richie flash crads

Card Set Information

Author:
richiemagee
ID:
79377
Filename:
richie flash crads
Updated:
2011-04-13 14:09:58
Tags:
Louisiana Electricity CDE TestBank
Folders:

Description:
Louisiana Electricity TestBank
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user richiemagee on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. The purpose of the National Electrical Code is to assure __________ installation of electrical wiring.
    (A). Economical
    (B). Fast
    (C). Safe
    (D). Best
    C
  2. 2. The Code is divided into the introduction and __________ (number of) chapters.
    (A). Three
    (B). Six
    (C). Nine
    (D). Twelve
    C
  3. 3. A wiring installation may meet minimum Code requirements for safety and still not be efficient or convenient.
    (A). True
    (B). False
    A
  4. 4. Most references to Code requirements refer to the __________ number rather than the page number.
    (A). Equipment
    (B). Article
    (C). Sentence
    (D). Code
    B
  5. 5. The final authority in interpreting the National Electrical Code is the __________ inspector.
    (A). Local
    (B). State
    (C). National
    (D). Federal
    A
  6. 6. You can be sure that a product meets minimum safety standards if it bears the __________ stamp or tag.
    (A). UFEC
    (B). U.L.
    (C). U.C.
    (D). AMFACS
    B
  7. 7. All items that carry the U.L. stamp or tag are of equal quality.
    (A). True
    (B). False
    B
  8. 8. __________ are used to save time and space in preparation of wiring plans.(A). Symbols
    (B). Tags
    (C). Stamps
    (D). Tabs
    A
  9. 9. Every circuit must contain __________ or more conductors.
    (A). Four
    (B). One
    (C). Two
    (D). Three
    C
  10. 10. The source for circuits in a house is the __________.
    (A). Power
    (B). Meter
    (C). SEP
    (D). Circuit breaker
    C
  11. 11. Three common types of __________ circuits are: small appliance, general purpose and individual equipment circuits.
    (A). Branch
    (B). Feeder
    (C). Extended
    (D). 240 amp
    A
  12. 12. Most circuits are made up of two or more insulated wired bound together in a cable.
    (A). True
    (B). False
    A
  13. 13. The total amount of current required in all parts of the house is known as the electrical __________.
    (A). Voltage
    (B). Amperage
    (C). Load
    (D). Supply
    C
  14. 14. The load-carrying capacity of a wire is measured in __________.
    (A). Wire size
    (B). Fractions
    (C). Voltage
    (D). Amperages
    D
  15. 15. The load-carrying capacity of a wire stated in amperes is __________.
    (A). Total load
    (B). Ampacity
    (C). Voltage
    (D). Volume
    B
  16. 16. The smaller the AWG number, the larger the __________.
    (A). Circuit breaker
    (B). Fuse
    (C). Wire
    (D). Conduit
    B
  17. 17. For small appliance circuits, No. __________ is the smallest size wire allowed.
    (A). 10
    (B). 12
    (C). 14
    (D). 16
    B
  18. 18. A __________-ampere fuse or circuit breaker is required for small appliance circuits.
    (A). 10
    (B). 25
    (C). 20
    (D). 30
    C
  19. 19. The Code requires at least __________ small appliance circuits in a residence.
    (A). 2
    (B). 3
    (C). 5
    (D). 8
    A
  20. 20. No __________ outlets may be included on small appliance circuits.
    (A). Small
    (B). Lighting
    (C). Large
    (D). 20 amp
    B
  21. 21. All __________ in the kitchen, dining room, breakfast room and pantry must be included in small appliance circuits.
    (A). Fuses
    (B). Lights
    (C). Receptacles
    (D). Dimmers
    C
  22. 22. General-purpose circuits make up the largest part of a home wiring system.
    (A). True
    (B). False
    A
  23. 23. General-purpose circuits may only be wired with No. 12 wire.
    (A). True
    (B). False
    B
  24. 24. There should be at least one general purpose circuit for every __________ square feet of floor space in a home.
    (A). 200
    (B). 500
    (C). 700
    (D). 800
    B
  25. 25. Either a 15- or 20-ampere circuit breaker may be used with No. 12 wire.
    (A). True
    (B). False
    A
  26. 26. Some general purpose circuits may contain both lighting outlets and receptacles.
    (A). True
    (B). False
    A
  27. 27. To avoid overloading, you should not put more than __________ outlets on a 15-ampere (No. 14 wire) circuit.
    (A). 4
    (B). 5
    (C). 10
    (D). 12
    C
  28. 28. The Code requires that receptacles be spaced so that no point on a wall line is more than __________ feet from a receptacle.
    (A). 4
    (B). 5
    (C). 6
    (D). 8
    C
  29. 29. Individual circuits connect to only one outlet or item of electrical equipment.
    (A). True
    (B). False
    A
  30. 30. Some appliances and motors on individual circuits must be wired for 240 volts.
    (A). True
    (B). False
    A
  31. 31. Much of the wiring and devices are attached to the studs.
    (A). True
    (B). False
    A
  32. 32. A standard gauge that expresses wire size is __________.
    (A). National Electrical Code
    (B). American Electrical Code
    (C). National Wire Gauge
    (D). American Wire Gauge
    D
  33. 33. The current in amperes a conductor can carry continuously under conditions of use without exceeding its temperature rating is __________.
    (A). ampacity
    (B). Small Appliance Circuit
    (C). Circuit
    (D). General Purpose Circuit
    A
  34. 34. A unit for measuring the rate of flow of electrical current is __________.
    (A). Volt
    (B). Watt
    (C). Ampere
    (D). Kilowatt
    C
  35. 35. That portion of a wiring system extending beyond the final overcurrent device protecting the circuit is a __________.
    (A). Feeder Circuit
    (B). Branch Circuit
    (C). All of the above
    (D). None of the above
    B
  36. 36. The path followed by an electrical current as it flows from one terminal of the source of supply to the other is a __________.
    (A). Circuit
    (B). Trail
    (C). Loop
    (D). None of the above
    A
  37. 37. An overload protection device that stops the current flow when the circuit becomes overloaded and that can be reset when tripped is a __________.
    (A). Fuse
    (B). Switch
    (C). Receptacle
    (D). Circuit Breaker
    D
  38. 38. Any type of material that is used to carry electrical current is a __________.
    (A). Conductor
    (B). Wire
    (C). Metal
    (D). None of the above
    A
  39. 39. The circuit between the Service Entrance Panel and the fuse or circuit breaker protecting the branch circuit is a(n) __________.
    (A). Individual Circuit
    (B). Feeder Circuit
    (C). General Purpose Circuit
    (D). Branch Circuit
    B
  40. 40. A safety device containing a short length of conducting metal which melts at a certain temperature and stops the current flow to prevent overloading a circuit is a __________.
    (A). Circuit Breaker
    (B). Fuse
    (C). Receptacle switch
    (D). None of the above
    B
  41. 41. A branch circuit that supplies a number of outlets for lighting and appliances is a(n) __________.
    (A). General Purpose Circuit
    (B). Small Appliance Circuit
    (C). Feeder Circuit
    (D). Individual Circuit
    A
  42. 42. A branch circuit that supplies only one item of electrical equipment is a(n) __________.
    (A). General Purpose Circuit
    (B). Small Appliance Circuit
    (C). Feeder Circuit
    (D). Individual Circuit
    D
  43. 43. A code that sets minimum safety standards for installation of electrical wiring and equipment to protect life and property is the __________.
    (A). National Safety Code
    (B). American Electrical Code
    (C). National Electrical Code
    (D). American Safety Code
    C
  44. 44. A branch circuit supplying energy to one or more outlets to which appliances are to be connected is a __________.
    (A). Feeder Circuit
    (B). Large Appliance Circuit
    (C). General Purpose Circuit
    (D). Small Appliance Circuit
    D
  45. 45. A letter, abbreviation or sketch that represents a certain item is a __________.
    (A). Code
    (B). Symbol
    (C). All of the above
    (D). None of the above
    B
  46. 46. A laboratory which tests electrical wiring material to determine if they meet minimum safety and quality standards is (a) __________.
    (A). Science Laboratory
    (B). Safety Laboratory
    (C). Underwriters Laboratories
    (D). Broomfeld Labs
    C
  47. 47. A __________ is authorization to begin the wiring installation.
    (A). Message
    (B). Wiring Permit
    (C). Document
    (D). All of the above
    B
  48. 48. Overcurrent protection for each circuit is provided by a __________ or fuse of the correct size.
    (A). Tripper
    (B). Wire
    (C). Switch
    (D). Circuit Breaker
    D
  49. 49. No. 8 AWG has a __________ diameter than No. 10 but __________ than No. 6.
    (A). Same, Larger
    (B). Larger, Smaller
    (C). Smaller, Larger
    (D). None of the above
    B
  50. 50. The two types of residential wiring circuits are branch circuits and __________ circuits.
    (A). Individual
    (B). General Purpose
    (C). Common
    (D). Feeder
    D
  51. 51. Another name for a compass saw is a __________ saw.

    (A). Circular
    (B). Flat blade
    (C). Keyhole
    (D). Reciprocating
    C
  52. 52. One instrument used to test circuits for voltage and continuity is a volt-ohmmeter.
    (A). True
    (B). False
    A
  53. 53. Diagonal cutters are especially useful for bending loops in wire to fit under screws.
    (A). True
    (B). False
    B
  54. 54. Carbide-tipped bits are required to drill into __________.
    (A). Wood
    (B). Sheet rock
    (C). Masonry
    (D). Plywood
    C
  55. 55. The plumb is a line with a weight (bob) attached to find a true vertical line.
    (A). True
    (B). False
    A
  56. 56. Receptacles on the kitchen counter should be located:
    (A). 4 inches above the counter top
    (B). 6 inches above the counter top
    (C). 8 inches above the counter top
    (D). Flush with the counter top
    C
  57. 57. A circuit or part of a circuit between outlets is often referred to as the __________.
    (A). Run
    (B). Cable
    (C). Wire
    (D). Ground
    A
  58. 58. Locate switches __________ inches from the floor to the bottom of the box.
    • (A). 30
    • (B). 36
    • (C). 40
    • (D). 48
  59. 59. Normally, bathroom wall lights are mounted at a height of:
    • (A). 4� to 5� feet
    • (B). 6 to 7 feet
    • (C). 3 to 4� feet
    • (D). 5 to 6 feet
  60. 60. Individual branch circuits are installed for:
    • (A). Heavy duty appliances and equipment
    • (B). Motors only
    • (C). Individual family dwellings
    • (D). Kitchen appliances only
  61. 61. Circuits may be run through wall studs, overhead in the attic or underneath the floor in the basement or crawl space.
    • (A). True
    • (B). False
  62. 62. Wall receptacles (other than above kitchen counters) should be 12 to 14 inches above the floor.
    • (A). True
    • (B). False
  63. 63. One way to mark the location for overhead lighting outlets is to plumb up from two diagonal lines on the floor.
    • (A). True
    • (B). False
  64. 64. Individual circuits for appliances wired at 120 volts with No. 12 wire are protected by a __________ ampere fuse or circuit breaker.
    • (A). 15
    • (B). 20
    • (C). 25
    • (D). 30
  65. 65. The purpose of the Ground Fault Circuit Interrupter (GFCI) is to:
    • (A). Signal the probability of an earthquake
    • (B). Make a faulty appliance inoperable
    • (C). Provide protection for persons using faulty equipment
    • (D). None of the above
  66. 66. Each convenience outlet in the bathroom must be protected by a GFCI device.
    • (A). True
    • (B). False
  67. 67. Switch boxes are used only to install switches.
    • (A). True
    • (B). False
  68. 68. A plug that is removed to make an opening in the box for installing wiring is a __________.
    • (A). Knockout
    • (B). Circle
    • (C). Outlet
    • (D). Gap protector
  69. 69. Outlet boxes may be octagonal or square.
    • (A). True
    • (B). False
  70. 70. Every electrical connection or splice must be made in a box.
    • (A). True
    • (B). False
  71. 71. The number of wires that can be installed in a box depends on:
    • (A). The size of the wire
    • (B). The size of the box
    • (C). The number of straps, studs, clamps and hickeys to be installed
    • (D). All of the above
  72. 72. Switch boxes joined side by side to accommodate more than one switch are called __________.
    • (A). Double boes
    • (B). Gang boxes
    • (C). Large boxes
    • (D). All of the above
  73. 73. Using non-metallic boxes will allow more wires to be installed than a metal box of the same size because:
    • (A). Non-metallic boxes have thinner walls
    • (B). Cable clamps are not required in most non-metallic boxes
    • (C). Knockout holes are smaller
    • (D). All of the above
  74. 74. Why would you add an extension ring to an outlet box?
    • (A). To increase the capacity
    • (B). To improve stability
    • (C). To conserve wire
    • (D). All of the above
  75. 75. Switch boxes must always be mounted � inch back of the edge on wood paneled walls.
    • (A). True
    • (B). False
  76. 76. All knockout openings should be removed from the box before it is mounted.
    • (A). True
    • (B). False
  77. 77. Under what conditions would you want to use a square outlet box rather than an octagonal-shaped one?
    • (A). When more space is needed
    • (B). When there is to be no enclosed ceiling
    • (C). When it suits your personal preference
    • (D). None of the above
  78. 78. The two types of bar hangers available for mounting outlet boxes are adjustable and __________.
    • (A). Solid
    • (B). Hollow
    • (C). Plastic
    • (D). None of the above
  79. 79. If an attic is not easily accessible and not floored, cable must be protected only within:
    • (A). 2 feet of the attic entrance
    • (B). 6 feet of the attic entrance
    • (C). 3 feet of the attic entrance
    • (D). None of the above
  80. 80. When holes drilled in studs are not in line:
    • (A). The boxes may be too high
    • (B). The flow of electricity is weakened
    • (C). The cable is harder to pull through
    • (D). More outlets are required
  81. 81. Cable protection may be provided by:
    • (A). Using larger cable than is required
    • (B). Installing additional circuits
    • (C). Using only low voltage cable
    • (D). Drilling holes or cutting notches in studs, joints and rafters
  82. 82. Holes drilled in the center of the studs do not weaken the structure.
    • (A). True
    • (B). False
  83. 83. Notching or drilling studs at the bottom before installation is becoming more popular because:
    • (A). It makes it easier to install insulation batts between studs
    • (B). It is less expensive
    • (C). It is faster than other methods
    • (D). It reduces weakness in studs
  84. 84. The smallest size copper wire the Code allows for house wiring is:
    • (A). No. 8
    • (B). No. 14
    • (C). No. 12
    • (D). No. 16
  85. 85. Generally aluminum wire, in order to have the same carrying capacity as copper, must be:
    • (A). One trade size larger than copper
    • (B). The same size as copper
    • (C). About the same size, but heavier
    • (D). None of the above
  86. 86. In an installation where No. 8 copper wire is satisfactory, a No. 10 aluminum wire would be required to carry the current load.
    • (A). True
    • (B). False
  87. 87. Receptacles and switches made for use with either copper or aluminum and rated 15- or 20-amps are marked:
    • (A). HUD/HEW
    • (B). U.L. Inspected
    • (C). Double insulated
    • (D). CO/ALR
  88. 88. The type of outer covering or sheath, and the type and number of wires contained in the cable determine where and how the cable may be used.
    • (A). True
    • (B). False
  89. 89. How would you designate a cable containing two No. 12 wires and a grounding wire?
    • (A). 12-2
    • (B). 14-3
    • (C). 12-2 w/g
    • (D). 10-3 w/g
  90. 90. Which of the following must be marked on all cable?
    • (A). The date of manufacture
    • (B). The recommended use
    • (C). Letters indicating the type of wire
    • (D). The manufacturer's warranty
  91. 91. Pulling a length of cable for a long run is usually easier if you:
    • (A). Unwind the cable from the outside of the roll
    • (B). Unwind the cable from the inside of the roll
  92. 92. Cable on studs as seen at right angles to joists, rafters and sills must be fastened every 4� feet and within 12 inches of a metal box.
    • (A). True
    • (B). False
  93. 93. The Code calls wiring from light to switch box the switch loop.
    • (A). True
    • (B). False
  94. 94. Normally, you would allow __________ inches of cable for making splices and connections inside the box.
    • (A). 1 to 3
    • (B). 3 to 5
    • (C). 6 to 8
    • (D). 9 to 12
  95. 95. A new type of cross-linked synthetic polymer material that is moisture- and heat-resistant is a __________ conductor.
    • (A). Moisture-Resistant Thermoplastic Type TW
    • (B). Type XHHW
    • (C). Type UF
    • (D). Type USE
  96. 96. __________ conductor is used for direct burial underground feeder circuits, such as between the residence and a separate utility building or garage.
    • (A). Moisture-Resistant Thermoplastic Type TW
    • (B). Type XHHW
    • (C). Type UF
    • (D). Type USE
  97. 97. __________ conductor is suitable for both dry and wet locations. This is the type most commonly used for conductors in non-metallic cable.
    • (A). Moisture-Resistant Thermoplastic Type TW
    • (B). Type XHHW
    • (C). Type UF
    • (D). Type USE
  98. 98. __________ conductor is used for direct burial of underground service entrance.
    • (A). Moisture-Resistant Thermoplastic Type TW
    • (B). Type XHHW
    • (C). Type UF
    • (D). Type USE
  99. 99. Cable may be spliced only:
    • (A). Inside a box
    • (B). Inside the SEP
  100. 100. The bottom edge of the SEP cabinet should be about:
    • (A). 24 to 28 inches above floor level
    • (B). 10 to 12 inches above floor level
    • (C). The same height as the convenience outlets
    • (D). 40 to 48 inches above the floor level or as required
  101. 101. If you use a knife to remove insulation from wires, you should start the cut __________ to prevent cutting into the wire.
    • (A). 10 inches from the end
    • (B). At an angle
    • (C). Ringing the wire all around
    • (D). All of the above
  102. 102. Connecting wires with solderless connectors is the most commonly used and acceptable method of joining wires.
    • (A). True
    • (B). False
  103. 103. A commonly used term for a solderless connector is __________.
    • (A). Wire wrench
    • (B). Wire nut
    • (C). Cable connector
    • (D). None of the above
  104. 104. Approved split-bolt connectors are used when large wire sizes must be connected.
    • (A). True
    • (B). False
  105. 105. The correct procedure for melting solder to splice wires is to:
    • (A). Melt the solder by holding it directly to the soldering iron
    • (B). Heat wires with the soldering iron and press the solder to the heated wires
    • (C). Melt solder with a torch and let it drip on the splice
  106. 106. After the wires have been inserted and the nut tightened, split-bolt connectors must be wrapped with __________.
    • (A). Electrician's tape
    • (B). Insulation
    • (C). Cable
    • (D). Wire
  107. 107. A ground is an intentional connection between:
    • (A). A "hot" and a neutral wire
    • (B). Two neutral wires
    • (C). A "hot" wire and the earth
    • (D). An electrical system and the earth
  108. 108. The purpose of grounding is to:
    • (A). Make the system safer and prevent damage
    • (B). Generate a higher voltage
    • (C). Reduce the need for long runs of wire
    • (D). "Flare off" dangerous electrical flow
  109. 109. The black wire in a 120-volt circuit is usually referred to as the "hot" wire but its technical name is the __________ conductor.
    • (A). Grounded
    • (B). Grounding wire
    • (C). Ungrounded
    • (D). Any of the above
  110. 110. The white wire must be continuous throughout the system.
    • (A). True
    • (B). False
  111. 111. An example of the rule, "the neutral wire is always white but the white wire is not always neutral" is:
    • (A). When knob and tube wiring systems are installed
    • (B). When switches are "ganged"
    • (C). When wiring a switch with non-metallic sheathed cable under certain conditions
    • (D). When wiring a convenience outlet
  112. 112. In 120-volt house wiring using non-metallic sheathed cable w/ground, equipment grounding is accomplished by:
    • (A). The operator standing on insulative materials
    • (B). Using only U.L. approved equipment
    • (C). Insuring that the neutral wire is continuous
    • (D). Connecting the bare grounding wire to the SEP neutral bar
  113. 113. The bare grounding wire of a branch circuit is connected from the neutral bar of the SEP to:
    • (A). A grounding rod
    • (B). The metal outlet boxes
    • (C). The silver terminal of all fixtures
    • (D). A cold water pipe
  114. 114. If the appliance cord has a grounding conductor and plug, grounding the outlet boxes and receptacles has the effect of grounding any such appliance or equipment.
    • (A). True
    • (B). False
  115. 115. A "jumper" wire or "pigtail" is:
    • (A). A short piece of wire for connecting the grounding wire to the outlet box
    • (B). A wire from the SEP neutral bar to the ground pipe
    • (C). A splice
    • (D). None of the above
  116. 116. The most common type of receptacle is:
    • (A). Single receptacle type
    • (B). Single receptacle with a switch
    • (C). Duplex receptacle with weatherproof cover
    • (D). Standard grounding duplex receptacle
  117. 117. The grounding wire must always be connected to every metal box.
    • (A). True
    • (B). False
  118. 118. By removing the break-off connection tab between the brass terminals of a receptacle, you:
    • (A). Create a short circuit to each outlet
    • (B). Make it possible to connect a separate circuit to each outlet
    • (C). Have a reduced utility bill
    • (D). Make it a fire hazard
  119. 119. Most dryers are wired with No. 8 wire in a 60-amp circuit.
    • (A). True
    • (B). False
  120. 120. A junction box is used only for:
    • (A). Installing lighting fixtures overhead
    • (B). Making wiring connections
    • (C). Temporary connections
    • (D). Electrical loads in excess of 30 amperes
  121. 121. When connecting water heaters, you usually make the connections directly to the conductors in the water heater and connect the grounding wire to the metal case.
    • (A). True
    • (B). False
  122. 122. The purpose of the switching device which controls the time-of-day operation of heaters and other heavy demand appliances is to:
    • (A). Spread energy distribution among the various circuits of the box
    • (B). Allow the appliance to operate during the periods when demand on the power company lines is lower
    • (C). Enable the use of smaller wires
    • (D). Maintain a more uniform voltage
  123. 123. Most clothes dryers can be plugged into a 120-volt receptacle and do not require a separate circuit.
    • (A). True
    • (B). False
  124. 124. In most central heating installations, the responsibility of the electrician is to:
    • (A). Perform the complete wiring and installation job
    • (B). Perform the rough-in wiring
    • (C). Wire up to the SEP only
    • (D). Recommend gas heat
  125. 125. Closet fixtures must have at least:
  126. (A). 6 inches clearance where combustible materials may be stored.
    • (B). 12 inches clearance where combustible materials may be stored.
    • (C). 18 inches clearance where combustible materials may be stored.
    • (D). 24 inches clearance where combustible materials may be stored.
  127. 126. Lighting fixtures should utilize the fixture-to-stud mounting when:
    • (A). The fixtures are heavy
    • (B). The fixtures are at the end of a long wire run
    • (C). The fixtures have heavy ampere demand
    • (D). The fixtures are light
  128. 127. To allow free circulation of air, the recessed fixture must have at least a __________ inch clearance from combustible material.
    • (A). 1
    • (B). 2
    • (C). 1�
    • (D). �
  129. 128. Most switches used in lighting circuits are one of the following types: Toggle type, Rocker, type, Pushbutton type.
    • (A). True
    • (B). False
  130. 129. Four-way switches are operated from four locations.
    • (A). True
    • (B). False
  131. 130. Unlike grounding with metal boxes, the pigtail grounding wire is not normally required to be connected from box to switch with a PVC (non-metallic) box.
    • (A). True
    • (B). False
  132. 131. If an outlet is at the end of a circuit, the bare wire connects to:
    • (A). The outlet terminal
    • (B). The white wire
    • (C). The grounding screw in the outlet box and a wiring device such as a receptacle or switch at the end
    • (D). No connection is necessary, just tape and push in the box
  133. 132. A white wire connected to a black wire or to a switch is considered to be hot.
    • (A). True
    • (B). False
  134. 133. Three-way switches are used only in pairs.
    • (A). True
    • (B). False
  135. 134. Four-way switches are used only in combination with two three-way switches.
    • (A). True
    • (B). False
  136. 135. No. 18-2 or 20-2 insulated wire may be used for connections between the transformer, the chimes and pushbuttons.
    • (A). True
    • (B). False
  137. 136. Two items used to slit the outer covering or sheath of the cable are (a) __________ and a __________.
    • (A). scissors, cable ripper
    • (B). scissors, wire opener
    • (C). knife, wire opener
    • (D). knife, cable ripper
  138. 137. Self-contained kitchen ranges normally require a heavy duty __________ ampere 125/250-volt receptacle.
    • (A). 60
    • (B). 50
    • (C). 40
    • (D). 30
  139. 138. Those receptacles in which wires are inserted into holes in the back of the receptacle rather than being looped around screws on the sides are called __________ receptacles.
    • (A). Back hole
    • (B). Alternate
    • (C). Back wired
    • (D). Easy wire
  140. 139. Most people prefer not to plug smoke detectors into convenience outlets because:
    • (A). The unit may be accidentally disconnected
    • (B). The unit needs to be on a separate circuit
    • (C). The unit is too delicate for regular 120-volt current
    • (D). All of the above
  141. 140. A code provision requires that no thermal insulation may be installed within __________ inches of a recessed fixture, wiring compartment or ballast.
    • (A). 1
    • (B). 2
    • (C). 3
    • (D). 4
  142. 141. Three-way switches are so called because:
    • (A). They control lights from three locations
    • (B). They have three terminals on the switch
    • (C). They can be used on only three circuits per building
    • (D). They are operated with a rotary button with three positions for different levels of lighting
  143. 142. The white wire in a cable may be connected to a switch without identification only when it is used for the supply to the switch.
    • (A). True
    • (B). False
  144. 143. In connecting a single pole switch with an incoming and an outgoing cable in the box, you would connect:
    • (A). A black and a white wire to the two terminals, the remaining two are connected with a wire nut
    • (B). The two white wires to the two terminals on the switch, the two black wires together
    • (C). The two black wires to the two terminals, and the two white wires are connected with a wire nut
    • (D). None of the above
  145. 144. A switch loop is required when:
    • (A). Only one switch is used in a circuit
    • (B). The power source enters the switch box first
    • (C). The power source enters the switch box last
    • (D). None of the above
  146. 145. You can identify the common or pivot terminal on a three-way switch because:
    • (A). It has a reverse thread
    • (B). It has a hex-type head
    • (C). It is always at the back of the switch, by itself
    • (D). It is usually alone and a different color from the other two terminals, or it is labeled
  147. 146. For wiring between three-way switches, you must use:
    • (A). Three-wire cable with ground
    • (B). Two-wire cable with ground
    • (C). Four-wire cable with ground
    • (D). The same as from the source to the first three-way switch
  148. 147. Traveler, or switching, wires in three-way switch installations connect:
    • (A). The switches to the light fixture
    • (B). The switches to the source
    • (C). The switches to each other
    • (D). One switch to the light fixture, to other to the source
  149. 148. A good way to identify the two terminals for traveler wires is:
    • (A). They will normally be a different color than the common terminal
    • (B). They are larger in size than the common terminal
    • (C). They are smaller than the common terminal
    • (D). They are always silver
  150. 149. In order for doorbells and chimes to operate on low voltage, it is necessary to:
    • (A). Have no more than two pushbuttons in the system
    • (B). Incorporate a dry cell battery in the system
    • (C). Install a transformer to reduce the voltage
    • (D). Install a transformer to increase the voltage
  151. 150. Two common types of smoke detectors are battery operated smoke detectors and 120-volt smoke detectors.
    • (A). True
    • (B). False
  152. 151. The final step in installing a smoke detector is to:
    • (A). Install the cover
    • (B). Test it for operation
    • (C). Turn on the circuit breaker
    • (D). Tighten the screws an extra 3 turns
  153. 152. A circuit breaker entrance panel has advantages over fuse panels such as:
    • (A). When overloaded and tripped, it may be reset without replacing parts
    • (B). It will carry 80 percent of its rated load continuously
    • (C). It will take short period of overload without tripping
    • (D). All of the above
    • (E). None of the above
  154. 153. Both fuse and circuit breaker service entrance panels are available with main fuses and main breakers that allow disconnecting power to all circuits.
    • (A). True
    • (B). False
  155. 154. Service Entrance panels commonly installed in homes vary in size from 20 amperes to 200 amperes capacity.
    • (A). True
    • (B). False
  156. 155. From a practical standpoint, you should consider as a minimum requirement for service entrance equipment in a home:
    • (A). 75 amperes capacity
    • (B). 150 amperes capacity
    • (C). 200 amperes capacity
    • (D). None of the above
  157. 156. Demand factors take into account:
    • (A). The different voltages likely to be supplied to the home
    • (B). The fluctuation normally found in ampere flow
    • (C). The difference between the maximum capacity of the system and the actual load it is likely to carry
    • (D). The correction normally employed to compensate for heat loss as electricity is conducted
  158. 157. You need to know the volt-amperes of a water heater, but it is not given on the nameplate. This figure can be calculated by:
    • (A). Dividing the Volts by the Amps
    • (B). Subtracting the Ohms from the Volts
    • (C). Adding the Volts to the Amps
    • (D). Multiplying the Volts times the Amps
  159. 158. The Code states that where it is unlikely that two dissimilar loads (such as heating and air conditioning) will be in use at the same time:
    • (A). It is permissible to omit the smaller of the loads in computing the total load
    • (B). It is permissible to omit the larger of the two loads in computing the total load
    • (C). Neither of the loads may be omitted in computing the total load
    • (D). The combined load of the two dissimilar loads minus 10% may be computed
  160. 159. The service drop refers to:
    • (A). The slot in the front door where the postman deposits mail
    • (B). The wires from the power source to the house
    • (C). The neutral wire which drops from the SEP to the ground rod
    • (D). The meter pan
  161. 160. Service drop installations should use a minimum of __________.
    • (A). 2 gauge
    • (B). 6 gauge
    • (C). 10 gauge
    • (D). 12 gauge
  162. 161. The purpose of drip loops is:
    • (A). To reduce the velocity of electrical current before entering the meter
    • (B). To discourage birds from roosting on the service entrance
    • (C). To prevent water from entering the entrance head
    • (D). To compensate for expansion and shrinkage during hot and cold periods
  163. 162. The entrance head must be mounted higher than the service drop to allow room for the drip loops.
    • (A). True
    • (B). False
  164. 163. The minimum clearance above grade for a service drop cable is __________ feet.
    • (A). 6
    • (B). 8
    • (C). 10
    • (D). 12
  165. 164. When using aluminum wire or cable for service entrance connections, you should always be sure the service entrance terminals are labeled:
    • (A). Al-Cu
    • (B). Al
    • (C). No. 8
    • (D). No. 6
  166. 165. The bare strands of wire wound around the insulated wires of service entrance cable are:
    • (A). Lightning arresters
    • (B). Stability wires
    • (C). Stress wires
    • (D). Wires used to make the neutral when twisted together
  167. 166. The meter is installed in the meter base by the:
    • (A). Power company
    • (B). Electrician
    • (C). Contractor or his designated representative
    • (D). Home owner
  168. 167. Where cable goes through a masonry wall, the hole should be filled with:
    • (A). Mortar
    • (B). Concrete
    • (C). A mastic-type sealer
    • (D). Super glue
  169. 168. The letters EMT stand for:
    • (A). Electrical and Mortat Terminals
    • (B). Energy Monitor Transistors
    • (C). Electrical Metallic Tubing
    • (D). Energized Metallic Tape
  170. 169. Separate, individual, insulated wires are installed in conduit.
    • (A). True
    • (B). False
  171. 170. The Code now permits the use of Intermediate Metal Conduit (IMC) in wiring whenever rigid conduit is required.
    • (A). True
    • (B). False
  172. 171. The wall thickness of IMC is:
    • (A). Thicker than rigid conduit but thinner than EMT
    • (B). Identical to the thickness of non-metallic sheathed cable
    • (C). The same as EMT
    • (D). Thinner than rigid conduit but thicker than EMT
  173. 172. In cases where rigid conduit is unavailable, water pipe may be used if it is of sufficient size to accommodate the wires to be pulled through.
    • (A). True
    • (B). False
  174. 173. A general recommendation is to install __________ inch conduit for a mast.
    • (A). �
    • (B). 1
    • (C). 1�
    • (D). 2 inches or larger
  175. 174. Thinwall conduit (EMT) in residential wiring is sized:
    • (A). Smaller than rigid conduit
    • (B). Larger than rigid conduit
    • (C). The same as rigid conduit for the same type of installation
    • (D). According to the electricians bid price
  176. 175. Single story houses with low roof lines often utilize a rigid conduit service entrance extending through the roof called a:
    • (A). Pole
    • (B). Yardarm
    • (C). Mast
    • (D). Receiver
  177. 176. The meter should be located at a height of:
    • (A). 3 to 6 feet
    • (B). 2 to 4 feet
    • (C). 4 to 7 feet
    • (D). 5� to 6 feet
  178. 177. The interior of the service entrance cabinet includes:
    • (A). The main breaker or fuse pullout
    • (B). The neutral bus bar
    • (C). The circuit breaker or fuse panel
    • (D). All of the above
    • (E). None of the above
  179. 178. If aluminum wire is being installed in the SEP, you should apply inhibitor paste to each terminal and conductor.
    • (A). True
    • (B). False
  180. 179. The grounding rod must be driven at least __________ feet into the ground.
    • (A). 2
    • (B). 4
    • (C). 8
    • (D). 12
  181. 180. The size of the grounding conductor depends on:
    • (A). The number of circuits in the system
    • (B). The size of the service entrance conductors
    • (C). The square feet in the house or building
    • (D). The discretion of the power supplier
  182. 181. Bonding is:
    • (A). A process whereby copper is coated to aluminum wire
    • (B). The permanent joining of metallic parts to form a conductive path for electricity
    • (C). The posting of money as surety or bond by the electrical contractor
    • (D). The taping together of metallic parts to form a conductive path for electricity
  183. 182. Metal water pipes can be used to ground electrical circuits.
    • (A). True
    • (B). False
  184. 183. It is not permitted by the Code to use underground metal gas piping systems for grounding electrodes under any circumstances.
    • (A). True
    • (B). False
  185. 184. GFCI's are installed to:
    • (A). Protect people from shock hazards
    • (B). Save electrical energy
    • (C). Reduce the possibility of radiation
    • (D). Provide a safe means whereby electricity may be used without reducing the distribution voltage
  186. 185. It is a fact that a tiny fraction of an ampere can be fatal.
    • (A). True
    • (B). False
  187. 186. Which of the following areas require GFCI protection?
    • (A). Bathrooms
    • (B). Garages
    • (C). Outdoor receptacles
    • (D). A receptacle within 15 feet of a swimming pool
    • (E). All of the above
  188. 187. A ground fault exists when:
    • (A). Two different types of conductors are used
    • (B). Circuits are wired in series
    • (C). An unintended current path is established between an ungrounded conductor and ground
    • (D). A light bulb burns out
  189. 188. If an accidental ground fault occurs in an electric drill, the GFCI:
    • (A). Re-establishes the circuit
    • (B). Melts the drill bit
    • (C). Interrupts (turns off) the circuit before any harm can be done
    • (D). None of the above
  190. 189. There are three types of GFCI's available. They are: Portable type, Immobile type, Circuit breaker type.
    • (A). True
    • (B). False
  191. 190. Each GFCI has a test button that you can use to determine if the device is working.
    • (A). True
    • (B). False
  192. 191. An orderly wiring job in the SEP allows better air circulation, reducing heat buildup.
    • (A). True
    • (B). False
  193. 192. The capacity of the circuit breaker is rated in:
    • (A). Volts
    • (B). Ohms
    • (C). Watts
    • (D). Amperes
  194. 193. A run of EMT between outlets, between fittings, or between outlet and fitting must not contain more than the equivalent of:
    • (A). One quarter bend
    • (B). Two quarter bends
    • (C). Three quarter bends
    • (D). Four quarter bends
  195. 194. When EMT is installed correctly, the conduit:
    • (A). Does not need to be supported
    • (B). Cannot be used as the equipment ground
    • (C). Is in straight runs only
    • (D). Is no longer than 50 feet from the SEP
  196. 195. An offset bend is often required to make the conduit go straight into the:
    • (A). Bender
    • (B). Box
    • (C). Handle
    • (D). Cable
  197. 196. When using EMT, the Code permits the use of this type of box:
    • (A). Paper
    • (B). Glass
    • (C). Plastic
    • (D). Cloth
  198. 197. For 120-volt or 240-volt circuits using EMT, you need:
    • (A). Only one wire and a ground
    • (B). Two conductors and a ground
    • (C). Three conductors and a ground
    • (D). Only neutral wire and a ground
  199. 198. On longer runs of EMT or where several bends occur, the tool that is needed to pull the wires through the circuit is called a:
    • (A). Backhoe
    • (B). Fish-sealer
    • (C). Puller
    • (D). Fish-tape
  200. 199. When using EMT, color code substitutes are:
    • (A). Allowed
    • (B). Sometimes allowed
    • (C). Seldom allowed
    • (D). Never allowed
  201. 200. The abbreviation for rigid non-metallic conduit is:
    • (A). PVC
    • (B). IMC
    • (C). FMI
    • (D). RNM
  202. 201. The use of flexible metallic conduit is limited to:
    • (A). Underground
    • (B). Dry locations
    • (C). Ceilings only
    • (D). Walls only
  203. 202. In bending EMT, you must be careful to avoid:
    • (A). Breaking the pipe
    • (B). Kinking the pipe
    • (C). Stretching the pipe
    • (D). Cutting the pipe
  204. 203. In bending EMT, always work on:
    • (A). Sawhorses
    • (B). Stepladders
    • (C). Hard flat surfaces
    • (D). Tailgate
  205. 204. In bending EMT, the term "take-up height" refers to the:
    • (A). Amount to make bend
    • (B). Amount in boxes
    • (C). Cut-off amount
    • (D). Amount in the bender
  206. 205. EMT must be supported within __________ feet of every outlet or box:
    • (A). 2
    • (B). 3
    • (C). 3�
    • (D). 4
  207. 206. Using EMT, the wiring to the switch box must be:
    • (A). Black only
    • (B). White only
    • (C). One black, one white
    • (D). One black, one white, one ground
  208. 207. __________ splices are permitted inside the conduit.
    • (A). Only one
    • (B). Only two
    • (C). No
    • (D). Three
  209. 208. Two methods commonly used to install EMT for residential wiring in walls are drilling holes and __________.
    • (A). Attic runs
    • (B). Notch cuts
    • (C). Following the floor
    • (D). None of the above
  210. 209. The first bend in an offset bend must be made at a __________ angle.
    • (A). 45�
    • (B). 30�
    • (C). 25�
    • (D). 10�
  211. 210. This procedure must be completed for each receptacle to the metal box:
    • (A). Stripping
    • (B). Taping
    • (C). Painting
    • (D). Grounding
  212. 211. In connecting a receptacle, the black wire must be attached to the:
    • (A). Silver screw
    • (B). Bronze screw
    • (C). Green screw
    • (D). Gray screw
  213. 212. Strip the ends of the wire that goes to a receptacle:
    • (A). 3/4 inch
    • (B). 1/2 inch
    • (C). 1/4 inch
    • (D). 1/4 inch
  214. 213. Cost estimation is an important responsibility of the electrical contractor.
    • (A). True
    • (B). False
  215. 214. Which of the following items should be listed in a detailed analysis of electrical cost estimates?
    • (A). Detailed measure of the wire, cable and conduit required
    • (B). Number of boxes, switches and other devices required
    • (C). Detailed estimate of the labor required
    • (D). Service entrance costs
    • (E). All of the above
  216. 215. Overhead and profit margins may vary greatly from one section of the nation to another.
    • (A). True
    • (B). False
  217. 216. The simplest type of quick estimate is:
    • (A). To compute costs on the basis of square footage in the house
    • (B). To multiply the average cost for each outlet by the number of outlets
    • (C). To multiply the cost of the SEP by the constant of 13
    • (D). To use comparable wiring jobs as a base and add 50 percent
  218. 217. In using the fixture allowance system, if the costs exceed the allowance:
    • (A). The contractor pays the difference
    • (B). The contractor and owner share the difference
    • (C). The owner pays the difference
    • (D). The two parties negotiate
  219. 218. Of the two quick estimate methods given in the manual, the method of multiplying the single outlets cost by total outlets is more accurate than estimating separately the costs for 120-volt and 240-volt outlets, service entrance, and overhead and profit margin.
    • (A). True
    • (B). False
  220. 219. The size of wire for farm wiring is determined by:
    • (A). The relative costs of the conductors
    • (B). The ampacity required in the circuit, mechanical strength of the wire and voltage drop
    • (C). The distance from the generation facility
    • (D). The number of individual circuits in the installation
  221. 220. In order to assure mechanical strength, the Code requires that overhead spans of up to 50 feet be at least:
    • (A). No. 12 wire
    • (B). No. 14 wire
    • (C). No. 10 wire
    • (D). No. 16 wire
  222. 221. Voltage drop is:
    • (A). The elevation difference between the overhead conductor and the SEP
    • (B). The same as the service drop
    • (C). The reduction of voltage between the power source and the load
  223. 222. To compensate for voltage drop on long runs:
    • (A). Larger wire should be used
    • (B). A larger transformer should be installed
    • (C). The number of circuits should be reduced
    • (D). Underground cable should be installed
  224. 223. No more than a __________ voltage drop should be allowed.
    • (A). 3%
    • (B). 5%
    • (C). 6%
    • (D). 8%
  225. 224. The load for the rural residence is computed differently from a city residence.
    • (A). True
    • (B). False
  226. 225. If the lighting load is computed at the rate of 1.5 amperes per outlet at 120 volts, the total lighting load for 12 outlets is:
    • (A). 12 amps
    • (B). 18 amps
    • (C). 15 amps
    • (D). 16 amps
  227. 226. The formula to determine amperes is:
    • (A). Volts times watts
    • (B). Watts divided by volts
    • (C). Watts times ohms
    • (D). None of the above
  228. 227. The receptacle load for 120-volt circuits is computed at the same rate per receptacle as lighting outlets.
    • (A). True
    • (B). False
  229. 228. In computing motor loads, for a single motor in a building, the rating must be:
    • (A). 100% of the motor full-load current rating
    • (B). 50% of the motor full-load current rating
    • (C). 125% of the motor full-load current rating
    • (D). 150% of the motor full-load current rating
  230. 229. After computing all lighting, receptacle and equipment loads for the building, you should arrive at the sum for all loads by:
    • (A). Simply adding them together
    • (B). Adding them together and adding 25%
    • (C). Doubling the individual loads and adding the result
    • (D). None of the above
  231. 230. Which of the following is not a valid reason for locating the meter on a pole near the center of the electrical load?
    • (A). Repairs and changes can be made to the wiring in one building without affecting service to others
    • (B). The length of cable for two or more buildings can be reduced
    • (C). Smaller conductors can be used
    • (D). A smaller number of circuits are required in the system
  232. 231. An exception to the rule of locating the meter pole in the geographical center of the load is when:
    • (A). Only 120-volt circuits are planned
    • (B). The load demand is about the same for all buildings
    • (C). The load demand for one building is much greater than for the others
    • (D). Only aluminum conductor is to be used
  233. 232. In most localities, the meter pole is supplied by the:
    • (A). Electrical contractor
    • (B). Power supplier
    • (C). Owner
  234. 233. In many instances, current transformer metering is installed on the meter pole, especially where the service size exceeds:
    • (A). 100 amperes
    • (B). 150 amperes
    • (C). 200 amperes
    • (D). 250 amperes
  235. 234. When the meter pole is wired with one conduit, you will:
    • (A). Use only copper non-metallic sheathed cable
    • (B). Use no smaller than No. 6 wire
    • (C). Run the two hot wires and the neutral wire for the power line connection from the top of the pole down to the meter socket, and within 36 inches of your main disconnect
    • (D). None of the above
  236. 235. Because of the increased danger from lightning for pole installations, most power suppliers recommend:
    • (A). Installing a lightning rod on each building
    • (B). Connecting the grounding wire to the neutral at the top of the meter box
    • (C). Using only wooden poles
    • (D). Setting the pole in concrete
  237. 236. Where a standby generator is wired into the system, a double-pole, double-throw switch must be in the "off" position before starting the generator to:
    • (A). Maintain single-phased current
    • (B). Prevent current from feeding in reverse to the power supply lines
    • (C). Avoid generating 240-volt current to all circuits
    • (D). Insure a steady flow of amperes
  238. 237. If a building has only one circuit such as a water well, it is permissible to install a:
    • (A). 15 ampere capacity service entrance
    • (B). 20 ampere capacity service entrance
    • (C). 60 ampere capacity service entrance
    • (D). 90 ampere capacity service entrance
  239. 238. Which of the following is not required in a service entrance?
    • (A). A disconnect
    • (B). Overload protection
    • (C). Fusetrons
    • (D). Grounding
  240. 239. Two buildings close together and with fairly small loads may be served with one circuit from the pole.
    • (A). True
    • (B). False
  241. 240. If cable is installed in a trench, it must be at least:
    • (A). 6 inches deep
    • (B). 12 inches deep
    • (C). 18 inches deep
    • (D). 24 inches deep
  242. 241. Type NM non-metallic sheathed cable can be used only in:
    • (A). Concrete
    • (B). Overhead systems
    • (C). Normally damp locations
    • (D). Normally dry locations
    • (E). All of the above
  243. 242. Which of the following locations are suitable for the use of Type UF, or Type USE cable?
    • (A). Dry or corrosive locations
    • (B). Moist locations
    • (C). Inside masonry
    • (D). Underground
    • (E). All of the above
  244. 243. If properly grounded, it is permissible to use metal conduit and armored cable in agricultural buildings where moist and/or corrosive conditions exist.
    • (A). True
    • (B). False
  245. 244. Group II buildings are totally enclosed, and are mostly confined to northern areas with extreme cold winters.
    • (A). True
    • (B). False
  246. 245. Group I agricultural buildings should be wired the same as for residential wiring except that:
    • (A). Covers are not required on boxes
    • (B). The cable may be mounted on the surface
    • (C). Fuses may be used rather than circuit breakers
    • (D). Smaller wire sizes are allowed
  247. 246. The principal use of low voltage remote control systems is to:
    • (A). Control lights from several locations
    • (B). Operate burglar alarms
    • (C). Control self-feeders
    • (D). Set time controls
  248. 247. Low voltage systems are usually served by:
    • (A). No. 12 wire
    • (B). No. 14 wire
    • (C). No. 18 wire
    • (D). Bell type wire
  249. 248. Which of the following items are not required in a low voltage system?
    • (A). No. 18 three-conductor cable for outdoor use
    • (B). A low voltage remote control relay at each outlet
    • (C). Push-button switches
    • (D). A low voltage transformer (24 volts)
    • (E). A fusestat, fusetron, or delayed action breaker
  250. 249. The first step to be performed when preparing to work on existing circuits is to:
    • (A). Assemble necessary tools and materials
    • (B). Make a sketch of needed circuit routes
    • (C). Turn off power to circuits
    • (D). All of the above
  251. 250. For installing new boxes in old buildings, the boxes usually must have some type of special fasteners or attachments.
    • (A). True
    • (B). False
  252. 251. To extend a circuit from one receptacle to another in old houses you may have to:
    • (A). Drill holes between floors
    • (B). Notch a channel between boxes
    • (C). Notch studs or spacers
    • (D). All of the above
  253. 252. A __________ hole can be bored to reach the wall opening with a new circuit cable on an upper floor.
    • (A). Small
    • (B). Large
    • (C). Diagonal
    • (D). Deep
  254. 253. Never attempt to disconnect power at a power supplier transformer.
    • (A). True
    • (B). False

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview