RBTI - Carbohydrates-1.txt

Card Set Information

Author:
joylady
ID:
96440
Filename:
RBTI - Carbohydrates-1.txt
Updated:
2011-08-08 16:47:16
Tags:
carbohydrate urine saliva calcium oxygen DNA pH affect buffers
Folders:

Description:
Carbohydrate Principles
Show Answers:

Home > Flashcards > Print Preview

The flashcards below were created by user joylady on FreezingBlue Flashcards. What would you like to do?


  1. 1. QUESTION: when acidosis is a result of carbohydrate problems it is due to what two causes?
    • ANSWER:
    • a. the incomplete metabolism of carbohydrates, lipids, and proteins, but also due to
    • b.. loss of production of bicarbonate by the pancreas
  2. 2. QUESTION: What other number is affected when bicarbonate buffers are depleted? What does this indicate? How does it affect the body?
    ANSWERS: The effect can be seen in a very low ammonia nitrogen number. This can be an indication of the long-standing affects up for body chemistry. This can make the body’s reserves quite low.
  3. 3. QUESTION: The Carbohydrate Number has the greatest effect on the overall conscious and subconscious feeling of well-being than any other number in the equation – True or False?
    ANSWER: True
  4. Oxygen - 4. QUESTION: If blood carbohydrate falls below a certain level (below 1.2 Brix), the oxygen levels in the blood will be…what? What would be its affect in the body?
    ANSWERS: Reduced. This could even mean that the movement of energy into the cell could be stopped and actually reversed.
  5. Oxygen - 5. QUESTION: When the blood carbohydrate goes above a certain level (above 5.49 Brix), will oxygen levels be increased or reduced? What will this cause?
    ANSWERS: Also reduced, even though the overall effect is not the same. This actually promotes an anaerobic fermentation reaction at the cell level.
  6. Oxygen - 6. QUESTION: Between what numbers is the range referred to as the “Zone of Misery”?
    ANSWER: From 2.0 to 5.49 Brix
  7. Oxygen - 7. QUESTION: When blood carbohydrates show from 2.0 Brix to 5.49 Brix (referred to as the "Zone of Misery") are the oxygen levels actually higher or lower than need be?
    ANSWER: Higher
  8. Oxygen - 8. QUESTION: When blood carbohydrates show from 2.0 Brix to 5.49 Brix (referred to as the "Zone of Misery") is the oxygen available?
    ANSWER: NO
  9. Oxygen - 9. QUESTION: When the oxygen goes high or low there is a decrease in what? and why?
    ANSWERS: Calcium. The decrease is because oversupply of oxygen or undersupply of oxygen interferes with the liver's ability to pick up calcium.
  10. Oxygen - 10. QUESTION: Reduced oxygen levels in the blood have important affects on two important organs. What are they?
    ANSWER: brain and the liver.
  11. QUESTION: When reduced oxygen is caused by low blood carbohydrate, change in mental response can be severe …what are the symptoms?
    ANSWER: fatigue, mood swings, temper tantrums, epileptic like symptoms, phobias, heart rhythm problems, erratic emotions, dizziness, motion sickness, morning sickness, spacey feelings, depression (to the point of suicide), alcoholic tendencies, allergies, intolerance to cooler temperatures (some with a severe low carbohydrate will be cold in the hottest of weather), acute indigestion attacks with upper GI gas, nausea, insomnia, sleepiness after meals or during the daytime, and even hallucinations.
  12. 12. QUESTION: If the blood carbohydrate drops rapidly what would be added to the symptom list from the previous question (question #11)?
    ANSWER: … headaches
  13. pH - 13. QUESTION: How would the pH affect the carbohydrate number?
    • ANSWER: ...
    • Anionic/Cationic ratios either depress or accelerate oxidation
  14. 14. QUESTION: A carbohydrate range below 2.1 Brix will indicate what two results in the body?
    • ANSWER:
    • a. Reduced overall body temperature,
    • b. Dramatic effect upon digestion.
  15. 15. QUESTION: ... Why
    will a carbohydrate range below 2.1 Brix reduce body temperature and have a
    dramatic affect on digestion?
    • ANSWER: ... This is because a drop in sugar interferes with the
    • gin like alcohol production of the
    • pancreas so necessary to the regulation
    • of body temperature
    • and digestive enzyme activity.
  16. 16. QUESTION: ... Massive indigestion of this type can
    be confused with a …?
    • ANSWER: ... Heart
    • attack.
  17. 17. QUESTION: ... How
    can someone tell the difference between - a
    heart attackand indigestion?
    • ANSWER: ... Feel the hands and feet. If it is indigestion, due to deficient sugar and therefore body
    • alcohol, the hands and feet will feel
    • cold. In a heart attack this will not be the case.

    ...
  18. QUESTION: ... What can be used to supplement body alcohol?
    ANSWER: ... Zest Tonic
  19. 19. QUESTION: ... Some
    of the excess carbohydrates will turn into … what?
    ANSWER: ... Alcohol
  20. 20. QUESTION: Describe what happens to a person as a result of their high blood carbohydrates.
    • ANSWER: more blood alcohol = more happy go lucky outlook + more heat +
    • liver precipitating calcium = kidney stones + menstrual problems
    • loss of vitamin A = maybe eye problems, skin problems,+ headaches if anionic resistance, too.
    • ​​ Agglutination = Restricted circulation to capillaries = oxygen starvation
  21. 21. QUESTION: High or low carbohydrates prevent the liver from picking up calcium, thus … what other 2 things will this cause?
    • ANSWER:
    • . interfering with molecular formation of vital precursor enzymes for making DNA.
    • . Also loss of buffering of acids within cells.
  22. 22. QUESTION: The ideal carbohydrate reading is 1.5, but only if what?
    ANSWER: If all the other numbers in the equation are ideal
  23. 23. QUESTION: What does the carbohydrate number 5.49 indicate?
    ANSWER:
    This is the demarcation point between high and low blood carbohydrate zones on the first reading, when the other numbers are not ideal
    • ANSWER:
    • This is the demarcation point between high and low blood carbohydrate zones on the first reading, when the other numbers are not ideal
  24. 24. QUESTION: What number range does the term “Zone of Misery” represent and what does it mean?
    • QUESTION: What number range does the term “Zone of Misery” represent and what does it mean?
    • ANSWER: 2.0 to 5.49 – the carbohydrate level is in the “dropping zone” and can drop anytime during the day or night.
  25. 25. QUESTION: At what time is the carbohydrate level usually at its lowest?
    ANSWER: 2:00 pm
  26. 26. QUESTION: ... What would be the likely result if the sugars dropped while sleeping at night?
    ANSWER: ... Insomnia
  27. 27. QUESTION: ... While
    in the “Zone of Misery”(2.00 to 5.49) would the person have lower or higher levels of oxygen?
    • ANSWER: ...
    • Higher, at this level there can be too much oxygen
    • pressure.
  28. 28. QUESTION: ... What is the ideal swing range?
    • ANSWER: ...
    • 1.2 to 2.0
  29. 29.QUESTION: ... The severe low carbohydrate level would be represented by what number range?
    ANSWER: ... 1.0 and below
  30. 30. QUESTION: ... If someone had a blood carbohydrate number below 1.0 what type of symptoms may we possibly see?
    • ANSWER:
    • · Big decrease in pancreatic alcohol, = loss of body heat, loss of heart rhythm,

    · Headache, mental confusion, epilepsy,passing out
  31. 31. QUESTION: ... If the Salt Number is above 25, what affect would this cause to the low carbohydrate number?
    • ANSWER: Generally the salt number will tend to
    • offset the low sugar enough to prevent some of the more severe symptoms. The reason for this has to do with the osmotic pressure gradients produced by the increased conductivity. When the cell is unable to have
    • oxygen available, it will reverse or shutdown. However with increased osmotic pressure into
    • the cell, lack of the proper amounts of oxidative factors can be partially overcome by the sheer force of osmosis moving the thinner supplies through the cell faster ...
  32. 32. QUESTION: ... What is the Carbohydrate Correcting Formula?
    • Carbohydrate
    • (Sugar) Correcting Formula

    • ANSWER: Subtract 0.1 Brix from the initial
    • Refractometer reading of the urine for every ‘C’ unit above 15C.
  33. 33. QUESTION: ... The ower the reserve energy, the greater the ____ will be?
    ANSWER: ...symptoms
  34. 34. QUESTION: ... A change in one number is a change in ­­___ numbers.
    • ANSWER:
    • ... all
  35. 35. QUESTION: ... What can interfere with the refractometer’s ability to pick up sugars in the urine?
    ANSWER: ... insulin. This happens when the person is taking insulin and the refractometer reading is in the dropping blood sugar range.

    ...
  36. QUESTION:
    ... What is the only way to know if the
    refractometer is missing any sugar? ...
    • ANSWER: ... Clinitest, by Ames. Clinitest can help show when the
    • body is spilling glucose and it is not showing in the refractometer reading. There are times when the
    • salt coming out of the system interferes with the refractometer's ability to show all the carbohydrates in the urine. This is the case when the person has been taking insulin
  37. 37. QUESTION: ... Insulin is a ­­_____ and it ties up the ________so It does not show in the refractometer. ...
    • ANSWER: ...
    • salt; glucose
  38. 38. QUESTION: ... What refers to the carbohydrate that has a direct effect on oxygen balance and distribution? ...
    ANSWER: ... Carbo A
  39. 39. QUESTION: ... What refers to the glucose complexed with insulin salt that can be dumped through the urine when the person has been or is on insulin?
    • ANSWER: ...
    • Carbo B
  40. 40. QUESTION: ... What is not detected with the refractometer?
    • ANSWER:
    • ... Carbo B
  41. 41. QUESTION: ... What should not be present at any time? But, if it is present, it is an indication of what?
    • ANSWER:
    • ... That the person is a true diabetic.
  42. 42. QUESTION: ... If when a refractometer shows a high carbohydrate reading (Carbo A.) and there is no indication of glucose with the Clinitest (Carbo B.), what does this show?
    • ANSWER: ...
    • That the person is not a true diabetic.
  43. 43. QUESTION: ... If there is a low refractometer reading and the Clinitest is showing glucose, then
    what do we have?
    • ANSWER: ...
    • a person who is diabetic that could be taking too much insulin.
  44. 44. QUESTION: ... If there's a person with a high refractometer reading as well as a glucose showing with the Clinitest, that individual is what?
    • ANSWER:
    • ... Either not controlling his diabetes or is uncontrollable with insulin.
  45. QUESTION: ... What does it mean when Carbo B. is showing a decrease, while the Carbo A. on the refractometer is still showing high?
    • ANSWER:
    • ... It means the pancreas is making insulin
    • without accumulating it in the body.
  46. QUESTION: ... What is the affect of the full moon on stored insulin glucose (Carbo B.)?
    • ANSWER: ... It will dump faster on a full moon
    • rather than on any moon.
  47. QUESTION: ... If a person has high blood carbohydrate problems and is not on insulin, what natural substance can be used to help
    lower blood sugar?
    ANSWER: ... lots of fresh comfrey juice.

    ...
  48. QUESTION: ... If a person who has taken or is taking
    insulin is put on the program that person is risking what?
    • ANSWER: ...
    • having a sudden insulin flush, a sudden release of stored insulin. This creates a sudden low blood sugar reaction.
  49. QUESTION: ... Why is it that at the time this person is having an insulin salt release, the refractometer will show low urine sugar; but, the Clinitest urine will show high glucose?
    ANSWER: Because the glucose is coming out linked to the insulin salt, which does not show in the refractometer scale. If insulin was administered to a person in the situation, it would kill them


    ...
  50. QUESTION: ... Though the refractometer shows the urine blood carbohydrates affecting oxygen balance to be low; when a typical medical lab test is done on the blood, for blood glucose, it would show high. If the doctors relied on the medical lab blood test, what would they likely do and what could be the outcome?
    • ANSWER: they would decide to give
    • insulin. If they did, it would send the person into extreme low blood sugar and
    • kill them.
  51. QUESTION: ... Should
    you use RBTI on someone who is on insulin?
    • ANSWER: ...
    • qualified and experienced, do not work with people who were or are on insulin.
  52. QUESTION: ... Name the
    five (5) basic zones that a test will be in.
    • ANSWER: ...Those are
    • Severe Low Sugar,
    • Low Blood Sugar,
    • Dropping Blood Sugar,
    • Rising Blood Sugar,
    • and Alcohol.
  53. QUESTION: ... Degeneration starts with what?
    • ANSWER: ...
    • Oxygen deficiency to the liver.
  54. QUESTION: ... The acid/base ratios, as expressed in pH, make the insulin do what?
    ANSWER: ... Either more reactive or less reactive.
  55. QUESTION: ... In regard to insulin, the more the pH moves into the anionic direction, the more
    what?
    • ANSWER: ...
    • The more active the insulin can be in lowering the blood sugar. On the other hand, the more the pH moves into the cationic direction, the less active the insulin
  56. QUESTION: ... The more the pH moves into the cationic direction how will it affect the insulin?
    ANSWER: ... The less active the insulin becomes.
  57. QUESTION: ... If the individual has a low carbohydrate and a cationic pH ratio, correcting their chemistry in the anionic direction can mean what?
    • ANSWER: ...
    • That the low blood sugar may get worse. This is due to
    • the pH effect on insulin.
  58. QUESTION: ... If the individual has a low carbohydrate and the anionic pH ratio, correcting their chemistry in the cationic
    direction will more than likely do what?
    • ANSWER:
    • ... Improve their blood sugar
    • dysfunction more rapidly.
  59. QUESTION:
    ... When the individual has a high carbohydrate and a cationic pH ratio, correcting the
    pH ratio will usually do what?
    ANSWER: ... Lower their blood sugar.
  60. QUESTION: ... If the individual has a high carbohydrate and an anionic pH ratio, how will this
    affect him?
    • ANSWER: ...
    • It will not usually lower their
    • sugar as readily when the pH is moved in the cationic direction because the
    • insulin is made less active.
  61. QUESTION: ... What happens if the
    body is producing too little body alcohol?
    • ANSWER:
    • ... Its core temperature is below ideal -- interfering with digestion and circulation.
  62. QUESTION: ... If the body is producing too much alcohol, what is it doing to the body?
    • ANSWER:
    • ... It is creating excessive body temperature and heat loss.
  63. QUESTION: ... Any time there is reduced oxygen, due to low or high sugars, what happens to the vitamin C levels?
    • ANSWER: ...
    • The vitamin C levels are reduced
  64. QUESTION: ... What
    causes the loss of vitamin C?
    • ANSWER: ...
    • The imbalance
    • in insulin, either high or low
  65. QUESTION: ... Lack of insulin, in high
    carbohydrate results in what?
    • ANSWER: ...
    • Excess alcohol that creates too much body heat. This causes the loss of vitamin C, which is a chelate, from
    • the cell cement.
  66. QUESTION: ... Excess insulin, in low carbohydrate results does what?
    • ANSWER: ...
    • Prevents the vitamin C from being pulled into position as the chelate for cell cement
  67. QUESTION: ... Without
    the chelate (the vitamin C), which forms the cell cement what may result?
    • ANSWER: ... The result may be that delicate tissue, like
    • the lungs, will begin to disintegrate its cells; and, biochemical emphysema will begin to develop.
  68. QUESTION: ... Explain
    the difference between a larger person and a smaller person in relation to the carbohydrate number.
    • ANSWER: ...
    • Height
    • and weight really go together. They tell how much potential energy is
    • stored within the system, relative to calcium. The larger the person is, generally, the
    • easier for them to pick up more energy.
    • Like attracts like. The larger the skeletal framework, usually the easier it is to pick up more energy from the atmosphere. While, on the other hand, a person
    • who is underweight will usually have less stored energy and a more unstable chemistry.
  69. QUESTION: ... Weight can also have a
    bearing on potassium levels in the
    system. Explain this.
    • ANSWER: ... An overweight
    • person could be potassium deficient
    • if they are not maintaining proper urea levels.
  70. QUESTION: ... How
    does Potassium play a part in the function of the bile?
    • ANSWER: ... Through the
    • thyroid by controlling the emulsification of fats and oils.
  71. QUESTION: ... Explain
    how lacks of Potassium together with lack
    of oxygen to the brain are bigger problems.
    • 1. ANSWER:
    • ... Potassium is also the third key mineral in the function of the brain and nerve tissue. When the brain does not have enough potassium, then problems caused by lack of brain oxygen (due to carbohydrate imbalance) are magnified significantly. Low blood oxygen to the brain and low potassium together are double trouble.
  72. QUESTION: ... Explain
    why dark skinned people tend to not tolerate as much alcohol consumption and have problems with high blood sugar.
    • ANSWER: ... The
    • darker the skin, the more energy it can pick up from the sun, due to the fact that darker surfaces absorb more energy. This means that dark skinned people tend to have a higher natural alcohol production and/or problems with high blood carbohydrate levels.
    • This is the reason that darker races do not tolerate as much alcohol consumption and become drunk on
    • lesser amounts than lighter skinned races.
  73. QUESTION: ... Explain
    how excess stress affects carbohydrate balance.
    • 1. ANSWER:
    • ... Low sugar makes it much more difficult to
    • deal with stress; and, stress can become a factor in complicating the carbohydrate balance.

    ...
  74. QUESTION: ... Explain
    how variety in the diet can affect carbohydrate balance.
    • 1. ANSWER:
    • ... When the variety and amount of mineral is not available to the system. Poor digestion then results from not getting enough energy out of the food.
  75. QUESTION: ... Explain
    how body chemistry can cause defective thinking.
    • ANSWER: ...
    • Defective thinking has a direct effect on the body chemistry of the
    • individual. Since the mind is the point
    • of communication for the whole system, to block the mind's ability to comprehend
    • or understand is to cancel the beneficial effects of a personal health
    • program. The first stage of mental impairment, from a physical
    • standpoint, starts with calcium
    • deficiency. Then comes the carbohydrate
    • imbalance, which not only interferes with oxygen delivery to the brain, but it also interferes with the potassium uptake for the brain and nerves. This all adds up to mental distortions, resulting in one who cannot think clearly and is full of fear.
  76. QUESTION: ... When working with the liver chemistry to balance the blood carbohydrate levels,
    it is a common practice to use fresh lemon juice. What is the ratio of distilled water to lemon?
    • ANSWER: ...
    • Defective thinking has a direct effect on the body chemistry of the individual. Since the mind is the point
    • of communication for the whole system, to block the mind's ability to comprehend or understand is to cancel the beneficial effects of a personal health
    • program. The first stage of mental impairment, from a physical standpoint, starts with calcium deficiency. Then comes the carbohydrate imbalance, which not only interferes with oxygen delivery to the brain, but it also interferes with the potassium uptake for the brain and nerves. This all adds up to mental distortions,
    • resulting in one who cannot think clearly and is full of fear.
  77. QUESTION: ... When
    should sweetener be added to the lemon juice?
    • ANSWER: ... When the
    • blood carbohydrate level needs be raised.
  78. QUESTION: ... Why does
    chlorophyll help to regulate blood carbohydrate?
    • ANSWER: ... The
    • principle for why chlorophyll works to regulate blood carbohydrate is not clear. It seems to be related to the fact that chlorophyll is a metalloporphyrin, which is in the same grouping as hemoglobin. The difference is simply in that chlorophyll contains magnesium in the place where blood contains iron. Because of this, there seems to be an action based on the Protomorphagen concepts. In other words, the body is able to take similar primary structures and interconvert one to another. This would mean that the liver converts chlorophyll to hemoglobin easier than any other food material, thereby increasing the oxygen carrying capacity of the blood when that capacity of
    • the blood has been interfered with by poor blood carbohydrate levels. Chlorophyll also appears to increase the liver's production of glycogen, which improves insulin regulation by causing more insulin to be released, which in turn causes more sugar to be oxidized. For this reason, be careful of using pure chlorophyll in low blood sugar patterns, unless given in a sweet juice.
  79. QUESTION: ... Why
    should we be careful of using pure chlorophyll in low blood sugar
    patterns?
    • ANSWER:
    • ... Chlorophyll appears to increase the
    • liver's production of glycogen, which improves insulin regulation by
    • causing more insulin to be released, which in turn causes more sugar to be oxidized. For this reason, be careful of using pure chlorophyll in low blood sugar patterns, unless given in a sweet juice.
  80. QUESTION: ... When dealing with high carbohydrate (sugar) zones, explain what is the value
    of Lactobacillus
    salivarius?
    • 1.
    • ANSWER: ... One of the benefits of L. Salivarius
    • is its ability to improve digestion of fats, carbohydrate and proteins. Because of this, researchers have found that individuals taking insulin
    • who start using L. Salivarius as a
    • supplement, must be alert to needing less insulin.

    ...
  81. QUESTION: ... What
    alert should be given to individuals taking insulin and using Lactobacillus salivarius?
    • ANSWER:
    • ... They may need less insulin, because of its
    • ability to improve digestion of fats, carbohydrates, and proteins.
  82. 1. QUESTION: ... When the blood carbohydrate levels are too low – in the severe low temperature zones, This will reduce body temperature just a small amount, but enough to alter digestive speed and enzyme activity, as well as overall metabolic speed AND even heart rhythm can be altered. What can
    be given to help?
    • ANSWER: ... Many
    • times individuals in severe low sugar zones will need alcohol, in small catalytic amounts, to be added to their lemon water. This is often seen when the blood
    • carbohydrate does not want to rise into acceptable zones, even though the recommendations are followed. By adding a few drops of alcohol to the lemon water as a catalyst to the body's chemistry, the blood carbohydrate levels will then respond as desired.

What would you like to do?

Home > Flashcards > Print Preview