BMR-Ch 17 Financial Management and Stress Management

Card Set Information

Author:
DOCV
ID:
65663
Filename:
BMR-Ch 17 Financial Management and Stress Management
Updated:
2011-07-20 16:35:27
Tags:
NAVY advancement
Folders:

Description:
Basic Military Requirements Financial Management and Stress Management CHAPTER 17
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user DOCV on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What is one primary cause of stress in families?
    Ans: Not having enough money to meet needs
  2. 2. What are the two types of abuse that can result from stress?
    • Ans: Spouse Abuse
    • Child Abuse
  3. 3. What type of program that commands have to help families undergoing stress?
    Ans: Family Advocacy Program
  4. 4. What do many commands provide to advise sailors in financial difficulties?
    Ans: Financial Counselors
  5. 5. What are the two resources that you can seek for financial counseling?
    • Ans: Family Service Center
    • LPO
  6. 6. What manual offers some good advice to all paygrades?
    Ans: The Naval Military Personnel Manual
  7. 7. What type of military system affects you directly?
    Ans: The Military Pay System
  8. 8. What term is used for money paid to you for services rendered?
    Ans: Pay
  9. 9. All pay is taxable as income. (True or False)
    Ans: True
  10. 10. How many types of pay does the Navy has?
    Ans: 3
  11. 11. Name the three types of pay?
    • Ans: Basic Pay
    • Incentive Pay
    • Special Pay
  12. 12. What two paygrades don’t receive longevity raises?
    • Ans: E-1
    • E-2
  13. 13. What are the four lengths of services that are included for pay purposes?
    • Ans: Active Duty
    • Inactive reserve time
    • Former service time
    • Service in other branches
  14. DT1 (SW/AW) ALLEN
    • 14. What type of pay is based upon your paygrade?
    • Ans: Basic Pay
  15. 15. What system does the Navy uses to deposit personnel paychecks?
    Ans: Direct Deposit System (DDS)
  16. 16. What type of pay is for special circumstances?
    Ans: Special Pay
  17. 17. What type of military system determines the amount you receive every payday?
    Ans: The Military Pay System
  18. 18. What type of raise do Navy personnel receive after four years of service?
    Ans: Longevity Raise
  19. 19. What type of pay is offered for Parachute Duty?
    Ans: Incentive Pay
  20. 20. How often do Navy personnel receive longevity raises?
    Ans: Every 2 Years
  21. 21. What type of pay is offered for reenlistment?
    Ans: Special Pay
  22. 22. When does an E-3 receive longevity pay?
    Ans: After 4 years of service
  23. 23. What type of pay is based on your length of service?
    Ans: Basic Pay
  24. 24. What type of allowance is to provide you with cash for the repair of clothing?
    Ans: Clothing Maintenance Allowance
  25. 25. What are the three guidelines that incentive pay is based on?
    • Ans: You can receive more than one incentive pay if you meet the requirements
    • You may not receive incentive pay if you receive special pay
    • You receive the same basic rate of pay for all types of incentive pay
  26. 26. What type of pay is offered for Submarine Duty?
    Ans: Incentive Pay
  27. 27. What is the maximum number of incentive pay that you may receive?
    Ans: 2
  28. 28. What type of duty should you not receive incentive pay if you already receive special for it?
    Ans: Diving Duty
  29. 29. What type of pay is offered for Special Assignment Duty?
    Ans: Special Pay
  30. 30. What are the two types of duties that are excluded from the basic incentive rate?
    • Ans: Aviation Duty
    • Submarine Duty
  31. 31. How many different types of allotment may you choose from?
    Ans: 5
  32. 32. Name the five different types of allotments?
    • Ans: Allotment C
    • Allotment D
    • Allotment H
    • Allotment I
    • Allotment S
  33. 33. What type of pay is offered for Aviation Pay?
    Ans: Incentive Pay
  34. 34. What are the two factors that incentive pay varies from?
    • Ans: Paygrade
    • Longevity
  35. 35. What type of allotment is made for charity drive donations?
    Ans: Allotment C
  36. 36. What type of pay is offered for Hostile Fire Duty?
    Ans: Special Pay
  37. 37. What term means money used to reimburse you for expense necessary for you to perform your job?
    Ans: Allowance
  38. 38. Allowances are not taxable as income. (True or False)
    Ans: True
  39. 39. What type of pay is sometime called hazardous duty pay?
    Ans: Incentive Pay
  40. 40. What are the four types of expenses that you receive allowances for?
    • Ans: Clothing
    • Quarters
    • Food
    • Various other expenses
  41. 41. What type of pay do all people on active duty in the Navy receives?
    Ans: Basic Pay
  42. 42. What type of pay is offered for Diving Duty?
    Ans: Special Pay
  43. 43. What are the two methods used to receive a clothing allowances?
    • Ans: Reimbursement of cash
    • Issues of clothing equal to cash
  44. 44. What type of allotment is made for banks or credit unions?
    Ans: Allotment S
  45. 45. How often do you receive your clothing maintenance allowance?
    Ans: Annually
  46. 46. What type of allowance is to provide you with cash for the purchase of replacement clothing?
    Ans: Clothing Maintenance Allowance
  47. 47. What type of pay is for a particular type of duty?
    Ans: Special Pay
  48. 48. What are the two factors that entitlement to Basic Allowance for Subsistence (BAS) depends on?
    • Ans: Your Status
    • The availability of a government mess
  49. 49. What may an enlisted member receive for each day a government mess is not available or not used?
    Ans: Daily Subsistence Allowance
  50. 50. What type of pay is offered for Demolition Duty?
    Ans: Incentive Pay
  51. 51. What type of allotment is made for dependents?
    Ans: Allotment D
  52. 52. What type of pay is offered for Medical Duty?
    Ans: Special Pay
  53. 53. What does entitlement to Basic Allowance for Subsistence (BAS) normally depends on?
    Ans: Your Permanent Duty Station
  54. 54. What type of pay is offered for Experimental Stress Duty?
    Ans: Incentive Pay
  55. 55. What are you entitle to if your duty station doesn’t have a government mess?
    Ans: Basic Allowance for Subsistence
  56. 56. What type of allotment is made for housing or home-loan payments?
    Ans: Allotment H
  57. 57. What type of pay is offered for Foreign Duty?
    Ans: Special Pay
  58. 58. What are you entitle to if your duty station doesn’t have a government mess but you are authorized to mess
    • separately?
    • Ans: RATS SEP
  59. 59. What are you entitle to if your duty station doesn’t have a government mess but you are authorized to mess
    • separately and your duties prevent you from purchasing certain meals in a government mess?
    • Ans: Supplemental Basic Allowance for Subsistence
  60. 60. What type of pay is usually for duty that is considered hazardous?
    Ans: Incentive Pay
  61. 61. What are the three factors that entitlement to Basic Allowance for Quarters (BAQ) depends on?
    • Ans: Your Paygrade
    • Whether you have dependents
    • Whether you and your dependents have been assigned quarters
  62. 62. What type of allowance help you pay the cost of suitable living quarter when government quarters are
    • unavailable?
    • Ans: Basic Allowance for Quarters
  63. 63. What type of pay is offered for Sea Duty?
    Ans: Special Pay
  64. 64. What are the two basic categories that Basic Allowance for Quarters are divided into?
    • Ans: BAQ with dependents
    • BAQ without dependents
  65. 65. What type of allotment is made for saving institutions?
    Ans: Allotment S
  66. 66. What type of pay is offered for Flight Deck Duty?
    Ans: Incentive Pay
  67. 67. Name the four different types of allowances that you can also receive?
    • Ans: Family Separation Allowance (FSA)
    • Cost Of Living Allowance (COLA)
    • Oversea Housing Allowance (OHA)
    • Variable Housing Allowance (VHA)
  68. 68. What two allowances are combined into one single allowance called Basic Allowance for Housing (BAH)?
    • Ans: Basic Allowance for Quarters (BAQ)
    • Variable Housing Allowance (VHA)
  69. 69. Which allowance will your LES only show?
    Ans: BAH
  70. 70. What type of pay is offered as a Selective Reenlistment Bonus (SRB)?
    Ans: Special Pay
  71. 71. What term is used for the amount of money you designate to be withheld from your pay and paid directly to
    • someone else?
    • Ans: Allotment
  72. 72. What type of allotment is made for insurance coverage?
    Ans: Allotment I
  73. 73. What type of pay is for certain types of duty?
    Ans: Incentive Pay
  74. 74. What two allowances will equal your actual Basic Allowance for Housing amount?
    • Ans: Basic Allowance for Quarters (BAQ)
    • Variable Housing Allowance (VHA)
  75. 75. Who’s responsible for making sure that your LES is correct?
    Ans: You Are
  76. 76. What type of crime may you be at risk or charged for if you don’t question something that isn’t normal with
    • your pay?
    • Ans: Larceny
  77. 77. Name the three factors that have made budgeting your pay easy?
    • Ans: Computerized Systems
    • Equal Pay Periods
    • Leave and Earning Statements (LES)
  78. 78. What is the name of the Navy’s Pay System?
    Ans: Joint Uniform Military Pay System (JUMPS)
  79. 79. What are the four different areas that the LES provide you with a complete and accurate record of?
    • Ans: Pay
    • Allowances
    • Type and amount of each Allotment
    • The amount of tax Deductions and Withholdings
  80. 80. What should you do after receiving your LES?
    Ans: Verify that the information is correct
  81. 81. What are the two terms that consist of the times you are authorized to spend away and off duty?
    • Ans: Leave
    • Liberty
  82. 82. What term means an authorized absence similar to vacations in civilian jobs?
    Ans: Leave
  83. 83. How many days of leave do you earn per year?
    Ans: 30
  84. 84. How many days of leave do you earn per month?
    Ans: 2.5
  85. 85. What provides benefits to morale and motivation that are essential to maintaining maximum effectiveness?
    Ans: Vacations and short periods of rest from work
  86. 86. What are the three factors concerning yourself that are adversely affected by the lack of break from the work
    • environment?
    • Ans: Your Health
    • Your Availability
    • Your Performance
  87. 87. Who’s responsible for making sure that your pay is correct?
    Ans: You Are
  88. 88. Who states that the Navy must provide you with a monthly leave and earning statement?
    Ans: Joint Uniform Military Pay System (JUMPS)
  89. 89. Who has provided compensation for members if military requirements prevented you from using your leave?
    Ans: Congress
  90. 90. What term means an authorized absence from work or duty for a short period?
    Ans: Liberty
  91. 91. How many types of Liberties does the Navy grants?
    Ans: 2
  92. 92. Name the two types of Liberties that the Navy grants?
    • Ans: Regular
    • Special
  93. 93. What type of liberty is usually granted from the end of one work period to the beginning of the next?
    Ans: Regular
  94. 94. How many days of special liberty may the CO granted?
    Ans: 3 - 4
  95. 95. How many types of Leave does the Navy grants?
    Ans: 2
  96. 96. Name the two types of Leave that the Navy grants?
    • Ans: Convalescent
    • Requesting
  97. 97. What type of leave is authorized absent given as part of care and treatment prescribed for your recuperation?
    Ans: Convalescent
  98. 98. What form should you used to request regular or emergency leave?
    Ans: NAVCOMT Form 3065
  99. 99. What type of liberty is granted outside of regular liberty periods?
    Ans: Special
  100. 100. What type of liberty maybe from over a weekend or holiday?
    Ans: Regular
  101. 101. What type of authorized absence from work or duty does not show on your LES?
    Ans: Liberty
  102. 102. How should a leave request be forwarded after being submitted?
    Ans: Through the Normal Chain-of-Command
  103. 103. What type of liberty is granted for compensation time?
    Ans: Special
  104. 104. How should an emergency leave request be forwarded for approval?
    Ans: Hand Carried
  105. 105. Who usually approve an emergency leave request after working hours?
    Ans: Command Duty Officer (CDO)
  106. 106. What type of leave is given for a period of recovery?
    Ans: Convalescent
  107. 107. What are the two types of consumer debts of the United States?
    • Ans: The amount borrowed for merchandise
    • Revolving Credit
  108. 108. What type of liberty maybe from one day to the next?
    Ans: Regular
  109. 109. What is usually the safest and the easiest way to keep track of your money?
    Ans: Checking Account
  110. 110. What is a written order telling your bank to withdraw a sum of money from your account to pay another person or business?
    Ans: Check
  111. 111. What is a booklet used to record transactions involving your checking account?
    Ans: Check Register
  112. 112. What is a slip or ticket that is used to place money into your account?
    Ans: Deposit Ticket or Slip
  113. 113. What are the five benefits of having a checking account?
    • Ans: Safety
    • Proof of payment
    • Convenient
    • It establishes credit
    • It helps you budget your money
  114. 114. What helps you budget your expenses and income?
    Ans: Keeping a record of checking activities
  115. 115. What type of liberty is granted for emergencies?
    Ans: Special
  116. 116. What is proof that you paid a bill?
    Ans: Canceled Check
  117. 117. What is a financial arrangement with a bank, saving, and credit union for safeguarding money?
    Ans: Checking Account
  118. 118. What are checks returned for insufficient funds known as?
    Ans: Bouncing a check
  119. 119. What type of leave is not charged to your earned, advance, or excess leave account?
    Ans: Convalescent
  120. 120. How can you avoid bouncing a check?
    Ans: Balance your checkbook
  121. 121. What are the three consequences from writing bad checks?
    • Ans: Ruin your Credit History
    • Destroy your reputation
    • Land you in jail
  122. 122. What make it easier to get money and make purchases from your bank account?
    Ans: Convenience Cards
  123. 123. What term means the amount of money taken from gross income for savings, checking accounts, family support, and pay debts?
    Ans: Allotments
  124. 124. What type of an account draws interest?
    Ans: Saving Account
  125. 125. What does a checking account provides as a receipt of payment?
    Ans: Canceled Check
  126. 126. What provides a good method for you to handle financial affairs?
    Ans: Allotments
  127. 127. What type of liberty is granted for voting?
    Ans: Special
  128. 128. What provides a system that allows you to account for your money?
    Ans: Checking Account
  129. 129. What type of allotment indicates financial irresponsibility?
    Ans: Involuntary Allotments
  130. 130. What is the key to successful money management?
    Ans: Budgeting
  131. 131. What type of liberty is granted for special recognition?
    Ans: Special
  132. 132. What is a plan to spend money?
    Ans: Budget
  133. 133. What type of income is the total amount of pay before any deductions?
    Ans: Gross Income
  134. 134. What term means the amount of money taken from pay for income taxes, social security, and SGLI?
    Ans: Deductions
  135. 135. What type of income is the money paid to a member after all deductions and allotments are paid?
    Ans: Net Income
  136. 136. What is Net Income also known as?
    Ans: Take-Home-Pay
  137. 137. What types of expenses are the same each month?
    Ans: Fixed
  138. 138. What is a plan of money management?
    Ans: Budget
  139. 139. What are the two basics rules of spending?
    • Ans: Spend Money Wisely
    • Spend Small Amounts
  140. 140. What are the three types of fixed expenses?
    • Ans: Rent
    • Mortgage
    • Time Payments
  141. 141. What is the difference between fixed expenses and net income?
    Ans: Optional Income
  142. 142. What type of allotment is usually garnishment of your pay?
    Ans: Involuntary Allotments
  143. 143. What type of income is available for planning purposes?
    Ans: Net Income
  144. 144. What types of expenses are different each month?
    Ans: Flexible or Variable
  145. 145. What type of liberty is granted for observing major religious events?
    Ans: Special
  146. 146. What should you plan for first, when preparing for a budget?
    Ans: Saving Plan
  147. 147. What gives you a record of your income vice your expenses?
    Ans: Budget
  148. 148. What rule gives you an easy method of estimating the number of years it takes for an investment’s value to double at a specific interest rate?
    Ans: Rule of 72
  149. 149. How can you estimate the number of years it will take to double your investment?
    Ans: Divide 72 years by your interest rate
  150. 150. What is credit largely based on?
    Ans: Trust
  151. 151. What does credit literally means?
    Ans: Buy now, pay later
  152. 152. What helps you manage your financial affairs?
    Ans: Budget
  153. 153. What is like money in the bank?
    Ans: A Good Credit Rating
  154. 154. What is the rate paid for using borrowed money or credit known as?
    Ans: Interest
  155. 155. What is the simplest way to find the total cost of credit?
    Ans: Subtract the actual price of goods from the total amount of the loan
  156. 156. What are the three ways that you can establish good credit?
    • Ans: By paying your bills on time
    • By paying for time purchases according to the purchase agreement
    • By repaying a loan from a bank according to the loan agreement
  157. 157. What can be priceless in an emergency situation?
    Ans: A Good Credit Rating
  158. 158. What is a low-cost group insurance program open to active-duty personnel without regard to special qualifications?
    Ans: Servicemen’s Group Life Insurance (SGLI)
  159. 159. You may secure SGLI only in increments of what amount?
    Ans: $10, 000
  160. 160. What is the maximum amount coverage under the SGLI?
    Ans: $200,000
  161. 161. How many days after your separation from the service will SGLI cover you?
    Ans: 120 Days
  162. 162. How many days after your separation for a disability will SGLI cover you?
    Ans: 1 Year
  163. 163. What type of program was established for post-separation insurance?
    Ans: Veterans Group Life Insurance (VGLI)
  164. 164. Who was the Veterans Group Life Insurance established by?
    Ans: The Veterans Insurance Act of 1974
  165. 165. Which life insurance program provides for the automatic conversion of SGLI to 5-year nonrenewable term policy?
    Ans: Veterans Group Life Insurance
  166. 166. Who’s responsible for the safety, health, and well being of his/her family?
    Ans: Each Sailor
  167. 167. What does stress and friction within the family can lead to?
    Ans: Abuse
  168. 168. What are the two types of abuse that stress and friction may cause within the family?
    • Ans: Physical
    • Emotional
  169. 169. What are the four results of abusive behavior by Navy personnel
    • Ans: Destroyed Lives
    • A detraction from military performance
    • A negative affect on the unit
    • A bad reputation
  170. 170. What term means an individual who is abused or whose welfare is harmed by another individual(s)?
    Ans: Victim
  171. 171. What type of abuse involves behavior towards the victim that adversely affects the psychological well being of the victim?
    Ans: Emotional Abuse
  172. 172. What type of abuse involves behavior towards the victim from acts of force, assault, and sexual assault of the victim?
    Ans: Spouse Abuse
  173. 173. What term means actions of a person performed in a repeatedly harassing manner?
    Ans: Stalking
  174. 174. What type of program was established to address child and spouse abuse?
    Ans: Family Advocacy Program
  175. 175. Who was the Family Advocacy Program established by?
    Ans: DON
  176. 176. What are the five primary goals of the Family Advocacy Program?
    • Ans: Victim Safety and Protection
    • Offender Accountability
    • Rehabilitative Education and Counseling
    • Community Accountability
    • Responsibility for a Consistent Appropriate Response
  177. 177. Who appoints a Family Advocacy Officer at each command?
    Ans: CO
  178. 178. What is the primary goal of the Family Advocacy Program?
    Ans: Prevention of abuse
  179. 179. Name the five resources that you can report incidents of abuse directly to?
    • Ans: Family Advocacy Program
    • Family Advocacy Officer
    • Medical Treatment Facility
    • Chaplain
    • Ombudsman
  180. 180. Name the two types of committees that the CO establishes with the Family Advocacy Program?
    • Ans: Family Advocacy Committee
    • Case Review Committee
  181. 181. What are the three ways that the Family Advocacy Officer can help a family?
    • Ans: Education Programs
    • Counseling
    • Intervention in cases of abuse
  182. 182. What type of program does the Navy uses as a tool to assist victims and to reduce the occurrence of child and spouse abuse?
    Ans: Family Advocacy Program
  183. 183. What occurs when there is an imbalance between the demands of our lives and the resources we have to deal with those demand?
    Ans: Stress
  184. 184. What are the two types of stress that can take a toll on the body?
    • Ans: Physical
    • Mental
  185. 185. What causes imbalances?
    Ans: Changes in our lives
  186. 186. What causes stress?
    Ans: The reaction to those changes
  187. 187. What are the three ways that you can cope with stress?
    • Ans: Acceptance
    • Attitude
    • Perspective
  188. 188. What way of coping with stress involves learning to accept when things are beyond your control?
    Ans: Acceptance
  189. 189. What is the first step to managing stress?
    Ans: Identify Your Stressor
  190. 190. What is the key to dealing with everyday stressors?
    Ans: To cope with stress in a positive way
  191. 191. Your body can’t tell the difference between a good and a bad stressor. (True or False)
    Ans: True
  192. 192. What way of coping with stress involves keeping things in order?
    Ans: Perspective
  193. 193. What type of stress can keep you going?
    Ans: Positive or Good Stress
  194. 194. Both too much stress and too little stress are bad for you. (True or False)
    Ans: True
  195. 195. What are the two substances that can increase both mental and physical stress?
    • Ans: Alcohol
    • Drugs
  196. 196. What way of coping with stress involves focusing on the positive side of situations?
    Ans: Attitude
  197. 197. What can regular use of alcohol and drugs cause?
    Ans: Dependency
  198. 198. Name five healthy ways that you can combat stress?
    • Ans: Exercise
    • Diet
    • Meditation
    • Laughter
    • Relaxation
    • Involvement with outside activates
  199. 199. What percentage of income should be budgeted for housing, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 25%
  200. 200. What percentage of income should be budgeted for savings, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 22%
  201. 201. What percentage of income should be budgeted for food, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 23%
  202. 202. What percentage of income should be budgeted for transportation, according to the U.S Department of
    • Labor?
    • Ans: 9%
  203. 203. What percentage of income should be budgeted for clothing, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 11%
  204. 204. What percentage of income should be budgeted for gifts, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 5%
  205. 205. What percentage of income should be budgeted for unforeseen expense, according to the U.S Department of Labor?
    Ans: 22%

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview