Bluebook questions Ch 3 83-99.txt

Card Set Information

Author:
vet1999
ID:
72113
Filename:
Bluebook questions Ch 3 83-99.txt
Updated:
2011-03-10 18:03:55
Tags:
ACLAM mice mouse laboratory animals medicine blue book
Folders:

Description:
Bluebook questions Ch 3 83-99
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user vet1999 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What is the etiological agent of rolling disease?
    Ans: Mycoplasma neurolyticum (p 83)
  2. 2. Rolling disease is associated with experimental inoculation or?
    Ans: Exotoxin (p 83)
  3. 3. CAR bacillus in rats produces clinical disease and lesions that closely resemble?
    Ans: MRM (p 83)
  4. 4. In mice, CAR bacillus is an __________ ______________?
    Ans: Opportunistic pathogen (p 83)
  5. 5. Diagnosis of CAR bacillus uses __________ ___________ to visualize argyrophilic bacilli adherent to the ______________ membranes of bronchial respiratory epithelium?
    Ans: Warthin-Starry stain; apical (p 83)
  6. 6. Tyzzer�s disease is caused by ______________ _______________ and was first diagnosed in? (p 83)
    Ans: Clostridium piliforme; Japanese Waltzing mice
  7. 7. What is required for in vitro growth of Tyzzer�s disease?
    Ans: Living cells (p 83)
  8. 8. Name three diagnostic stains used for Tyzzer�s disease?
    Ans: Silver stains (Warthin-Starry), Giemsa, or periodic acid-Schiff (p 84)
  9. 9. The causative agent of Transmissable Murine Colonic Hyperplasia is?
    Ans: Citrobacter rodentium (p 85)
  10. 10. Surprisingly Citrobacter rodentium does not utilize _________?
    Ans: Citrate (p 85)
  11. 11. The characteristic gross finding of Citrobacter rodentium is?
    Ans: Severe thickening of the descending colon (p 85)
  12. 12. Attachment to the mucosa of the colon is accompanied by ____________ of the microvillus border and formation of __________ structures?
    Ans: Effacement; pedestal-like (p85)
  13. 13. Transmissable Murine Colonic Hyperplasia must be differentiated from other diarrheal diseases of mice. What are they?
    Ans: Coronavirus, rotavirus, adenovirus, reovirus, Salmonella, C. piliforme, and Helicobacter spp. (p 85)
  14. 14. Colonic hyperplasia due to Transmissable Murine Colonic Hyperplasia has been shown to increase the sensitivity of colonic mucosa to?
    Ans: Chemical carcinogens (p 86)
  15. 15. Pseudomonas infection is not part of normal flora and infections are almost always silent except in?
    Ans: Immuncompromised animals (p 86)
  16. 16. Pseudomonas aeroginosa carrier mice can be detected by?
    Ans: Nasal culture or by feeding sterile, nonacidified, nonchlorinated water for 24-48 hours and then culturing sipper tubes (p 87)
  17. 17. Pasteurella pneumotropica may complicate pneumonias due to?
    Ans: Mycoplasma pulmonis or Sendai virus (p 87)
  18. 18. Pasteurella pneumotropica should be excluded from colonies that contain?
    Ans: Immundeficient mice or breeding colonies (p 87)
  19. 19. Name the six species of Helicobacter that infect mice?
    Ans: H. hepaticus, H. bilis, H. muridarum, H. rappini, H. rodentium and H. typhlonius (p 88)
  20. 20. Helicobacter organisms are most commonly ureas ____, catalase _____, and oxidase _____?
    Ans: Positive; positive, positive (p 88)
  21. 21. H. hepaticus can cause inflammatory bowel disease, which may present as _________ and/or diarrhea?
    Ans: Rectal prolapse (p 88)
  22. 22. H. hepaticus can persist in the GI tract, particularly?
    Ans: cecum and colon (p 88)
  23. 23. What strain of mice infected with H. hepaticus show elevated liver enzymes?
    Ans: A/J Mice (p 88)
  24. 24. Helicobacter spp. colonize which portion of the GI tract?
    Ans: Crypts of the lower intestine (p 88)
  25. 25. Which Helicobacter spp. are associated with hepatomas and hepatocellular carcinomas and what sex and strains of mice are involved?
    Ans: H. hepaticus; male A/JCr and B6C3F1 (p 88)
  26. 26. An increase in hepatic haemangiosarcoma due to H. hepaticus has been noted in?
    Ans: Male B6C3F1 mice (p 88)
  27. 27. What strains of mice are resistant to H. hepaticus hepatitis?
    Ans: C57BL/6 mice
  28. 28. What strains of mice are susceptible to H. hepaticus hepatitis?
    Ans: A/JCr, C3H/HeNCr, and SJL/NCr mice
  29. 29. PCR does not differentiate Helicobacter spp. What method is used for molecular speciation?
    Ans: Restriction fragment length polymorphism (p 88)
  30. 30. What treatment regimen has been used to successfully treat Helicobacter infection?
    Ans: Amoxicillin, metranidazole, and bismuth q 2 weeks daily gavage (p 90)
  31. 31. What is the genus and species for the disease Salmonellosis?
    Ans: Salmonella choleraesuis (p 90)
  32. 32. Salmonella enteritidis is a gram-negative rod that rarely ferments?
    Ans: Lactose (p 90)
  33. 33. What nutritional deficiency has an attenuating effect on Salmonella infection in mice and how does it appear to promote bacterial growth and enhance virulence?
    Ans: Iron; iron overload (p 90)
  34. 34. What Salmonella organism has been associated with chronic arthritis?
    Ans: S. enteritidis (p 91)
  35. 35. _______________ lesions are particularly characteristic of chronic salmonellosis, especially of the liver?
    Ans: Granulomatous (p 91)
  36. 36. What tissue for culture may be more reliable for detecting Salmonella?
    Ans: Mesenteric lymph nodes; fecal shedding is intermittent (p 91)
  37. 37. Streptobacillus moniliformis is known to cause?
    Ans: Rat bite fever; Haverhill fever (p 91)
  38. 38. Streptobacillus moniliformis has an affinity for?
    Ans: Joints (p 91)
  39. 39. Which Corynebacterium spp. has been associated with hyperkeratosis?
    Ans: C. bovis (p 92)
  40. 40. Corynebacterial keratoconjunctivitis has been reported in which strain of mice?
    Ans: C57BL/6 (p 92)
  41. 41. Which Corynebacterium spp. is associated with cervical lymphadenopathy and arthritis?
    Ans: C. kutscheri (p 92)
  42. 42. Hyperkeratosis due to C. bovis is typically more severe in ________ mice than in ______mice?
    Ans: glabrous; haired (p 92)
  43. 43. Which species of Staphylococcus is nonpathogenic?
    Ans: S. epidermidis (p 93)
  44. 44. Pathogenic staphylococci are typically coagulase ___?
    Ans: Positive (p 93)
  45. 45. Which Staphylococcus is coagulase-negative?
    Ans: S. xylosis (p 93 note) (Staph. epidermidis is coagulase negative too).
  46. 46. Which strains of mice are most susceptible to Staphylococcus spp.?
    Ans: C57BL/6, C3H, DBA, and BALB/c mice (p 93)
  47. 47. Most streptococcal infections in laboratory mice are caused by what
    • (classification) Streptococcus?
    • Ans: ?-hemolytic, Lancefield�s group C (p 94)
  48. 48. What Streptococcus spp. has been isolated from visceral abscesses of immunocompetent mice?
    Ans: S. equisimilis (p 94)
  49. Infection with ?�hemolytic streptococci can cause inflammatory lesions affecting _________ and __________?
    Ans: Kidney; heart (p 94)
  50. 49. E. coli must be differentiated from?
    Ans: Citrobacter rodentium and MHV, especially in immunodeficient mice (p 94)
  51. 50. Name the two Klebsiella organisms found in mice?
    Ans: K. pneumoniae and K. oxytoca (p 95)
  52. 51. Name the two mycobacteria known to be pathogenic for laboratory mice?
    Ans: M. avium-intracellulare and M. lepraemurium (p 95)
  53. 52. Which species of mycobacteria has been a historical model for human leprosy?
    Ans: M. lepraemurium (p 95)
  54. 53. What is the histologic hallmark for M. lepraemurium?
    Ans: Perivascular granulomatosis with an accumulation of large, foamy epithehoid macrophages (lepra cells) packed with acid-fast bacilli (p 95)
  55. 54. What organ is commonly affected by Proteus miribilis?
    Ans: Kidney (p 95)
  56. 55. Name the genus, species and serovar of Leptospirosis that has been reported on several occasions in laboratory mice?
    Ans: Leptospira interrogans serovar ballum (p 95)
  57. 56. The primary natural vector of Eperythrozoon coccoides is?
    Ans: Polyplax serrata (p 96)
  58. 57. Eperythrozoon coccoides can be transmitted to mice from contaminated?
    Ans: biological products such as transplantable tumors or blood products (p 96)
  59. 58. How is Eperythrozoon coccoides diagnosed?
    Ans: Romanowsky stain or indirect immunofluorescence (p 96)
  60. 59. Eperythrozoon coccoides potentiates coincidental viral infections in mice. Name three agents that demonstrate this?
    Ans: MHV (clearly) and LCMV and LDV (suspected) (p 96)
  61. 60. Nigg agent is thought to be responsible for a noteworthy infection in mice. What infectious agent is it associated with?
    Ans: Chlamydia trachomatis (p 96)
  62. 61. Chlamydia trachomatis produces what type of inclusion bodies?
    Ans: Glycogen-positive intracytoplasmic inclusions (p 96)
  63. 62. Pneumocystis carinii is a significant disease threat to?
    Ans: Immunodeficient mice (p 97)
  64. 63. Pneumocystis carinii is clinically severe in immunodeficient mice because they are lacking in what cell?
    Ans: T lymphocytes to suppress infection (p 96)
  65. 64. Gross lesions of Pneumocystis carinii are?
    Ans: Lungs are rubbery and fail to deflate (p 96)
  66. 65. What is the most common fungal agent of mice?
    Ans: Trichophyton mentagrophytes (p 98)
  67. 66. Describe the appearance of Giardia muris?
    Ans: Pear-shaped flagellated organism with an anterior sucking disk (p 98)
  68. 67. Giardia muris infects the __________ of _______, _______, and __________?
    Ans: Duodenum; mice, rats and hamsters (p 98)
  69. 68. Giardia muris organisms can be recognized on wet mounts by what characteristic movements?
    Ans: Rolling and tumbling (p 98)
  70. 69. Describe the appearance of Spironucleus muris?
    Ans: Elongated pear-shaped bilaterally symmetrical flagellated protozoan that is small than Giardia muris and lacks an anterior sucking disk (p 98)
  71. 70. Spironucleus muris infects the __________ of _______ and __________?
    Ans: Duodenum, usually the crypts of Lieberk?hn; mice and hamsters (p 98-99)
  72. 71. Spironucleus muris organisms can be recognized on wet mounts by what characteristic movements?
    Ans: By their small size and horizontal or zigzag movement (p 99)
  73. 72. What protozoal organism that infects mice, increases sensitivity to irradiation?
    Ans: Spironucleus muris (p 99)
  74. 73. Tritrichomonas muris resides in the ________, ________, and _______ _________?
    Ans: Cecum, colon, and small intestine (p 99)
  75. 74. Tritrichomonas muris affects _______, ________, and _________?
    Ans: Mice, rats and hamsters (p 99)
  76. 75. Name the coccidial agent that occurs in the epithelial cells of the large intestine of mice?
    Ans: Eimeria falciformis (p 99)
  77. 76. Name the agent that causes renal coccidiosis?
    Ans: Klossiella muris (p 99)
  78. 77. Entamoeba muris resides in the ________ and _________?
    Ans: Cecum and colon (p 99)
  79. 78. Entamoeba muris affects _______, ________, and _________?
    Ans: Mice, rats and hamsters (p 99)
  80. 79. Encephalitozoon cuniculi affects what species?
    Ans: Rabbits, mice, rats, guinea pigs, dogs, NHPs, humans, and other mammals (p 99)

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview