Bluebook questions Ch 3 99-113

Card Set Information

Author:
vet1999
ID:
72115
Filename:
Bluebook questions Ch 3 99-113
Updated:
2011-03-10 18:04:45
Tags:
ACLAM mice mouse laboratory animals medicine blue book
Folders:

Description:
Bluebook questions Ch 3 99-113
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user vet1999 on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. What protozoal organism can be identified by horizontal or zig-zag movement?
    Ans. Spironucleus muris pg. 99
  2. 2. Mice infected with Spironucleus muris have increased sensitivity to?
    Ans. Irradiation pg. 99
  3. 3. Name a non-pathogenic protozoal organism found in the cecum, colon, and small intestine of mice, rats, and hamsters?
    Ans. Tritrichomonas muris pg. 99
  4. 4. What is the name of the organism that causes renal coccidiosis in mice and has a �honey-combed� appearance on histopath?
    Ans. Klosiella muris pg. 99
  5. 5. Cryptospiridium _____ adheres to the gastric mucosa and Cryptospiridium _____inhabits the small intestine?
    Ans. muris, parvum pg. 99
  6. 6. What organism causes entamoebiasis in the cecum and colon of mice, rats, and hamsters?
    Ans. Entamoeba muris pg. 99
  7. 7. Name a gram + microsporidian that infects most common lab animals but is rare among lab mice?
    Ans. Encephalitozoon cuniculi pg. 99
  8. 8. E. cuniculi shed spores in the?
    Ans. Urine pg. 99
  9. 9. E. cuniculi stains well with what stains?
    Ans. Good pasture, Giemsa, and Gram
  10. 10. Fulminating infection of E. cuniculi can affect which organs?
    Ans. Kidneys, liver, brain pg. 100
  11. 11. The mouse serves as an intermediate host for what gram neutral, zoonotic, coccidian parasite?
    Ans. Toxoplasma gondii pg. 100
  12. 12. What is the only cestode that does not require an intermediate host?
    Ans. Rodentolepsis nana pg. 100
  13. 13. R. nana can be differentiated from R. diminuta by the presence of ?
    Ans. Rostellar hooks and polar filaments pg. 100
  14. 14. Mice are an intermediate host for the cat tapeworm called?
    Ans. Taenia taeniaformis pg. 100
  15. 15. The mouse pinworm that also infects rats, gerbils, and hamsters is?
    Ans. Syphacia obvelata pg. 100
  16. 16. Syphacia obvelata has a life cycle of ____ days and is infective in___?
    Ans. 11-15 days, 6 hrs pg. 101
  17. 17. The life cycle of Syphacia muris is ____ days?
    Ans. 7-9 pg. 101
  18. 18. Aspicularis tetraptera is infective in _____ days and has a life cycle of ____ days?
    Ans. 6-7 , 23-25 pg. 102
  19. 19. A. tetraptera is diagnoised by ______ and S. obvelata is diagnosed by _______?
    Ans. fecal float, cellophane tape test pg. 102
  20. 20. What is the genus and species of the tropical rat mite?
    Ans. Ornithonyssus bacoti pg. 102
  21. 21. Myobia, Radfordia, and Psoregates belong to what suborder, while Myocoptes belongs to the suborder______?
    Ans. Prostigmata, Astigmata pg. 102
  22. 22. ______ _____ forms keratotic cysts during infestation.
    Ans. Psorergates simplex pg. 103
  23. 23. _____ has a single tarsal claw on the 2nd pair of legs, whereas _____ has two claws of unequal size on the terminal tarsal structure of its second pair of legs.
    Ans. Myobia, Radfordia pg. 103
  24. 24. What is the most common ectoparasite of the lab mouse?
    Ans. Myocoptes musculinus pg. 104
  25. 25. Chronic acariasis may provoke what condition due to long-standing dermatitis?
    Ans. Secondary amyloidosis pg. 105
  26. 26. Amyloidosis is diagnosed by?
    Ans. Apple green birefringence under polarized light when stained with Congo red pg. 105
  27. 27. Mineralization of the myocardium and epicardium is common in what 3 strains of mice?
    Ans. BALB/c, DBA, C3H pg. 106
  28. 28. A Reye�s-like syndrome has been reported in what strain of mice?
    Ans. BALB/c pg. 106
  29. 29. A deficiency of what vitamin causes tremors, diarrhea, rough hair coat, keratitis, poor growth, abscesses, hemorrhages, and sterility or abortion?
    Ans. Vit. A pg. 106
  30. 30. A deficiency of what vitamin causes muscular dystrophy and hyaline degeneration?
    Ans. Vit. E pg. 106
  31. 31. A deficiency of what vitamin causes alopecia, decreased feed consumption, poor growth, poor reproduction and lactation and neurological abnormalities?
    Ans. Vit. B complex pg. 106
  32. 32. Mice have an absolute requirement for a dietary source of what essential fatty acids?
    Ans. Linoleic and Arachadonic acid pg. 107
  33. 33. Black mice are prone to what skin condition?
    Ans. Ulcerative dermatitis pg. 107
  34. 34. What condition is associated with low relative humidity and causes constriction of the tail and occasionally of the feet and digits?
    Ans. Ringtail pg. 108
  35. 35. Males of what strain are notorious for fighting?
    Ans. BALB/c pg. 108
  36. 36. Atrial thrombosis has a high prevalence in what strain of mice?
    Ans. RFM pg. 108
  37. 37. What strain of mice develops immune complex glomerulonephritis as an autoimmune disease?
    Ans. NZB and NZB x NZW F1 pg. 109
  38. 38. Immune complex glomerulonephritis can be caused by what virus?
    Ans. LCMV pg. 109
  39. 39. What strain of mice express the rd gene, which leads to retinal degeneration within the first few weeks of life and has been used extensively as a model of retinitis pigmentosa?
    Ans. C3H/He pg. 110
  40. 40. What strain of mice commonly exhibits microophthalmia?
    Ans. C57BL/6 (note)
  41. 41. Viruses associated with lymphopoietic and hematopoietic neoplasia belong to what family and what type?
    Ans. Retroviridae, Type C oncornavirus pg.111
  42. 42. What is the most common malignancy in the mouse and where does it originate?
    Ans. Lymphoblastic leukemia, thymus pg.111
  43. 43. What is the term for organs that appear green in older mice affected with myelogenous leukemia?
    Ans. Chloroleukemia pg.111
  44. 44. What is another name for MMTV-S and how is it transmitted?
    Ans. Bittner virus, through milk pg.112
  45. 45. What strains of mice have a high natural prevalence of mammary tumors?
    Ans. C3H, A, DBA/2 pg.111
  46. 46. Primary respiratory tumors of mice occur in relatively high frequency, 95% of these are of what type?
    Ans. Pulmonary adenomas pg.113
  47. 47. From what 2 types of cells do pulmonary adenomas arise?
    Ans. Type II pneumocytes and Clara cells pg.113

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview