BMR-Ch 19 Safety and Hazardous Materials

The flashcards below were created by user DOCV on FreezingBlue Flashcards.

  1. What types of naval ships are inherently dangerous?
    Ans: Warships
  2. What program was designed to follow established procedures in conducting the day-to-day business aboard
    • ship?
    • Ans: Shipboard Safety Program
  3. Name the four evolutions and conditions that greatly increase the dangers of being at sea?
    • Ans: Underway Replenishment
    • Flight Operations
    • Testing Weapon Systems
    • Weather
  4. What term is often used in referring to an incident that just happen?
    Ans: Mishap
  5. Mishaps don’t just happen; they are caused? (True False)
    Ans: True
  6. What program places special emphasis on observing certain precautions?
    Ans: Shipboard Safety Program
  7. Name the three publications that contain safety precautions for each equipment or task?
    • Ans: Operator’s Manual
    • Technical Manual
    • PMS Card
  8. What type of environment introduces factors affecting safety that are not found ashore?
    Ans: Shipboard
  9. What program stresses constant awareness of the hazard of being at sea?
    Ans: Shipboard Safety Program
  10. What are the seven responsibilities for safety?
    • Ans: Observe all safety precautions
    • Report unsafe conditions
    • Warn others of hazards
    • Wear protective equipment
    • Report all injuries
    • Remain alert
    • Don’t rush into a job
  11. Name the shipboard environments that are dangerous?
    • Ans: Powerful Machinery
    • Wind and Waves
    • High-Speed Equipment
    • High Explosive
  12. Who should you report unsafe practices or condition to?
    Ans: Supervisors
  13. What are technical bulletins that contain information about hazardous material?
    Ans: MSDS
  14. What does the acronym MSDS means?
    Ans: Material Safety Data Sheet
  15. What are the two factors that MSDS are based on?
    • Ans: Testing
    • Research
  16. What must manufactures provide to hazardous material users?
    Ans: MSDS
  17. What language must MSDS be in?
    Ans: English

    • Who can you check within the command about hazardous material?
    • Ans: Hazardous Material/Hazardous Waste Coordinator
  18. What instruction directs you to follow the MSDS guidelines when handling hazardous material?
    Ans: OPNAVINST 5100.19
  19. What is the major concern of Navy personnel (crew and passengers) aboard small boats?
    Ans: Safety
  20. What tells material users how to use, store, and dispose of hazardous material?
    Ans: MSDS
  21. What are the precautions that should be followed when on or boarding a boat?
    • Ans: Obey all orders from the coxswain
    • Move as far forward as possible
    • Keep all parts of your body in the boat
    • Don’t engage in horseplay
    • Never distract the attention of crew members
    • Don’t sit on the life jackets
    • Don’t smoke in the boat

    • What are the eleven pieces of information that the MSDS must contain about the material?
    • Ans: Identity
    • Hazardous Ingredients
    • Physical and Chemical Characteristics
    • Physical Hazards
    • Reactivity
    • Health Hazards
    • Precautions for safe handling and use
    • Control Measures
    • Routes of entry into body
    • Emergency and first-aid procedures for exposure
    • Date of preparation of the MSDS or last change
    • Name, address, and phone numbers of responsible party who can provide information on the material

    • What part of ships at sea are extremely hazardous places?
    • Ans: Weather Decks
  22. What is always a necessity aboard ship?
    Ans: Vigilance
  23. What should you wear when you must be on the main deck?
    Ans: Life Jacket
  24. What type of life jacket must you wear whenever you are handling lines or taking part in UNREP?
    Ans: Inherently Buoyant
  25. Name the five tripping hazards onboard the ship’s deck?
    • Ans: Cleats
    • Bitts
    • Pad eyes
    • Davits
    • Winches
  26. What types of lines are rigged on the main deck when the sea is rough?
    Ans: Safety Line
  27. What areas of an aircraft carrier are particularly hazardous areas?
    Ans: Flight Decks
  28. What are the two hazards on the flight deck that you should be aware of?
    • Ans: Propellers
    • Jet Engine or Blast
  29. What type of line prevents personnel from being washed overboard?
    Ans: Lifelines
  30. What type of devise prevents personnel from falling or being washed over the side?
    Ans: Safety Barrier
  31. What type of line should be immediately rigged when removing a lifeline?
    Ans: Temporary Line
  32. What part of the ship does not provide a good hold for scaffolding?
    Ans: The smooth deck
  33. How must the base of scaffolding be to prevent it from sliding?
    Ans: Properly braced and lashed down
  34. What type of scaffolds is prohibited to use?
    Ans: Makeshift Scaffold
  35. When must scaffolds be erected?
    Ans: Only when needed to do a job
  36. What two muscles should be used when lifting objects?
    • Ans: Arms
    • Legs
  37. What should be used for raising or lowering objects?
    Ans: Handlines
  38. Name the pieces of equipment that should be used when working on a boatswain’s chair or on unguarded scaffolds?
    Ans: Lifelines,Safety Belts
  39. How should your back be kept when lifting objects?
    Ans: Vertical
  40. Where should you never stand when steadying loads?
    Ans: Between the load and a fixed object
  41. What side of the ship should be used for fore-and-aft travel?
    Ans: Nonworking side
  42. What area of line should you never stand in?
    Ans: Bight of a line
  43. What type of line should you keep clear of?
    Ans: Lines under a strain
  44. Where should you keep the load when going up or down a ramp with a hand truck?
    Ans: Below you
  45. How should you move a load up a ramp, when using a hand truck?
    Ans: Pull
  46. Who must you obtain permission from before any work may be done aloft?
    Ans: OOD
  47. What type of equipment should be worn when working aloft?
    Ans: Navy-Approved Safety Harness with a Safety Line attached
  48. What does the OOD do before granting permission to work aloft?
    Ans: Make sure all power aloft is secured and controls tagged
  49. Who does the OOD notifies where the personnel will be working so that the necessary precautions can be
    • taken?
    • Ans: Engineer Officer
  50. How should you move a load down a ramp, when using a hand truck?
    Ans: Push
  51. What should you use to secure all tools and equipment with when working aloft?
    Ans: Lanyard
  52. What are the four situations that require a life jacket?
    • Ans: Work at underway replenishment stations
    • When you are in a lifeboat at sea
    • Working on weather decks in heavy weather
    • Whenever you are directed to do so
  53. How long should the safety line be?
    Ans: Long enough to permit freedom of movement
  54. Name the pieces of equipment that should be worn when working over the side?
    • Ans: Navy-Approved Safety Harness with a Safety Line attached
    • Inherently Buoyant Life Jacket with a hole in the back
  55. What is the purpose of the hole in back of the life jacket?
    Ans: It allows you to wear safety harness
  56. Who must you obtain permission from before any work may be over the side?
    Ans: CO
  57. What should be worn when working aloft to guard against falls?
    Ans: Safety Belts
  58. Name the two types of equipment that endanger personnel aloft by causing them to fall?
    • Ans: Radar
    • Antennas
  59. Name the two spaces that most accidents involving steam occur?
    • Ans: Engine Rooms
    • Fire Rooms
  60. What type of steam is often invisible and it is always dangerous?
    Ans: Live Steam
  61. What should you always do before removing valves or otherwise opening the system?
    Ans: Drain Lines
  62. Who must certify a closed space safe before entering?
    Ans: Gas Free Engineer
  63. What type of compartment may contain hidden danger?
    Ans: Closed Compartment
  64. Name the two types of gases that may be present in closed compartments?
    • Ans: Toxic
    • Explosives
  65. What should you do first before opening a pressurize compartment?
    Ans: Vent the pressure
  66. What should you consider a compartment as if it has been closed for any length of time?
    Ans: Dangerous
  67. Who makes sure that spaces are safe for you to work in after they are open?
    Ans: Gas Free Engineer
  68. What are the three symptoms of a person that has been overcome by carbon monoxide?
    • Ans: Weakness
    • Drowsiness
    • Slight Headache
  69. What have bulkheads, decks, or overheads absorbed for the air if they appear to be rusted?
    Ans: Oxygen
  70. What types of gases are particularly dangerous because it gives no warning?
    Ans: Carbon Monoxide
  71. Name the two elements that generate toxic gases in storage compartments?
    • Ans: Mildew
    • Rotting
  72. Name the two elements that speed up mildewing and rotting?
    • Ans: Warm Temperature
    • Humidity
  73. What is the primary producer of sulfur oxide aboard ships?
    Ans: Fuel Oil
  74. What are the three ways that government agencies and industries have sought to reduce sulfur oxide emission?
    • Ans: Switching to low-sulfur fuels
    • Removing sulfur from fuels entirely
    • Removing sulfur oxide from combusting gases
  75. What is the name of the fuel oil that was developed by the Navy to reduce the sulfur oxide problem on ships?
    Ans: Navy Distillate Fuel
  76. What are the two body parts that sulfur oxide irritates?
    • Ans: Eyes
    • Lungs
  77. How many hours should you allow a closed space that has been opened to ventilate before entering it?
    Ans: 24
  78. Who must certify the safety of the safe?
    Ans: Gas Free Engineer
  79. How often must the gas free engineer recertify the space while personnel are working?
    Ans: Every 8 hours
  80. What are the four symptoms that bad air includes?
    • Ans: Labored Breathing
    • Excessive fatigue from slight exertion
    • Headaches
    • Dizziness
  81. What should you wear before entering a space with little or no oxygen before attempting a rescue?
    Ans: OBA or SCUBA
  82. What type of effect does vapors of petroleum product causes when inhaled?
    Ans: Anesthetic
  83. What percent by volume of petroleum vapors can result in the inability to walk straight after inhaled?
    Ans: 0.1
  84. How many minutes after inhaling petroleum vapors of 0.1 % can result in the inability to walk straight?
    Ans: 4
  85. What increased when lead is added to fuel?
    Ans: Toxicity
  86. What are the two routes that lead can be introduced into the body?
    • Ans: Inhaled
    • Absorbed through the skin
  87. What type of equipment is recommended when entering fuel tanks?
    Ans: Air-line Respirator
  88. What are the three symptoms of exposure to toxic vapors?
    • Ans: Nausea
    • Headaches
    • Dizziness
  89. What are the two first aid measures taken for personnel that are overcome by toxic vapors?
    • Ans: Prevent the victim from becoming chilled
    • Administer artificial ventilation
  90. What are the three items not permitted in spaces where fuel is exposed or during fueling?
    • Ans: Open Flames
    • Naked Lights
    • Any apparatus that causes a spark
  91. What term includes any unprotected electrical lighting device?
    Ans: Naked Lights
  92. What type of material can ignite at comparatively low temperatures?
    Ans: Paints and Finishing Materials
  93. What are the six precautions that should be observed when using paints and finishing materials?
    • Ans: Do not smoke or use open flames
    • Wipe up spilled paints immediately
    • Place rags with paint on it in closed containers
    • Prevent paint products from coming in contact with eyes and skin
    • Wear goggles when chipping surfaces to be painted
    • Wear gloves and a filter respirator when mixing paint
  94. What are the six precautions that should be observed when using solvents?
    • Ans: Use adequate ventilation
    • Have fire-fighting equipment nearby
    • Prevent excessive vapors from contaminating the air
    • Check all liquids before using
    • Wipe up spilled solvents immediately
    • Avoid contact, consumption, or breathing solvents
    • Keep solvent containers closed when not in use
    • Check solvent container for leakage
    • Make sure solvent container are empty before discarded
    • Label all solvent containers before storing
    • Store solvent in appropriate storage locker
  95. What are the four examples that open flames include?
    • Ans: All forms of fuel
    • Gas Lanterns
    • Lighted Candles
    • Matches
  96. What are the five precautions that should be observed when handling any type of weapon?
    • Ans: Consider every gun loaded until you examine it
    • Never point a weapon at anyone that you do not intend to shoot
    • Place a cartridge in the chamber only when you intend to fire
    • Think about what you are doing when handling a weapon
    • Make sure the ammunition is suited to the type of weapon

    • What is ammunition stowed in aboard ships?
    • Ans: Magazines
  97. Name the two spaces that magazines are located as far as possible from?
    • Ans: Fire Rooms
    • Engine Rooms
  98. Name the two types of systems that magazines are equipped with for emergency use to prevent explosions?
    • Ans: Sprinkler System
    • Quick-Flooding System
  99. How is lighting accomplished in magazines?
    Ans: Vaportight Fixtures
  100. What is an important part of ammunition handling?
    Ans: Identifying the type of ammunition
  101. What size projectiles are colored coded?
    Ans: 3 inches or greater
  102. What are the two reasons that projectiles are colored coded?
    • Ans: Indicate the projectile type
    • Indicate the kind of bursting charge
  103. Name the four types of projectiles that are identified by their own distinctive color markings?
    • Ans: Armor-Piercing
    • Antiaircraft
    • Illuminating
    • Chemical Projectiles

    • What are the five rules for handling ammunition?
    • Ans: Loading and unloading ammunition is not a contest
    • Do not dent cartridge cases
    • Avoid obliterating identification marks
    • Don’t smoke in the magazine
    • Never tamper with explosive devices
    • Don’t store drill charges in magazines with live ammunition
  104. What may dented cases cause?
    Ans: Jam in the bore
  105. What are used to protect the rotating bands of projectiles?
    Ans: Grommets
  106. Where are pyrotechnic materials usually located?
    Ans: Topside Decks
  107. When are pyrotechnic materials considered unserviceable?
    Ans: When show signs of damage to its safety device
  108. What amount of voltage of equipment is the cause of more deaths than any other voltage?
    Ans: 115-volt
  109. What does most electronic equipment has connecting the equipment to the ship’s hull?
    Ans: Metal Grounding Straps
  110. What are the six precautions that should be followed when working on or near electrical and electronic equipment?
    • Ans: Do not tamper with metal grounding straps
    • Never replace or pull fuses
    • Avoid dropping tools in opening of equipment
    • Never paint over identification markings
    • Do not hang items on equipment
    • Don’t use personal electrical equipment aboard ships

    • What are the four things that should never be done to metal grounding straps?
    • Ans: Paint
    • Loosen
    • Disconnect
    • Tamper

    • What the four types of gases that compressed gas includes?
    • Ans: Air
    • Oxygen
    • Acetylene
    • Carbon Dioxide

    • What are the three types of steel containers that compressed gases are contained in?
    • Ans: Bottles
    • Tanks
    • Cylinders
    • What are the three types of hazards associated with compressed gases?
    • Ans: Cylinders not secured
    • Cylinders under high pressure
    • Cylinders containing poisonous, flammable or explosive material
  111. What keeps the equipment frame and the ship’s hull at the same electrical potential?
    Ans: Metal Grounding Straps
  112. What types of cylinders are common aboard ships?
    Ans: Acetylene
  113. What is the maximum temperature of storage that a compartment should not exceed?
    Ans: 130 F
  114. What are the three material classifications for closures of ventilation systems?
    • Ans: Zebra
    • William
    • Circle William

    • What position must cylinders be secured in on noncargo ships?
    • Ans: Vertical, Valve Up
  115. Name the two elements that must be stowed in separate compartments from flammable gases?
    • Ans: Oxygen
    • Chlorine
  116. Name the two elements that may be stowed in compartments designated for compressed gas stowage?
    • Ans: Inert
    • Nonflammable Gases
  117. How many minutes must compartments containing compressed gases be ventilated for before entry?
    Ans: 15
  118. What are the three precautions that must be observed when compressed gases are stowed on the weather deck?
    • Ans: Oxygen and chlorine cylinders must be in close proximity to fuel-gas cylinders
    • Cylinders containing compressed gases should be protected when stowed
    • The stowage area should be as remote as practical
  119. What part of the cylinder should you take every effort to prevent corrosion of when in stowage?
    Ans: Threaded Connections
  120. What are the two types of inhibitors that are not permitted on oxygen cylinders?
    • Ans: Grease
    • Flammable
  121. What are the four characteristics of asbestos?
    • Ans: Fibrous material that’s incombustible
    • Possesses high tensile strength
    • Have good thermal and electrical insulating properties
    • Has moderate to good chemical resistance
  122. What type of element has the Navy had many uses for because of its multiple characteristics?
    Ans: Asbestos

    • Asbestos doesn’t normally present a hazard at what two states?
    • Ans: When intact
    • Not disturbed
  123. When does a problem occur when working with asbestos?
    Ans: Generation of asbestos dust
  124. How many days after exposure to asbestos does most symptoms of asbestos-related diseases shows up?
    Ans: 10 – 45
  125. What has the Navy instituted to control the use and replacement of asbestos with nonasbetos substitutes?
    Ans: Program
  126. What are the two primary uses of asbestos by the Navy?
    • Ans: Lagging
    • Insulation
  127. Name the two types of personnel that are only authorized to remove asbestos?
    • Ans: Specially Trained
    • Medically Qualified
  128. What are the two procedures that should be taken when handling asbestos material?
    • Ans: Complex Safety Requirements
    • Precautions
  129. What instruction should you refer to for more detailed information on the hazards and control of asbestos?
    Ans: OPNAVINST 5100.19, Navy Safety Precautions for Forces Afloat

    • Name the four types of equipment that the Navy is currently using reinforced plastic material for?
    • Ans: Boat Hulls
    • Submarines
    • Minesweeping Equipment
    • Protective Coverings for wood and steel

    • What is reinforced glass commonly called?
    • Ans: Fiberglass
  130. What are the three materials that reinforced glass is made of?
    • Ans: Glass Fibers
    • Resin
    • Chemicals
  131. Name the two types of resin that are used to make fiberglass?
    • Ans: Epoxy
    • Polyester
  132. What should be worn when cutting or grounding fiberglass?
    Ans: Filter Mask Respirator
  133. What are the first two procedures that you should have done to an electrical tool before uses?
    • Ans: Inspected
    • Approved
  134. What department inspects and approves all electrical tools for safety aboard ships?
    Ans: Electrical Department
  135. What type of plug must metal-cased portable electric tools have on the power cord?
    Ans: Three-Pronged Plug

    • When using an extension cord with electrical tool, what is plugged into what first?
    • Ans: The tool is plugged into the extension cord first and then the extension cord is plugged into receptacle
  136. What types of tools are not to be used in areas where flammable vapors, gases, liquids, or exposed explosive are kept?
    Ans: Arcing Portable Tools
  137. What type of personnel should only operate gas welding or cutting equipment?
    Ans: Properly Trained Personnel
  138. What are the five precautions to be taken during welding or cutting operations?
    • Ans: Remove all combustible material from areas where welding is done
    • Check both sides of the structure that’s being welded for fire hazard
    • Post fire watches on both sides of the deck before welding
    • Keep approved fire-extinguishing equipment near welding operations
    • Do not weld on the outer surfaces of tanks that contain combustible substances
  139. What are gases considered used in welding and cutting?
    Ans: Explosive
  140. how many minutes must a fire watch remain on station after the job is completed?
    Ans: 30
  141. When unplugging an extension cord from a receptacle connected to an electrical tool, what is unplugged first?
    Ans: Unplugged the extension cord from the receptacle first and then unplugged the extension cord from the tool
  142. What type of fire-extinguishing equipment should not be used in small areas with one access opening ?
    Ans: CO2 Extinguishers
  143. What type of fire-extinguishing equipment should be used in small areas with one access opening ?
    Ans: Water Spray from Fog Nozzle Extinguishers
  144. What are the two factors that the safe operation of rotating machinery and tools require?
    • Ans: The operator to be thoroughly knowledgeable in the equipment operation
    • Strict adherence to established operating procedures
  145. What are the seven general safety precautions that should be observed when operating rotating machinery?
    • Ans: Never place any part of your body into moving machinery
    • Never ride machinery
    • Never jewelry, neckties, or loose-fitting clothing
    • Wear protective clothing
    • Ensure equipment is de-energized and tagged out before making repairs
    • Avoid striking tools against dangerous voltage
    • Don’t use compressed air to clean parts of your body

    • What type of clothing shouldn’t be worn when working with rotating machinery?
    • Ans: Loose-Fitting Clothing

    • What are the four safety practices that should be observed when operating the fire main system?
    • Ans: Never disconnect or connect a hose from the system until the pressure has been removed
    • Never use ruptured or worn hoses with any system that has pressure in it
    • Never point a charged hose at anyone
    • Do not use liquids under pressure containers near flame, throw into fires, or puncture
  146. What are the products that contain liquids under pressure?
    • Ans: Spray Paint
    • Butane Fluids
    • Lacquers
    • Other Aerosol Products
  147. What are the two forms that acids and alkalies are used in?
    • Ans: Pure Compounds
    • Mixtures
  148. Why are acids and alkalies considered hazardous?
    Ans: Because they’re corrosive
  149. What type of burn does acids and alkalies cause?
    Ans: Chemical Burns
  150. Name the five protective equipment and gear that should be worn when handling acids and alkalies?
    • Ans: Wear chemically resistant rubber or plastic gloves
    • Wear chemically resistant rubber or plastic goggles
    • Wear chemically resistant rubber boots
    • Wear a rubber or plastic apron
    • Wear a respirator
  151. What should persons seek immediately who have been exposed to acids or alkalies?
    Ans: Medical Attention
  152. What substance is a mixture of all liquid domestic wastes, especially human body waste?
    Ans: Sewage
  153. What does sewage contains a large number of?
    Ans: Microorganisms
  154. What are the five basic precautions that should be observed when working in sewage-handling areas?
    • Ans: Never take food in sewage-handling areas
    • Never work on sewage-handling equipment if you have open cuts
    • Maintain cleanliness of equipment at all times
    • Wash down any spilled sewage immediately
    • Always follow personal hygiene routines after working in a sewage-handling area

    • Name the two authorities that should be notified on the status of any marine sanitation device (MSD) if it could be turned into a biological hazard to the ship’s crew?
    • Ans: Medical Department
    • Damage Control Assistant
  155. What are the two types of hearing loss can continuous exposure to noise at a high level cause?
    • Ans: Temporary
    • Permanent

    • Name the four primarily sources of loud noise?
    • Ans: Electronic Equipment
    • Power Tools
    • Machinery
    • Weapons
  156. What are the three results of improper lifting?
    • Ans: painful hernia
    • Strains
    • Pulled muscles
    • Disk lesion

    • Name the three types of protection that the Navy uses for subduing noise?
    • Ans: Earplugs
    • Headband Earplugs
    • Circumaural Muff
  157. What are the seven precautions that should be observed when engaged in recreational activities?
    • Ans: Don’t engage in recreational activities unless you are physically able
    • Wear necessary protective equipment and clothing
    • Avoid overexertion and excessive fatigue
    • Don’t engage in recreational activities with an old injury
    • Warm-up properly before engaging in any vigorous sport
    • Avoid horseplay
    • Do not drink alcohol recreational activities
  158. What are the seven precautions that should be observed for lifting?
    • Ans: Don’t lift an object that is too heavy
    • Keep the load close to the center of your body
    • Pull the load toward you; then lift it gradually
    • Get a clear vision over the load you are carrying
    • Don’t change your grip while carrying the load
    • Always allow enough room for the load
    • Place the load on the edge of the table and push it forward
  159. What type of motions should be avoided?
    Ans: Quick and Jerky
  160. What helps align the spine when lifting objects?
    Ans: Tuck in your chin
  161. What motion during a lift is one of the most common causes of back injury?
    Ans: Twisting
  162. What part of your body should you lift with?
    Ans: Legs
  163. Name the two overhaul facilities that ships go into for necessary repair?
    • Ans: Shipyards
    • Dry Docks
  164. What type of hazards are always problems in shipyards?
    Ans: Fire
  165. Name the two areas of the ship that are dangerous aboard ships?
    • Ans: Flight Decks
    • Hangars

    • What is engine-starting equipment called?
    • Ans: Huffers
  166. What are the two precautions that are conducted before entering a shipyard for dry dock work?
    • Ans: Shipyard Safety Doctrine
    • Safety Training
  167. What are the two precautions that should be observed handling LOX?
    • Ans: It freezes immediately on contact
    • It exert extremely high pressure as a gas
  168. What are the five elements of heat stress that places stress on the body?
    • Ans: Air Temperature
    • Thermal Radiation
    • Humidity
    • Airflow
    • Workload
  169. What type of cold injury occurs when the temperature of the body reaches subnormal levels?
    Ans: Hypothermia
  170. What are causes of heat stress conditions aboard ships?
    • Ans: Steam and Water Leaks
    • Ventilation System Deficiencies
    • Missing or Deteriorated Insulation
    • Weather High Heat and Humidity
  171. What are the two heat injuries that prolonged exposure to heat stress conditions causes?
    • Ans: Heat Exhaustion
    • Heat Stroke
  172. What are the first four signs of heat exhaustion and stroke?
    • Ans: Increased body temperature causing fatigue
    • Severe Headache
    • Nausea
    • Reduced Physical and Mental Performance
  173. What is the major health risk when working in severe cold areas?
    Ans: Hypothermia
  174. What naval program is designed to assist personnel that may be required to work in a heat stress environment by limiting the time they spend in a high heat stress situation?
    Ans: Heat Stress Monitoring Program
  175. What are the 15 general all-round safety precautions that should be followed to avoid serious mishaps?
    • Ans: Use tools that fit the job
    • Wear protective gear during work
    • Never overload electrical outlets
    • Keep unused file draws closed
    • Avoid making files top-heavy
    • Don’t hand extension cord where they can be snagged
    • Keep all tools in good condition
    • Do not watch a welder’s arc without dark goggles
    • Report defective equipment
    • Secure open hatches with equipment provided
    • Secure all loose articles in heavy weather
    • Take heed of all warning signs
    • Never smoke in No Smoking areas
    • Follow all safety precautions for the job
    • Follow good housekeeping practices at all times

    • What naval program evaluates and monitors heat stress conditions in the Navy?
    • Ans: The Navy’s Heat Stress Program
  176. What does the Navy’s Heat Stress Program establishes?
    Ans: Safe work schedules in heat stress environments
  177. Why do we have tag-out procedures?
    Ans: Because the ship is complex and personnel can get hurt of improper equipment operation
  178. What should you refer to if you’re not sure of a tag-out procedure?
    Ans: The Command Tag-Out Bill
  179. What instruction governs the Navy’s equipment tag-out bill?
    Ans: OPNAVINST 3120.32, Standard organization and Regulations of the U.S.
  180. What are the three purposes of the equipment tag-out bill?
    • Ans: To provide personnel a way to prevent the improper operation of a component
    • To give personnel a way to operate an instrument that’s unreliable
    • To give personnel a way to accomplish certain PMS procedures
  181. Who heads the tag-out bill organization?
    Ans: CO or OIC
  182. Who is responsible for making sure personnel in their department understand and follow bill procedures?
    Ans: Department Head
  183. Who is responsible for and controls the tag-out system for equipment being repaired by a repair activity on a ship?
    Ans: The Ship

    • Who is responsible for complying with the tag-out bill procedures when repaired is being performed by a repair activity on a ship?
    • Ans: The Repair Activity
  184. Who keeps track of the systems being tagged out?
    Ans: OOD
  185. Who is responsible for knowing the material condition of a department?
    Ans: DDO
  186. Who keeps up with the status of the engineering plant at all times?
    Ans: EOOD
  187. Who may serve as the engineering officer (EOOD) of the watch?
    Ans: Engineering Duty Officer
  188. Who designates authorizing officers?
    Ans: CO
  189. Name the two ways that the CO designates the authorizing officer?
    • Ans: Billets
    • Watch Station
  190. Who is responsible for knowing the state of the readiness at all times?
    Ans: DDO
  191. Who signs the final authorization placing a system off line for repair?
    Ans: Authorizing Officer
  192. Who keeps track of the condition of readiness of the ship?
    Ans: OOD
  193. Who is always responsible for supervising the tag-out log?
    Ans: Authorizing Officer
  194. Who signs the tag-out record sheet if a tag out has been requested by a repair activity?
    Ans: A representative of the activity of shop supervisor
  195. Who is designed on the watch bill or in the POD?
    Ans: DDO
  196. What person can make or break the tag-out system?
    Ans: The person attaching the tag
  197. Who has the authority to cause tags to be cleared or issued?
    Ans: Authorizing Officer
  198. What does your signature verifies on the danger or caution tag?
    Ans: That you have secured the items that need to be secured
  199. What person is an important person in the tag-out procedures?
    Ans: The person checking the tag
  200. Who must know what systems are tagged out for periodic maintenance?
    Ans: DDO
  201. What is the process of checking a tag or label called?
    Ans: Second-Checking
  202. What does the signature of the second person tells everyone concerned?
    Ans: That all is okay and the equipment is secured
  203. What person examines the tag or label to make sure it corresponds to the equipment that is supposed to be secured?
    Ans: The person checking the tag
  204. What person actually shuts a valve or secures a switch that takes a piece of equipment off line?
    • Ans: The person attaching the tag
    • Authorizing Officer
  205. Name the two individuals that the second-checker notifies if they find something wrong?
    Ans: The person attaching the tag
  206. What are the two conditions that tags and labels indicate?
    • Ans: Out of order
    • Unable to perform normal functions
  207. What type of tags are tags and labels used as?
    Ans: Warning Tags
  208. What color is the danger tag?
    Ans: Red
  209. Name the two types of labels that are associated with the tag-out system?
    • Ans: Out-of-Commission
    • Out-of-Calibration
  210. What type of tag has a set of instructions printed on it about the operation?
    Ans: Caution Tags
  211. What type of label identifies instruments that give inaccurate measurements because they are out of calibration?
    Ans: Out-of-Calibration
  212. What color is the Out-of-Calibration label?
    Ans: Orange
  213. What color is the caution tag?
    Ans: Yellow
  214. What form is used for the Out-of-Calibration label?
    Ans: NAVSEA 9210/6
  215. What are the two pieces of information that you should mark the Out-of-Calibration with?
    • Ans: Magnitude Sign
    • Units of the required correction
  216. What type of label identifies instruments that give inaccurate measurements because they are defective or isolated from the system?
    Ans: Out-of-Commission
  217. Name the two magnitude signs marked on the Out-of-Calibration label?
    • Ans: Six (6)
    • Four (4)

    • 240. What term can be marked on the Out-of-Calibration label instead of “units of the required correction”?
    • Ans: Overdue
  218. What color is the Out-of-Commission label?
    Ans: Red
  219. What type of label must you use the instrument only with extreme caution?
    Ans: Out-of-Calibration
  220. What is used to control the entire tag-out procedures?
    Ans: Tag-Out Log
  221. What does the number of tag-out logs required depends on?
    Ans: Ship Size
  222. Who specify the number of tag-out logs various ship classes must maintain?
    Ans: Individual Force Commander
  223. Who must exchange information on tag-out actions on ships maintaining more than one tag-out log?
    Ans: Authorizing Officers
  224. What is a record of authorization of each effective tag-out action?
    Ans: Tag-Out Log
  225. Name the three documents that each tag-out log contains?
    • Ans: A copy of the Main Instruction
    • Index/ Audit Record
    • Clearance Danger/Caution Tag-Out Record Sheets
  226. Where is a copy of the Main Instruction kept in the tag-out log?
    Ans: Front of the tag-out log
  227. What document of the tag-out log provides a sequential list of all tag outs?
    Ans: Index/ Audit Record
  228. Who specify what areas of the ship must maintain tag-out logs?
    Ans: Individual Force Commander
  229. What document of the tag-out log is kept in the log until received and removed?
    Ans: Clearance Danger/Caution Tag-Out Record Sheets
  230. Who removes the index/ audit record or clearance danger/caution tag-out record sheets from the tag-out log?
    Ans: Cognizant Department
  231. What document of the tag-out log is used in audits of the log?
    Ans: Index/ Audit Record
  232. How many danger/caution tag-out record sheets are used to log on common systems?
    Ans: 1
  233. Personal protective devices do nothing to reduce or eliminate hazards? (True or False)
    Ans: True
  234. What document of the tag-out log ensures serial numbers are sequentially issued?
    Ans: Index/ Audit Record
  235. What does personal protective devices merely establishes?
    Ans: Last line of defense
  236. What are the four key elements in the use of personal protective equipment?
    • Ans: Proper Equipment Selection
    • Maintenance
    • Personal Training
    • Mandatory Enforcement of Equipment
  237. What document of the tag-out log provides a ready reference of existing tag outs?
    Ans: Index/ Audit Record
  238. Name the six types of protective equipment that are available to personnel?
    • Ans: Eye Protection
    • Respiratory Protection
    • Hearing Protection
    • Foot Protection
    • Head Protection
    • Electrical Protection
  239. Name the three articles that eye protection include?
    • Ans: Personal Eyeglasses
    • Common-Use Goggles
    • Common-Use Fascesheilds
  240. Name the two articles that head protection include?
    • Ans: Helmets
    • Hat that protect the head
  241. What article does respiratory protection includes?
    Ans: Respirators
  242. Name the two articles that hearing protection include?
    • Ans: Circumaural Protection
    • Earplugs
  243. Name the two articles that foot protection include?
    • Ans: Steel-Toed Boots
    • Shoes
  244. Name the five articles that electrical protection devices include?
    • Ans: Rubber Gloves
    • Rubber Mats
    • Rubber Hoods
    • Rubber Sleeves
    • Rubber Blankets
  245. Who should you report all safety hazards to?
    Ans: Immediate Supervisor
  246. What instruction contains the information on Navy safety?
    Ans: OPNAVINST 5100.19, Navy Safety Precautions for Force Afloat
  247. What are the three hazards associated with jet aircraft on flight decks?
    • Ans: Being blown overboard
    • Being burned by jet exhaust
    • Being sucked into jet intakes
  248. Why shouldn’t you paint scaffolding?
    Ans: Paint conceals defects
  249. What are the three pieces of gear that you can receive a shock from when working aloft?
    • Ans: Ladders
    • Guy Wires
    • Metal Fittings
  250. What are the three power sources of tools?
    • Ans: Pneumatic
    • Hydraulic
    • Electrical
  251. Why shouldn’t you use liquid soap or scented disinfectants to clean up spilled sewage?
    Ans: It may temporarily disguise inadequate clean-up procedures
  252. Why shouldn’t you smoke around sewage-handling equipment?
    Ans: Gases give off by sewage are explosive
  253. What instruction standardizes tag-out procedures aboard ship?
    Ans: OPNAVINST 3120.32
Card Set:
BMR-Ch 19 Safety and Hazardous Materials
2011-07-19 20:19:35
NAVY advancement

Basic Military Requirements Safety and Hazardous Materials CHAPTER 19
Show Answers: