BMR-Ch6 Naval Organization

Card Set Information

Author:
DOCV
ID:
65655
Filename:
BMR-Ch6 Naval Organization
Updated:
2011-02-11 03:16:47
Tags:
NAVY advancement
Folders:

Description:
Basic Military Requirements Naval Organization Chapter 6
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user DOCV on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What is the element of administration which entails the orderly arrangement of materials and personnel
    • by functions in order to attain the objective of the unit?
    • Ans: Organization
  2. 2. List the three functions that organizations establish.
    • Ans: Flow of work
    • Promotes teamwork
    • Working relationship among unit personnel
  3. 3. List the three factors that organizations identify of individuals within the unit.
    • Ans: Authority
    • Responsibility
    • Accountability
  4. 4. What instruction covers the Standard Organization and Regulations of the U.S. Navy?
    Ans: OPNAVINST 3120.32C
  5. 5. What is the primary mission of the Navy?
    Ans: To support U.S. national interest
  6. 6. What is the mission of the Navy?
    Ans: to maintain, train, and equip combat-ready naval forces
  7. 7. List the two executive departments that originally managed the Armed Forces.
    • Ans: Department of War
    • Department of the Navy
  8. 8. What department was created by the United States as part of its security program?
    Ans: Department of Defense
  9. 9. When was the Department of Defense created by the United States as part of its security program?
    Ans: 1947
  10. 10. What departments were combined by the United States to form the Department of Defense? (2)
    • Ans: Department of War
    • Department of the Navy
  11. 11. List the three military departments that the Department of Defense consists of.
    • Ans: Army
    • Navy
    • Air Force
  12. 12. What department includes the Joint Chiefs of Staff?
    Ans: Department of Defense
  13. 13. What does each military department has to head the department?
    Ans: Secretary
  14. 14. Who heads the Department of Defense?
    Ans: Secretary of Defense
  15. 15. List the three executives that the Joint Chiefs of Staff consist of.
    • Ans: Chairman
    • Military Heads
    • Commandant of the Marine Corps
  16. 16. What department support and defend the constitution of the United States against all enemies, foreign, and
    • domestic?
    • Ans: Department of Defense
  17. 17. What are secretaries of each department and defense, by law?
    Ans: Civilian Appointees
  18. 18. Who appoint the secretaries for each Department of Navy and Department of Defense?
    Ans: President
  19. 19. Where does the Department of the Navy receive its directions?
    Ans: Secretary of the Navy
  20. 20. How many main objectives do the Navy has?
    Ans: 2
  21. 21. What is the first objective of the Navy?
    Ans: To organize, train, equip, prepare, and maintain the readiness of the Navy
  22. 22. Where does the Secretary of the Navy receive its directions?
    Ans: Secretary of Defense
  23. 23. Where does the Secretary of Defense receive its directions?
    Ans: President
  24. 24. What department ensures timely and effective military action?
    Ans: Department of Defense
  25. 25. What is the second objective of the Navy?
    Ans: To support all military forces and departments
  26. 26. Who is responsible for conducting recruiting, organizing, supplying, equipping, training, and mobilizing,
    • and demobilizing?
    • Ans: Secretary of the Navy
  27. 27. How many uniform services does the Department of the Navy have?
    Ans: 2
  28. 28. List the two uniform services that the Department of the Navy consists of.
    • Ans: United States Navy
    • United States Marines
  29. 29. When was the Navy found?
    Ans: 13 October 1775
  30. 30. What department are reserve components apart of?
    Ans: Department of the Navy
  31. 31. When was the Department of the Navy established?
    Ans: 30 April 1798
  32. 32. Who established the Department of the Navy?
    Ans: John Adams
  33. 33. What department safeguards the internal security of the United States?
    Ans: Department of Defense
  34. 34. How many principal components does the Department of the Navy has?
    Ans: 3
  35. 35. List the three principal components of the Department of the Navy.
    • Ans: Navy Departments
    • Operating Forces
    • Shore Establishment
  36. 36. What are Operating Forces known as?
    Ans: The Fleet
  37. 37. Who provides support to the Operating Forces?
    Ans: Shore Establishment
  38. 38. Who is responsible for conducting all affairs of the Department of the Navy?
    Ans: Secretary of the Navy
  39. 39. What department ensures the possessions of the United States?
    Ans: Department of Defense
  40. 40. What organization is apart of the Department of the Navy, in time of war?
    Ans: U.S. Coast Guard
  41. 41. What department is the U.S. Coast Guard apart of during peacetime?
    Ans: Department of Transportation
  42. 42. List the two forces that Operating Forces primarily consist of.
    • Ans: Combat
    • Service
  43. 43. What department upholds and advances the national policies and interests of the United States?
    Ans: Department of Defense
  44. 44. What is the purpose of a unit’s organization?
    Ans: To help accomplish the mission of that unit
  45. 45. What reference governs the coordination of evolutions and emergency procedures and the conduct of
    • personnel in the unit?
    • Ans: The Ship’s/Command’s Organization and Regulation Manual
  46. 46. Who is responsible for formulating and implementing policies and programs that are consistent with the
    • national security policies?
    • Ans: Secretary of the Navy
  47. 47. What reference is used as a guide for unit organization?
    Ans: The Standard Organizational and Regulations of the U.S. Navy, OPNAVINST 3120.32
  48. 48. What is the Standard Organizational and Regulations of the U.S. Navy usually referred to, aboard ships?
    Ans: Shipboard Organization and Regulations Manual
  49. 49. What two groups of personnel make up a ship’s wartime organization?
    • Ans: Officers
    • Enlisted
  50. 50. What department ensures the security of the United States?
    Ans: Department of Defense
  51. 51. How many elements are there to a ship’s organization?
    Ans: 2
  52. 52. List the two elements of the ship’s organization.
    • Ans: Battle Organization
    • Administration Organization
  53. 53. What reference describes the many aspects of the standard unit organization?
    Ans: The Standard Organizational and Regulations of the U.S. Navy, OPNAVINST 3120.32
  54. 54. What element of the ship’s organization contains a list of the numbers and specialties of the personnel a
    • unit will need to fulfill the wartime missions?
    • Ans: Battle Organization
  55. 55. List the three factors that the Unit's Battle Organization depends on.
    • Ans: Personnel
    • Armament
    • Equipment
  56. 56. What reference governs the unit’s administrative organization (including watches)?
    Ans: The Ship’s/Command’s Organization and Regulation Manual
  57. 57. Who is responsible for overseeing the construction, outfitting, and repair of naval ships, equipment and
    • facilities?
    • Ans: Secretary of the Navy
  58. 58. What element of the ship’s organization makes sure that the ship can fight or carry out its mission?
    Ans: Administration Organization
  59. 59. List the three functions that the Administration Organization covers.
    • Ans: Training
    • Maintenance
    • Routine Operations
  60. 60. Who is head of the Administration Organization?
    Ans: CO
  61. 61. What department ensures areas vital to its interest?
    Ans: Department of Defense
  62. 62. How many departments is each ship organized into?
    Ans: At least 5
  63. 63. List the five departments that each ship is organized into.
    • Ans: (1) Supply
    • (2) Navigation
    • (3) Operations
    • (4) Engineering
    • (5) Fifth Department (Weapons/Deck)
  64. 64. What reference serves the purpose of providing a ready source of information about the duties,
    • responsibilities, and authority of unit personnel?
    • Ans: The Ship’s/Command’s Organization and Regulation Manual
  65. 65. What department is responsible for the piloting of the ship?
    Ans: Navigation
  66. 66. What department is responsible for deck functions if the ship has a combat systems department but no
    • deck department?
    • Ans: Operation Department
  67. 67. What department is responsible for providing compressed air throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  68. 68. What department is responsible for preservation and cleanliness of the external areas of the ship if
    • doesn’t have a deck department?
    • Ans: Weapons Department
  69. 69. What department is responsible for maintaining the pay records of the crew?
    Ans: Supply Department
  70. 70. What department is responsible for conducting electronic warfare?
    Ans: Operation Department
  71. 71. What department is responsible for providing freshwater throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  72. 72. What department is responsible for the operation, care, and maintenance of navigation?
    Ans: Navigation
  73. 73. What department is responsible for gathering and analyzing intelligence information?
    Ans: Operation Department
  74. 74. What department is responsible for the operation, care, and maintenance of all propulsion machinery?
    Ans: Engineering Department
  75. 75. What department is responsible for the use of ordnances, torpedoes, and missiles?
    Ans: Weapon Department
  76. 76. What department is responsible for operating the general mess?
    Ans: Supply Department
  77. 77. What department is responsible for the control of damage resulting room fire, explosion, and collision?
    Ans: Engineering Department
  78. 78. What department is responsible for repairing electronic equipment?
    Ans: Operation Department
  79. 79. What department is responsible for providing ventilation throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  80. 80. What department is responsible for operating the ship’s store?
    Ans: Supply Department
  81. 81. What department is responsible for providing heat throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  82. 82. What department is responsible for launch and recovery of aircraft if the ship doesn’t have an air
    • department?
    • Ans: Weapons Department
  83. 83. What department is responsible for all radars, sonar, and communication equipment on the ship?
    Ans: Operation Department
  84. 84. What department is responsible for providing refrigeration throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  85. 85. What department is responsible for ordering and receiving stores, supplies, and spare parts for the ship?
    Ans: Supply Department
  86. 86. List the three assistances of the Engineering Officer.
    • Ans: Propulsion Assistance
    • Electrical Officer Main
    • Damage Control Assistance
  87. 87. What department is responsible for controlling aircraft?
    Ans: Operation Department
  88. 88. What department is responsible for providing power throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  89. 89. What department is responsible for just about everything that comes aboard the ship except people?
    Ans: Supply Department
  90. 90. What department is responsible for all decking seamanship operations if the ship doesn’t have a deck
    • department?
    • Ans: Weapons Department
  91. 91. What department is combat information center (CIC) apart of?
    Ans: Operation Department
  92. 92. What department is responsible for providing light throughout the ship?
    Ans: Engineering Department
  93. 93. What type of department do ships have with offense capabilities unrelated to ordnance?
    Ans: Deck Department
  94. 94. What department is responsible for all deck equipment if the ship doesn’t have a deck department?
    Ans: Weapons Department
  95. 95. What department is responsible for forecasting weather?
    Ans: Operation Department
  96. 96. What type of ship has a weapon or combat system department in addition to a deck department?
    Ans: Aircraft Carrier
  97. 97. What department is responsible for the operation, care, and maintenance of all auxiliary machinery?
    Ans: Engineering Department
  98. 98. Who is responsible for the safety, well-being, and efficiency of the command?
    Ans: CO
  99. 99. What department is responsible for the operation of the paint, sail, and boatswains’ lockers if the ship
    • doesn’t have a deck department?
    • Ans: Weapons Department
  100. 100. Who is responsible for approving or disapproving liberty or leave request?
    Ans: XO
  101. 101. What department is responsible for collecting and evaluating combat and operational information?
    Ans: Operation Department
  102. 102. What reference does ships/commands usually require all newly reporting personnel to read and sign a
    • statement to that effect?
    • Ans: The Ship’s/Command’s Organization and Regulation Manual
  103. 103. Who is responsible for maintaining copies of all division bills and orders?
    Ans: Division Officer
  104. 104. Who is ultimately responsible for the safe navigation of the ship?
    Ans: CO
  105. 105. How many articles in the Navy Regulations apply to the Commanding Officer?
    Ans: 70
  106. 106. What department is responsible for the inspection and maintenance of survival equipment if the ship doesn’t have a deck department?
    Ans: Weapons Department
  107. 107. Who is the direct representative of the Commanding Officer?
    Ans: XO
  108. 108. Who is a major link in your chain of command?
    Ans: Division Officer
  109. 109. What enlisted member acts as a liaison between the officer and enlisted community?
    Ans: Senior Enlisted Member
  110. 110. Who advises the CO and XO on all matters concerning the Navy’s drug and alcohol abuse program?
    Ans: DAPA
  111. 111. Who must exert every effort to maintain the command in a state of maximum readiness for war?
    • Ans: CO
    • 112. Who is responsible for training division personnel and preparing for battle?
    • Ans: Division Officer
  112. 113. Who give advice on enlisted polices and informs the CO about the health, welfare, and general well-being of the crew?
    Ans: Senior Enlisted Member
  113. 114. Who is responsible for arranging and coordinating all ship’s drills?
    Ans: XO
  114. 115. List the five assistance of the XO.
    • Ans: (1) DAPA
    • (2) Training Officer
    • (3) Personnel Officer
    • (4) Command Master Chief
    • (5) Education Service Officer
  115. 116. Who is the basic unit of the shipboard organization?
    Ans: Division Officer
  116. 117. Who is responsible for and reports to the CO about all matters that affect the department?
    Ans: Department Head
  117. 118. What enlisted member transmits ideas and recommendations directly to the CO?
    Ans: Senior Enlisted Member
  118. 119. Who is responsible to and, act as assistants to Department Head?
    Ans: Division Officer
  119. 120. Who directs the members of the crew in fighting during combat?
    Ans: CO
  120. 121. List the three officers that work directly under the XO.
    • Ans: Legal Officer
    • Safety Officer
    • Combat Cargo Officer
  121. 122. Who carries out command polices and personally sees that division tasks are completed in a timely manner?
    Ans: Division Officer
  122. 123. Who is responsible for making frequent inspections of division personnel, spaces, equipment, and supplies?
    Ans: Division Officer
  123. 124. What reference has an entire chapter covering the Commanding Officer duties?
    Ans: Navy Regulation
  124. 125. What officer assigned to the ship normally takes over if the XO becomes incapacitated?
    Ans: The Next Senior Line Officer
  125. 126. Who should be the last person to leave the ship according to custom and regulation for abandoning ship?
    Ans: CO
  126. 127. What reference specifies the basic organization requirement of an Aircraft Squadron?
    Ans: Standard Organization and Regulation of the U.S. Navy
  127. 128. List the four departments found in an Aircraft Squadron.
    • Ans: (1) Safety
    • (2) Operations
    • (3) Maintenance
    • (4) Administration
  128. 129. List the two departments that all Aircraft Squadrons have.
    • Ans: Administration
    • Safety
  129. 130. List the two departments that most Aircraft Squadrons have.
    • Ans: Operations
    • Maintenance
  130. 131. List the three administration duties of the Administration Department within an Aircraft Squadron.
    • Ans: Directives
    • Personnel Records
    • All Official Correspondence
  131. 132. What are divisions on a ship divided into?
    • Ans: Watches
    • Sections
  132. 133. List the four additional offices of the Administration Department.
    • Ans: ESO
    • Legal
    • Personnel
    • Public Affairs
  133. 134. List the three departments that Aircraft Squadrons may have based on its mission.
    • Ans: Training
    • Intelligences
    • Photographic
  134. 135. How many parts is the Safety Department divided into?
    Ans: 3
  135. 136. List the two parts of the Safety Department.
    • Ans: NATOPS
    • Ground Safety
    • Aviation Safety
  136. 137. What division makes sure standardized procedures are followed in the operation of the squadron’s aircraft?
    Ans: Naval Air Training and Operating Procedures Standardized Division (NATOPS)
  137. 138. List the four divisions of the Operations Department of an Aircraft Squadron.
    • Ans: Logs
    • Training
    • Records
    • Schedules
  138. 139. Who has the power to impose limited punishment according to the UCMJ?
    Ans: CO
  139. 140. What department of an Aircraft Squadron is responsible for operational readiness?
    Ans: Operations
  140. 141. What department of an Aircraft Squadron consists of Maintenance/Material Control Divisions?
    Ans: Maintenance
  141. 142. What are divisions in an Aircraft Squadron divided into?
    Ans: Branches
  142. 143. What department of an Aircraft Squadron is responsible for tactical efficiency of the squadron?
    Ans: Operations
  143. 144. What department does the First Lieutenant and Command Career Counselor work?
    Ans: Administration
  144. 145. What department of an Aircraft Squadron consists of Quality Assurance Divisions?
    Ans: Maintenance
  145. 146. List the five areas the affect the Chain of Command.
    • Ans: (1) Direction
    • (2) Responsibility
    • (3) Accountability
    • (4) Communication
    • (5) Work-Related Problems
  146. 147. How many types of accountabilities are there?
    Ans: 2
  147. 148. List the two types of accountabilities.
    • An: Job Accountability
    • Military Accountability
  148. 149. What types of accountability means you must answer to senior military personnel for your personal behavior and military appearance?
    Ans: Military Accountability
  149. 150. Who is responsible for ensuring the proper stationing of trained lookouts?
    Ans: CO
  150. 151. What is each branch of an Aircraft Squadron headed by?
    Ans: Branch Officer
  151. 152. What officer is the Branch Officer directly responsible to?
    Ans: Division Officer
  152. 153. What department of an Aircraft Squadron consists of navigation divisions?
    Ans: Operations
  153. 154. Who does the Master-At-Arms work directly under?
    Ans: XO
  154. 155. What department of an Aircraft Squadron consists of aircraft divisions?
    Ans: Maintenance
  155. 156. What officer will you have the most direct contact within an Aircraft Squadrons?
    Ans: Branch Officer
  156. 157. List the two elements that are essential for the Navy to carry out its assigned mission.
    • Ans: Good Leadership
    • An effective Chain of Command
  157. 158. What department of an Aircraft Squadron consists of communication divisions?
    Ans: Operations
  158. 159. What is the relationship of juniors and seniors within an organization called?
    Ans: Chain of Command
  159. 160. What is the ability of personnel to report every action taken?
    Ans: Accountability
  160. 161. Who is responsible for the preparation of the ship for battle?
    Ans: CO
  161. 162. What requires that an individual be accountable for the performance of assigned tasks within an organization?
    Ans: Responsibility
  162. 163. What department of an Aircraft Squadron consists of airframes divisions?
    Ans: Maintenance
  163. 164. Who makes inspections of branch personnel, spaces, equipment, and supplies of Aircraft Squadrons?
    Ans: Branch Officer
  164. 165. Who is responsible for investigating matters affecting the discipline and conduct of the crew?
    Ans: XO
  165. 166. What serves several purposes in the accomplishment of the Navy’s mission?
    Ans: Chain of Command
  166. 167. What supports an effective Chain of Command?
    Ans: Good Leadership
  167. 168. What department of an Aircraft Squadron consists of maintenance administration divisions?
    Ans: Maintenance
  168. 169. What is the ability of personnel to explain every action taken?
    Ans: Accountability
  169. 170. Who is responsible for arranging and coordinating all ship’s work?
    Ans: XO
  170. 171. What is the action of seniors informing juniors about matters that affect the juniors, and the action of juniors informing seniors of existing problems?
    Ans: Effective Communications
  171. 172. What is the ability of personnel to justify every action taken?
    Ans: Accountability
  172. 173. Who makes sure branch tasks are completed in a timely manner?
    Ans: Branch Officer
  173. 174. Who prepares and conducts exercises and drills needed to prepare the ship for battle?
    Ans: XO
  174. 175. What provides direction and smooth communications?
    Ans: Chain of Command
  175. 176. What supports good leadership?
    Ans: An effective Chain of Command
  176. 177. How does the Chain of Command provides direction?
    Ans: In the assignment of duties
  177. 178. What are situations that affect a person’s job performance?
    Ans: Work-Related Problems
  178. 179. Who assigns Division Officers of the ship’s organization?
    Ans: CO
  179. 180. What defines responsibility and identifies accountability?
    Ans: Chain of Command
  180. 181. What department of an Aircraft Squadron consists of avionics/armament divisions?
    Ans: Maintenance
  181. 182. What type of officer does an Aircraft Squadron’s Chain of Command includes?
    Ans: Branch Officer
  182. 183. Who is the aide to the Commanding Officer?
    Ans: XO
  183. 184. What does the Chain of Command includes for watch-standing assignments?
    Ans: Section Leader
  184. 185. What types of accountability means you must answer to senior in the Chain of Command the way in which you carry out an assigned task?
    Ans: Job Accountability
  185. 186. What type of problem could be a situation that a person feels mistreated by a senior?
    Ans: Work-Related Problems
  186. 187. Who is responsible to each Navy member for solving work-related problems?
    Ans: Chain of Command
  187. 188. Who is responsible for policing and inspecting the ship?
    Ans: XO
  188. 189. Who makes watch assignments for all personnel assigned to the section?
    Ans: Section Leader
  189. 190. What should you always use when seeking solutions to work-related problems?
    Ans: Chain of Command
  190. 191. Who is responsible for the condition and appearance of the material and personnel?
    Ans: CO
  191. 192. What type of problem could be a situation that a person needs to leave or liberty because of an illness in the family?
    Ans: Work-Related Problems
  192. 193. Who should you inform of situations that may affect your availability for watch assignments?
    Ans: Section Leader
  193. 194. What office can you ask someone about the Chain of Command in your organization?
    Ans: Administrative Office
  194. 195. Who is responsible for arranging and coordinating all ship’s exercise?
    Ans: XO
  195. 196. Who is the Commanding Officer responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: Type Commander
  196. 197. Who is the Type Commander responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: Force Commander
  197. 198. Who is the Force Commander responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: Fleet Commander
  198. 199. Who is the Fleet Commander responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: CNO
  199. 200. Who is the CNO responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: Secretary of the Navy
  200. 201. Who is the Secretary of the Navy responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: Secretary of Defense
  201. 202. Who is the Secretary of Defense responsible to in a typical Chain of Command?
    Ans: President
  202. Chain of Command
    • President
    • Secretary of the Defense
    • Secretary of the Navy
    • CNO
    • Fleet Commander
    • Force Commander
    • Type Commander
    • Commanding Officer

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview