BMR-Ch9 Customs and Courtesies

Card Set Information

Author:
DOCV
ID:
65658
Filename:
BMR-Ch9 Customs and Courtesies
Updated:
2011-02-11 04:33:19
Tags:
NAVY advancement
Folders:

Description:
Basic Military Requirements Customs and Courtesies CHAPTER 9
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user DOCV on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What are the two categories that Navy Traditions can be broken down into?
    • Ans: Customs
    • Courtesies
  2. 2. What term means a way of acting?
    Ans: Customs
  3. 3. What term means a form of excellent manners?
    Ans: Courtesy
  4. 4. What are the three elements that help keep discipline and order in a military organization?
    • Ans: Customs
    • Courtesies
    • Ceremonies
  5. 5. What are customs closely linked with?
    Ans: Traditions
  6. 6. What does Esprit De Corps of the naval service depends on?
    Ans: Continued Maintenance
  7. 7. What term means a way that has continued consistently over such a long period that it has become like a law?
    Ans: Customs
  8. 8. What do customs have the force of?
    Ans: Law
  9. 9. What is merely the usage of custom?
    Ans: Fact
  10. 10. What term means a form of polite behavior?
    Ans: Courtesy
  11. 11. What is custom accompanied with?
    Ans: Usage
  12. 12. What term makes life orderly?
    Ans: Customs
  13. 13. What will you make if you know and practices military courtesy?
    Ans: Favorable Impressions
  14. 14. What members take the initiative to render military courtesy?
    Ans: Junior
  15. 15. What term means a way of showing respect?
    • Ans: Courtesy
    • DT1 (SW/AW) ALLEN
    • 16. What members return military courtesy?
    • Ans: Senior
  16. 17. What is one required act of military courtesy?
    Ans: Salute
  17. 18. Who is denied the privilege of saluting because their status is considered unworthy of the comradeship of
    • military personnel?
    • Ans: Prisoners
  18. 19. What is the most form of salute?
    Ans: Hand Salute
  19. 20. When did the hand salute begin?
    Ans: In the days of chivalry
  20. 21. What term makes regular, expected actions?
    Ans: Customs
  21. 22. What is a symbol of respect?
    Ans: Salute
  22. 23. Where can the salute also be traced back to?
    Ans: Borgias
  23. 24. Where did the U.S. Navy get the hand salute from?
    Ans: The British Navy
  24. 25. What movement is the hand salute really the first part of?
    Ans: Uncovering
  25. 26. What shows your concern for others and for certain objects or symbols?
    Ans: Courteous Actions
  26. 27. How do men render the hand salute in civilian clothing without a hat?
    Ans: Right hand over the heart
  27. 28. How do men render the hand salute in civilian clothing with a hat?
    Ans: Hat in front of the left shoulder
  28. 29. How do women render the hand salute in civilian clothing with or without a hat?
    Ans: Right hand over the heart
  29. 30. What is a sign of comradeship among service personnel?
    Ans: Salute
  30. 31. What are the three subjects that a hand salute is rendered to?
    • Ans: The Anthem
    • The Flag
    • Officers
  31. 32. What fingers should touch the lower part of the headgear or forehead when rendering a hand salute?
    Ans: Forefingers
  32. 33. What term makes life orderly?
    Ans: Customs
  33. 34. Where should the forefingers touch the forehead when rendering a hand salute?
    Ans: Above and slightly to the right of the eye
  34. 35. How should the fingers and thumb be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: Extended and joined together
  35. 36. How should the palm be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: Slightly inward until the person saluting can just see its surface from the corner of the right eye
  36. 37. How should the upper arm be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: Parallel to the ground
  37. 38. How should the elbow be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: Slightly in front of the body
  38. 39. How should the forearm be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: Inclined at a 45 degrees angle
  39. 40. How should the hand and wrist be positioned when rendering a hand salute?
    Ans: In a straight line
  40. 41. When do you complete the hand salute?
    Ans: After it’s returned
  41. 42. What is a time-honored demonstration of courtesy among all military personnel that expresses mutual
    • respect and pride in the service?
    • Ans: Salute
  42. 43. What shows respect for others and for certain objects or symbols?
    Ans: Courteous Actions
  43. 44. How is the hand salute completed?
    Ans: Dropping the arm to its normal position in one sharp, clean motion
  44. 45. The Navy custom permits left-hand saluting when a salute cannot be rendered with the right hand?
    • (True or False)
    • Ans: True
  45. 46. What is the hand salute accompanied by under naval customs?
    Ans: Word of greetings
  46. 47. What greeting is accompanied with the hand salute from first rising until noon?
    Ans: Good Morning
  47. 48. What greeting is accompanied with the hand salute from noon until sunset?
    Ans: Good Afternoon
  48. 49. What greeting is accompanied with the hand salute from sunset until turning in?
    Ans: Good Evening
  49. 50. When do you only use your left hand to salute?
    Ans: When your right hand is injured
  50. 51. What have been repeated again and again and passed from one generation to the next?
    Ans: Customs
  51. 52. What hand should be used to carry objects in?
    Ans: Left
  52. 53. What position should you always salute from?
    Ans: Attention
  53. 54. What is rendered if you are carry something in both hands and cannot render the hand salute?
    Ans: Verbal Greeting
  54. 55. When should you start your salute when approaching an officer?
    Ans: Far enough away to allow time for your salute to be seen and return
  55. 56. How many paces past an officer should you hold your salute?
    Ans: 6
  56. 57. What are the three step performed when boarding a ship in uniform that is flying the national ensign?
    • Ans: Stop at the top ladder or brow
    • Face and salute the ensign
    • Salute the OOD
  57. 58. What are the three step performed when departing a ship that is flying the national ensign?
    • Ans: Salute the OOD
    • Stop at the top ladder or brow
    • Face and salute the ensign
  58. 59. Who salutes officers that come alongside or pass nearby when a boat is not under way?
    Ans: The person in charge
  59. 60. Who salutes officers that come alongside or pass nearby if there is no one in charge?
    Ans: Everyone
  60. 61. What hand should be left free to salute?
    Ans: Right
  61. 62. Who salutes all officers entering or leaving their boats?
    Ans: Boat Coxswains
  62. 63. Name the two members that render the hand salute when boats pass each other with embarked officers in
    • view?
    • Ans: Senior Officer
    • Coxswain
  63. 64. When do you render a hand salute when overtaking or passing an officer?
    Ans: When Abreast
  64. 65. What should you ask while rendering a hand salute when overtaking or passing an officer?
    Ans: “By Your Leave, Sir or Ma’am”
  65. 66. Who salutes an officer when approaching a detail ashore or afloat?
    Ans: The person in charge of the detail
  66. 67. What side of an officer should you pass on if it becomes necessary for you to do?
    Ans: Left Side
  67. 68. Salute all officers riding in vehicles. (True of False)
    Ans: True
  68. 69. When do you salute at crowded gatherings or congested areas?
    Ans: When addressing or being addresses by officers
  69. 70. What type of rifle salute is rendered for colors?
    Ans: Present Arms
  70. 71. What type of rifle salute is rendered when standing sentry or guard duty by a door inside a building?
    Ans: Order Arms
  71. 72. What type of rifle salute is rendered when passing, without haltering?
    Ans: Right Shoulder Arms
  72. 73. What type of rifle salute is rendered when standing in a sentry box or on a post?
    Ans: Present Arms
  73. 74. What type of rifle salute is rendered when leading a detail past an officer?
    Ans: Right Shoulder Arms
  74. 75. What type of rifle salute is rendered when reporting individually to an officer indoors?
    Ans: Order Arms
  75. 76. What type of rifle salute is rendered when halt on patrol?
    Ans: Present Arms
  76. 77. What type of rifle salute is rendered when reporting a roll call?
    Ans: Order Arms
  77. 78. What type of rifle salute is rendered when going to or from duty?
    Ans: Right Shoulder Arms
  78. 79. What type of rifle salute is rendered when in ranks?
    Ans: Present Arms
  79. 80. Name the seven situations in which it is improper for you to salute?
    • Ans: When in ranks or formation
    • When uncovered
    • When part of a detail at work
    • When under actual or simulated battle conditions
    • When engaged in games or athletics
    • When guarding prisoners
    • When at oars in pulling boat
    • When at mess
    • When in public conveyances or transportation
    • When in public places
  80. 81. You should salute an officer in civilian clothes if you recognize them when you’re uniform. (True of False)
    Ans: True
  81. 82. What type of salute is rendered to individuals of merit?
    Ans: Honors
  82. 83. Name the three subjects that honors are rendered to?
    • Ans: High-Ranking Individuals
    • Ships
    • Nations
  83. 84. What types of honors are rendered to high-ranking individuals?
    Ans: Gun Salutes
  84. 85. What does the type of honors rendered depends on?
    Ans: Who and what being saluted
  85. 86. What types of honors are rendered by ships to other ships and boats having official embarked?
    Ans: Passing Honors
  86. 87. What types of honors are rendered to Nations?
    Ans: Gun Salutes
  87. 88. What types of honors are rendered to officials or officers as they board and depart a Navy ship?
    Ans: Side Honors
  88. 89. What type of salute is rendered to a recipient of the Medal of Honor?
    Ans: Honors
  89. 90. What types of honors are rendered to celebrate national holidays?
    Ans: Gun Salutes
  90. 91. What does closed aboard means for ships?
    Ans: Passing within 600 yards
  91. 92. What does closed aboard means for boats?
    Ans: Passing within 400 yards
  92. 93. What are the two procedures that passing honors between ships consist of?
    • Ans: Sounding Attention
    • Rendering the hand salute
  93. 94. Who render the hand salute when passing honors between ships of the Navy?
    Ans: All persons in view on deck
  94. 95. What does the first one blast indicates when passing honors?
    Ans: Attention to Starboard
  95. 96. What does the first two blasts indicate when passing honors?
    Ans: Attention to Port
  96. 97. What does the second one blast indicates when passing honors?
    Ans: Hand Salute
  97. 98. What does the second two blasts indicate when passing honors?
    Ans: End Salute
  98. 99. What does the third blast indicates when passing honors?
    Ans: Carry On
  99. 100. What are signals given by on small ships?
    Ans: Police Whistle
  100. 101. What are signals given by on large ships?
    Ans: Bugle
  101. 102. Where do all hands in view on deck face on the single of “attention” when passing honors?
    Ans: Outboard
  102. 103. Name the two members onboard that salute when personnel are in ranks when passing honors?
    • Ans: Division Officer
    • Division Petty Officer
  103. 104. What does passing honors for the President of the United States and foreign nationals include?
    Ans: Manning the Rail
  104. 105. What does manning the rails consist of during passing honors?
    Ans: Ship’s company lining up along the weather deck rails
  105. 106. What are the three ceremonial occasions that the crew is paraded at quarters?
    • Ans: When entering or leaving U.S. ports
    • When visiting foreign ports
    • When departing or returning from deployment
  106. 107. What types of honors are rendered to officers and officials boarding and departing the ship?
    Ans: Side Honors
  107. 108. What type of numbers does gun salutes always consist of?
    Ans: Odd Numbers
  108. 109. What number of gun salutes does the President of the United States receive?
    Ans: 21
  109. 110. What number of gun salutes does the vice consul receive?
    Ans: 5
  110. 111. What military officers are not entitled to gun salutes?
    Ans: Ranks below Commodore
  111. 112. What interval is a standard 21-gun salute fired at on national holidays?
    Ans: 1 Minute Interval
  112. 113. When does a standard 21-gun salute commence on national holidays?
    Ans: 1200
  113. 114. When does a standard 21-gun salute ends on national holidays?
    Ans: 1220
  114. 115. What are the two procedures that side honors consist of?
    • Ans: The proper number of side boys
    • Piping the side
  115. 116. What are formal acts performed on public occasions?
    Ans: Ceremonies
  116. 117. How many times are colors performed each day?
    Ans: Twice
  117. 118. What should you do if you are driving when colors commences?
    Ans: Stop and sit at attention
  118. 119. What number of gun salutes do rulers of foreign nations receive?
    Ans: 21
  119. 120. How do you salute in civilian clothes during colors?
    Ans: Placing you right hand over your heart
  120. 121. When do the ceremonies for colors begin?
    Ans: When prep is hauled to the dip
  121. 122. When does the hoisting and lowering of the ensign start when a band is available?
    Ans: When the music starts
  122. 123. When does the hoisting and lowering of the ensign completed when a band is available?
    Ans: At the last note of the music
  123. 124. What is played on the bugle at morning colors?
    Ans: “To the Colors”
  124. 125. What is played on the bugle at evening colors?
    Ans: “Retreat”
  125. 126. When is the nation anthem of a foreign country played if any warships are present?
    Ans: After Morning Colors
  126. 127. When is the nation anthem of a foreign country played when visiting a foreign country?
    Ans: Immediately after Morning Colors
  127. 128. What is flown on Sundays and other days proclaimed by the president?
    Ans: The largest ensign in the ship’s allowance
  128. 129. What is the largest ensign in the ship’s allowance flown referred to?
    Ans: Holiday Colors
  129. 130. What is the procedure called when the ensign is shifted from its in-port position on the stern to its at-sea position at the mainmast just as the ship gets underway?
    Ans: Shifting the Colors
  130. 131. What holiday does the United States honor its war dead on by half-masting the flag from 0800 until the last gun of a 21-minute-gun salute?
    Ans: Memorial Day
  131. 132. How is the National Ensign hoisted to the peak of the flagstaff?
    Ans: Smartly
  132. 133. How is the National Ensign lowered from the flagstaff?
    Ans: Ceremoniously
  133. 134. What do you face when the anthem is played inside a building and there is flag displayed?
    Ans: The source of music
  134. 135. What music selection is performed to honor the President of the United States?
    Ans: “Hail to the Chief”
  135. 136. What must you do when “Hail to the Chief” is performed for the President of the United States?
    Ans: Stand at attention and salute
  136. 137. What do you request or say when you are returning to your own ship?
    Ans: “I request permission to come aboard, sir/ma’am.”
  137. 138. What do you request or say when you are leaving a ship?
    Ans: “I request permission to leave the ship, sir/ma’am.”
  138. 139. What are the three steps performed when boarding a ship in civilian attire that is flying the national ensign?
    • Ans: Halt at the top ladder, gangway or brow
    • Face the ensign at attention
    • Turn to the OOD at attention
  139. 140. What are the three steps performed when leaving a ship in civilian attire that is flying the national ensign?
    • Ans: Turn to the OOD at attention
    • Face the ensign at attention
    • Depart the ship
  140. 141. What are the three steps performed when crossing a ships in uniform that is flying the national ensign?
    • Ans: Salute the ensign
    • Turn towards and salute the OOD
    • Request permission to cross
  141. 142. What term means social conduct?
    Ans: Behavior
  142. 143. Which seat in a vehicle must the junior member take when accompanying a senior member?
    Ans: Leftmost Seat
  143. 144. Which side of the senior member whom they are accompanying must the junior member walk on?
    Ans: Left side
  144. 145. What part of the ship is where officers have their staterooms and wardrooms?
    Ans: Officer’s Country
  145. 146. What part of the ship is where CPOs have their living spaces and mess?
    Ans: CPO Country
  146. 147. What is the basic rule of Navy etiquette for senior members when entering boats, airplanes, and vehicles?
    Ans: In Last and Out First
  147. 148. When you depart the ship that you are crossing, it is not necessary to salute the ensign or OOD again.
    • (True or False)
    • Ans: True
  148. 149. What is the reason for the senior members entering boats, airplanes, and vehicles last?
    Ans: A senior member should not have to wait for a less senior member
  149. 150. What is the reason for the senior members departing boats, airplanes, and vehicles first?
    Ans: A mark of respect from juniors
  150. 151. What seat does the senior member take, as a general rule?
    Ans: Farthest Aft Seat
  151. 152. How are all officers in the naval service addressed or introduced?
    Ans: By the titles of their grades preceding their surnames
  152. 153. How may Dental, Medical, and And Medical Service Officers be addressed or introduced?
    Ans: Doctor
  153. 154. How may an officer of the chaplain corps be addressed or introduced?
    Ans: Chaplain
  154. 155. What is the precedence of introduction in the military service?
    Ans: Juniors are introduced to seniors regardless of the gender
  155. 156. What is the only proper response to an oral order?
    Ans: “Aye, aye, sir/ma’am”
  156. 157. What does the reply “Aye, aye, sir/ma’am” indicates?
    Ans: “I understand and will obey”
  157. 158. What is proper response of a senior in acknowledgment of a report made by a junior?
    Ans: “Very Well”
  158. 159. What terms should be used as a prefix to an official report, statement, or question addressed to a senior?
    Ans: “Sir or Ma’am”
  159. 160. What is the commanding officer aboard ships addressed as regardless of rank?
    Ans: Captain
  160. 161. What are flags flown at halt-mast?
    Ans: Internationally Recognized Symbols of Mourning
  161. 162. What area is designated by the CO that serves as the focal point for official and ceremonial functions?
    Ans: Quarterdeck

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview