaries, service clubs, and recreational facilities?
    • Ans: Commands
  282. 294. Who provide information about government housing and the type, cost, and availability of private
    • housing?
    • Ans: Housing Referral Offices
    • 295. List the three factors that are inconsistent with Equal Opportunity.
    • Ans: Segregation
    • Lack of Tolerance of Cultural Preferences
    • Discriminatory Practices in Command Facilities
  283. 296. Who has established Housing Referral Offices at locations with large concentrations of military
    • families and where housing discrimination may exist?
    • Ans: Department of Defense
  284. 297. What naval program interacts and cooperates with chaplain’s office?
    Ans: Family Ombudsman Program
  285. 298. What legislation makes every effort to eliminate off-base housing discrimination towards DoD
    • personnel?
    • Ans: Federal Fair Housing Legislation
  286. 299. Dealing with discrimination in the civilian community is more difficult than within a Command.
    • (True/False)
    • Ans: True
  287. 300. What type of committee was established by the Navy to promote equal opportunity for its members in
    • the civilian community?
    • Ans: Command-Community Relations Committees
  288. 301. Which amendment of the constitution guarantees you the right of freedom of speech and assembly?
    Ans: First
  289. 302. List the six conditions that are attached to participation in civil rights demonstrations for all Navy
    • personnel.
    • Ans: Can not wear uniform
    • Can not participate during duty hours
    • Can not participate in demonstrations held in a foreign country
    • Can not participate in demonstrations that violate law and order
    • Can not participate in demonstrations held in military reservation
    • Can not participate in demonstrations that is expected to result in violence
  290. 303. What can provide valuable information about the existence of discriminatory within a Command?
    Ans: Legitimate Complaints
  291. 304. What type of action lends credibility to your Command’s stated commitment to ensure equal treatment
    • and justice?
    • Ans: Positive Action
  292. 305. What do people feel will happen if they complain?
    Ans: They will suffer
  293. 306. What manuals guarantee personnel the right to file a complaint of discriminatory treatment without
    • danger of reprisal from the command? (2)
    • Ans: U.S. Navy Regulations
    • U.S. Navy Equal Opportunity Manual
  294. 307. What should personnel gather before forwarding a complaint?
    Ans: All Pertinent Facts
  295. 308. What can you request to speak with the CO to voice a complaint or get help in resolving a problem?
    Ans: Captain’s Mast
  296. 309. What is the first course of action when you can not resolve a complaint among the persons involved or
    • with the help of a supervisor?
    • Ans: Submit a Special Request Chit
  297. 310. How are complaints submitted?
    Ans: Through the Chain of Command
  298. 311. When should complaints be submitted through the Chain of Command?
    Ans: Within a timely manner of the incident
  299. 312. Filing false discrimination complaints is just as serious as discrimination itself? (True/False)
    Ans: True
  300. 313. Who maintains a list of facilities banned as housing for military personnel because of discriminatory
    • practices?
    • Ans: Housing Referral Offices
  301. 314. What term is defined as any conduct whereby a military member or members, regardless of service or
    • rank, without proper authority causes another military member or members, regardless of service or
    • rank, to suffer or be expose to any activity which is cruel, abusive, humiliating, oppressive,
    • demeaning, or harmful?
    • Ans: Hazing
  302. 315. Soliciting or Coercing another to perpetrate any such activity is also considering hazing. (True/False)
    Ans: True
  303. 316. Hazing need not involve physical contact among or between military members; it can be __________
    • and ____________ in nature.
    • Ans: Verbal
    • Psychological
  304. 317. What are unwelcome sexual advances, requests for sexual favors, and other verbal or physical conduct
    • that is sexual nature?
    • Ans: Sexual Harassment
  305. 318. List the three criteria’s that a person’s behavior must meet before its considered sexual harassment.
    • Ans: Unwelcome
    • Sexual in Nature
    • Occur in or impact on the Work Environment
  306. 319. What type of behavior is a behavior that person doesn’t ask for and considers undesirable or offensive?
    Ans: Unwelcome Behavior
  307. 320. What behavior is defined as bothering someone in a sexual way?
    Ans: Sexual Harassment
  308. 321. List the three examples of a person’s behavior being sexual in nature.
    • Ans: Talking about sex
    • Telling sexually explicit jokes
    • Display sexually suggestive pictures
  309. 322. For sexual harassment to occur, unwelcome sexual behavior must occur ________________ on the
    • work environment.
    • Ans: In or Impact
  310. 323. What type of Sexual Harassment occurs when someone is offered or denied something that is
    • work-connected in return for submitting to or rejecting unwelcome sexual behavior?
    • Ans: Quid Pro Quo
  311. 324. What does Quid Pro Quo means?
    Ans: This for That
  312. 325. What is a form of sex discrimination?
    Ans: Sexual Harassment
  313. 326. Who is a volunteer liaison between the Command and families?
    Ans: Ombudsman
  314. 327. What type of Sexual Harassment makes the workplace offensive, intimidating, or abusive to
    • another person, whether or not work performance is affected?
    • Ans: Hostile Environment
  315. 328. Who shall you consult on avenues available to you to seek resolution and redress of sexual harassment?
    Ans: CMEO Officer
  316. 329. What level are all reported incidents of sexual harassment are investigated and resolved?
    Ans: Lowest Level
  317. 330. What article of the U.S. Navy Regulation states no person in the Navy is to enter a person relationship
    • that is unduly familiar and does not respect the differences in rank?
    • Ans: 1165
  318. 331. What naval program set standards you should meet to be eligible to reenlist?
    Ans: The Reenlistment Quality Control Program
  319. 332. What is the title of the ENCORE program?
    Ans: The Enlisted Navy Career Option for Reenlistment Program
  320. 333. Who is the Ombudsman appointed by?
    Ans: CO
  321. 334. What is the scope of the Ombudsman’s job?
    Ans: Assisting the CO’s in their responsibilities
  322. 335. Who always determine the content and priorities of the Ombudsman Program?
    Ans: CO
  323. 336. What naval program must all first-term sailors in paygrades E1- E6 be approved through?
    Ans: The Enlisted Navy Career Option for Reenlistment Program (ENCORE)
  324. 337. What paygrades cannot reenlist unless involved in special programs, such as the 2YO program?
    Ans: E-1- E-2
  325. 338. What naval program indicates whether you have met professional growth criteria?
    • Ans: Reenlistment Quality Control Program
    • 339. What does the Reenlistment Quality Control Program uses to indicate whether you have met
    • professional growth criteria?
    • Ans: Reenlistment Codes
  326. 340. What naval program must approve paygrades E-1- E-2 to reenlist in special programs, such as the 2YO
    • program?
    • Ans: The Enlisted Navy Career Option for Reenlistment Program (ENCORE)
  327. 341. What form indicates your reenlistment code if you don’t reenlist at your end of active obligated
    • service?
    • Ans: Certificate of Release/Discharge from Active Duty, DD 214
  328. 342. What indicates whether or not you’re qualified to reenlist?
    Ans: Reenlistment Codes
  329. 343. What Reenlistment Code indicates recommended for preferred reenlistment?
    Ans: RE-R1
  330. 344. What Reenlistment Code indicates eligible for reenlistment?
    Ans: RE-1
  331. 345. What Reenlistment Code indicates eligible for probationary reenlistment?
    Ans: RE-R3
  332. 346. What Reenlistment Code indicates not eligible for reenlistment?
    Ans: RE-4
  333. 347. What is the Department of the Navy policy on voting?
    Ans: To ensure its members vote in all elections within their home districts
  334. 348. Who directs and supervises the Navy’s Voting Program?
    Ans: Chief of Naval Personnel
  335. 349. What do all eligible personnel receive for all federal elections?
    Ans: In-Hand Delivery of the Federal Post Card Application for Absentee Ballot, SF Form 76
  336. 350. What naval program makes sure all ships and stations receive voting information pamphlets and
    • materials?
    • Ans: Navy’s Voting Program
  337. 351. What reflect the status of personnel who separate from the Navy?
    Ans: Reenlistment Codes
  338. 352. What is the recommended delivery date/time for overseas areas?
    Ans: 15 August
  339. 353. What is the recommended delivery date/time for stateside personnel?
    Ans: 15 September
  340. 354. What naval program participates in activities that would promote the morale, health, and welfare of the
    • Command families?
    • Ans: Family Ombudsman Program
  341. 355. What reflect the quality control category of personnel who separate from the Navy?
    Ans: Reenlistment Codes
  342. 356. List the two areas that the Ombudsman is trained to provide help in.
    • Ans: Referral
    • Information
  343. 357. List the two factors that bind the Command Ombudsman.
    • Ans: Privacy Act
    • Strict Rules of Confidentiality
  344. 358. What naval program establishes procedures for reenlistment/extension?
    Ans: Reenlistment Quality Control Program
  345. 359. What does the Navy require to help its member resolve a wide variety of problems?
    Ans: Numerous Programs
  346. 360. What policies govern our day-to-day operations?
    Ans: Department of the Navy
  347. 361. What paygrade is eligible to reenlist/extend provided they have met the professional growth criteria?
    Ans: E-3
  348. 362. Personnel in the paygrade of E-3 is eligible to reenlist/extend provided they have met the professional
    • growth criteria and have been approved by what naval program.
    • Ans: The Enlisted Navy Career Option for Reenlistment Program (ENCORE)
  349. 363. What term defines abatement?
    Ans: Lowering
  350. 364. Under the Clean Air Act, what government body has the primary responsibility for assuring air quality?
    Ans: Each State
  351. 365. List the five purposes of the Reenlistment Quality Control Program.
    • Ans: (1) To provide a personnel management program to control rating manning, reduce advancement
    • stagnation, and meet end strength requirement
    • (2) To issue reenlistment criteria for the reenlistment quality control program
    • (3) To establish terms of years an individual may reenlist based upon CREO group of their rating and years of service at the time of reenlistment
    • (4) To establish standardized professional growth points or high-year tenure (HYT) by paygrade
    • (5) To establish procedures by which personnel may request consideration for reenlistment/extension beyond established professional growth points

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview