CompTIA A+ Practice.1

Card Set Information

Author:
fairlady
ID:
71723
Filename:
CompTIA A+ Practice.1
Updated:
2011-03-28 18:39:08
Tags:
CompTIA Practice
Folders:

Description:
CompTIA A+ Practice: Cram Sheet & Hardware multi-choice questions
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user fairlady on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. Hardware - Motherboards
    Motherboards connect everything together. Typical form factors include ATX (most common), BTX, microATX, and NLX. The chipset includes a northbridge that connects the CPU, RAM, and x16 PCIe devices, and southbridge that connects secondary systems such as USB, SATA, IDE, and sound. Types of expansion buses include PCI, AGP, PCI Express (PCIe), AMR, CNR, and PC Card (PCMCIA).
  2. Hardware - CPU
    The central processing unit (CPU) or processor takes care of all calculations. Common CPUs such as the Core 2 can have multiple cores and usually connect to LGA775 sockets.
  3. Hardware - RAM
    Random Access Memory (RAM) types includes SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, RDRAM, and SODIMMs.
  4. Hardware - ATX Power Supplies
    ATX Power Supplies connect to the motherboard by way of a P1 20-pin or 24-pin cable. Switchable between 115 and 230 VAC.
  5. Hardware - Hard disk drives
    • Hard disk drives are nonvolatile devices that store data, generally 3.5". Types of hard disks include
    • PATA: Parallel ATA drives range between 33 MHz and 133 MHz (Ultra ATA/33 through /133), use a 4-pin Molex power connector, 40-pin IDE ribbon cable for data, and can be jumpered as single, master, slave, or cable select.
    • SATA: Serial ATA drives come in 150, 300, and 600MB/s versions, use a 15-pin power connector, and 7-pin data connector.
    • SCSI: Small Computer System Interface drives range in transfer rates from 160MB/s to 640MB/s, and use 68-pin, 80-pin, or serial connectors.
  6. Hardware - RAID
    RAID stands for Redundant Array of Inexpensive Disks. RAID 0 is striping, RAID 1 is mirroring, and RAID 5 is striping with parity. RAID 0 is not fault tolerant.
  7. Hardware - Optical disc drives
    • Optical disc drives use removable media to store and retrieve data, typically 5.25". Types of optical discs include
    • CD-ROM: Data CDs can typically hold 700MBs, can read and write at up to 52x (7.8MB/s), and rewrite at up to 32x (4.8MB/s).
    • DVD-ROM: DVDs have a capacity ranging from 4.7GB (DVD-5) to 17GB (DVD-18 dual-sided and dual-layered). Recording technologies include DVD+R, DVD-R, DVD+RW, and DVD-RW.
    • Blue-Ray: Blue-Rays are used for HD and games, have a capacity of 50GB, and a write speed of between 1x and 8x (36Mbps-288 Mbps). Blue-Ray drives connect via SATA only.
  8. Hardware - Floppy drives
    Floppy drives use 1.44MB 3.5" disks and connect to the motherboard via 34-pin data cable and 4-pin mini power connector. A LED that won't shut off indicates an upside-down data cable.
  9. Hardware - Solid-state media
    Solid-state media includes USB flash drives, CompactFlash, and Secure Digital (SD) cards.
  10. Hardware - Laptops
    Laptops are smaller versions of desktop PCs. They have replaceable items such as keyboards, SODIMM RAM, displays, inverters, optical discs, and 2.5" hard drives. Laptops use PC Card, CardBus, and ExpressCard technologies. They have an Fn key for implementing secondary key functions.
  11. Hardware - Video cards
    Video cards connect to motherboards by way of x16 PCIe (black), AGP (brown), or PCI (white) expansion slots. Video connector types include DVI, VGA, HDMI, S-Video, and Component Video/RGB. Common color depths include 16-bit, 24-bit, and 32-bit. Common resolutions include XGA (1024x768), WXGA (1280x720), SXGA+ (1280x1024), UXGA (1600x1200), WSXGA+ (1680x1050), and WUXGA (1920x1200).
  12. Hardware - Sound cards
    Sound cards connect as x1 PCIe or PCI cards, and normally have PC 99 color-coded 1/8" mini-jacks for I/O and speakers, and optical I/Os known as S/PDIF.
  13. Hardware - USB
    USB (Universal Serial Bus) can have up to 127 devices, USB 1.1 (full speed) runs at 12Mbps with a max, cable length of 3 meters; USB 2.0 (high-speed) runs at 480Mbps, max cable length of 5 meters. Computers usually have Type A connectors built in.
  14. Hardware - IEEE 1394
    IEEE 1394a (FireWire 400) runs at 400Mbps. FireWire 800 runs at 800Mbps. IEEE 1394b incorporates FireWire 800 and also specifies 1600Mbps and 3200Mbps. IEEE 1394 chains can have up to 63 devices.
  15. Hardware - Printers
    Printers include laser, inkjet, thermal, and impact (dot-matrix). The six steps in the laser printing process are 1. Cleaning, 2. Conditioning (charging), 3. Writing (exposing), 4. Developing, 5. Transferring, and 6. Fusing.
  16. Software - Windows Vista
    Windows Vista min. requirements: CPU=800MHz, RAM=512MB, and Free disk space=15GB. New features in Vista include GUI called Aero, extended partitions, and UAC (User Account Control) that requires administrator credentials from users to accomplish certain tasks.
  17. Software - Windows XP
    Windows XP min. requirements: CPU=233MHz, RAM=64MB, Free disk space=1.5GB.
  18. Software - Setuperr.log
    Setuperr.log contains setup errors during an installation of windows.
  19. Software - GUI
    Graphical User Interface (GUI) includes the desktop, icons, taskbar, Start menu, Quick Launch, System Tray, application windows and dialog boxes, and the Sidebar and gadgets (Vista only).
  20. Software - Command Prompt
    Command Prompt is the command-line utility in Windows. To run in elevated mode: Click Start -> All Programs -> Accessories; then right-click Command Prompt and select Run as administrator.
  21. Software - Snap-ins
    Snap-ins are console windows that can be added to a Microsoft Management Console (MMC).
  22. Software - Common system tools
    Common system tools include Device Management, System Information tool, Task Manager, Msconfig.
  23. Software - User data
    User data can be migrated using Windows Easy Transfer (Vista only), User State Migration Tool (USMT), and Files and Settings Transfer Wizard (XP).
  24. Software - The Registry
    The Registry is a database that stores the settings for Windows. It can be accessed by opening the Run prompt and typing regedit.exe. Hives store settings; a commonly modified hive is HKEY_LOCAL_MACHINE.
  25. Software - Remote Desktop software (Vista/XP)
    Remote Desktop software (Vista/XP) enables a user to see, and control, the GUI of a remote computer.
  26. Software - %systemroot%
    The %systemroot% in Vista/XP is C:\\Windows, and in 2000 is C:\\Winnt.
  27. Software - Vista boot files
    Vista boot files include Bootmgr, BCD, XP boot files include NTLDR, Boot.ini, and NTdetect.com.
  28. Software - Directories
    Directories can be added with the MD command, removed with the RD command, and navigated to with the CD command.
  29. Software - File checking command-line tools
    File checking command-line tools that can be used in Windows include Chkdsk and SFC (System File Checker).
  30. Software - Partitions
    A hard disk can have four partitions: up to four primary partitions, but only one extended partition. Logical drives are sections of an extended partition. The Active partition is the one that is booted from; it usually contains the OS.
  31. Software - SP
    A service pack (SP) is a group of updates, bug fixes, updated drivers, and security fixes installed from one downloadable package or from one disc. The latest SPs include Vista SP2, XP SP3, and 2000 SP4.
  32. Software - Windows Update
    Windows Update can be accessed from Start -> All Programs -> Windows Update.
  33. Software - Disk Cleanup and Disk Defragmenter
    A hard disk can be maintained with tools such as Disk Cleanup and Disk Defragmenter (defrag.exe).
  34. Software - Backups
    Backups can be accomplished in Vista with the Backup and Status Configuration tool and in XP with NTBackup.
  35. Software - System Restore
    System Restore can fix issues caused by defective hardware or software by reverting back to an earlier time.
  36. Software - Advanced Boot Options
    F8 brings up the Advanced Boot Options menu that includes options such as Safe Mode, Enable low-resolution video, and Last Known Good Configuration. Safe Mode boots the system with minimal drivers.
  37. Software - WinRE
    Windows Vista's Windows Recovery Environment (WinRE) includes System Recovery Options such as Startup Repair, System Restore, and Command Prompt.
  38. Software - Recovery Console
    Windows XP uses the Recovery Console as its repair environment.
  39. Software - The Event Viewer
    The Event Viewer warns about possible issues and displays errors as they occur within three main log files: System, Application, and Security. Security displays information if auditing has been turned on.
  40. Software - A stop error
    A stop error (also known as a Blue Screen of Death or BSOD) completely halts the operating system and displays a blue screen with various text and code.
  41. Networking - IP addresses
    IP addresses are 32-bit dotted-decimal numbers, for example, 192.168.1.1 and can be statically (manually) inputed or dynamically assigned (DHCP). IP Classes include

    Class A range: 1-126, subnet mask: 255.0.0.0. Private: 10.x.x.x

    Class B range: 128-191, subnet mask: 255.255.0.0. Private: 172.16.0.0-172.31.255.255

    Class C range: 192-223, subnet mask: 255.255.255.0. Private: 192.168.x.x
  42. Networking - Common network speeds
    Common network speeds are 1000Mbps and 100Mbps.
  43. Networking - Common protocols
    • Common protocols include
    • FTP (File Transfer Protocol). Port 21
    • SSH (Secure Shell). Port 22
    • Telnet. Port 23
    • SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Port 25.
    • HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Port 80
    • POP3 (Post Office Protocol). Port 110
    • HTTPS (HTTP Secure). Port 443
  44. Networking - Common cabling protocols
    • Common cabling protocols include
    • Category 3: 10Mbps
    • Category 5: 100Mbps
    • Category 5e: Rated for 100Mbps and gigabit networks
    • Category 6: Rated for 100Mbps and gigabit networks
  45. Networking - Common command-line tools
    • Common command-line tools include
    • ipconfig: Displays current TCP/IP network configuration values; ipconfig/all shows additonal information
    • ping: Tests whether another host is available over the network (example: ping 192.168.1.1)
    • tracert: Sends packets to test destinations beyond the local computer's network
    • netstat: Shows the network statistics for the local computer
    • nslookup: Used to query DNS servers to find out DNS details including the IP address of hosts
    • net: Used to map network drives, view computers, and start and stop services
  46. Networking - Wireless Ethernet versions
    • Wireless Ethernet versions, including the name, data transfer rate, frequency, and modulation used
    • 802.11a, 54Mbps, 5 GHz, OFDM
    • 802.11b, 11Mbps, 2.4 GHz, DSSS
    • 802.11g, 54Mbps, 2.4 GHz, OFDM
    • 802.11n, 600Mbps (300 typical), 5 and 2.4 GHz, OFDM
  47. Networking - Bluetooth
    Bluetooth is a short range technology aimed at simplifying communications and synchronization among network devices. Bluetooth is divided into three classes. Class I has a maximum transmission range of 100 meters. Class II (the most common) has a range of 10 meters, and Class III is short range and hardly used at 1 meter. Bluetooth Version 1 has a maximum data transfer rate of 721Kbps, and version 2 is 2.1Mbps.
  48. Networking - Wireless encryption protocols
    • Wireless encryption protocols include
    • WEP (Wired Equivalent Privacy), 64-bit key size (typical)
    • WPA (Wi-Fi Protected Access), 256-bit
    • TKIP (Temporal Key Integrity Protocol), 128-bit
    • AES (Advanced Encryption Standard), 128-bit, 192-bit, and 256-bit
  49. Networking - Port forwarding
    Port forwarding forwards an external network port to an internal IP address and port
  50. Networking - Port triggering
    Port triggering enables you to specify outgoing ports that your computer uses for special applications; their corresponding inbound ports open automatically when the sessions are established.
  51. Security - Data security
    • Data security is the act of protecting data from threats and possible corruption. Threats include
    • Malicious software: Known as malware, this includes computer viruses, worms, Trojan Horses, spyware, rootkits, and adware.
    • Unauthorized access: Access to computer resources and data without consent of the owner.
    • System failure: Computer crashes or individual application failure.
    • Social engineering: The act of manipulating users into revealing confidential information or performing other actions detrimental to the user.
  52. Security - Data security technologies
    • Data security technologies that can protect against, or help recover from, the preceding threats include
    • Authentication: This is the verification of a person's identity, and it helps protect against unauthorized access. It is a preventative measure that can be broken down into three categories: 1. Something the user knows, for example a password or PIN. 2. Something the user has, for example, a smart card or other security token, and 3. Something the user is, for example, the biometric reading of a fingerprint or retina scan.
    • Antimalware software: Protects a computer from the various forms of malware, and if necessary, detects and removes them.
    • Data backups: Backups enable you to recover data after an attack or other compromise, or system failure.
    • Encryption: The act of changing information using an algorithm known as a cipher to make it unreadable to anyone except users who possess the proper "key" to the data.
    • Data removal: Three common options: 1. Clearing. This is the removal of data with a certain amount of assurance that it cannot be reconstructed. 2. Purging. Also known as sanitizing; this is once again the removal of data, but this time, it's done in such a way so that it cannot be reconstructed by any known technique. 3. Destruction. This is when the storage media is physically destroyed through pulverizing, incineration, and such.
    • User awareness: Employee training and education, easily accessible and understandable policies, security-awareness emails, and online security resources.
  53. Security - BIOS security
    BIOS security includes supervisor and user passwords, drivelock passwords, disabling removable media, and setting the boot device priority to hard drive first.
  54. Security - Malicious software
    • Malicious software, or malware, is software that is designed to infiltrate a computer system and possibly damage it without the user's knowledge or consent. Types include
    • Virus: A virus is code that runs on a computer without the user's knowledge; it infects the computer when the code is accessed and executed. Types include Boot Sector, Macro, Program, Polymorphic, Stealth, and Multipartite.
    • Worms: Worms are much like viruses except that they self-replicate whereas a virus does not.
    • Trojan Horses: Appear to perform desired functions but are actually performing malicious functions behind the scenes.
    • Spyware: Type of malicious software that is either downloaded unwittingly from a website or is installed along with some other third-party software.
  55. Security - Permission Inheritance
    Permission Inheritance: If you create a folder, the default action it takes is to inherit permissions from the parent folder.
  56. Security - Encryption
    • Types of encryption include
    • Symmetric key: Uses a common shared key between the sender and the receiver. Examples of symmetric key technology include Encrypting File System (EFS), BitLocker, WEP, WPA, Kerberos, AES, 3DES, and Rivest Cipher.
    • Asymmetric key: Uses two keys, one is public, the other private. Examples of asymmetric key technology include RSA and ECC.
    • Encrypting File System (EFS): Encrypts one or more files or folders directly within the Properties page.
    • BitLocker: Encrypts an entire disk, available only on Vista Ultimate and Vista Enterprise.
  57. CompTIA Six-Step Troubleshooting Process
    • Following is the newly revised CompTIA six-step troubleshooting process:
    • 1. Identify the problem.
    • 2. Establish a theory of probable cause. (Question the obvious.)
    • 3. Test the theory to determine the cause.
    • 4. Establish a plan of action to resolve the problem and implement the solution.
    • 5. Verify full system functionality and and if applicable implement preventative measures.
    • 6. Document findings, actions, and outcomes.
  58. Which of the following are considered legacy devices?
    A. FDD
    B. HDD
    C. CD/DVD drive
    D. Blue-Ray drive
    Answer: A. You would have to look for an older system to find a floppy disk drive in a computer. Answers B and C are incorrect because most computers today have HDD and CD/DVD drives, and answer D is incorrect because Blue-Ray is a newer form of an optical drive.
  59. How much disk space does a standard DS/HD 3 1/2" floppy disk hold?
    A. 1.2 MB
    B. 1.44 MB
    C. 2.5 MB
    D. 5.0 MB
    Answer: B. DS/HD 3 1/2" disk can hold 1.44 MB of formatted data. DS is short for double-sided and HD is short for high density. Therefore, answers, A,C, and D are incorrect.
  60. Which of the following are drives that are hot swappable? (Choose two answers.)
    A. USB hard drive
    B. IDE hard drive
    C. Internal tape drive
    D. USB CD-RW drive
    Answer: A and D. Answers A and D are correct because USB devices are considered to be hot swappable devices. Answers B and C are not typically hot swappable.
  61. Which has the greatest storage capacity?
    A. CD
    B. CD-RW
    C. DVD
    D. Blu-Ray
    Answer: D. Answer D is correct because a Blu-Ray disk disk can hold 25 GB on a single-layer disk and 50 GB on a double-layer disk. Answers A, B, and C are incorrect because a CD including CD-RW can store anywhere from 640 to 800 MB, and a DVD can store up to 8.5 GB.
  62. How much disk space can you store on a CD-RW disk?
    A. Usually between 650 and 700 MB
    B. 4.7 GB
    C. 8.5 GB
    D. 17.1 GB
    E. 25 GB
    Answer: A. Answer A is correct because a CD-RW disk will usually store between 650 MB and 700 MB depending on the disk and disk burning CD drive. Answers B, C, and D are incorrect because they describe the storage space for a DVD based on single-sided versus double-sided and single-layer versus double-layer. E is incorrect because 25 GB is the size for a Blu-Ray disk.
  63. Which of the following does not have any mechanical moving parts? (Choose all that apply.)
    A. USB thumb drive
    B. SD card
    C. CD-RW drive
    D. Hard drive
    Answer: A and B. Answers A and B are correct because the USB thumb drive and SD card are solid state electronic devices. Therefore, they do not have any mechanical moving parts. CD-RW drives (answer C) and hard drives (answer D) have mechanical parts, which make them high failure items compared to components that do not have mechanical parts.
  64. Which of the following is not true when discussing the advantages of a solid state over a magnetic drive?
    A. Faster start-up
    B. Faster random access for reading
    C. Quieter
    D. Lower power
    E. Unlimited read and writes
    Answer: E. Answer E is correct because solid state drives have a limited amount of writes for a disk area. Answers A, B, C, and D are incorrect because solid state devices typically have a faster start-up because there is no spin-up. They have a fast random access for reading because they are no read-write heads. They are also quieter and consume less power because they are no movable mechanical parts.
  65. Which of the following is the smallest in physical size?
    A. USB thumb drive
    B. SD card
    C. CD-RW drive
    D. Hard drive
    Answer: B. Answer B is correct because SD cards (short for Secure Digital) is smaller than a USB thumb drive, which is smaller than a CD-RW drive and hard drive. Therefore, the other answers are incorrect.
  66. Which of the following devices would you use primarily to back up data and which must be read sequentially to access the data?
    A. Floppy disk drive
    B. Tape drive
    C. Hard drive
    D. Rewritable DVD drive
    Answer: B. Answer B is correct because a tape drive uses magnetic tapes to store data in a sequential fashion. Answers A, C, and D are incorrect because floppy disk drives, hard drives, and rewritable DVD drives use random access, which means they can jump to the spot where the data is to start reading or writing without having to read the data or after the desired data.
  67. How much data does a Standard SD memory card store?
    A. Up to 4 GB
    B. Up to 32 GB
    C. Up to 2 TB
    D. Up to 18 GB
    Answer: A. A standard Secure Digital (SD) memory card can store anywhere from 4 MB to 4 GB. Therefore, answers B, C, and D are incorrect. An SDHC memory card can store from 4 GB to 32 GB while an SDXC can store from 32 GB to 2 TB.
  68. Where can you find a Standard SD memory card?
    A. A USB thumb drive
    B. A cellular/smart phone
    C. A digital camera
    D. A PDA
    E. All of the options provided are correct
    Answer: E. Answer E is correct because standard SD memory cards are widely used in digital cameras (answer C), handheld computers, PDAs (answer D), media players, mobile phone (answer B), GPS receivers, and video game consoles. They can also be inserted into a USB thumb device (answer A) which can be moved between various devices and your PC.
  69. Which of the following are not valid formats for the SD memory card?
    A. Mini SD card
    B. Micro SD card
    C. Standard SD card
    D. Compact SD card
    Answer: D. The common format for SD memory cards is the standard SD card, Mini SD card, and Micro SD card. There is no such thing as a compact SD card. Therefore answer D is correct and the other answers are incorrect.
  70. What do you call the technology that allows you to connect and disconnect a device to a computer while the computer is running?
    A. Hot-swappable
    B. Power-charged
    C. Plug and play
    D. Compact
    Answer: A. Answer A is correct because hot swappable means that a device can be connected and disconnected while the computer is running. Answer B is incorrect because there is no such thing as power-charged technology. Answer C is incorrect because plug-and-play devices are devices that can be connected without needing to be configured. Answer D is incorrect because compact technology does not refer to power or hot-swappable technology.
  71. Which motherboard is designed to replace the ATX motherboard?
    A. LPX
    B. NLX
    C. BTX
    D. CTX
    Answer: C. Answer C is correct because the BTX motherboard is designed to take over the aging ATX specification. Answers A and B are incorrect because LPX and NLX are older designs used in slimline computers. Answer D is incorrect because the CTX is a form factor that does not exist.
  72. Which motherboard form factor is the most commonly used form factor in today's computers?
    A. ATX
    B. BTX
    C. NLX
    D. PCI
    Answer: A. Answer A is correct because the ATX is an aging motherboard form factor that is still commonly used today. Answer B is incorrect because the BTX was designed to replace the ATX design but still has not quite caught on. Answer C is incorrect because the NLX is an older design used in slimline computers. Answer D is incorrect because PCA is not a motherboard form factor. The BTX motherboard establishes a straighter path of airflow with few obstacles.

  73. What type of motherboard form factor is shown?
    A. LPX
    B. NLX
    C. BTX
    D. ATX
    Answer: D. Answer D is correct because the figure shows an ATX motherboard. The ATX motherboard has the processor and memory slots at right angles to the expansion cards, which puts the processor and memory in line with the fan output of the power supply, allowing the processor to run cooler. The ATX motherboard has a 20-pin power connector that accepts a single power connector.


  74. ATX Motherboard


  75. What port is shown?
    A. Game port
    B. VGA port
    C. PS/2 port
    D. Serial port
    E. Parallel port
    Answer: D. Answer D is correct because a serial port is a two-row 9-pin male connector. Answer B is incorrect because the VGA port is a three-row 15-pin female connector. Answer C is incorrect because a PS/2 is a four-pin connector. Answer E is incorrect because the parallel port is a two-row 25-pin female connector.


  76. What port is shown?
    A. Game port
    B. VGA port
    C. PS/2 port
    D. Serial port
    E. Parallel port
    Answer: B. Answer B is correct because the VGA port is a three-row 15-pin female connector. Answer A is incorrect because a game port is a two-row 9-pin female connector. Answer C is incorrect because a PS/2 is four-pin connector. Answer E is incorrect because the parallel port is a two-row 25-pin female connector.


  77. What port is shown?
    A. Game port
    B. VGA port
    C. DVI port
    D. Serial port
    E. Parallel port
    Answer: C. Answer C is correct because a DVI port used in video systems is shown in the figure. Answer A is incorrect because a game port is a two-row 9-pin female connector. Answer B is incorrect because the VGA port is a three-row 15-pin female connector. Answer D is incorrect because a serial port is a two-row 9-pin male connector. Answer E is incorrect because the parallel port is a two-row 25-pin female connector.


  78. What port is shown?
    A. USB port
    B. VGA port
    C. DVI port
    D. Serial port
    E. Firewire port
    Answer: A. Answer A is correct because the figure shows a USB port. Therefore, answer B, C, D, and E are incorrect.


  79. What port is shown?
    A. USB port
    B. VGA port
    C. DVI port
    D. PS/2 port
    E. Firewire port
    Answer: D. Answer D is correct becasue the figure shows a PS/2 port used for keyboards and mice. Therefore, answers A, B, C, and E are incorrect.


  80. What port is shown?
    A. Game port
    B. VGA port
    C. PS/2 port
    D. Serial port
    E. Parallel port
    Answer: A. Answer A is correct because a game port is a two-row 15-pin female connector. Answer B is incorrect because the VGA port is a three-row 15-pin female connector. Answer C is incorrect because a PS/2 is a four-pin connector. Answer D is incorrect because a serial port is a two-ro 9-pin male connector. Answer E is incorrect becasue the parallel port is a two-row 25-pin female connector.


  81. What port is shown?
    A. RJ-45
    B. VGA port
    C. PS/2 port
    D. Serial port
    E. Parallel port
    Answer: A. Answer A is correct because an RJ-45 connector resembles a phone connector but is a little bit larger because it has eight connectors instead of four. A game port is a two-row 15-pin female connector. Answer B is incorrect because the VGA port is a three-row 15-pin female connector. Answer C is incorrect because a PS/2 is a four-pin connect. Answer D is incorrect because a serial port is a two-row 9-pin male connector. Answer E is incorrect because the parallel port is a two-port 25-pin female connector.
  82. You are looking at the various ports in the back of your computer. What color would the keyboard port be?
    A. Purple
    B. Green
    C. Pink
    D. Blue
    Answer: A. Answer A is correct because the keyboard port is purple. Answers B, C, and D are incorrect because green is used for the PS/2 mouse, pink is used for the parallel port, and blue is used for the VGA port.
  83. You are looking at the ports on your new sound card. Which color is used to connect speakers or headphones?
    A. Pink
    B. Light blue
    C. Lime green
    D. Gold
    Answer: C. Lime green identifies analog line level audio output used for front speakers or headphones. Answer A is incorrect because pink identifies analog microphone audio input. Answer B is incorrect because light blue identifies analog line level audio input. Answer D is incorrect because gold identifies a game port or MIDI port.
  84. Which type of memory slots are found in laptop computers?
    A. RIMM
    B. DIMM
    C. SODIMM
    D. SIMM
    Answer: C. Answer C is correct because Small-Outline DIMMS (SODIMM) are used in laptops while RIMMS, DIMMs, and SIMMs are used in desktop computers.
  85. Which type of memory slots are the most common type of slot found in desktop computers?
    A. RIMM
    B. DIMM
    C. SODIMM
    D. SIMM
    Answer: B. Answer B is correct because Dual In-line Memory Modules (DIMMs) are the most common form of memory. RIMMs and SIMMs are obsolete forms of memory and SODIMMs are usually found in laptops.
  86. Which of the following has 184 pins and is 16 bits wide? (Choose the best answer.)
    A. SIMMs
    B. DIMMs
    C. RIMMs
    D. SODIMMs
    Answer: C. A RIMM, short for Rambus Inline Memory Module, has 184-pins and 26-bit-wide bus. DIMMs (Answer B) come with 168 pins, 184 pins, or 240 pins. SODIMMs (Answer D) have 72, 100, 144, 200, or 204 pins. DIMMs have a 64-bit data path. The 72- and 100-pin SODIMM packages support 32-bit data transfer, while the 144-, 200-, and 204-pin SODIMM packages support 64-bit data transfer.
  87. Which two of the following describes the number of pins normally associated with Dual Inline Memory Modules (DIMMs)? (Select two answers.)
    A. 30
    B. 72
    C. 144
    D. 168
    E. 184
    Answer: D and E. DIMMs, short for Dual In-line Memory Module come with 168 pins or 184 pins. A RIMM, short for Rambus Inline Memory Module, has 184-pins and 16-bit-wide bus. SODIMMs have 72, 100, 144, 200, or 204 pins.
  88. Which of the following is 64 bits wide? (Select all that apply.)
    A. 72-pin SIMM
    B. 168-pin DIMM
    C. 184-pin DIMM
    D. 184-pin RIMM
    Answer: B and C. DIMMs have a 64-bit-wide data paths. SIMMs and RIMMs have 32-bit-wide data paths.
  89. Which type of expansion slot is specifically made for video adapters?
    A. PCI
    B. AGP
    C. AMR
    D. CNR
    Answer: B. AGP is short for Accelerated Graphics Port. It was created when teh PCI could not be pushed any further. Instead of a shared bandwidth, the AGP is a dedicated bus that runs at a faster speed. Answers C and D are incorrect because AMR (short for Audio/Modern Riser) is made for sound cards and moderns while a CNR (Communications and Networking Riser) is made for audio, networking, and modern cards.
  90. What type of slots will you find in a laptop?
    A. PCI
    B. AGP
    C. PCMCIA
    D. CNR
    Answer: C. Answer C is correct because the PCMCIA is short for Personel Computer Memory Card International Association. PCMCIA cards (also known as PC Cards) are used to store data or to expand the capabilities of a laptop computer or notebook computer. Answers A, B, and D are incorrect because PCI, AGP, and CNR are primarily found on desktop computers.
  91. Which of the following components on the motherboard usually houses the IDE connectors?
    A. PCI bus
    B. North Bridge
    C. PCMCIA bus
    D. South Bridge
    Answer: D. The South Bridge is generally used for slower devices such as USB ports, IDE drives, and ISA slots. The North Bridge (Answer B) is for faster components on the motherboard such as graphics and memory. PCI Bus (Answer A) and PCMCIA (Answer C) are incorrect because the PCI bus and PCMCIA bus are used to expand your system.
  92. What is the clock speed for a PCI slot?
    A. 33 MHz
    B. 66 MHz
    C. 133 MHz
    D. 533 MHz
    Answer: A. PCI slot are 32-bit and 64-bit slots that operate at 33.33 MHz clock speed. On a 32-bit bus, they transfer up to 133 Mbps. Therefore, the other answers are incorrect.
  93. What is the clock speed of the AGPx8 expansion slot?
    A. 66 MHz
    B. 133 MHz
    C. 266 MHz
    D. 533 MHz
    Answer: D. The AGPx8 has a clock speed of 533 MHz and has a transfer rate of approximately 2.1GBps. Therefore, the other answers are incorrect.
  94. Which is the fastest interface?
    A. PCI
    B. PCIe
    C. AGP
    D. PCMCIA
    Answer: B. The PCIe, short for PCI Express, is designed to replace the older PCI, PCI-X, and AGP standards. V1.x runs at 250 Mbps per lane while v3.0 runs at 1 GBps per lane. An eight-lane PCIe slot will transfer at a rate faster than the fastest version of AGP (Answer C), which only runs at 66 MHz and has a bandwidth of 266 Mbps for a 64-bit slot. PCI (Answer A) runs at 33 MHz and transfers 133 Mbps for a 32-bit slot and 266 Mbps for a 64-bit slot. The slowest of these is the PCMCIA interface.
  95. Which hard drive interfaces use gray ribbon cables?
    A. Parallel ATA
    B. Serial ATA
    C. PCMCIA
    D. CNR
    Answer: A. Answer A is correct because parallel ATA uses 40-in gray ribbon cables. Answer B is incorrect because the serial ATA uses 7-pin cables. Answer C is incorrect because the PCMCIA is an expansion standard for laptop computers. Answer D is incorrect because CNR is used for audio, modems, and network interfaces.
  96. Which is the newest type of printer interface?
    A. Serial
    B. DVI
    C. USB
    D. Parallel
    Answer: C. The serial, parallel, and USB interfaces can all be used for printers, but the USB interface is the newest interface. Answer B is incorrect because DVI is a video interface.
  97. Which offers the fastest interface for hard drives?
    A. IDE
    B. EIDE
    C. SATA
    D. USB
    Answer: C. While serial ATA (SATA) use only four wires to transmit data, it transmits them at a far faster speed. Serial ATA transmits up to 6.0 GBps while IDE/EIDE can transmit up to 133 Mbps. Answer D is incorrect because USB 2.0 can transmit up to 480 Mbps, which is equal to 60 Mbps.
  98. How many devices can an ATX Pentium system board support if it employs EIDE technology with ATA-2 enhancements?
    A. 2
    B. 4
    C. 7
    D. 8
    Answer: B. In systems that support parallel ATA, you can connect up to four IDE devices, two on each of the two cables. Therefore, the other answers are incorrect.
  99. What do you call the SATA drive connected through an external interface?
    A. PATA
    B. eSATA
    C. IEEE 1394
    D. USATA
    Answer: B. eSATA provides a variant of Serial ATA (SATA) meant for external connectivity. PATA (Answer A), short for parallel ATA, is the first ATA standard. The IEEE 1394 (Answer C), sometimes referred to as Firewire, is an external interface usually used for digital audio, digital video, and other similar applications. Answer D is incorrect because there is no USATA interface.
  100. What is the maximum cable length for eSATA?
    A. 1 m
    B. 2 m
    C. 4 m
    D. 8 m
    Answer: A. The maximum cable length for eSATA, short for External SATA, is 1 M. Therefore, the other answers are incorrect.
  101. What is the transfer speed for the initial release of eSATA?
    A. 100 Mbps
    B. 200 Mbps
    C. 300 Mbps
    D. 400 Mbps
    Answer: C. The transfer speed for the initial release of eSATA is 300 Mbps. Therefore, the other answers are incorrect.
  102. Which of the following forms of RAID is used for disk mirroring?
    A. RAID-0
    B. RAID-1
    C. RAID-5
    D. RAID-10
    Answer: B. RAID is short for Redundant Array of Inexpensive Disks. RAID-1 is used for disk mirroring in which two disks are copies of each other. If one disk fails, you will keep on working. In RAID-0, multiple disks act together as one for faster performance. Unfortunately, RAID-0 is not true RAID because if one disk fails, the entire set fails. Answer C is incorrect because RAID-5 uses a set of disks that act as one. Different from RAID-0, RAID-5 uses part of the disks to hold parity information. If one disk fails, you can keep working and rebuild the failed disk when it is replaced. RAID-10 combines both striping and mirroring.
  103. Which component is considered the brains of the computer that performs mathematical calculations and performs comparisons?
    A. Processor
    B. RAM
    C. Chipset
    D. ROM
    Answer: A. Processors are considered the brain of the computer. RAM (Answer B) is considered the short-term memory for the computer. The chipset (Answer C) is the electronic devices that conrol the other devices with your PC. The ROM (Answer D), short for Read-Only Memory, can be used to store the most basic commands for the computer. You can think of the ROM as the instincts of the computer.
  104. What is used to keep the internal clock running while the computer is not turned on or has no power?
    A. Switching power supply
    B. Processor
    C. PCMCIA
    D. CMOS battery
    Answer: D. The CMOS battery will keep the clock running even when the computer is not running. The switching power supply (Answer A) is the component that converts AC into clean DC power. The processor (Answer B) is the brains of the computer that requires the computer to be running to operate. PCMCIA (Answer C) is a technology used to expand laptop and notebook computers.
  105. What do you call the process that makes sure everything is running fine and finds a boot device when the computer is first turned?
    A. CMOS
    B. Firmware
    C. POST
    D. ROM
    Answer: C. POST is short for Power-on Self Test. It resides in the firmware. When the computer is first turned on, the computer must do basic diagnostics to make sure everything is running fine. It then looks for a boot device to boot or load an operating system. Answer A is incorrect because CMOS is a type of chip that is typically used to store computer configurations. This information is usually managed through the BIOS setup program. The firmware (Answer B) is the instincts or basic instructions that the computer follows. ROM (Answer D), short for Read-Only Memory, is a type of memory that remembers its content even when the computer is turned off.
  106. What device is used to convert AC into clean DC power to be used by the PC?
    A. Power supply
    B. Power inductor
    C. Power resistor
    D. Power conversion kit
    Answer: A. The power supply is used to convert AC into clearn DC power. While there are no such things as power inductors and power resistors, inductors and resistors are electronic components used in most electronic devices, including power supplies. Answer D is incorrect because the power conversion kit is not an official PC component but would be used to convert electricity from one format to another.
  107. In which of the following is the output from a power supply rated?
    A. Voltage
    B. Watts
    C. Hertz
    D. Ohms
    Answer: B. Power supply is measured in watts, which determines how much power can be supplied at one time. Voltage (Answer A) is used to measure the pressure in an electrical line and the resistance of the electrical line is measured in ohms (Answer D). Hertz (Answer C) is used to measure the frequency of an electrical signal.
  108. What voltage is used in the United States?
    A. 60
    B. 110
    C. 220
    D. 400
    Answer: B. The voltage used in the United States is 110 VAC, and Europe uses 220 VAC. Of course, the other answers would be incorrect.
  109. What voltage is used in Europe?
    A. 60
    B. 110
    C. 220
    D. 400
    Answer: C. The voltage used in the United States is 110 VAC, and Europe uses 220 VAC. Of course, the other answers would be incorrect.
  110. For power supplies found in today's desktop computer, what is the most common form factor?
    A. ATX
    B. BTX
    C. LPX
    D. AT
    Answer: A. ATX is overwhelmingly the most commonly used power supply. The BTX (Answer B) and LPX (Answer C) are not form factors used for power supplies; they only describe motherboard form factors. The AT form factor (Answer D) is an obsolete form factor only found in older computers.
  111. How many pins are used to connect at ATX power supply to the motherboard? (Choose all that apply)
    A. 4
    B. 6
    C. 20
    D. 24
    E. 40
    Answer: C and D. The original form for the ATX power supply included a 20-pin connector. Later, it was revised and 4 pins were added for a total of 24-pins. Answer A is incorrect because the power cable to power disk drives used four pins (Answer A). The older AT power supplies had two 6-pin (Answer B) connectors known as P8 and P9. Forty pins (Answer E) is the number of pins used for IDE cables.
  112. What is the voltage supplied by an ATX power supply? (Choose all that apply.)
    A. -12 VDC
    B. -5 VDC
    C. -3.3 VDC
    D. +3.3 VDC
    E. +5 VDC
    F. +12 VDC
    Answer: A, B, D, E, and F. The ATX power supply supplies +/-5 volts, +/-12 volts, and +3.3 volts. It does not supply -3.3 volts (Answer C).
  113. What voltages are present on the power supply's 4-pin Auxiliary (disk drive) power connector?
    A. +5 and +12 VDC
    B. +3.3 and +5 VDC
    C. +5 VDC and -5 VDC
    D. + 12 VDC and -12 VDC
    Answer: A. A power supply's 4-pin auxiliary connector is a +5 and +12 VDC connector. Therefore, the other answers are incorrect.
  114. Which of the following describe the front side bus?
    A. The bus that carries data between the processor and the main memory (RAM)
    B. The bus that connects the front of the case
    C. The bus that connects the front of the motherboard
    D. The bus that connects the processor to the Level 2 cache
    Answer: A. The front-side bus (FSB) is the bus that carries data between the processor and the primary memory or RAM, usually through the Northbridge or equivalent. There is no name for the wires that connect to the front of the case (Answer B). Because motherboards vary greatly, there is no rule on what is placed on the front of the motherboard; therefore, no special name is given to the front of the motherboard. The bus that connects the processor to the Level 2 cache (Answer D) is the back side bus.
  115. Which component is considered the brains of the computer that performs mathematical calculations and performs comparisons?
    A. Processor
    B. RAM
    C. Chipset
    D. ROM
    Answer: A. Processors are considered the brain of the computer. RAM (Answer B) is considered the short-term memory for the computer. The chipset (Answer C) is the electronic chips located on the motherboard that controls and coordinates the other devices within your PC. The ROM (Answer D), short for Read-Only Memory, can be used to store the most basic commands for the computer. You can think of the ROM as the instincts of the computer.
  116. Which of the following sockets are used for a 3.8 GHz Pentium 4 processor?
    A. Socket 423
    B. Socket 462
    C. Socket 478
    D. Socket 754
    E. Socket A
    Answer: C. The 3.8 GHz Pentium 4 processor used the Socket 478. The Socket 478 has 478 pins. Therefore, the other answers are incorrect.
  117. You are looking at a processor socket that has 426 pins. Which processors can be inserted into it?
    A. Intel Pentium 4 processor
    B. AMD Athlon processor
    C. AMD Athlon 64 processor
    D. Intel Core2 processor
    Answer: D. The 426 socket was used by the Intel Core2 processor. The Pentium 4 processors (Answer A) used a Socket 423, Socket 478, or Socket T. The AMD Athlon processor (Answer B) used a Socket A, which has 426 pins, and the Athlon 64 (Answer C) used a Socket 939 or Socket 940.
  118. What socket does the Intel Core i7 use?
    A. Socket 478
    B. Socket 754
    C. Socket A
    D. Socket B
    Answer: D. The Intel Core i7 uses the Socket B, which has 1,366 pins. The Pentium 4 processors use the Socket 478 (Answer A), and the Athlon 64 uses the Socket 754 (Answer B). Athlon and Duron processors use Socket A (Answer C), which has 426 pins.
  119. What socket does the AMD Phenom processor use?
    A. Socket A
    B. Socket B
    C. Socket AM2+
    D. Socket 1
    Answer: C. The AMD Phenom processors use 3 or 4 core use the Socket AM2+, which has 940 contacts. The Socket A sockets (Answer A) are used for AMD Athlon and Duron processors. The Socket B (Answer B) is used for the Intel Core i7 processor. There is no such thing as a Socket 1 (Answer D).
  120. What type of socket is used for an AMD Athlon XP microprocessor?
    A. Socket 462
    B. Socket 423
    C. Socket 370
    D. Slot 1
    Answer: A. The AMD Socket 462/Socket A specification has been used with Athlon, Duron, Athlon XP, Athlon XP-M, Athlon MP, and Sempron processors. Therefore, the other answers are incorrect.
  121. What technology used in Intel processors allows the processor to act like two logical processors so that it can utilize the processor resources more efficiently and improve performance?
    A. MMX technology
    B. Hyper-threading technology
    C. SSE
    D. Multi-core
    Answer: B. Hyper-Threading Technology, used in newer Intel processors, allows the processor to act like two processors (logical processors) so that it can utilize the processor resources more efficiently and improve performance. MMX technology (Answer A) consists of 57 instructions that improve the performance of multimedia tasks. SSE (Answer C), short for Streaming SIMD Extensions, is an instruction set that contains 70 instructions to process multiple numbers in one transaction. A processor that has multiple cores (Answer D) means it has more than one physical core, not logical core.
  122. Because the clock speed of a processor cannot be scaled dramatically, what is the best way to increase the power of your processor?
    A. Increase the RAM
    B. Use multiple processors or a processor with multiple cores
    C. Add a cache chip on the motherboard
    D. Put the processor in Turbo mode
    Answer: B. By having multiple processors or multiple core, you can process several items at the same time. Increasing the RAM (Answer A) would most likely increase the performance of the computer but would not increase the power of the processor. Today, you cannot add a cache chip (Answer C) to your motherboard. Processor cache is part of the processor. Lastly, there is no such thing as Turbo mode (Answer D) on today's processors.
  123. Waht can you do to increase the link between RAM and the processors?
    A. Increase the RAM
    B. Increase the L1 and L2 cache
    C. Use faster disks
    D. Use larger paging files
    Answer: B. The L1 and L2 cache is used to cache instructions and data kept in the RAM. While increasing the RAM (Answer A) and using faster disks (Answer C) will not increase the link between the RAM and processors. Lastly, using larger paging files (Answer D) will increase the amount of available memory but would most likely not increase the speed of the computer.
  124. Older processors can see up to 4 GB or 64 GB of memory. What would allow you to see above 64 GB of memory?
    A. A 32-bit processor
    B. A 64-bit processor
    C. A motherboard with a North Bridge or South Bridge chipset
    D. Flash the motherboard
    Answer: B. A 64-bit processor can theoretically see as many as 18 exa-bytes because it has a 64-bit address bus. A 32-bit processor (Answer A) with a 32-bit address but can only see as many as 4 GB of RAM and a 32-bit processor with a 36-bit address bus can see up to 64 GB. A motherboard with an updated BIOS (done by flashing the motherboard -Answer D) and a motherboard with a North Bridge or South Bridge (Answer C) will not physically increase the amount of memory that the system can see.
  125. You have an older motherboard that can support dual processors. You decide to only use one processor. You think that something needs to go into the empty processor socket. What component would that be?
    A. A resistor pack
    B. A termination pack
    C. An inverter
    D. Voltage regulator module (VRM)
    Answer: D. A voltage regulator is required on some motherboards to make sure that the motherboard is electrically balanced if the only one of the two processor sockets is used. While the VRM might include resistors (Answer A), and inverters (Answer C), they are not connected directly into the processor sockets. Answer D is incorrect because the termination pack is usually a resistor pack. Note that some dual-processor motherboards do not require a VRM. The only way to know is to read the manual that comes with the motherboard.
  126. Today, processor clock speed is expressed in what unit of measurement?
    A. GigaHertz (GHz)
    B. Voltage (V)
    C. Amps (A)
    D. Ohms ()
    Answer: A. Processor clock speed is express in hertz. Because processors run much faster these days, they are express in Gigahertz (GHz). Therefore, the other answers are incorrect.
  127. Which of the following architectures allows you to run both 64-bit and 32-bit programs?
    A. x64
    B. IA-64
    C. MMX
    D. SSE2
    Answer: A. Today's 64-bit processors sold by Intel and AMD use the x86 (also known as x86-64 and AMD 64) instruction set architecture. The IA-64 (Answer B) is used by Intel's Itanium processors. Unfortunately, the IA-64 architecture will only run 64-bit applications that were written for the IA-64 architecture and will not run x86 programs. MMX (Answer C) and SSE2 (Answer D) are added instructions that allow the processor to manipulate values using a single transaction.
  128. The Athlon 64 processor uses what architecture?
    A. x64
    B. IA-64
    C. x86
    D. PowerNow
    Answer: A. The Athlon 64 processor uses the x64 (also known as x86-64) architecture. The IA-64 architecture (Answer B) is used by the Itanium processor. The x86 (Answer C) is the older 32-bit architecture used in the Pentium, Pentium Pro, Pentium II, Pentium III, and Pentium 4 processors. PowerNow (Answer D) is a technology used by AMD to conserve power.
  129. What provides cooling to the system? (Choose all that apply.)
    A. Case fan
    B. Processor heat sink
    C. Processor fan
    D. Power supply fan
    Answer: A, B, C, and D. Today, virtually all computers require a processor heat sink and fan to keep the processor cool. In addition, to prevent the case from overheating, the power supply fan and sometimes other case fans will push air through the system. Some chipsets and memory chipsets might also have heat sinks or other additional cooling components.
  130. When installing a new processor, what should you apply directly to the processor? (Choose all that apply.)
    A. Cooling liquid
    B. Thermal compound
    C. A heat sink
    D. A fan
    Answer: B, C, and D. To keep a processor cool you must use a heat sink and fan or some other cooling system. The thermal compound will increase the thermal conductivity between the processor and heat sink so that it can dissipate heat more efficiently. When you replace a processor, you should replace the thermal compound. Cooling liquid (Answer A) would be incorrect because any type of liquid is a bad idea inside an electronic device unless it is sealed.
  131. What are the two disadvantages of using a liquid cooling system? (Choose two answers.)
    A. Requires a large amount of space within the computer case
    B. Condensation can occur
    C. Needs more technical knowledge to install
    D. Requires a special torque wrench
    Answer: A and C. To work effectively, liquid cooling kits require a large amount of space within the computer case. In addition, liquid cooling is a relatively new technology that usually requires a higher level of technical knowledge to install. Condensation (Answer B) is not inherent problem with liquid cooling and does not require a special torque wrench (Answer D).
  132. What cooling technology do you normally find in laptop computers that moves heat away from the processor?
    A. Heat sink and fan
    B. Heat pipe and fan
    C. Liquid nitrogen system
    D. Sprinkler cooling
    Answer: B. A heat pipe is a hollow tube containing a heat transfer liquid. As the liquid evaporates, it carries heat to the cool end, where it condenses and then returns to the hot end. Heat pipes are used when space is tight (as in small form-factor PCs) or absolute quiet is needed. The disadvantage of using a heat pipe is cost. Heat sinks (Answer A) provide a larger surface area to dissipate heat faster. A liquid nitrogen system (Answer C) can dissipate large amounts of energy but requires special installation to prevent insulation and it must be refilled often. Answer D is incorrect because spinkler cooling is bad for any electrical system.
  133. What technology is used to cool a component by applying voltage to two dissimilar materials that have been connected together?
    A. Water-cooled processor
    B. Heat sink
    C. Mister
    D. Peltier cooling
    Answer: D. The Peltier Effect takes place when an electrical current is sent through two dissimilar materials that have been connected to one another at two junctions. One junction between the two materials becomes warm while the other becomes cool in what amounts to an electrically driven transfer of heat from one side of the device to the other. A mister would mean liquid on electronic components, which would be bad for any electronic component.
  134. When accessing data, which of the following has the fastest throughput?
    A. A flash drive
    B. RAM
    C. A hard disk drive
    D. A CD-ROM
    Answer: B. Of the components listed, RAM has the fastest throughput. The slowest devices are the hard disk drive (Answer C) and CD-ROM (Answer D) because they are mechanical devices. Of course, the CD-ROM drive is much slower than a hard drive. A flash drive is an electronic device that is still slower than RAM.
  135. Which type of RAM is used for RAM cache?
    A. DRAM
    B. VRAM
    C. SRAM
    D. SDRAM
    Answer: C. SRAM, short for static RAM, is faster than DRAM and doesn't require refreshing like DRAM does. Therefore, it is used for RAM cache. VRAM (Answer B) is short for video RAM and allows for simultaneous reading and writing. DRAM (Answer A) is used for memory chips and requires refreshing. SDRAM (Answer D), short for Synchronization Dynamic RAM, is an improved version of the original DRAM.
  136. Which of the following RAM modules required 8 ns DRAM chips and was capable of operating at 125 MHz?
    A. PC-66
    B. PC-100
    C. PC-133
    D. PC-800
    Answer: B. PC-100 Synchronization DRAM (SDRAM) requires 8 ns DRAM chips that can operate at 125 MHz. Therefore, the other answers are incorrect.
  137. Which package does Synchronous DRAM use?
    A. SIMMs
    B. DIMMs
    C. RIMMs
    D. SIPPs
    Answer B. Synchronous DRAM (SDRAM) uses Dual-Inline Memory Modules (DIMMs) while Rambus DRAM uses the Rambus inline memory module (RIMM -Answer C). SIMM (Single In-Line Memory Module -Answer A) is used in older systems. SIPPs (Answer D) are obsolete packages that were used before SIMMs.
  138. What is the MOST common video RAM technology on video cards?
    A. DDR SDRAM
    B. SODIMM
    C. SIMM
    D. DIMM
    Answer: A. Double-data-rate synchronous dynamic random access memory (DDR SDRAM) is the most common form of memory used for RAM and video memory. DDR SDRAM comes in DDR (its original form), DDR2 and DDR3. The other answers are incorrect becasue SODIMM, SIMM, and DIMM are memory package types.
  139. If the DDR module is rated at PC3200 and 400 MHz, what is the memory bus speed?
    A. 100 MHz
    B. 200 MHz
    C. 400 MHz
    D. 800 MHz
    Answer: B. The PC3200 (3.2 GBps/400 MHz) Double Data Rate (DDR) module is designed for use with a double-pumped front-side bus that runs on a 400 MHz effective FSB. This means that the memory bus speed runs at 200 MHz and the memory transfer data on both the rising and falling edges of the memory bus's square wave clock signal. This means that these devices transfer data at a rate of twice the actual bus speed frequency. Therefore, the other answers are incorrect.
  140. What is the minimum RAM type that should be used with a 133-MHz FSB?
    A. PC133
    B. PC166
    C. DDR133
    D. PC100
    Answer: A. Using RAM slower than the FSB speed would create a signifant overclocking situation for the RAM modules and cause the system to fail. Using PC166 RAM (Answer B) would be wasteful because the system reduces its operation to 133 MHz. There are no DDR133 devices (Answer C); there are, however, PC-2100 modules that are constructed using DDR 266 chips that operate with a 133 MHz bus clock. PC133 devices are backward-compatible with PC100 (Answer D) devices, but the reverse is not so.
  141. Which of the following are error-detecting technologies used with RAM? (Choose all that apply.)
    A. Parity
    B. Static
    C. ECC
    D. Recharging
    Answer: A and C. Parity and ECC (short for Error-Correcting Code) are both used to detect errors. Parity (Answer A) uses an extra bit for every byte that indicates if the bit within the byte is odd or even. From time to time, the bits within the byte are checked again to see if the parity bit still holds true. If it does not, one of the bits has changed. The ECC (Answer C) uses several bits to perform and store a mathematical calculation. At a later time, the same mathematical calculation is done again and checked with the ECC bits. If they are different, an error has occurred. Different from party, ECC can also correct single-bit errors. Static memory (Answer B) is incorrect because static memory is a type of memory, not an error-detecting technology. Recharging (Answer D) is incorrect because it is the technique through which dynamic RAM is regularly recharged so that the capacitors within a memory chip remember its values.
  142. DDR-2 offers which of the following data rates?
    A. 800 GBps
    B. 3.2 GBps
    C. 6.4 GBps
    D. 12.8 GBps
    Answer: C. DDR-1 can provide up to 3.2 GBps while DDR-2 can provide up to 6.4 GBps. DDR-3 can theoretically go up to 12.8 GBps.
  143. What advantages does DDR-2 have over DDR-1? (Choose two answers.)
    A. Faster bandwidth
    B. Lower latency
    C. Cache mode
    D. Lower power consumption
    Answer: A and D. DDR-2 has a faster bandwidth. DDR-1 can run up to 3.2 GBps and DDR-2 can run up to 6.4 GBps. DDR-2 also consumes less power. DDR-2 is faster because of its faster bandwidth, not because of lower latency.
  144. What characteristic allows a memory chip to be divided into two banks, which are accessed one bank at a time?
    A. Double-rated
    B. Double-sided
    C. Turbo cached
    D. Dynamic
    Answer: B. Double-sided RAM has its chips divided into two sides (called "banks"), only one of which can be seen at a time by the computer. To use the second half of the storage available, the computer must switch to the second bank and can no longer read or write to the first half until it switches back again. It accesses one bank while the other bank prepares to be accessed. DDR uses double-rated technology (Answer A) where it reacts with rise and fall of each clock cycle, which doubles its performance. Dynamic RAM uses capacitor technology to store a bit of data. Dynamic RAM constantly needs to be refreshed to remember its content (Answer D). There is no such thing as turbo cached (Answer C).
  145. Which DDR-3 uses modules called PC3-12800?
    A. DDR3-800
    B. DDR3-1066
    C. DDR3-1333
    D. DDR3-1600
    Answer: D. DDR3-1600 has a peak transfer rate of 12,800 Mbps (12.8 GBps), which gives the name PC3-12800. It also uses 200 MHz memory clock and 800 MHz I/O bus clock. Of course, the data rate is 1600 Mbps because it reacts on the rise and fall of the clock cycle, doubling its throughput.
  146. From the following display types, which takes up the least space on a desk?
    A. Terminal
    B. LCD
    C. CRT
    D. LED
    Answer: B. Screens are divided into two types, CRT and LCD. LCD screens are thin while CRT screens (Answer C) are large and bulky. LED (Answer D) is a technology used in LCD. A terminal (Answer A) is a generic term in video systems and does not indicate the technology used.
  147. What is the resolution for the standard VGA monitor?
    A. 320x240
    B. 640x480
    C. 800x600
    D. 1024x768
    Answer: B. VGA is the basis for all modern video systems used in today's computers. While today's computer systems run at a much higher resolution that VGA, VGA mode can still be useful when troubleshooting certain problems. VGA uses a resolution of 640x480. Therefore, the other answers are incorrect.
  148. What is the maximum resolution of an Extended Graphics Array (XGA) monitor?
    A. 320x240
    B. 640x480
    C. 800x600
    D. 1024x768
    E. 1200x1024
    Answer: D. The initial version of XGA expanded upon IBM's VGA, adding support for two resolutions: 800x600 pixels with high color (16 bits per pixel; that is, 65,536 colors) and 1024x768 pixels with a palette of 256 colors (8 bits per pixel). Therefore, the other answers are incorrect.
  149. What is the maximum resolution of an Ultra Extended Graphics Array (UXGA)?
    A. 800x600
    B. 1024x768
    C. 1200x1024
    D. 1600x1200
    Answer: D. UXGA has a standard monitor resolution of 1600x1200 pixels, which is quadruple the default resolution of SVGA (800x600). Therefore, the other answers are incorrect.
  150. What is the maximum resolution of Wide Extended Graphics Array (WUXGA)?
    A. 1366x768
    B. 1790x1050
    C. 1920x1200
    D. 2560x1600
    Answer: C. WUXGA has a display resolution of 192x1200. Wide XGA has a resolution of 1366x768. Therefore, the other answers are incorrect.
  151. Which of the following determine how many different colors video system can display?
    A. Resolution
    B. Refresh rate
    C. Color depth
    D. Size of the pixels
    Answer: C. The color depth expresses how many bits describe the colors of a single pixel. Because 8 bits can give you 256 different options, it can display 256 different colors. 16 bits can display 65,536 colors and 24 bits can display 16,777,216 colors. The resolution (Answer A) describes the number of pixels on the screen. The refresh rate (Answer B) describes how often a screen refreshes per second. The size of the pixel (Answer D) has no effect on how many colors it can display.
  152. What describes the ratio of the luminance of the brightest color (white) to that of the darkest color (black) that the system is capable of producing?
    A. Resolution
    B. Refresh rate
    C. Contrast ratio
    D. Color depth
    Answer: C. The contrast ratio is a measure of a display system, defined as the ratio of the luminance of the brightest color (white) to that of the darkest color (black) that the system is capable of producing. A high contrasts ratio is a desired aspect of any display since the whites look white and the blacks look black. The color depth (Answer D) expresses how many bits describe the colors of a single pixel. The resolution (Answer A) describes the number of pixels on the screen at one time. The refresh rate (Answer B) expresses how often the screen redraws itself each second.
  153. What describes the distance between pixels?
    A. Resolution
    B. Contrast ratio
    C. Color depth
    D. Dot pitch
    Answer: D. The dot pitch, usually measured in millimeters, describes the distance between pixels. A smaller number means the pixels are closer together, which means a sharper image. The resolution (Answer A) describes the number of pixels on the screen at one time. The refresh rate expresses how often the screen redraws itself each second. The contrast ratio (Answer B) is a measure of a display system, defined at the ratio of the luminance of the brightest color (white) to that of the darkest color (black) that the system is capable of producing. The color depth (Answer C) expresses how many bits describe the colors of a single pixel.
  154. What type of connector connects digital audio/video sources to Blu-Ray players, PCs, video game consoles, and AV receivers and is a compact audio/video interface for transmitting uncompressed digital data?
    A. DVI
    B. HDMI
    C. VGA
    D. SVGA
    Answer: B. HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is a compact audio/video interface for transmitting uncompressed digital data. HDMI connects digital audio/video sources such as set-top boxes, Blue-ray disc players, personal computers (PCs), video game consoles (such as the PlayStation 3 and Xbox 360), and AV receivers to compatible digital audio devices, computer monitors, and digital televisions. DVI (Answer A), short for Digital Visual Interface, is a video interface standard designed to maximize the visual quality of digital display devices such as LCD computer displays and digital projectors. VGA (Answer C), short for Video Graphics Array, is an older video interface for computer displays. Answer D, Super VGA (SVGA) is an improved version of VGA.
  155. Which video connectors are compatible for video?
    A. SVGA and DVI
    B. DVI and HDMI
    C. SVGA and HDMI
    D. S-Video and DVI
    Answer: B. DVI and HDMI Video are compatible with each other provided both devices are HDCP compatible. Therefore, the other answers are incorrect.
  156. Which DVRI standards support both digital and analog transfers?
    A. DVI-I
    B. DVI-D
    C. DVI-A
    D. DVI-B
    Answer: A. DVI-I is short for DVI-Integrated, which supports both digital and analog dignals. DVI-D (Answer B) supports digital only and DVI-A (Answer C) supports analog only. There is no such thing as DVI-B (Answer D).
  157. What should you do after connecting a standard USB keyboard or mouse?
    A. Load the drivers from the CD.
    B. Reboot the computer.
    C. Shut down the computer. Turn the computer back on.
    D. Nothing.
    Answer: D. When you add a USB mouse or keyboard, drivers are automatically loaded. And because they are plug-and-play devices, you can plug them in while the computer is on. Because you don't have to do anything, the other answers are incorrect.
  158. What is plug and play?
    A. A technology used in game controllers to visually detect motion
    B. A power saving technology that quickly turns on when needed
    C. An autodetect feature for game controller/MIDI interface
    D. A characteristic that discovers a hardware component in a system without the need to configure the physical device
    Answer: D. Plug-and-play technology allows you to connect a device without configuring the device. Some common plug-and-play devices used today include USB devices, modern PCI expansion cards, PCI-X and PCI-E expansion cards, and PCMCIA/PC cards.
  159. USB devices, PCMCIA/PC cards, and PCI-X use what type of technology?
    A. Turbo feature
    B. Plug-and-play
    C. Encrypting component
    D. Caching technology
    Answer: B. Plug-and-play technology allows you to connect a device without configuring the device. Some common plug-and-play devices used today include USB devices, modern PCI expansion cards, PCI-X and PCI-E expansion cards, and PCMCIA/PC cards.
  160. You just connected a new USB network adapter to your computer. What is the next thing you need to do?
    A. Make sure that you are running Windows XP
    B. Make sure that the device is turned on
    C. Make sure the driver is loaded
    D. Make sure you connect power to the device
    Answer: C. Plug-and play technology allows you to connect a device without configuring the device. Some common plug-and-play devices used today include USB devices, modern PCI expansion cards, PCI-X and PCI-E expansion cards, and PCMCIA/PC cards. Typically after you connect a plug-and-play device, the only thing that you need to ensure is that a driver is loaded. Many drivers are included with Windows. If a driver is not included with Windows, you will have to load the driver manually. The other answers are incorrect because there is no type of device or technology that has these features.
  161. You work as a technician at Acme.com. You need to install a fingerprint reader on a computer running Windows Vista. What should you do next? (Choose two answers.)
    A. Make sure that the application for uses the fingerprint reader is digitally signed
    B. Make sure that the driver that you are installing is digitally signed
    C. Connect the device before you load the driver
    D. Load the driver before you connect the device
    Answer: B and C. To load drivers, you must have the device connected first. Then it is always recommended that you use signed drivers. Answer A is incorrect because the driver, not the application, should be digitally signed. Answer D is incorrect because the driver might not load if it does not detect that the device is actually connected.
  162. You just installed a touch screen device and the associated drivers. What should you do next?
    A. Enable the touch screen in the device manager.
    B. Link the touch screen to printer.
    C. Calibrate the touch screen.
    D. Link the touch screen to a pointing device such as a mouse.
    Answer: C. When you have a touch screen, you must physically install the device, load the appropriate drivers, and load the appropriate software that come with the touch screen. You then need to calibrate it so that when you touch the touch screen, it will respond properly. If you installed the driver, you won't have to enable the driver (Answer A); it should be enabled by default. You do not need to link the touch screen (Answer B) to the printer or a pointing device (Answer D).
  163. You have two computers but only one monitor. You want to easily share the monitor between the two computers. What should you do?
    A. Use a wireless card for your monitor and a wireless card for your second computer.
    B. Use a split video cable for the two computers.
    C. Connect a USB cable between the second computer and the monitor.
    D. Use a KVM to connect the two computers and one monitor.
    Answer: D. KVM is short for Keyboard, Video Mouse. It is a hardware device that enables a user to control multiple computers from a single keyboard, monitor, and mouse. Monitors do not support wireless cards (Answer A) and They do not support USB connections (Answer C). Although some monitors may actually support two video connections, which also will have controls on the monitor to change between the two systems, you cannot purchase a split video cable to connect two PCs to a single monitor.
  164. Which of the following is based on a serial interface?
    A. AGP
    B. PCI
    C. PCI-X
    D. PCI-E
    Answer: D. PCI-E, short for PCI-Express, is a serial bus with a different physical interface that was designed to replace both PCI and PCI-X. PCI, PCI-X, and AGP are all based on parallel interface. Since the PCI, PCI-X, and AGP are based on parallel-signal technology, Answer A, B, C are incorrect.
  165. PCI-X is directly backward-compatible with which of the following devices?
    A. 3.3 v standard PCI devices
    B. 5.0 v standard PCI devices
    C. AGP devices
    D. PCI-E devices
    Answer: B. PCI-X is a parallel interface that is directly backward-compatible with all but the oldest (5-volt) standard PCI devices. It is not compatible with 3.3 v standard PCI devices (Answer A), AGP devices (Answer C), and PCI-E devices (Answer D).
  166. How many lanes can PCI Express support? (Choose all that apply.)
    A. 1
    B. 2
    C. 4
    D. 8
    E. 18
    Answer: A, B, C, and D. PCI Express can support up to 32 lanes (1, 2, 3, 4, 8, 16, and 32). It does not support 18 lanes (Answer E).
  167. Which of the following types of connectors are usually associated with speaker and microphone ports?
    A. 25-pin, D-shells
    B. 1/8” mini plugs and jacks
    C. RJ-11 jacks and plugs
    D. 15-pin, D-shells
    Answer: B. The microphone (audio in) and speakers (audio out) are plugged into the appropriate 1/8" mini-jacks on the back of the sound card. The 25-pin D-Shells (Answer A) are used for parallel cables. The RJ-11 jacks and plugs (Answer C) are used for phone connections/modems. The 15-pin D-shells (Answer D) are used for game ports (two rows) or VGA (three rows).
  168. What is the recommended maximum length of an RS-232 cable?
    A. 100 feet (30 meters)
    B. 30 feet (9 meters)
    C. 10 feet (3 meters)
    D. 50 feet (15 meters)
    Answer: D. The recommended maximum length of an RS-232 cable is 50 feet (15 meters). However, some references use 100 feet as the acceptable length of an RS-232C serial cable. Serial connections are tricky enough without problems generated by the cable being too long. Make the cable as short as possible.
  169. How many devices can be attached to a single Universal Serial Bus (USB) host?
    A. 32
    B. 64
    C. 127
    D. 255
    Answer: C. The Universal Serial Bus (USB) provides a fast, flexible method of attaching up to 127 peripheral devices to the computer. The peripherals can be daisy chained, or networked together, using connection hubs that enable the bus to branch out through additional port connections.
  170. What is the data transfer speed of a USB 1.1 interface?
    A. 100 Mbps
    B. 480 Mbps
    C. 1 Gbps
    D. 12 Mbps
    Answer: D. Full-speed USB devices that operate under the USB 1.1 specification operates at 12 Mbps. Therefore, the other answers are incorrect.
  171. What is the data transfer speed of a USB 2.0 interface?
    A. 100 Mbps
    B. 480 Mbps
    C. 1 Gbps
    D. 12 Mbps
    Answer: B. Full-speed USB devices that operates under the USB 2.0 specification (also referred to as high-speed USB) support data rates up to 480 Mbps. USB 1.0 operates up to 12 Mbps. Therefore, the other answers are incorrect.
  172. How many devices can 1394 support?
    A. 1
    B. 7
    C. 16
    D. 63
    Answer: D. 1394, sometimes referred to as Firewire, can support up to 63 devices. Therefore, the other answers are incorrect.
  173. What is the maximum distance for a single cable for USB 2.0?
    A. 1 meter
    B. 2 meters
    C. 3 meters
    D. 5 meters
    Answer: D. The maximum distance for a single cable for USB 2.0 is 5 meters. Therefore, the other answers are incorrect.
  174. What interface is associated with RS-232?
    A. Parallel
    B. Serial
    C. USB
    D. Firewire
    Answer: B. RS-232, short for Recommended Standard 232, is a standard for serial binary data signals used in computer serial ports. Parallel ports (Answer A) use the IEEE 1284 standard. Firewire (Answer D) uses the IEEE 1394 interface. Answer C is incorrect because the USB uses its own standardization.
  175. What connector would you use to connect your modem to the phone line?
    A. RJ-11
    B. RJ-45
    C. RS-1284
    D. RS-90
    Answer: A. RJ-11 is a physical interface often used for terminating telephone wires. RJ-45 (Answer B) is a physical interface used for network cables such as Ethernet. RS-1284 (Answer C) and RS-90 (Answer D) do not exist.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview